Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 17 август 2004 г., брой 1241
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариПубликация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(17.08.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.91828
USD/BGN   1.58534
CHF/BGN   1.27623
EUR/USD   1.2337*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 28.07   2.44%  


Първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ АД започна привличането на нови членове.
"ЕКОПАК България" АД може да сключва договори с производители и вносители на опаковани стоки и да изпълнява от тяхно име задълженията им наложени от Закона за управление на отпадъците.
Условия за присъединяване


Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Приват комерс (Червен бряг)
Транспорт - 98 (Две могили)
 

Обществени поръчки
  Добив на дървени строителни материали - Държавна дивечовъдна станция "Кормисош" - гр. Лъки
Доставка на дървени широколистни минни таванки - "Мини Бобов дол" - ЕАД
Продажба на дървесина - Община с. Калояново
Сеч, извоз, рампиране, товарене на добитата дървесина - Държавно лесничейство "Розино"
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(3) ЗОП/Офис консумативи по спесиф. - 1, 1, контр., Б-я (12мес.)

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0283PL) Фирма от Полша търси пилешко месо.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 25912
образование/обучение (1199 - 2%)
производствена дейност (1475 - 2%)
техническа поддръжка (836 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Над 5 млрд. лева са приходите от бюджета за първите 6 месеца на годината. За същия период разходите са 4 315 000 000. Данъчните приходи в бюджета за първото полугодие са близо 4 млрд. лева, а неданъчните около 1 млрд. лева. Към 30 юни фискалният резерв е в размер на 5 158 000 000 лева.

Източник: Дарик радио

Обменните бюра, които допуснат нарушение, ще бъдат затваряни. Ако продължат оплакванията от чейнчаджии, ще предложим законови промени, които ще извадят от пазара некоректните,  заяви в Бургас главният данъчен директор Николай Попов. Обмисля се и премахване на третия знак след запетаята в обявяваните от бюрата курсове "купува" и "продава". 

Източник: Стандарт

Приватизация

Булгартабак холдинг обяви продажбата чрез публичен конкурс на още 12 свои дружества. Те са разделени в две групи - в първата са Гоце Делчев БТ, Пазарджик БТ и Кърджали БТ, а във втората - Дулово БТ, Харманли БТ, Първомай БТ, Смолян БТ, Ямбол БТ, Дупница БТ, Исперих БТ, Сандански БТ и Тополовград БТ. Фирмите кандидат-купувачи може да кандидатстват за повече от едно дружество. 

Източник: Пари

Софийската общинска фирма БКС-център, която строи метрото, се продава при минимална офертна цена от 2 млн. лв., съобщи Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Планира се трасето на метрото да стигне до кв. "Младост 4" през следващите три години, а от 2005 г. ще започне и реалното усвояване на японския заем от над 100 млн. долара за отсечката от Булбанк до Националното радио на бул. "Драган Цанков".

Източник: Дневник

Овергаз Холдинг спечели търг с явно наддаване за продажбата на Топлофикация Разград. При първоначална цена от 700 000 лв., газовата фирма вдигна наддаването до 722 100 лева.  За миналата година топлофикацията на Разград е на загуба от 224 000 лв. 

Източник: Сега

Дружества
Горско стопанство, дърводобив и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Фабрика Медикет (Етрополе)   1 765  
  2   Богдан мебел (Клисура)   1 326  
  3   Държавна дивечовъдна станция Беглика (Батак)   718  
  4   Узана - 99 (Габрово)   657  
  5   Бук - 2000 (Габрово)   502  
  6   Средна гора-Пловдив (Пловдив)   456  
  7   Горкомерс (Ловеч)   435  
  8   Чумерна-99 (Сливен)   335  
  9   Чумерна (Сливен)   255  
  10   Карлъка 2001 (Батак)   2  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 16.08.2004
  Обща стойност (BGN):   541 204.01  
Брой търгувани компании: 39
Официални пазари: 428 599.79
Свободен пазар: 112 271.87
Най-голяма промяна в цените
Полимери (Девня)  93.55%
Индустриален холдинг България (София)  -4.65%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

На 18 август е първото изслушване в Лондонския арбитражен съд на БМФ и испанската фирма MDT Maritime and Naval S.A. Арбитражът е поискан от испанците. Те претендират за 6 млн. долара пропуснати ползи от прекратените от страна на БМФ преговори за продажба на недовършения кораб със строителен номер 286. Проблемите с т.нар. испанска сделка започнаха през август 2003 г., когато тогавашният изпълнителен директор на параходството Гено Генов отказа да подпише проектодоговора за преобразуването на кораб 286 в асфалтовоз с мотива, че е неизгоден за дружеството. 

Източник: Черно море

Алтернативният телеком Некском свърза мрежата си с тази на БТК и Мобилтел. Така той става втората компания, която има възможност да предлага стационарна телефония на българските потребители. 

Източник: Дневник

След сключване на договор за регионално сътрудничество с Варнагаз вече и Банка ДСК отпуска нисколихвени кредити за газифициране. С тях ще се финансира строителство на дворни мрежи, изграждане на вътрешни газови инсталации и покупка, доставка и монтаж на газови уреди и съоръжения.  Кредитите за покупката на газови уреди за домакинствата, които отпуска Банка ДСК, са в размер до 10 000 лева.

Източник: Черно море

Ще изнасяме консерви за Ирак, Хърватска, Словения и Словакия. В момента се водят преговори за експорт на рибни консерви от шуменската фирма Диавена. Предприятието е било проверено от експерти на Европейската комисия и ДВСК, които оценили високо производството на продуктите. Инспекцията имала за цел да установи готовността на фирмата за производство на рибни консерви да покрие критериите на ЕС.

Източник: Стандарт

Предприятие Язовири и каскади към Националната електрическа компания (НЕК) обяви конкурс за 40 комплекта ски оборудване чрез малка обществена поръчка. Гаранцията за участие е 350 лв., а срокът да подаване на оферти изтича на 7 септември. Ските са необходими за придвижването на служителите от предприятието (т.нар. кантонери) до труднодостъпните насечени планински райони. Доставката е и в изпълнение на превантивната програма на НЕК за 2004/2005 г.

Източник: ДневникБългарската асоциация на хранителната и питейна индустрия (БАХПИ)
публикува на своя обновен WEB-сайт: www.bafdi.com

актуална информация за изисквания към фирмите от бранша,
покани и презентации от семинари, законова уредба.
БАХПИ публикува документите, свързани с преговорите с ЕС по глава Земеделие -
преговорна позиция на България, Обща позиция на ЕС, допълнителна информация


       Българска Стопанска Камара


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук
Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години

kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929
 
Новини от БСК

На 17 август 2004 г., вторник, от 11.00 часа, в сградата на Българската стопанска камара – ул.“Алабин” 16-20, ет.7, Министерството на икономиката ще представи проект BG 0202.02. “Развитие на Българския екотуризъм”.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: БРАЗИЛИЯ: етикетирането на алкохолни напитки; регламент, въвеждащ процедури за оценяване на съответствието по отношение декларация на акустичен шум за домакинските електроуреди; относно контрол и употреба на ветеринарни продукти.; РЕПУБЛИКА КОСТА РИКА: параметри за качество и спецификациите за цименти и техни съставки. ;ШВЕЦИЯ: въвеждане на нова система за депозиране и връщане на метални и пластмасови опаковки за напитки.; СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ: преработване на нейните регламенти за приемане на чуждестранни клинични проучвания, които не са проведени съобразно искане за изследването на нови лекарства (IND) като подкрепа за IND или съобразно искане за пускане на пазара на лекарство или на биологичен продукт.; ЯПОНИЯ: изменение на стандарта за качество при етикетиране на преработени хрании на малотрайни храни. ; ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: издаване на разрешение за десет години за използване на добавката “Deccox®” в хранителни смески, принадлежащи към групата на coccidiostats и други медицински субстанции; ИЗРАЕЛ: Проект на стандарт SI 32 част 1.1 “Щепсели и контакти за домакински нужди и подобни цели: Еднофазни щепсели и контакти до 16А – Общи изисквания”.; ЮЖНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА: бутилирана вода, включително натурална минерална вода.
Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, Веселин Илиев, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Българска минна камара, член на БСК, организира на 18 август 2004 г. в Зала 10 на НДК тържествено честване на Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост.

Първата лицензирана организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ АД започна привличането на нови членове.

Балканско изложение за облекло и текстил "BGate" организират от 8 до 10 октомври 2004 г. в София Асоциацията на износителите на облекло и текстил (член на БСК) и агенция Булгарреклама

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е
първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Три международни енергийни групировки – чешката CEZ, италианската Enel, и руската RAO United Energy Systems ще трябва да подадат наново обвързващи оферти за закупуване на 2/3 от доминиращият словашки производител на електричество Slovenske Elektrarne не по-късно от 3 септември. Ходът демонстрира усложнените обстоятелства около словашката компания, и множеството проблеми свързани с нейната приватизация, след като миналата седмица управителният съвет настоя потенциалните инвеститори да предоставят допълнителни пояснения, поради трудности около сравняването на подадените от тях оферти.

Източник: FT

САЩ

Royal Dutch/Shell се съгласи да отложи планираното закриване на рафинерията на компанията, базирана в Калифорния, след оказан натиск от щатските държавни и федерални власти, които настояват съоръжението, осигуряващо 2% от производството на бензин в щата, да продължи да работи. Миналата година, групировката съобщи, че ще затвори 72-годишния завод през октомври, заявявайки, че той е станал нерентабилен поради намаляващите добиви на нефт в района и строгите мерки за опазване на околната среда. В петък обаче калифорнийски служител съобщи, че е постигнато споразумение с Shell рафинерията да продължи да функционира до края на годината.

Източник: FT

Азия

Водещата тайландска енергийна групировка PTT PCL обяви в понеделник, че печалбата й за изминалото тримесечие е нараснала двойно, на фона на растящите цени на петрола в световен мащаб и засилващото се търсене на нефтени продукти. PTT обяви рекордна чиста печалба за второто тримесечие в размер на 14.08 млрд.бахта (339 млн.щ.д.), което е двойно повече от печалбата, реализирана през същия период на 2003 г. През първото тримесечие на годината PTT също регистрира рекордна печалба в размер на 12.27 млрд.бахта.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
16.08.2004
Dow Jones Industrial
9 954.55 (129.20)
Nasdaq Composite
1 782.84 (25.62)
Стокови борси
16.08.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.69
Brent crude ($US/bbl.)42.69
Heating oil ($US/gal.)1.2028
Natural gas ($US/mmbtu)5.4990
Unleaded gas ($US/gal.)1.3045
Gold ($US/Troy Oz.)405.20
Silver (cents/Troy Oz.)673.70
Platinum ($US/Troy Oz.)883.20
Hogs (cents/lb.)66.33
Pork bellies (cents/lb.)93.15
Live cattle (cents/lb.)89.35

       Открий България

Птичият залив (Тауклиман)

Птичият залив, още известен като Тауклиман (букв. Тур. Птичи залив), се намира на 16 км източно от Каварна и 61 км от Варна. Той е един от многото природни резервати по брега на Черно море. Известен е с прелестните си малки плажове, терасирани склонове, с изобилието от топла минерална вода и множеството разхвърляни по брега скалисти островчета. По време на сезонната миграция, заливът приютява стотици птици (чайки, гъски, брегобегачи, дъждосвирци и др.), които спират на него за да си починат и да се нахранят. По това време, местността се превръща в истински птичи рай. Соленото свлачищно езеро Тауклиман, наричано още Наневска Тузла, се намира южната част на свлачищния бряг. Дъното му е покрито с черна сероводордна кал, която е много полезна за здравето. В околността са намерени множество езически храмове, следи от средновековни селища, римска крепост от 5 век сл.н.е., няколко каменни съда, използвани за производство на вино. Между терасите са разпръснати пещерни образувания, като най-красивите от тях са разположени във високата част на свлачището – Голямата маара, Темната дупка, Арагонитовата пещера, Игленото ухо, и др.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999