Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 02 август 2004 г., брой 1230
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариПубликация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Хасково-БТ АД - Хасково


Валутни курсове
(02.08.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.95197
USD/BGN   1.62458
CHF/BGN   1.26887
EUR/USD   1.2039*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 28.07   2.44%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Хидрострой-Троян (Троян)
Бляк Сий Бизнес Инвестмънт (Бургас)
ТВ план ТНС (София)
Строителна механизация-Пловдив (Пловдив)
Пълдин Инвест (Пловдив)
Химремонт София (София)
Професионален футболен клуб Македонска слава 1922 (Симитли)
 

Обществени поръчки
  Автобусен превоз - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД,
Специализиран автобусен превоз - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД
Специализиран превоз на работници и служители - "Летище Варна"
Специализиран превоз на работници и служители - "Летище Варна" - ЕАД
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(1) ЗОП/Чували от полипропилен,по спес.,Европа - 1, 1, контр., София (дек.`04)

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0283PL) Фирма от Полша търси пилешко месо.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 25544 
медии(1632 - 2%)
военна област(216 - 0%)
енергетика(547 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Най-много средства от януари до май у нас са вложени от Холандия - 39.1% от общия размер, следвана от Австрия - 22.6%, и Швейцария - 20.6%. Това показват предварителните данни на БНБ. Според информацията на централната банка общият размер на преките чуждестранни вложения у нас намалява спрямо същия период на миналата година с 22.4%.

Източник: Пари

За първи път откакто страната ни е с валутен борд и фиксиран курс на лева, официално бяха признати цени на жилища над 1000 лева за квадратен метър. Това стана с публикуването на последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2004 г.

Източник: Сега

Дефицитът по текущата сметка остава по-малък от миналата година. За втори пореден месец дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е по-добър от миналата година, съобщи в петък БНБ.

Източник: Дневник

До 1500 лв. глоба за неясни цени и етикети, предвижда законът. Означенията на стоките задължително трябва да са и на български език. До 2000 лева е санкцията, ако липсват инструкции за действие със стоката. От 300 до 1500 лева ще плащат търговците, ако не са поставили на видно място информация с работното време или името на фирмата. Глобата за продажба на опасни стоки е до 15 хиляди лева.

Източник: Стандарт

Приватизация

Кандидатите за Булгартабак ясни днес когато изтича срокът за закупуване на документи за участие в сделката. Фабриките за продан са в два пакета. Първият включва София БТ и Пловдив БТ. Във втория са Благоевград БТ и Стара Загора БТ. В сделката могат да участват компании, които имат поне 5 години опит в цигарения бизнес и 500 млн. евро приходи за последната година.

Източник: Дневник

Бъдещият собственик на националния превозвач България ер ще има следприватизационни ангажименти само до 1 януари 2007 г. Процедурата за продажба ще започне най-рано в края на годината. До приемането ни в ЕС купувачът няма право да прехвърля или намалява броя на акциите си в компанията, както и да я ликвидира.

Източник: Сега

Седмият централизиран публичен търг тръгна от днес на Фондовата борса. В него Агенцията за приватизация предлага за продажба дялове от 123 дружества.   35 от тях ще се продават срещу непарични платежни средства, а 82 - срещу пари. За шест дружества   се предвижда комбинирано плащане. Крайната дата на търга е 16 август 2004 г.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на облекло, вкл. кожено; обработка на кожухарски кожи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Криейшънс (Габрово)   13 216  
  2   Мизия-96 (Плевен)   10 745  
  3   Дружба-стил (Варна)   9 498  
  4   Вотан (София)   8 098  
  5   Ритон-П (Панагюрище)   8 023  
  6   Потребителна кооперация Елмаз - Текс (Хасково)   6 245  
  7   Крис (Пазарджик)   5 037  
  8   Карина (Карнобат)   4 705  
  9   Тексан (Сандански)   4 117  
  10   Евромода (София)   3 794  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 30.07.2004
  Обща стойност (BGN):   516 685.57  
Брой търгувани компании: 43
Официални пазари: 56 306.70
Свободен пазар: 460 281.12
Най-голяма промяна в цените
Браво (Подгорка) (Коларово)  300.00%
Свилоза (Свищов)  -35.71%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на акционерите на НонВоТекс  АД - София, което се проведе на 28 юли 2004, взе решение дружеството да не разпределя дивидент за 2003 г. НонВоТекс  АД - София отчете печалба в размер на 21 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

С печалба приключва шестмесечието според неконсолидирания отчет и Лукойл Нефтохим Бургас, но тя е доста по-ниска от същия период на миналата година - 5.468 млн. лв. срещу 30.239 млн. лв.

Източник: Дневник

464.3 млн. лв. дивидент да бъде преведен на Министерството на финансите, реши общото събрание на акционерите на Банковата консолидационна компания /БКК/ в петък. МФ е собственик на 99.53% от капитала на банковия холдинг. 

Източник: Пари

Орбител става реален конкурент на БТК. Реалната конкуренция на фиксираните телефонни услуги на БТК стана факт с подписването на договор за взаимна свързаност между приватизирания монополист и телекома от ново поколение Орбител. В преговори за сключване на такава сделка са и останалите лицензирани оператори за предоставяне на телефонна услуга - Некском, Кейбъл тел, Източна телекомуникационна компания.

Източник: Дневник

Писмата от страната, изпратени по пощата, трябва да се доставят само за един ден. Това е записано в Нормативите за качеството на универсалната пощенска услуга и ефикасността на обслужване. 

Източник: СтандартБългарската асоциация на хранителната и питейна индустрия (БАХПИ)
публикува на своя обновен WEB-сайт: www.bafdi.com

актуална информация за изисквания към фирмите от бранша,
покани и презентации от семинари, законова уредба.
БАХПИ публикува документите, свързани с преговорите с ЕС по глава Земеделие -
преговорна позиция на България, Обща позиция на ЕС, допълнителна информация


       Българска Стопанска Камара


БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук
Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години

kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци издаде наръчника
"HАCCP - определяне и контрол на корективните действия при отклонение от критичните точки при преработка на плодове и зеленчуци"
тел. 02/ 978 54 56, 978 33 14


 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: БРАЗИЛИЯ: етикетирането на алкохолни напитки; регламент, въвеждащ процедури за оценяване на съответствието по отношение декларация на акустичен шум за домакинските електроуреди; относно контрол и употреба на ветеринарни продукти.; РЕПУБЛИКА КОСТА РИКА: параметри за качество и спецификациите за цименти и техни съставки. ;ШВЕЦИЯ: въвеждане на нова система за депозиране и връщане на метални и пластмасови опаковки за напитки.; СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ: преработване на нейните регламенти за приемане на чуждестранни клинични проучвания, които не са проведени съобразно искане за изследването на нови лекарства (IND) като подкрепа за IND или съобразно искане за пускане на пазара на лекарство или на биологичен продукт.; ЯПОНИЯ: изменение на стандарта за качество при етикетиране на преработени хрании на малотрайни храни. ; ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: издаване на разрешение за десет години за използване на добавката “Deccox®” в хранителни смески, принадлежащи към групата на coccidiostats и други медицински субстанции; ИЗРАЕЛ: Проект на стандарт SI 32 част 1.1 “Щепсели и контакти за домакински нужди и подобни цели: Еднофазни щепсели и контакти до 16А – Общи изисквания”.; ЮЖНА АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА: бутилирана вода, включително натурална минерална вода.
Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, Веселин Илиев, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com

БСК съобщава за за започване на разследване, което ще доведе до специални защитни мерки по отношение на вноса на сладкарски и шоколадови изделия в Беларус. За повече информация: Веселин Илиев, тел: 02 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com

БСК разполага с единични стойности за 100 кг нето тегло за целите на прилагане на опростена процедура при определяне на митническата стойност на бързоразвалящи се стоки, определени на основание чл. 93, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за митниците. За повече информация: Веселин Илиев, тел: 02 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Асоциацията на износителите на облекло и текстил организира за своите членове от 1 до 3 август 2004 г. участие в специализираното изложение за дамска и мъжка мода CPD WOMAN MAN в Дюселдорф, Германия.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

5 семестър CCNP -  05 юни – 18 юли - съботно-неделен
1 семестър CCNA – 01 юли – 16 юли – дневен
2 семестър CCNA – 05 юни – 11 юли – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 19 юни – 18 юли – съботно-неделен
3 семестър CCNA -  19 юли – 30 юли – дневен
4 семестър CCNA – 03 юли – 01 август – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Скандалната италианска група за производство на хранителни продукти Parmalat заведе дело срещу бившата си банка Citigroup по обвинение, че е допринесла за финансовия колапс на фирмата миналата година. От Parmalat заявиха, че стъпката е част от по-мащабна акция за търсене на обезщетение от “трети лица, за които се счита, че са играли роля в срива на Parmalat”. Според новинарските емисии в Италия Parmalat се надява да спечели обезщетения на стойност до 10 млрд. щ. д. От Citigroup отговориха, че все още не са се запознали с материалите по делото, но подчертаха, че ще се борят срещу подобни “несериозни” искове.

Източник: BBC

САЩ

В петък Mellon Financial Corp. обяви, че се е договорила да придобие 70-процентния дял от Pareto Partners, една от най-големите компании за валутни операции в света, с активи на стойност 35 млрд. щ. д., който все още не притежава. Увеличението на дела на Mellon ще дойде от служителите на Pareto и XL Capital Ltd, като ще придобие също компания на Pareto за управление на глобални активи с фиксирана доходност, със активи на стойност 3 млрд. щ. д., заявиха от компанията. Параметрите на сделката не бяха разкрити. С отделна сделка Pareto ще продаде ню-йоркската си компания за управление на активи с фиксирана доходност, която управлява около 3 млрд. щ. д., на MacKay Shields LLC, поделение на New York Life Insurance.

Източник: Ройтерс

Азия

В петък се разяри война по повод на евентуалното поглъщане на UFJ, четвъртата по големина банка в Япония, след като от Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG), втората по големина банка в страната, заявиха, че проявяват интерес към сливането. Новината дойде, въпреки че UFJ вече обяви, че възнамерява да се обвърже с Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG), третата най-голяма банка. UFJ отхвърли поканата за среща с SMFG в петък. Всяка банка, която се слее с UFJ, ще бъде най-голямата банка в света по сума на  активите и ще доминира на японския пазар на банкови услуги на дребно, една примамлива перспектива в момент, когато японската икономика започва да се съживява.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
30.07.2004
Dow Jones Industrial
10 139.71 (10.47)
Nasdaq Composite
1 887.36 (6.30)
Стокови борси
30.07.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.80
Brent crude ($US/bbl.)39.42
Heating oil ($US/gal.)1.1693
Natural gas ($US/mmbtu)6.1120
Unleaded gas ($US/gal.)1.3049
Gold ($US/Troy Oz.)393.70
Silver (cents/Troy Oz.)656.00
Platinum ($US/Troy Oz.)817.90
Hogs (cents/lb.)69.22
Pork bellies (cents/lb.)104.10
Live cattle (cents/lb.)88.75

       Открий България

Тринадесети международен фолклорен фестивал Варна 2004 г.

Тринадесетият международен фолклорен фестивал ще се проведе в Летния театър на гр. Варна в периода 1 – 5 август 2004 г. Фестивалът е учреден през 1992 г. по инициатива на местната община. Неговата богата история включва участието на 145 фолклорни ансамбли от 40 държави в Европа, Азия, Африка и Америка, както и на още 39 фолклорни ансамбъла от България. От 1994 г. президент на фестивала е изтъкнатият композитор и диригент проф. Кирил Стефанов, а от 1998 г., културното събитие се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999