Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 11 май 2004 г., брой 1171
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Публикация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(11.05.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.92877
USD/BGN   1.65147
CHF/BGN   1.26862
EUR/USD   1.1843*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 28.04   2.59%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Доставка на осветителни тела и лампи - "Електроразпределение - Горна Оряховица" - ЕАД, Горна Оряховица
Доставка чрез покупка на пластмасови електромерни табла - "Електроразпределение - Варна" - ЕАД
Изпълнител за реконструкция и модернизация на улично осветление и апаратура - Предприятие "Електроразпределение" - Стара Загора
Преработка на електромерни табла - Предприятие "Електроразпределение София област", София
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(3) ЗОП/ Прокати от черни
метали,по спесиф. -108, 1, т., Варна (65)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(
0257GR) Фирма от Гърция, търси да внесе следните продукти: Fibre glass, Polyestric resign, Normal paraffin (lamp oil), Vaseline and Vaseline oil, Paraffin oil (pharmaceutical grade).
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comЗа ценители на уникалната архитектура и културната история: Продава се къща в
кв. Княжево, разгъната площ 100 кв. м., тип мезонет, камина, функционално разпределение, просторни тавани и мазета, двор 800 кв. м., цена 70 000 евро.
За контакти: тел. 980 1086
Активни автобиографии на кандидати за работа: 23676
управление на човешките ресурси(1658 - 3%)
строителна дейност(541 - 1%)
ресторантьорство(484 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Очакваме през тази година ръстът на чуждестранните инвестиции у нас да надхвърли миналогодишния размер от над 1.5 млрд. USD. България с месеци и дни става все по-добро място за инвестиции, заяви вицепремиерът Пламен Панайотов при откриването на Международния пролетен панаир Пловдив 2004.

Източник: Пари

Проектът Набуко, който е за изграждане на газопровод от Каспийския регион през България за Централна Европа, получи подкрепа от холандската газова компания Gasunie. От фирмата са започнали разговори с учредителите на Набуко за възможността да бъде изграден газопровод с дължина 1400 км, който да свързва крайната точка в Австрия с Холандия. Това съобщи в речта си пред Иранската конференция за износ на газ Джордж Вербер, главен изп. директор на Gasunie. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Продажба на Бояна филм АД с конкурс ще предложи Агенцията за приватизация. Депутатите гледат значително по-благосклонно на прозрачен конкурс, където ще бъдат поставени ясни условия за кандидат-купувачите. Липсата на критерии за купувачите беше основният проблем при неуспешния първи опит за приватизация - чрез публично предлагане на БФБ. Оказа се, че борсовата приватизация не дава достатъчно гаранции за намирането на стратегически инвеститор. Продажбата с предварително сертифициране, която също предложиха от АП, не отговаряше на Закона за ценните книжа. Тогава бившият изпълнителен директор на АП Илия Василев успя да се конфронтира с Министерството на икономиката и с Комисията за финансов надзор около начина на продажба. 

Източник: Пари

840 хил. лева е началната тръжна цена на Топлофикация - Правец. Търгът за 100% от акциите на дружеството ще се проведе на 33-ия ден от публикуването на обявата, съобщиха от Агенцията за приватизация. Стъпката за наддаване е 60 хил. лв., а депозитът за участие е 100 хил. лева. Цената на документацията е 100 лева и може да бъде купена от АП в 30-дневен срок след публикуването. Близо 3,5 млн. лв. събра АП от продажбата на акции на Петрол АД на борсата. 

Източник: Стандарт

Дружества
Област Ловеч
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Златна Панега цимент (Златна Панега)   47 778  
  2   Месокомбинат-Ловеч (Ловеч)   41 137  
  3   Лесопласт (Троян)   36 880  
  4   Месокомбинат Хасково (Ловеч)   30 444  
  5   Елма-Троян (Троян)   17 861  
  6   Никром Тръбна мебел (Ловеч)   10 569  
  7   Машстрой (Троян)   9 586  
  8   Бонмикс (Ловеч)   9 532  
  9   Витавел (Луковит)   8 166  
  10   Балкан-Ловеч (Ловеч)   7 033  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.05.2004
  Обща стойност (BGN):   257 876.67  
Брой търгувани компании: 54
Официални пазари: 45 462.15
Свободен пазар: 210 360.90
Други сделки: 2 173 254.96
Най-голяма промяна в цените
Ти Би Ай - БАК - Недвижима собственост АДСИЦ (София)  73.33%
Випом (Видин)  -24.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

На общото събрание на акционерите на България-29 АД-София, борсов код BULVI, което се проведе на 3 май, 2004 бе взето решение дружеството да не разпределя дивидент за 2003 год. България-29 АД отчете печалба в размер на 93 000 лв, която ще бъде заделена във фонд Неразпределена печалба.

Източник: Капиталов пазар

Банковата консолидационна компания /БКК/ е получила от UniCredito, Bank Austria Creditanstalt и OTP Bank коментарите по проектоспоразуменията за прехвърляне на всички ангажименти и права, поети от банковия холдинг, на държавата, съобщи Нели Кордовска, изпълнителен директор на БКК. Преговорите по тях са започнали. В момента в консолидационната компания разглеждат направените бележки по проектите, които БКК изпрати на купувачите на Булбанк, Биохим и Банка ДСК през втората половина на февруари. 

Източник: Пари

Германската компания Хайделберг цимент окончателно се изтегли от България, след като през миналата седмица е подписала договора за продажба на заводите си в Златна Панега и Батановци на фирма, собственост на гръцката Титан. Цената на сделките е 56.8 млн. евро, като акциите са прехвърлени на регистрираната в Кипър Реа цимент. Продажбата на предприятията беше уговорена още в края на 2003 година, но досега се чакаше разрешение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което излезе в началото на април. 

Източник: Дневник

Хебросбанк и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ ще подпишат договор за предоставяне на заем на Хебросбанк по Програмата за финансиране на малките и средните предприятия /МСП/ на ЕБВР и ЕС, съобщиха от Хебросбанк

Източник: БТА

Италианската компания Аления Маркони е изпълнила всички изисквания за въвеждане в експлоатация на радарната система,която достави на РВД, съобщиха от транспортното министерство. Специална комисия проверяваше дали са отстранени недостатъците на новата система за въздушно управление. 

Източник: Пари

Изграждане на модерна фабрика по европейски стандарти започва текстилната фирма Лина в граничното село Кирково, съобщи президентът на фирмата Владимир Иванов. Фабриката ще заема площ от 3 000 квадратни метра и ще бъде разположена на входа на общинския център. Очаква се по този начин да бъде осигурена работа за 350-400 човека.

Източник: БТА

Сметната палата е констатирала нарушения в дейността на Българската агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/ след извършен одит на финансовите операции, осъществявани от агенцията за 2003 г. Специфичен одит на БАЕЗ е извършен за първи път през 2002 г. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години
kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ И ПРОБЛЕМИ ПРЕД БИЗНЕСА
Тук можете да се запознаете с нормативните документи, касаещи българските
предприятия в контекста на евроинтеграцията; актуални статистики и
проучвания; възможност за мнения и коментариЦентър по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

БСК, в сътрудничество със Словенската стопанска камара, организира бизнес конференция и делова мисия до Любляна, Словения, на 10 и 11 май 2004. Във форума ще вземат участие 8 български фирми от секторите полуготови храни, плодово и зеленчукови консерви, градински изделия от метал, каучукови продукти, облекла и текстил. От словенска страна интерес към български стоки са заявили 57 фирми.

На 11 и 12 май 2004 г. в Женева ще се проведе международен форум на тема "Конкурентноспособност в променяща се Европа - предизвикателства за търговията и предприятията", организиран от Икономическата комисия за Европа при ООН

Българо-германски бизнес форум ще се проведе в гр. Русе на 13 май 2004 г. Организатори са Министерството на икономиката, транспорта, земеделието и лозарството на германската провинция Райланд-Пфалц, Министерство на земеделието и горите,БСК, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара, Русенска стопанска камара, Областна управа Русе и община Русе.

Семинар "Преференции за работодатели" ще се проведе на 13 май 2004 г. в Ямбол. Организатори са Агенцията по заетостта, Българската стопанска камара, Индустриална стопанска асоциация - Ямбол, и Областният управител на област Ямбол.

От 26 до 29 септември 2004 г. във Варшава, Полша ще се проведе 31-вия Световен конгрес на представителите на малкия и среден бизнес под патронажа на президента на страната г-н Александър Квашниевски. Срок за регистрация - 14 май 2004 г.

На 11 май в гр. Плевен, на 12 май в гр. Русе и на 14 май в гр. Варна ще се проведат работни българо-германски срещи по проблемите на здравословните и безопасни условия на труд.

На 13 и 14 май 2004 г. председателят на БСК Божидар Данев ще участва в  10-ата среща на Смесения консултативен комитет ЕС-България в Брюксел

По традиция, в рамките на Международния панаир в Пловдив (10-15 май 2004 г.) Българската стопанска камара предлага своя съпътстваща програма (в Палата 27), включваща лекции и семинари по актуални проблеми на бизнеса.

"Киевенерго" - Украйна, организира търг за доставка на индивидуални топлинни точки с шефмонтаж, обучение и въвеждане в експлоатация. Заявки за участие в търга се приемат до 18 май 2004 г.

На 27 и 28 май 2004 г. в Брюксел председателят на БСК Божидар Данев ще участва в кръгла маса по комуникациите  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 11 май, вторник, в заседателната зала на БСК (ул. "Алабин" 16-20), от  11.00 часа ще се проведе Общо събрание на Сдружението на производителите на земеделска техника, член на БСК.
На 13 май, четвъртък, в гр. Банкя, ул. Шейново 8, Почивна база "Ясен", от  11.00 часа ще се проведе Общо събрание на Браншова камара "Пътища", член на БСК.
Дневният ред и на двете общи събрания включва отчет за дейността на Управителните съвети на браншовите организации през изтеклата година и приемане на насоки за работа през 2004 г.

Българската строителна камара, член на БСК, кани заинтересовани фирми и организации да участват чрез рекламни материали на щандовете на Камарата по време на Международния пролетен панаир в гр. Пловдив (10-15 май т.г.) и на строителното изложение в гр.Бурса - Турция (26-30 май т.г.)

15 май 2004 г., 10.00 часа в х-л "Сердика"-София ще се проведе пресконференция на Българска строителна камара (член на БСК). Ще бъде представен проект по Програма "Леонардо Да Винчи" на ЕС за привличане на хора в неравностойно положение в строителството.

На 24.05.2004 г. изтича регламентираният в Закона за храните срок, в който всеки, който произвежда или търгува с храни, прави искане за регистрация. Подалите в този срок заявления (дори и при непълноти в съпровождащата документация, изисквана по чл.12) се освобождават от санкциите, предвидени в Закона за храните. Всички не подали заявления, подлежат на наказателни мерки, в т.ч. глоба и спиране на обекта от експлоатация. Допълнителна информация: Българска асоциация по хранителна и питейна индустрия - http://www.bafdi.com/

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

5 семестър CCNP - 17 април – 30 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP - 05 юни – 18 юли - съботно-неделен
6 семестър CCNP - 28 юни – 13 юли - дневен
1 семестър CCNA – 17 април – 30 май - съботно-неделен
2 семестър CCNA – 24 април – 06 юни - съботно-неделен
1 семестър CCNA – 04 май – 21 май – дневен
1 семестър CCNA – 17 май – 17 юни – вечерен
4 семестър CCNA – 25 май – 04 юни – дневен
3 семестър CCNA - 29 май – 27 юни - съботно-неделен
3 семестър CCNA - 12 юни – 11 юли - съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-големият производител на стомана в света Arcelor SA обяви рекордна печалба за първото тримесечие, като добави, че приходите през второто тримесечие ще бъдат още по-високи, поради факта, че цените на стоманата продължават да поддържат рекордни нива за последните девет години, а търсенето в Европа продължава да расте. Чистите приходи за първото тримесечие бележат ръст от 22% до 234 млн.евро (277 млн.щ.д.) или 49 евроцента на акция, в сравнение със 192 млн.евро или 40 евроцента на акция преди година. Продажбите за периода са в размер на 6.9 млрд.евро.

Източник: Блумберг

САЩ

Благодарение на телевизионното шоу “Американски идол”, както и на добрите продажби на DVD и филми, чистата печалба на News Corporation за изминалото тримесечие скочи с 69% до 465 млн.щ.д., в сравнение с 275 млн.щ.д. за същия период на предходната година. Приходите на кабелния телевизионен отдел на световния медиен гигант през третото фискално тримесечие бележат ръст от 50%, а тези от сателитната дейност на компанията –  25%. Г-н Мърдок обмисля пускането на още един телевизионен канал от веригата Fox, както и на други канали до края на годината.

Източник: BBC

Азия

Петият по големина автомобилен производител в света DaimlerChrysler съобщи, че китайското правителство е одобрило план на немската компания да подпише договор на стойност 1 млрд. евро (1.2 млрд.щ.д.) за изграждането на мощности за производство на автомобили Mercedes-Benz в Китай съвместно с Beijing Automotive Industry Holding Co. Според изявлението на базираната в Щутгарт компания, тя възнамерява да произвежда 25 000 модела Mercedes E и C класа в Пекин. Планът е одобрен от Китайската комисия за национално развитие и реформи и беше официално оповестен от министър-председателя на КНР Уън Дзябао по време на неговата визита в Берлин.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
10.05.2004
Dow Jones Industrial
9 990.02 (-127.32)
Nasdaq Composite
1 896.07 (-21.89)
Стокови борси
10.05.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)38.98
Brent crude ($US/bbl.)35.56
Heating oil ($US/gal.)0.9840
Natural gas ($US/mmbtu)6.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.2950
Gold ($US/Troy Oz.)378.70
Silver (cents/Troy Oz.)576.50
Platinum ($US/Troy Oz.)763.00
Hogs (cents/lb.)74.50
Pork bellies (cents/lb.)116.75
Live cattle (cents/lb.)84.60

       Открий България

11 май - празник на св.св. Кирил и Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив. Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя.
На 11 май по традиция се чества и празникът на град Ловеч. В града е написана мелодията на химна „Върви народе възродени”, дълги години са се провеждали т. нар. „Люлякови тържества” през месец май. Това е послужило като повод от 1992 г. градската общественост на Ловеч да избере за празник на града 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий.
11 май е и празник на гр. Шумен, където на този ден официално се откриват Друмевите театрални празници “Нова българска драма”. Историята на фестивала датира от 1966 г., когато е реализирано първото му издание под името "ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ДНИ". Основен организатор и домакин на фестивала е Драматичен театър "Васил Друмев".


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999