Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 23 април 2004 г., брой 1161
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Публикация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(23.04.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.91306
USD/BGN   1.64729
CHF/BGN   1.25769
EUR/USD   1.1873*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 31.03   2.55%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Доставка на лекарства - "МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - АД, Велико Търново
Доставка на лекарства, медикаменти и консумативи - Националният център по наркомании - София
Доставка на медикаменти - Центърът за спешна медицинска помощ - Пазарджик
Доставка на медикаменти и лабораторни консумативи. - "Многопрофилна болница за активно лечение - Луковит" - ЕООД, Луковит
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(2) ЗОП/ Дизелов агрегат,автоматичен,по сп. - 1, 1 бр., Плевен (30)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0246TR)Турска фирма предлага сладки, турски ябълков чай, комплект с подправки, чай.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 23323
военна област(196 - 0%)
куриерски услуги(391 - 1%)
медии(1490 - 2%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Международният банков институт ще си сътрудничи с Асоциацията на банкерите в Княжество Лихтенщайн и Института по финанси към Университет Лихтенщайн. Съвместната дейност започва с два семинара, които ще се проведат през април и юли. Те се организират със съдействието на МВнР и българското посолство в Берн, Швейцария. 

Източник: Кеш

Поне с една трета трябва да се съкрати времето за обслужване от централната и местните власти на инвеститори, получили сертификат за клас от агенцията за инвестиции. Това се предвижда в закона за инвестициите, който парламентът прие на второ четене. Инвестициите ще се делят на три класа според техния размер. 

Източник: Монитор

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев подписа договорите за скъпоструващи лекарства по Наредба 23 на министерството. Тя предвижда лечение на заболявания извън задължителното здравно осигуряване, заплащани от бюджета за 2004 г. В това число влизат медикаментите за лечение на тежки хронични заболявания, онкологични, хемодиализа, генетични увреждания, СПИН и др.

Източник: Кеш

Приватизация

Най-късно до месец ще бъдат известни вида приватизационна процедура, структурата на сделката, условията за участие и сроковете за подаване на оферти за приватизацията на фабриките от Булгартабак холдинг, каза вицепремиерът Лидия Шулева. Консултантът Морган Стенли подготвя доклад по тези условия, като амбицията е конкурсите да се състоят до края на годината. Шулева припомни, че още в края на миналата година първоначален интерес към приватизацията на отделни фабрики проявиха Филип Морис, Бритиш Американ Тобако, Импириъл Тобако и Галахар груп.

Източник: Сега

Дружества
Ресторанти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   МакДоналдс (България) (София)   23 073  
  2   Самекс (София)   9 073  
  3   Магазини Фамилия (При Баба) (София)   3 485  
  4   Бар (Варна)   3 199  
  5   Либърти Фуд Сървисис (София)   2 888  
  6   Мис Каприз комерс (София)   2 779  
  7   Арт-2000 (София)   2 527  
  8   Хепи (Варна)   2 338  
  9   Дани (София)   2 001  
  10   Гюрлата (Варна)   1 579  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 22.04.2004
  Обща стойност (BGN):   1 065 309.14  
Брой търгувани компании: 56
Официални пазари: 48 512.46
Свободен пазар: 996 596.68
Най-голяма промяна в цените
Захарни заводи (Горна Оряховица)  122.73%
Славяна (Славяново)  -44.03%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Кметът на Враца Воислав Бубев моли премиера за спасяването на Химко. Той е изпратил писмо до Симеон Сакскобургготски, до вицепремиера Лидия Шулева и до финансовия министър Милен Велчев. В документа се съдържа оценка за състоянието на дружеството от приватизацията му през 1999 г. досега, факти за неизпълнение на приватизационния договор и злоупотреби от страна на новите собственици. Прилага се и експертно мнение за възможностите да бъде спасен торовият завод.

Източник: Стандарт

В АЕЦ Белене са вложени над $ 1 млрд., което означава, че строежът на централата трябва да продължи. Това може да стане по една взаимноизгодна схема на партньорство между държавата и частния бизнес, заяви Георги Първанов при посещението си на площадката на АЕЦ Белене. Президентът разгледа реакторното отделение и машинната зала на Първи блок, складовата база и Разтоварния комплекс, където се съхранява корпуса на реактора.  

Източник: Янтра - Велико Търново

Интернет порталът на здравната каса, разработен от фирма Интерконсулт България, бе номиниран за европейската награда за постижения при прилагането на информационните технологии в областта на здравеопазването. За участие в конкурса Europe Awards for Health-2004, организиран от Европейския институт по публична администрация, са класирани 30 участника. Финалният кръг ще се проведе на 5 и 6 май 2004 г.

Източник: Пари

Договор за изкупуване на 350 000 единици редуцирани емисии в периода 2008-2012 г. сключват в понеделник изпълнителният директор на Овергаз Инк. Сашо Дончев и зам.-министърът на финансите на Кралство Нидерландия Йооп Вайн. Договорът е първият у нас между холандското правителство и частна българска компания, уточниха от Овергаз.

Източник: Сега

SG Eкспресбанк поискала разрешение от КФН да предлага услугите на люксембургския инвестиционен фонд So Ge LUX на българския пазар. Фондът се управлява от Сосиете Женерал Асет мениджмънт. Над 95% от SG Експресбанк са собственост на френската банка Сосиете Женерал. 

Източник: Кеш

Турският бизнесмен Суди Озкан е на път да изгуби паркинга пред собствения си хотел Тримонциум. Фирмите на Озкан са изгубили конкурса за концесията на паркинга, който беше проведен през октомври. Комисията начело със зам.-кмета Атанас Славов е класирала за победител фирма Паралакс ­ Х.

Източник: Марица

Столичният общински съвет отстрани кмета Стефан Софиянски от право на глас в общото събрание на Общинска банка. Общинарите упълномощиха председателя на СОС Владимир Кисьов и четиримата му заместници да представляват общината, въпреки че Кисьов беше предложил себе си и Софиянски в допълнителна точка към дневния ред. 

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години
kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


БСК набира преподаватели по английски език – система Headway
Изисквания към кандидатите:
- Английска филология
- 3 години стаж по специалността
Необходими документи:
CV, Копие от диплома
За контакти:
Център за професионално обучение - тел. 987 97 03, galia@bia-bg.com


Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Институтът за икономика на Тюрингия и Агенцията за трансфер на технологии и стимулиране на иновациите на Тюрингия организират конгрес на тема "Разширяването на Европейския съюз на изток - шансове за икономиката на Тюрингия". Форумът ще се проведе на 23 и 24 април 2004 г. в Ерфурт, Германия.

Агенцията по заетостта, съвместно с Българска стопанска камара, Стопанска камара - Велико Търново, и Областния управител на област Велико Търново, организират среща-семинар "Преференции за работодатели". Срещата ще се състои на 23 април 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч., в гр. Велико Търново, ул. "Александър Пенчев" № 2, "Гранд хотел Велико Търново", конферентна зала.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Република Чехия: рисковете за околната среда, които могат да бъдат породени от химически субстанции; обозначаването и етикетирането на опасни химически субстанции и препарати; регистрирането на опасни химически субстанции; Канада: Наредба за безопасност при транспорт по море; Австралия: Закона за химическите продукти, използвани в промишлеността; Шри Ланка: изисквания за етикетиране, търговско представяне и рекламиране на хранителни продукти. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, ЦВИС, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб на 22 и 23 април т.г., в която ще се включат 5 български фирми

40 центъра за професионално обучение учредиха "Асоциация на лицензираните центрове за професионално обучение"

Работни срещи на италиански фирми с български партньори ще се проведат на 26-27 април 2004 г. в София и на 28 април във Варна. Организатор е Италианският институт за външна търговия.

КООПЕРАЦИОННИ БОРСИ между германски и български фирми ще се проведат на 28 април 2004 г. в София и на 30 април 2004 г. във Варна.

Семинар "Преференции за работодатели" организират  Агенцията по заетостта,  БСК, Стопанска камара-Смолян и Областният управител на Област Смолян на 30  април, от 10.30 до 13.30 часа в хотел "Перелик"-Пампорово.

Министерството на икономиката и Българската стопанска камара най-учтиво Ви канят да участвате в семинар "Партньорството между правителство и индустрия при външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба". Семинарът ще се проведе на 5 май в НДК. 

"Киевенерго" - Украйна, организира търг за доставка на индивидуални топлинни точки с шефмонтаж, обучение и въвеждане в експлоатация. Заявки за участие в търга се приемат до 18 май 2004 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Общи събрания на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост и на Браншовата камара на черната и цветната металургия ще се проведат, съответно - на 28 и на 29 април 2004 г. в София

На 4 и 5 май 2004 г. в гр. Пловдив – хотел Империал от 9 часа ще се състои среща по проекта Renault. За повече информация Камарата на електротехниката в България.

КЕТБ ще представи свои членове-фирми на Международия панаир на потребителски стоки и технологии от 10 до 15.05.2004 г. в гр. Пловдив. Щандът е М2 в Палата 2.

Българската строителна камара, член на БСК, кани заинтересовани фирми и организации да участват чрез рекламни материали на щандовете на Камарата по време на Международния пролетен панаир в гр. Пловдив (10-15 май т.г.) и на строителното изложение в гр.Бурса - Турция (26-30 май т.г.)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

7 семестър CCNP -  27 март – 16 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP -  17 април – 30 май - съботно-неделен
1 семестър CCNA – 17 април – 30 май - съботно-неделен
2 семестър CCNA – 24 април – 06 юни - съботно-неделен
1 семестър CCNA – 04 май – 21 май – дневен
1 семестър CCNA – 17 май – 17 юни – вечерен


За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-големият производител бизнес софтуер в света SAP AG обяви, че печалбата на компанията за първото тримесечие на 2004 г. е нараснала с 23%. Чистите приходи са достигнали 229 млн.евро (271 млн.щ.д.) или 74 цента на акция, в сравнение със 186 млн.евро или 60 цента на акция за същия период на 2003 г. Според изявлението на компанията, по-добрите финансови показатели за периода са резултат от приходите от продажба на лицензи, които са нараснали с 5% до 370 млн.евро. 

Източник: Блумберг

САЩ

United Parcel Service Inc. (UPS) обяви по-добри от очакваните финансови резултати за първото тримесечие на годината, благодарение на по-добрата реализация както на вътрешния, така и на външния пазар. Според изявлението на базираната в Атланта куриерска компания,  регистрираната печалба за периода е в размер на 759 млн.щ.д. или 67 цента на акция, в сравнение с 611 млн.щ.д. или 54 цента на акция за същия период на миналата година. Приходите за тримесечието са достигнали 8.92 млрд.щ.д., или 11.3% над приходите за същия период на 2003 г.

Източник: Ройтерс

Азия

Джойнт венчър с учатието на Shanghai Baosteel Corporation заработи в Австралия. В сряда китайската минна компания обяви, че предприятието е разположено в западната част на Австралия и е създадено съвместно с една от трите най-големи минодобивни  компании в света Rio Tinto Co. Baosteel  държи дял от 46%, а останалата част от дружеството, което е регистрирано за период от 20 години, е собственост на австралийската групировка. Baosteel участва и в смесено дружество в Бразилия, чиято дейност е свързана с експлоатация  на находища от желязна руда в региона.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
22.04.2004
Dow Jones Industrial
10 461.20 (143.93)
Nasdaq Composite
2 032.91 (37.28)
Стокови борси
22.04.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.72
Brent crude ($US/bbl.)33.39
Heating oil ($US/gal.)0.9330
Natural gas ($US/mmbtu)5.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.1735
Gold ($US/Troy Oz.)393.80
Silver (cents/Troy Oz.)601.00
Platinum ($US/Troy Oz.)839.00
Hogs (cents/lb.)71.70
Pork bellies (cents/lb.)106.50
Live cattle (cents/lb.)75.67

       Открий България

Международен ден на книгата и авторското право

23 април е емблематична дата в световната литература. На този ден през 1616 г., умират Уилям Шекспир /1564-1616/, Мигел де Сервантес /1547-1616/ и Инка Гарсиласо де ла Вега /1539-1616/. В този ден са починали или родени и много други известни автори, като Владимир Набоков, Морис Дрюон, Халдор Лакснес и др. Ето защо ЮНЕСКО на свое заседание в Париж през 1995 г. избира именно този ден да бъде честван като международен ден на книгата и авторското право. Голямото количество изключително ценни и разнообразни по своя характер колекции на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" (снимката в ляво) я правят най-важното и най-голямото книжовно хранилище на територията на България, а и една от най-важните и богатите библиотеки на Балканите. Идеята за нейното създаване е дадена от учителя Михаил Буботинов през 1878 г. Тя се приема възторжено от властите и в края на годината библиотеката вече действа. През 1879 г. тя е превърната в държавно учреждение под названието Българска народна библиотека. Днес Народната библиотека има фонд, който обхваща над 7 000 000 библиотечни единици, които включват ръкописи, архивни документи, книги, периодика, графични издания и албуми, картографски материали, нотни издания, патенти и стандарти, служебни и официални издания, грамофонни плочи, магнетофонни ленти и касети, портрети и снимки, диапозитиви, микрофилми, дисертации, CD-ROM дискове.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999