Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 22 април 2004 г., брой 1160
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Публикация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(22.04.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.92701
USD/BGN   1.65244
CHF/BGN   1.25769
EUR/USD   1.1836*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 31.03   2.55%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Осигуряване на превози по въздух на служители - Министерството на културата - София
Превоз на медицински и обслужващ персонал - Националният център по наркомании - София,
Специализиран превоз на ученици - Община Котел
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(2) ЗОП/ Дизелов агрегат,автоматичен,по сп. - 1, 1 бр., Плевен (30)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0245TR)Турска фирма предлага електрическо оборудване, спираловидни маркучи, климатик.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 23323
военна област(196 - 0%)
куриерски услуги(391 - 1%)
медии(1490 - 2%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Безработицата през март е 13.7%, малко над 507 500 са регистрираните безработни, съобщи министърът на труда Христина Христова. Спрямо предходния месец тя е намаляла с 0.53 пункта, а спрямо март м. г. - с 1.99 пункта. Спадът се дължи главно на сезонната заетост, тъй като тази година по-рано е започнала подготовката за летния сезон в отраслите селско стопанство, строителство и туризъм.

Източник: Пари

Финансовият министър Милен Велчев ще оттегли кандидатурата си за поста управляващ директор на Международния валутен фонд. Той взел решението след консултация с премиера Симеон Сакскобургготски, който го предложи за поста. 

Източник: Сега

През юли ще бъде обявен търгът за строителството на автомагистрала Люлин - в отсечката Софийски околовръстен път - пътен възел Даскалово, съобщи Милош Поцков, главен секретар в Изпълнителна агенция Пътища. Техническият проект и тръжната документация вече са представени за утвърждаване.

Източник: Пари

Приватизация

Едно от най-привлекателните предприятия, които Агенцията за приватизация ще продава на централизиран публичен търг, е кюстендилското Велбъжд АД. Освен че дружеството работи добре, неговите акциите се продават и на фондовата борса. Именно това кара специалисти да прогнозират, че към ценните книжа на компанията най-вероятно ще има сериозен интерес. Велбъжд има предмет на дейност производство и търговия на вълнени прежди и изделия от тях. Основните суровини за производството на дружеството са ПАН-кабел, вълна и различни други влакна, който компанията закупува основно от Лукойл - Нефтохим.

Източник: Дневник

Дружества
Събиране, пречистване и разпределение на вода
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Водоснабдяване и канализация-Варна (Варна)   24 981  
  2   Йовковци водно сдружение (Сливен)   13 381  
  3   Водоснабдяване и канализация-Враца (Враца)   9 724  
  4   Водно сдружение-Асеновец (Сливен)   9 356  
  5   Водоснабдяване и канализация-Шумен (Шумен)   9 249  
  6   Водоснабдяване и канализация - София (София)   6 496  
  7   Водоснабдяване и канализация-Благоевград (Благоевград)   5 410  
  8   Водоснабдяване и канализация - Кюстиндил (Кюстендил)   4 105  
  9   Водоснабдяване и канализация-Йовковци (Велико Търново) (Велико Търново)   3 062  
  10   Водно сдружение-Чиста вода (Сливен)   753  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 21.04.2004
  Обща стойност (BGN):   570 065.26  
Брой търгувани компании: 51
Официални пазари: 62 010.09
Свободен пазар: 358 885.17
Най-голяма промяна в цените
Зенит агрохолдинг (София)  -30.00%
Плевен-БТ (Плевен)  17.86%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

По 10 лева ще плащат банките на БНБ за проверка на дълговете на клиентите си, обяви подуправителят на БНБ Цветан Манчев. Таксата ще влезе в сила от 1 юли, когато ще заработи и кредитният регистър. Досега банките са плащали между 40 и 50 лв. за подобна справка, а в регистъра се вписваха само заемите над 10 хил. лева.

Източник: Стандарт

Министерството на отбраната ще плати дължимите заплати към работещите във военно-ремонтните заводи Терем с ипотечен кредит. Срещу заема ведомството на Свинаров залага хотелския комплекс Смокините край Созопол, съобщи директорът на правната дирекция на министерството и председател на управителния съвет на Терем Иван Жерков. 

Източник: Дневник

Инвестиционната програма на Златни пясъци АД за 2004 година възлиза на 11 млн. евро, съобщиха от дружеството. Компанията притежава шест хотела и инфраструктурата в комплекса - ВиК, електрическата мрежа, пътища и пешеходни алеи. Освен това е собственик на водния комплекс Акваполис, търговски обекти, ресторанти, вилни селища и къмпинги, спортни игрища, както и концесията върху плажната ивица.

Източник: Дневник

Наши фирми ще получат сертификат СММI. ЕСИ Център България ще обучи водещи български ИТ специалисти по въвеждане на прилагане на световно-признатия индустриален стандарт CMM(r)I. Сертификацията на специалистите е крачка в процеса на сертификация на фирмите. В курса участват експерти на фирмите Немечек, Мусала Софт, Хемимонт, Софт Иновейшънс и т.н. 

Източник: Сега

Двадесет хотела в Слънчев бряг все още не са узаконени, съобщи председателят на дирекцията за строителен контрол в Бургас Веселина Драганова. Курортът, чиито хотели вече са над 150, беше една от горещите точки на незаконно строителство в областта след старта на приватизацията. 

Източник: Пари

Комисията за финансов надзор издаде временна забрана на ИД Адванс инвест АД за публикуване и разпространяване на рекламни брошури, диплянки и проект за рекламно табло. Това е дружеството, в което един от акционерите е Слави Трифонов, който притежава 9% от капитала чрез компанията си Седем осми АД.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години
kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


БСК набира преподаватели по английски език – система Headway
Изисквания към кандидатите:
- Английска филология
- 3 години стаж по специалността
Необходими документи:
CV, Копие от диплома
За контакти:
Център за професионално обучение - тел. 987 97 03, galia@bia-bg.com


Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Институтът за икономика на Тюрингия и Агенцията за трансфер на технологии и стимулиране на иновациите на Тюрингия организират конгрес на тема "Разширяването на Европейския съюз на изток - шансове за икономиката на Тюрингия". Форумът ще се проведе на 23 и 24 април 2004 г. в Ерфурт, Германия.

Агенцията по заетостта, съвместно с Българска стопанска камара, Стопанска камара - Велико Търново, и Областния управител на област Велико Търново, организират среща-семинар "Преференции за работодатели". Срещата ще се състои на 23 април 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч., в гр. Велико Търново, ул. "Александър Пенчев" № 2, "Гранд хотел Велико Търново", конферентна зала.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Република Чехия: рисковете за околната среда, които могат да бъдат породени от химически субстанции; обозначаването и етикетирането на опасни химически субстанции и препарати; регистрирането на опасни химически субстанции; Канада: Наредба за безопасност при транспорт по море; Австралия: Закона за химическите продукти, използвани в промишлеността; Шри Ланка: изисквания за етикетиране, търговско представяне и рекламиране на хранителни продукти. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, ЦВИС, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб на 22 и 23 април т.г., в която ще се включат 5 български фирми

40 центъра за професионално обучение учредиха "Асоциация на лицензираните центрове за професионално обучение"

Работни срещи на италиански фирми с български партньори ще се проведат на 26-27 април 2004 г. в София и на 28 април във Варна. Организатор е Италианският институт за външна търговия.

КООПЕРАЦИОННИ БОРСИ между германски и български фирми ще се проведат на 28 април 2004 г. в София и на 30 април 2004 г. във Варна.

Семинар "Преференции за работодатели" организират  Агенцията по заетостта,  БСК, Стопанска камара-Смолян и Областният управител на Област Смолян на 30  април, от 10.30 до 13.30 часа в хотел "Перелик"-Пампорово.

Министерството на икономиката и Българската стопанска камара най-учтиво Ви канят да участвате в семинар "Партньорството между правителство и индустрия при външнотърговските сделки с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба". Семинарът ще се проведе на 5 май в НДК. 

"Киевенерго" - Украйна, организира търг за доставка на индивидуални топлинни точки с шефмонтаж, обучение и въвеждане в експлоатация. Заявки за участие в търга се приемат до 18 май 2004 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 22 април 2004 г., четвъртък, от 14.30 часа в заседателната зала на хотел "Триада" -София, (срещу Зала "Универсиада") ще се проведе Общо събрание на Браншова камара "Феникс ресурс", член на БСК. Дневният ред предвижда обсъждане и приемане на финансовия отчет и отчета за дейността на УС за 2003 г., както и приемане на бюджета за 2004 г.

На 4 и 5 май 2004 г. в гр. Пловдив – хотел Империал от 9 часа ще се състои среща по проекта Renault. За повече информация Камарата на електротехниката в България.

КЕТБ ще представи свои членове-фирми на Международия панаир на потребителски стоки и технологии от 10 до 15.05.2004 г. в гр. Пловдив. Щандът е М2 в Палата 2.

Българската строителна камара, член на БСК, кани заинтересовани фирми и организации да участват чрез рекламни материали на щандовете на Камарата по време на Международния пролетен панаир в гр. Пловдив (10-15 май т.г.) и на строителното изложение в гр.Бурса - Турция (26-30 май т.г.)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

7 семестър CCNP – 27 март – 16 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP – 17 април – 30 май – съботно-неделен
1 семестър CCNA – 17 април – 30 май –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 24 април – 06 юни – съботно-неделен
3 семестър CCNA - 19 април – 30 април -
дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Немският производител на полупроводници Infineon обяви 13% ръст в продажбите за второто тримесечие, завършващо в края на март. В сряда компанията направи изявление, според което прходите за периода са достигнали 1.67 млрд.щ.д., което представлява ръст от 3% в сравнение с предишното тримесечие, благодарение на засиленото търсене. Чистата печалба за тримесечието е в размер на 39 млн. евро в сравнение със загуба от 328 млн.евро преди година, като приходите на акция са 0.05 евро срещу 0.45 евро за същия период на 2003.

Източник: FT

САЩ

Най-големят производител на безалкохолни напитки в света Coca-Cola Co. обяви, че приходите на компанията за първото тримесечие са скочили с 35%, благодарение на по-големите продажби на спортните напитки Powerade и бутилираната вода Dasani. Чистите приходи са нараснали до 1.13 млрд.щ.д., или 46 цента на акция, в сравнение с 835 млн.щ.д., или 34 цента на акция преди година. Според изявлението на базираната в Атланта групировка, продажбите са се увеличили с 13% до 5.08 млрд.щ.д., благодарение на по-слабите позиции на щ.д.

Източник: Блумберг

Азия

Базираната в гр. Ханджоу, пров. Джъдзян китайска компания Eastern Communications Co. Ltd. съобщи, че е подписала договор за създаване на джойнт венчър с корейския конгломерат Samsung Electronics. Смесеното дружество ще работи в областта на мобилните комуникации от трето поколение, ще носи името Hangzhou Samsung Eastcom Network Technology Co. Ltd, и ще бъде базирано в гр. Ханджоу. Двете компании ще инвестират 15 млн.щ.д. в предприятието, чиито регистриран капитал ще бъде в размер на 6 млн.щ.д., като Samsung Electronics ще държи 70% от него.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
21.04.2004
Dow Jones Industrial
10 317.27 (2.77)
Nasdaq Composite
1 995.63 (17.00)
Стокови борси
21.04.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)35.75
Brent crude ($US/bbl.)32.46
Heating oil ($US/gal.)0.9040
Natural gas ($US/mmbtu)5.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.1300
Gold ($US/Troy Oz.)390.70
Silver (cents/Troy Oz.)617.50
Platinum ($US/Troy Oz.)884.50
Hogs (cents/lb.)70.70
Pork bellies (cents/lb.)106.75
Live cattle (cents/lb.)76.88

       Открий България

Райна Княгиня

На 22 април 1876 г. е осветено въстаническото знаме на за Априлското въстание в Панагюрище, изработено от учителката Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня. Родена в Панагюрище, тя завършва училище там. Училищното настоятелство, впечатлено от природния й талант и интелигентност, я изпраща да продължи образованието си в Стара Загора, а след 4 години, тя се завръща в родния си град и става главна учителка в девическото училище. Веднъж през 1876 г. я извикват в дома на един учител, където се провежда събрание. Именно там, Бенковски се обръща към Райна и й предлага да избродира знамето на въстанието. Само за месец, тя тайно и под постоянен страх, че може да бъде разкрита, се труди върху него и извезва знаменитите думи “Свобода или смърт”. В решаващия ден на въстанието, Райна препуска редом с Бенковски, носейки знамето, а сред въстаниците се носят смелите възгласи:”Да живее българската княгиня! Да живее войводата!”. Въстанието е потушено с масови кланета. Самата Райна Княгиня е арестувана и прекарва известно време в ужасяващите затвори по онова време, където е малтретирана и измъчвана. Освобождават я, но я осъждат на доживотно изгнание, което тя избира да прекара в Русия. След освобождението, се връща и работи в родината си като преподавател. В момента нейната къща (на снимката вляво) в Панагюрище е превърната в музей и през 1950 г. е обявена за паметник на на културата от национално значение. През 1979-1981г. тя е основно реставрирана, а в бившата работилница в приземния етаж е открита документално-веществена експозиция, където е изложено и знамето на Райна Княгиня.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999