Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 19 април 2004 г., брой 1157
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  


       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Публикация на годишни финансови отчети - 2003 г.
тел. 02/ 980 46 54
bic_office@bia-bg.com


Валутни курсове
(19.04.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.92614
USD/BGN   1.63915
CHF/BGN   1.25850
EUR/USD   1.1932*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 31.03   2.55%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Доставка на подземни и надземни пожарни хидранти - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас
Доставка на смеси асфалтобетонни горещи - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Русе
Доставка на тръби и фасонни части - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас
Строително-ремонтни работи - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Кърджали
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(2) ЗОП/ Дизелов агрегат,автоматичен,по сп. - 1, 1 бр., Плевен (30)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0242TR)Турска фирма търси мъжко облекло: вълнени жилетки, палта, дъждобран, костюми, якета.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 23175
недвижими имоти(204 - 0%)
куриерски услуги(391 - 1%)
медии(1490 - 2%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Производството на трикотажни изделия в България през 2003 г. се удвоило, показват данните от изготвения обзорен анализ от експерти на СФБ Капиталов Пазар АД. Предприятията от сектора са продали продукция за 151 млн. лв., което в сравнение с 2002 г. е с 2,1 пъти повече. Увеличението идва от нарастването на производството на почти всички видове трикотажни изделия. Страната ни продължава да бъде нетен износител на изделия от трикотаж. Според специалистите, изготвили анализа в отрасъла се забелязват две благоприятни тенденции - увеличение на редовния износ и по-високите средни цени на изнасяните изделия. Това показва, че българските производителите все повече изнасят собствена продукция, а не работят само с материали на клиенти (на ишлеме). Над 50% от редовния износ и 90% от ишлемето е предназначен за страните от ЕС.

Източник: Капиталов пазар

Премийният приход по животозастраховане за 2003 г. е 74.737 млн. лв., което е с 49.74% по-малко от събраното през 2002 г. Това показват данните на застрахователния надзор. Това е резултат от въвеждането на само 10% признати разходи от трудовото възнаграждение при сключването на застраховка Живот. До началото на м. г. такива ограничения не съществуваха. 

Източник: Пари

Приватизация

Агенцията за приватизация публикува тръжното обявление за предстоящия централизиран публичен търг на фондовата борса, който вероятно ще започне в началото на май. В списъка влизат 251 дружества, от които от 99 ще се предлага по-малко от 1% от капитала. Сред по-интересните публични дружества, които ще се продават, са пещерският завод Биовет и видинският Видахим. Те не са включени в списъка за приватизация срещу непарични средства, така че със сигурност ще се търгуват срещу пари. Прави впечатление, че цената на производителя на автомобилни гуми е 4.17 лева при общо 718 хил. акции, които ще се пласират.

Източник: Дневник

Най-голямото въгледобивно предприятие в Югозападна България - Мини Пирин ЕООД, ще се приватизира на обособени части. Това предвижда програмата за преструктуриране на въгледобива, одобрена от министъра на енергетиката Милко Ковачев. Първо ще се продава рудник Ораново край Симитли. За момента това е най-печелившото звено на мината. Цялата му продукция от кафяви въглища се изкупува от ТЕЦ Бобовдол. Агенцията по приватизация подготвя процедура за търг с явно наддаване.

Източник: Пари

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Елиттур (Несебър)   7 205  
  2   Балкантурист (София)   7 089  
  3   Ясен - Слънчев Бряг (Слънчев бряг)   6 036  
  4   Хермес тур (Варна)   5 392  
  5   Туристическа информация и регистрация (ТИР) (София)   5 312  
  6   Джамадвайс - Травел (София)   5 146  
  7   Хермес - Георги Щерев (Варна)   4 488  
  8   Премиер Турс (София)   3 257  
  9   Турист сервиз (София)   3 102  
  10   Алма тур-БГ (София)   2 681  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 16.04.2004
  Обща стойност (BGN):   665 137.15  
Брой търгувани компании: 51
Официални пазари: 33 155.37
Свободен пазар: 618 273.28
Най-голяма промяна в цените
Месокомбинат-Казанлък (Казанлък)  -96.00%
Диамант (Разград)  33.33%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Софийската компания ПС груп  АД инвестира над 4 млн. евро в изграждането на хотел Марина палас в Несебър, съобщи изпълнителният директор на дружеството Радостин Дачев. Средствата са собствени и кредити. Базата се намира между стария и новия град Несебър, на една от предпочитаните алеи за разходка на туристите. Изгледът е към морето. Строежът на обекта, който е с разгъната застроена площ от 7000 кв. м, започна октомври 2003 година. 

Източник: Дневник

Проектът за изграждане на нов пътнически терминал на летище София е морално остарял и нефункционален заради ниската му финансова стойност. Според експерти осигурените 110.500 млн. EUR са най-ниската стойност за подобен проект в Европа. Проблемът е заложен още през 1998 г., когато е изготвена финансовата рамка на проекта.

Източник: Пари

До няколко седмици 40% от акциите на Мобилтел ще бъдат продадени на консорциум със Ситигруп, в който влизат и други финансови инвеститори като холандските АBN AMRO, ING и няколко по-малки западноевропейски фондове. Информацията, която от няколко месеца се появява под различна форма в няколко източника, включително и международни, беше потвърдена от юридическия съветник на Мобилтел Тодор Батков. 

Източник: Дневник

Частна фирма поиска лиценз от Държавната комисия за енергийно регулиране за съхранение на природен газ от изчерпаните находища Деветаки и Ъглен, съобщиха от комисията. Засега право да съхранява синьо гориво има само Булгаргаз за газово хранилище Чирен, което също е изчерпано находище.

Източник: Пари

Лекарства, коли втора употреба и фаянс са най-търсените стоки сега в Ирак, обяви председателят на Съюза на работодателите Васил Василев. През миналата седмица той подписа концесионен договор с иракското правителство за създаването на свободна търговско-икономическа зона. За 6 месеца ще бъдат построени 45 дка складове.

Източник: Новинар

Общото събрание на кредиторите на ТЕЦ Сливен избра за постоянен синдик досегашния временен Галина Костова и комитет на кредиторите. В него влизат представители на мини Черно море, ПИБ и Минна компания ЕООД. През март Сливенският окръжен съд откри процедура по несъстоятелност на дружеството по искане на мини Черно море, собственост на Христо Ковачки. Несъстоятелността беше поискана заради задължения за доставка на въглища от 3.5 млн. лв.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Заеми в размер
$ 250 000 до $10 милиона
за срок от 3 до 10 години
kamen@bia-bg.com,
тел. 9879929


БСК набира преподаватели по английски език – система Headway
Изисквания към кандидатите:
- Английска филология
- 3 години стаж по специалността
Необходими документи:
CV, Копие от диплома
За контакти:
Център за професионално обучение - тел. 987 97 03, galia@bia-bg.com


Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

На 19 април, понеделник, в 16.30 часа консулът на Кралство Йордания у нас - д-р Хасан Бармауи, ще приеме председателя на БСК Божидар Данев. По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество и подобряване на информационния обмен между представителите на деловите среди в България и в Йордания.

Институтът за икономика на Тюрингия и Агенцията за трансфер на технологии и стимулиране на иновациите на Тюрингия организират конгрес на тема "Разширяването на Европейския съюз на изток - шансове за икономиката на Тюрингия". Форумът ще се проведе на 23 и 24 април 2004 г. в Ерфурт, Германия.

Агенцията по заетостта, съвместно с Българска стопанска камара, Стопанска камара - Велико Търново, и Областния управител на област Велико Търново, организират среща-семинар "Преференции за работодатели". Срещата ще се състои на 23 април 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч., в гр. Велико Търново, ул. "Александър Пенчев" № 2, "Гранд хотел Велико Търново", конферентна зала.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Република Чехия: рисковете за околната среда, които могат да бъдат породени от химически субстанции; обозначаването и етикетирането на опасни химически субстанции и препарати; регистрирането на опасни химически субстанции; Канада: Наредба за безопасност при транспорт по море; Австралия: Закона за химическите продукти, използвани в промишлеността; Шри Ланка: изисквания за етикетиране, търговско представяне и рекламиране на хранителни продукти. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, ЦВИС, тел: 2/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com

Работни срещи на италиански фирми с български партньори ще се проведат на 26-27 април 2004 г. в София и на 28 април във Варна. Организатор е Италианският институт за външна търговия.

КООПЕРАЦИОННИ БОРСИ между германски и български фирми ще се проведат на 28 април 2004 г. в София и на 30 април 2004 г. във Варна.

БСК и Асоциацията на предприемачите на Португалия организират в периода 5 - 9 май 2004 г. делова мисия и участие в изложението "EXPO Разширение" в Порто.

"Киевенерго" - Украйна, организира търг за доставка на индивидуални топлинни точки с шефмонтаж, обучение и въвеждане в експлоатация. Заявки за участие в търга се приемат до 18 май 2004 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 20 април 2004 година, от 13.00 часа, в заседателната зала на БСК ще се проведе редовното годишно Общо събрание на Национална браншова камара - Огнеборец, член на БСК.

На 4 и 5 май 2004 г. в гр. Пловдив – хотел Империал от 9 часа ще се състои среща по проекта Renault. За повече информация Камарата на електротехниката в България.

КЕТБ ще представи свои членове-фирми на Международия панаир на потребителски стоки и технологии от 10 до 15.05.2004 г. в гр. Пловдив. Щандът е М2 в Палата 2.

Българската строителна камара, член на БСК, кани заинтересовани фирми и организации да участват чрез рекламни материали на щандовете на Камарата по време на Международния пролетен панаир в гр. Пловдив (10-15 май т.г.) и на строителното изложение в гр.Бурса - Турция (26-30 май т.г.)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

7 семестър CCNP – 27 март – 16 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP – 17 април – 30 май – съботно-неделен
1 семестър CCNA – 17 април – 30 май –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 24 април – 06 юни – съботно-неделен
3 семестър CCNA - 19 април – 30 април -
дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Московският арбитражен съд забрани на най-големият износител на петрол в Русия – OAO Yukos Oil Co. да продава активите си, за да може да изплати дължимите 99.37 млрд. рубли (3.5 млрд.щ.д.) във вид на неизплатени данъци и глоби, в случай че загуби делото заведено от данъчното министерство. Според официалното изявление на съда, решението е взето на 15 април. Забраната може да бъде обжалвана. Предварителното разглеждане на делото е насрочено за 7 май. 

Източник: Блумберг

САЩ

Производителят на автомобилни част Delphi Corp. обяви, че приходите на компанията за първото тримесечие са намалели над два пъти в сравнение със същия период на миналата година, поради разходите за преструктуриране и производствените съкращения в най-големия й клиент – General Motors Corp. Базираната в Трой, Мичиган групировка съобщи, че печалбата е спаднала до 54 млн.щ.д., или 10 цента на акция, в сравнение със 127 млн.щ.д. или 23 цента на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Вторият по големина производител на полупроводници в света Samsung Electronics Co. обяви, че печалбата на компанията за първото тримесечие е нараснала тройно, и ще продължи да расте до юни, поради засилените продажби на клетъчни телефони, чипове и плоски екрани. Чистите приходи за периода са достигнали 3.1 трлн.вона (2.7 млрд.щ.д.) в сравнение с 1.1 трлн.вона преди година. Продажбите са се увеличили с 50% до 14.4 трлн. вона. Приходите на Samsung са по-добри от тези на Intel Corp. – най-големият производител на чипове в света по продажби, и Nokia Oyi – лидерът в областта на клетъчните телефони.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
16.04.2004
Dow Jones Industrial
10 451.97 (54.51)
Nasdaq Composite
1 995.74 (-6.43)
Стокови борси
16.04.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.95
Brent crude ($US/bbl.)33.64
Heating oil ($US/gal.)0.9460
Natural gas ($US/mmbtu)5.6850
Unleaded gas ($US/gal.)1.1650
Gold ($US/Troy Oz.)401.60
Silver (cents/Troy Oz.)714.50
Platinum ($US/Troy Oz.)918.00
Hogs (cents/lb.)70.80
Pork bellies (cents/lb.)102.45
Live cattle (cents/lb.)76.08

       Открий България

Римска гробница в Силистра

Една от най-интересните древни гробници, открити на територията на България е късноантичната римска гробница в Силистра. Тя датира от 4 в. –времето, когато управлява император Теодосий, и е забележителна със своята богата декорация, включваща геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и тяхната слугиня. Стенописите демонстрират явно влияние от елинистичната епоха  и имат изключителна художествена и историческа стойност. Смята се, че в гробницата е погребано семейство римски аристократи, живели през 4 в. Пъстрите стени са изпълнени с рисунки на сцени от живота на семейството.
През 1964 г. започват работа по реставрацията на многобройните стенописи. Гробницата е обявена за един от редките паметници на изкуството от ерата на Късната античност.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999