Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 16 март 2004 г., брой 1135
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(16.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86863
USD/BGN   1.59295
CHF/BGN   1.25013
EUR/USD   1.2278*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Абонаментно сервизно обслужване на асансьорните уредби - Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене (НЦХМЕХ), София
Извънгаранционно абонаментно обслужване на копирни машини - Главната данъчна дирекция при Министерството на финансите, София
Обслужване на работещите в "Топлофикация Пловдив" - ЕАД, от служба по трудова медицина - "Топлофикация Пловдив" - ЕАД, Пловдив
Сервизно обслужване на помпени станции - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(5) ЗОП/ Автомобилни масла по спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (3)
(6) ЗОП/ Спец.оборудване по
спесификация - 19, 1, бр., София (20)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0235TR)всякаква мебелировка и аксесоари към тях.
Фирма от Турция предлага (0236TR) ръчно изработени ориенталски килими и възглавници.София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22402
консултантска дейност(2037 - 3%)
куриерски услуги(371 - 1%)
научна дейност(455 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Строителната компания Феърплей интернешънъл АД подписа договор със СФБ Капиталов пазар АД за възлагане цялостната координация на дейността по емитиране на облигационен заем чрез първично публично предлагане на БФБ-София.

Източник: Капиталов пазар

Тази година инвестициите на ЕБВР в България ще достигнат, а може и да надминат 1 млрд. EUR, съобщи Джон Шомел-Доу, директор на ЕБВР за България. България е един от положителните примери за успешна работа на институцията, коментираха директори на банката след срещата с президента Георги Първанов. Държавният глава заяви, че новата стратегия на ЕБВР за 2003-2005 г. е насочена към важни за страната ни приоритети - туризма, инфраструктурата, малките и средните предприятия, децентрализация на икономиката, както и съфинансирането при усвояването на фондовете на ЕС. До този момент ЕБВР е инвестирала в 46 проекта у нас на обща стойност около 850 млн. EUR.

Източник: Пари

Приватизация

Стоков базар Илиянци взе на търг цирка за 1,216 млн. лева.  Другият участник бе Елит груп 2003, но се отказа още на първата стъпка. Така циркът бе купен само с 1000 лева над началната цена. От Български циркове и лунапарк ще бъдат отделени общежитието и репетиционната база. Това става по искане на Министерството на културата, което миналата седмица е изпратило писмо в Агенцията за приватизация. Това са активите на дружеството, свързани с основния предмет на дейност. Така отпада ангажиментът към купувача да запази за 10 г. цирковата дейност. 

Източник: Стандарт

Общинска банка ще бъде продадена до края на тази или в началото на другата година, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов. Предложението ще бъде внесено в СОС най-късно в началото на май, когато изтича 6-месечният срок за работа на временната комисия за проверка на общинските фирми. Тогава ще се реши какъв дял ще бъде продаден. Сега столичната община държи 67% от акциите. Ще се стремим към максимално освобождаване от нашето участие в банката, поясни Кисьов.  Според него един от вариантите е да се увеличи капиталът на банката, като се привлече голям и известен инвеститор. Така ще се качи и цената на акциите. След това определен пакет може да бъде пуснат на борсата. 

Източник: Сега

Последните 45% от Топлофикация-Враца бяха продадени за 302 хил. лева на борсата. Акциите взе клиент на Първа финансово-брокерска къща (ПФБК). Вероятно купувач е Камибо на самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Тя взе на два търга по-рано 55% от акциите на цена над 480 хил. лева. Тогава посредник отново бе ПФБК. Този пакет дава на купувача контрол върху дружеството, тъй като по устав то се управлява с 67% от гласовете на общото събрание. 

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Гехард (Пловдив)   67 142  
  2   Унипак (Павликени)   11 311  
  3   Велпа 91 (Стражица)   10 669  
  4   Витавел (Луковит)   8 166  
  5   Дунапак - Родина (Пловдив)   8 100  
  6   Графобал България (Своге)   5 466  
  7   Лесичево (Труд)   3 226  
  8   Книжна фабрика "Искър" (Нови Искър)   1 118  
  9   Екселпак България (София)   695  
  10   Кам трейд (София)   536  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.03.2004
  Обща стойност (BGN):   576 894.90  
Брой търгувани компании: 48
Официални пазари: 33 768.79
Свободен пазар: 203 136.51
Най-голяма промяна в цените
Дружба-стил (Варна)  50.89%
Слънчев бряг Холдинг (ПФ) (Слънчев бряг)  -30.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

До три месеца деветте клона на военно-ремонтния комплекс Терем ще се преструктурират и преобразуват в самостоятелни търговски дружества. Целта е да бъдат изчистени задълженията им, за да бъдат по-привлекателни за приватизация, обясни министърът на отбраната Николай Свинаров.

Източник: Монитор

Биохим отпуска кредити от 1000 до 7000 лв. за топлоизолация на апартаменти и еднофамилни къщи с материали на австрийската Baumit, съобщи Николай Бъчваров, управител на Baumit-България. Срокът за погасяване на заемите е от 1 до 5 години. Клиентът получава безплатна застраховка Живот, не плаща таксата за оценка на кредитоспособността /2%/ и ползва 10% отстъпка от цената на материалите Baumit. 

Източник: Пари

С 3 нови писти, два 4-седалкови лифта и оръдие за изкуствен сняг ще се сдобие Пампорово до началото на следващия ски сезон, съобщи в Смолян Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк.

Източник: Сега

От днес ски-съоръженията и пистите над с. Добринище не работят. Ще бъдат затворени и хотелът в центъра на селото - Добринище, и хижите Гоце Делчев и Безбог. Работещите на тези места 35 души ще бъдат уволнени. Това е решила фирмата собственик Родина турист 9". Тя притежава и хотелите Родина в София и Банско. 

Източник: Сега

Три продукта на пловдивската фабрика за майонеза Краси ще се продават вече със знака за качество на Сдружение Активни потребители. Сертификатите бяха получени от съсобственичката Красимира Консулова при откриването на офиса на Сдружението в Пловдив. Същият знак получиха и производителите на кренвиршите Сачи. 

Източник: Монитор


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
На вниманието на производителите на детайли за автомобилната промишленост!

1. Iskra Avtoelektrika - Словения, търси доставчици на следните групи детайли: стоманени валове и оси, отливки за стартери, ленти от мед и стомана и други. БСК разполага с чертежи и спецификации.
2. Renault - Словения, се интересува от сътрудничество с български доставчик, сертифициран по серията QS 9000.
За информация: БСК - Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.comДругите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Недостатъчна публичност на поетите ангажименти в хода на преговорите за присъединяване към ЕС констатираха участниците в съвместна пресконференция на БСК, БТПП, БИБА и СРБ (15 март 2004 г.)

Кръгла маса на тема "Доброто образование - предпоставка за стабилна икономика" ще се проведе на 17 март 2004 г., от 14.00 до 18.00 часа в "Кемпински хотел Зографски", София. Организатори са Министерство на икономиката, БСК и Фондация "Конрад Аденауер".

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

Делова мисия до Загреб с посещение на Загребския пролетен панаир организират на 22 и 23 април 2004 г. Българската стопанска камара и Асоциацията на работодателите на Хърватска. Каним български фирми от следните браншове: електро- и мотокари; машиностроене; електротехника; електроинструменти; електроматериали; електрически домакински уреди; стоки за бита; хотелско обзавеждане; керамика; козметика; храни; облекла. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com. Вж. Заявка, Форма за участие, Списък от 56 хърватски фирми и интересите им. Краен срок за заявки: 19 март 2004

БСК съобщава за Международен търг за изграждането на Свободната икономическа зона Замин-ууд в Монголия на границата с Китай. Обектът ще включва три сектора - промишлен, търговски и туристически, вкл. казино. За информация: www.mit.pmis.gov.mn и www.zamynuud.mn ; телефон 976-11-318168 и факс 976-11-330294. Срок: 16.00 ч. на 25.03.2004. Депозит: 1000 щ.д. Очаква се, поради големият обем на нужните инвестиции, кандидатите за участие в търга да се обединяват в консорциуми.

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми

На 14 и 15 април 2004 г. в Националния дворец на културата - София, ще се проведе "Български инвестиционен форум - Проекти и финансиране".


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA – 04 март  – 19 март – дневен
4 семестър CCNA – 06 март  – 04 април – съботно-неделен
7 семестър CCNP -  27 март – 09 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP -  17 април – 30 май - съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Очаква се STMicroelectronics – най-големият производител на полупроводници в Европа, да избере Карло Бозоти за президент и главен изпълнителен директор на компанията на мястото на Паскуале Писторио, който ще се пенсионира през май догодина. Френско-италианската групировка разкри намеренията си в понеделник, като добави, че кандидатурата на г-н Бозоти трябва да бъде одобрена на редовното годишно събрание на акционерите догодина. Г-н Писторио успя да превърне двете банкрутирали държавни предприятия, които формират STMicro, в компания, която в момента се смята за европейския еквивалент на Intel. Той оглавява фирмата от нейното основаване през 1987г. 

Източник: FT

САЩ

General Electric Co. се договори да купи InVision Technologies Inc. – най-големият производител на детектори за бомби в САЩ, за 900 млн. щ.д. GE ще плати 50 щ.д. за акция в брой, заяви говорителят на InVision Лора Грейвс. Освен това, General Electric обяви, че очаква печалбата на компанията за първото и второто тримесечие на 2004г. да бъде на върха на прогнозите, което означава съответно 32 и 39 цента на акция. Миналата година, продажбите на InVision отбелязаха спад, след като летищата в САЩ окончателно приключиха с инсталирането на системите, което е задължително според американското законодателство. Търсенето на системи за засичане на експлозиви се засили, след като полет 103 на Pan Am експлоадира над Локербай, Шотландия през 1988. Две години след това, американските власти приеха закони за финансирането и задължителното инсталиране на системи за засичане на бомби по американските летища.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
15.03.2004
Dow Jones Industrial
10 102.89 (-137.19)
Nasdaq Composite
1 939.20 (-45.53)
Стокови борси
15.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.75
Brent crude ($US/bbl.)32.81
Heating oil ($US/gal.)0.9090
Natural gas ($US/mmbtu)5.7950
Unleaded gas ($US/gal.)1.1310
Gold ($US/Troy Oz.)399.60
Silver (cents/Troy Oz.)714.00
Platinum ($US/Troy Oz.)914.00
Hogs (cents/lb.)69.33
Pork bellies (cents/lb.)96.45
Live cattle (cents/lb.)75.97

       Открий България

Мадарският конник

Намира се в североизточна България, близо до с. Мадара и на 20 км от гр. Шумен.
Релеф, изсечен върху отвесна скала на 23 м височина, през VIII в. сл. ХР. Размерите му са: височина 2.6 м и основа 3.1 м. и изобразява конник, лъв, куче и надписи на гръцки език. Конникът е изобразен в естествена големина. Прабългарските надписи са на гръцки език и съобщават за събития между България и Византия през 8-9 в. при хановете Тервел, Кормисош и Омуртаг.
Мадарския конник е част от Националният историко-археологически резерват Мадара. Бил е свързан със създадения от хан Омуртаг, на терасата под скалите, голям култов комплекс, включващ: езическо светилище, капища (езически храмове), дворцови и жилищни сгради и други постройки. В подножието на скалите има голяма пещера наречена “Пещерата на нимфите”, където в древността траките са почитали своите божества. Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие.
През 1979 г.  е включен в Списъка на световното културно и природно наследство.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999