Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 15 март 2004 г., брой 1134
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(15.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87031
USD/BGN   1.59855
CHF/BGN   1.24639
EUR/USD   1.2235*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Възлагане на сеч и извоз на маркирана дървесина - Държавно лесничейство Стара река
Добив на дървени материали - Държавно лесничейство - с. Борима
Извършването на сеч, извоз от сечище до временен склад - Държавното лесничейство - гр. Никопол
Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавна дивечовъдна станция "Родопи", гр. Батак
Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство "Цапарево", с. Струмяни
Сеч, извоз от сечище - Държавното лесничейство - гр. Никопол,
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(5) ЗОП/ Автомобилни масла по спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (3)
(6) ЗОП/ Спец.оборудване по
спесификация - 19, 1, бр., София (20)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0229TR) офсетови етикети, кутии за цигари, дъвки и други.Търси различни видове изпускателни тръби, инструменти за щамповане
Фирма от Турция предлага (0234TR) ръчно изработени подаръци от кристал, стъкло, декоративниСофия, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22330
консултантска дейност(2037 - 3%)
куриерски услуги(371 - 1%)
научна дейност(455 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

България е подписала договор за участие в съвместна компания с Турция, Унгария, Румъния и Австрия, която ще изгради газопровод, свързващ Каспийско море с Централна Европа, съобщи италианската агенция ANS. Изграждането на съоръжението е оценено на 4.4 млрд. евро. Газопроводът ще бъде с дължина повече от 3000 км., а капацитетът му - около 20-30 млрд. кубически метра газ годишно. Името на бъдещото съоръжение ще е Набуко .  

Източник: Монитор

Пламен Минчев е новият председател на бизнес клуб Възраждане за следващата година. В управителния съвет на клуба влизат още Радосвет Радев, Евгения Попеску, Борислав Дионисиев и Александър Кашукеев.

Източник: Стандарт

На 15 март общинските съветници ще гласуват проектобюджета на община София за 2004 г. Според разчетите той е в размер на 386 млн. лв. Недостигът от 50-100 млн. лв. може да се запълни от продажбата на 67% дял на СО в Общинска банка, оценен на 80-100 млн. лв. Друг вариант е общината да се откаже от част от големите инфраструктурни проекти в столицата, които са на стойност 60 млн. EUR. 

Източник: Пари

Приватизация

Нито един кандидат-купувач не се появи на обявения за 12 март търг за продажба на най-стария стъкларски завод у нас - Кристал. Интерес нямаше въпреки закупените два меморандума и намалената наполовина първоначална тръжна цена от 1200 лв. Според синдика на завода Виолета Манолова причината за липсата на интерес към Кристал е обстоятелството, че върху една част от дълготрайните материални активи АДВ е наложила запор заради натрупаните от предприятието дългове към държавата на стойност около 2 млн. лв. Според решение на събранието на кредиторите след неуспешен втори търг за цялостната продажба на завода ще се пристъпи към разделянето му на обособени части, които ще бъдат предложени също на два търга. 

Източник: Пари

Дружества
Производство на фурнир и дървесни плочи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Кроношпан България (Бургас)   54 894  
  2   Лесопласт (Троян)   36 880  
  3   Булес (Бургас)   18 051  
  4   Фазерлес (Силистра)   17 021  
  5   Дървообработване-ВТ (Велико Търново)   8 480  
  6   Ламкор (Благоевград)   7 270  
  7   Фурнир (София)   4 100  
  8   Алфа Ууд България (Тича-Долни Чифлик) (Долни Чифлик)   3 180  
  9   Алекс-22 (София)   582  
  10   Евро Ууд (Нови Искър)   535  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.03.2004
  Обща стойност (BGN):   1 020 392.93  
Брой търгувани компании: 54
Официални пазари: 39 059.61
Свободен пазар: 196 176.72
Най-голяма промяна в цените
Диамант (Разград)  33.33%
Тракийско пиво (Пазарджик)  -29.92%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Изпълнителният директор на Винпром Пещера Иван Папазов стана бизнесмен №1 за 2003 година за Пловдивска област. В раздела Компания на година първо място спечели Виктория груп заради големи инвестиции в областта на туризма и индустрията. Гордостта на фирмата е строителството на хотел Виктория палас на Слънчев бряг. Призът Мениджър на годината взе директорът на Международния панаир Йордан Радев.

Източник: Стандарт

Софийската районна прокуратура образува следствено дело и повдигна обвинение по член 220 от Наказателния кодекс срещу генералния директор на БНТ Кирил Гоцев за сключените договори с Видео интернешънъл и Пиеро 97 за представителство при продажбата на рекламно време, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Източник: Монитор

Нафтекс Петрол ООД ще обжалва за втори път пред Върховния административен съд /ВАС/ решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 100 хил. лв. КЗК пак не е взела предвид обстоятелствата, поради които през юли 2003 г. ВАС отмени предишното й решение, казаха от Нафтекс.

Източник: Пари

Албена посреща първите 120 гости водени от немския туроператор Кур клуб за старта на лятната програма, съобщиха от пресцентъра на курорта. Първите туристи в черноморския комплекс ще бъдат включени в триседмична балнеопрограма. Възрастните хора, които са над 65 години, ще укрепват сили с подводен масаж, калолечение и ароматотерапия. Чужденците ще бъдат заведени в добруджанско село, за да опитат традиционни български гозби.

Източник: Стандарт

Летище Варна предприема активна политика за увеличаване на каргополетите, заяви председателят на съвета на директорите на дружеството Янко Янков. Ще се предлагат атрактивни условия за клиенти, които имат заявка и изпълняват сериозен обем каргополети, обявиха от авиопорта. От началото на годината са обработени 3 самолета с товари за Йордания. 

Източник: Пари

Освен държавното Параходство Българско речно плаване (БРП) 11 са големите български дружества корабособственици, които в момента осъществяват дунавски превози, показва анализ на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. След войните в бивша Югославия очакванията са за нарастване на превозите по реката с по 5-10% годишно.

Източник: Монитор

Допълнително споразумение N 1 към договора за изпълнение на проекта по реконструкция на пристанище Бургас ще подпишат ръководството на порта и представители на японската Penta Ocean Construction Co и Mitsubishi Corporation, която строи подходния канал. Това ще стане в присъствието на вицепремиера и министър на транспорта Николай Василев.

Източник: Пари


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
На вниманието на производителите на детайли за автомобилната промишленост!

1. Iskra Avtoelektrika - Словения, търси доставчици на следните групи детайли: стоманени валове и оси, отливки за стартери, ленти от мед и стомана и други. БСК разполага с чертежи и спецификации.
2. Renault - Словения, се интересува от сътрудничество с български доставчик, сертифициран по серията QS 9000.
За информация: БСК - Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.comДругите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Кръгла маса на тема "Доброто образование - предпоставка за стабилна икономика" ще се проведе на 17 март 2004 г., от 14.00 до 18.00 часа в "Кемпински хотел Зографски", София. Организатори са Министерство на икономиката, БСК и Фондация "Конрад Аденауер".

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

Делова мисия до Загреб с посещение на Загребския пролетен панаир организират на 22 и 23 април 2004 г. Българската стопанска камара и Асоциацията на работодателите на Хърватска. Каним български фирми от следните браншове: електро- и мотокари; машиностроене; електротехника; електроинструменти; електроматериали; електрически домакински уреди; стоки за бита; хотелско обзавеждане; керамика; козметика; храни; облекла. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com. Вж. Заявка, Форма за участие, Списък от 56 хърватски фирми и интересите им. Краен срок за заявки: 19 март 2004

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми

На 14 и 15 април 2004 г. в Националния дворец на културата - София, ще се проведе "Български инвестиционен форум - Проекти и финансиране".

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Европейски съюз: относно посадъчен материал за фуражни насаждения; производството, пускането на пазара, производствения контрол и етикетирането на смеси за посев, предназначени да бъдат използвани като фуражни култури; Канада: малоценни бижута за деца; радари, намиращи се на борда на кораби; САЩ: изисквания за незапалимост на тапицирани мебели и тъкани използвани при производството им; Израел: дюшеци и предпазни аксесоари, предназначени за бебешки и детски креватчета; етикетиране на безалкохолни напитки; изисквания към медицински спринцовки и игли; Тунис: опаковане на подправки от растителен произход. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, ЦВИС, тел: 02/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA – 04 март  – 19 март – дневен
4 семестър CCNA – 06 март  – 04 април – съботно-неделен
7 семестър CCNP -  27 март – 09 май - съботно-неделен
5 семестър CCNP -  17 април – 30 май - съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Руският милиардер Роман Абрамович, който е и собственик на футболния клуб Челси, води преговори с чуждестранни енергийни групировки за продажбата на своя 92% дял в руската нефтена компания Сибнефт. Според банкери, работещи в нефтената промишленост, английско-холандската Royal Dutch/Shell, американската ChevronTexaco и френската Total са водили разговори за евентуална сделка, която би им дала близо 46% дял в Сибнефт. Г-н Абрамович е нетърпелив да намери купувач за дела си, преди отделянето на компанията от Юкос, с която тя се сля преди известно време. Окончателното решение, обаче, едва ли ще бъде взето преди края на процеса. Освен това, сделката ще трябва да бъде одобрена и от Президента на Русия Владимир Путин, който се очаква да бъде преизбран на този пост в неделя.

Източник: FT

Най-голямото в света стоманодобивно обединение Арселор в Европа и най-големите стоманодобивни компании на Китай Баостийл и на Япония Нипон стийл ще създадат през 2005 г. съвместно предприятие, предназначено да задоволи поне половината от търсенето на листова стомана за бързо развиващата се автомобилна промишленост в Китай.

Източник: Кремиковски металург

САЩ

Китайската China Construction Bank е наела China International Capital Corp., Citigroup Inc. и Morgan Stanley за посредници в първичното публично предлагане на акции на банката на стойност 5 млрд. щ.д., което се очаква да бъде най-голямото в света за тази година. Според банкери, участващи в сделката, Construction Bank е изпратила писма до компаниите, в които потвърждава тяхното наемане, три месеца след като те направиха презентация на своите услуги в Пекин. China Construction и Morgan Stanely са най-големите акционери в China International Capital. Deutsche Bank AG и J.P.Morgan Chase & Co. също се бореха да поемат управлението на първичното публично предлагане. 

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
12.03.2004
Dow Jones Industrial
10 240.08 (111.70)
Nasdaq Composite
1 984.73 (40.84)
Стокови борси
12.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)35.57
Brent crude ($US/bbl.)31.69
Heating oil ($US/gal.)0.8789
Natural gas ($US/mmbtu)5.6840
Unleaded gas ($US/gal.)1.0973
Gold ($US/Troy Oz.)395.60
Silver (cents/Troy Oz.)706.30
Platinum ($US/Troy Oz.)907.10
Hogs (cents/lb.)69.70
Pork bellies (cents/lb.)97.50
Live cattle (cents/lb.)75.88

       Открий България

Боянска църква

Средновековна църква в квартал Бояна в София. Ценни стенописи от 1259 г. с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура. На северната стена са изобразени ктиторите севастократор Калоян, “братовчед царев, внук на сръбския крал Стефан”, и съпругата му Десислава, а на срещуположната стена – царската двойка Константин Тих Асен и Ирина, внучка на цар Иван II Асен и дъщеря на византийския император Теодор Ласкарие. Предадени са всички подробности в облеклото, в лицата са спазени индивидуалните особености, така че може да се приеме, че това са истински портрети, рисувани вероятно от натура и то във време, когато портретната живопис е била в зачатък. В много от религиозните сцени са изобразени черти от тогавашния народен бит. Стенописите имат не само художествена, но и историческа и документална стойност. Църквата е включена в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999