Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 10 март 2004 г., брой 1131
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(10.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.91003
USD/BGN   1.23779
CHF/BGN   1.58226
EUR/USD   1.2361*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Доставка на 15 броя компютърни системи - "ДКЦ - III - Пловдив" - ЕООД, Пловдив
Доставка на канцеларски материали - Министерството на културата, София,
Доставка на канцеларски материали - Община Карнобат
Доставка на канцеларски материали - Община Севлиево,
Доставка на канцеларски материали - Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", Шумен
Доставка на канцеларски материали и офис консумативи - Главна данъчна дирекция при Министерството на финансите, София,
Доставка на консумативи за компютърна, принтерна и копирна техника - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Враца
Доставка на материали и консумативи - Дирекция МТОСО - МВР, София,
Консултантска услуга - изготвяне на концесионни анализи - Министерството на транспорта и съобщенията, София
Копирна (ксероксна) хартия - Община Смолян,
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(1) ЗОП/ Горива по приложена спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (дек.)
(2) ЗОП/ Спец.оборудване-по спесиф. - 4, 4, компл., София (март)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция търси  и предлага (0224TR)
бебешки памперси и памперси за по-големи деца, дамски превръзки, мокри кърпички, медицински материали за еднократна употреба. Търси връзка с фирми, произвеждащи суровините за тези продукти.София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22217
недвижими имоти(194 - 0%)
научна дейност(452 - 1%)
минно дело(84 - 0%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Големите туроператори ТУИ, Некерман, ИТС и Ал турс отчитат задържане и дори спад от 8-10% в записванията на германски туристи за България за новия летен сезон спрямо миналата година. Това неприятно изненадва българските предприемачи, вложили солидни средства в ново строителство и ремонт по курортите, защото на практика няма възможност за бързо запълване на базите с гости от други държави. Първите групи за летния сезон започват да пристигат след около месец. От всички туристи, посещаващи страната, Германия изпраща най-много и заема дял над 25%. 

Източник: Дневник

Мобиком не е пред банкрут и ние имаме над 60 млн. лева приход от миналата година, обясни изпълнителният директор на Мобиком Тим Бойсере. Ние ръководим фирмата според нашите възможности, коментира изпълнителният директор на Мобиком.

Източник: Дарик радио

Приватизация

Пускат 32,4 на сто от новотела в Пловдив на фондовата борса срещу пари. Агенцията за приватизация обяви конкурс за избор на инвестиционен посредник, който ще изтъргува 62 369 броя акции от дружеството. Цената на конкурсната документация е 1000 лева. Кандидатите трябва да представят стратегия за публично предлагане на акциите на дружеството, предложение за минимална продажна цена на една акция и да посочат какво възнаграждение искат.

Източник: Стандарт

Европейските банки Депфа и Дексия, които се занимават с комунално финансиране, искат да купят Общинска банка, обяви столичният кмет Стефан Софиянски. Трябва да се вземе политическо решение за бъдещето на трезора, обясни той.  Градоначалникът припомни, че това е единствената банка със 100% български капитал. Трезорът бе създаден преди 7 г., за да обслужва общинските бюджети.

Източник: Стандарт

Дружества
Куриерска дейност, различна от тази на националната поща
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Ди Ейч Ел Интернешънъл-България (София)   11 056  
  2   Бългериан Парсел Сървиз (София)   7 285  
  3   ТНТ-експрес уърлдуайт (България) (София)   6 514  
  4   Блу Експрес Мейл (София)   3 291  
  5   Флайинг-Карго-България (София)   2 690  
  6   Сити Експрес (София)   2 387  
  7   Артефакт (София)   1 724  
  8   Одесос-Колор (Варна)   1 388  
  9   Ин тайм (София)   1 258  
  10   Тип Топ-Куриер (София)   997  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.03.2004
  Обща стойност (BGN):   1 211 514.40  
Брой търгувани компании: 61
Официални пазари: 582 670.60
Свободен пазар: 581 859.86
Други сделки: 731 750.53
Най-голяма промяна в цените
Мел Инвест-холдинг (Сливен)  -82.22%
Унипак (Павликени)  34.77%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

 644 млн. евро преди облагане с данъци е печалбата на OMV за 2003 г., което е с 30% повече от 2002 г. Нетният приход на компанията е нараснал с 22% до 393 млн. евро, а продажбите са се увеличили с 8% до 7.64 млрд. евро. 939 млн. евро е постигнатият от OMV паричен поток, който през 2002 г. е 582 млн. евро.

Източник: Сега

До два-три месеца на българския пазар ще се появи бира Туборг. Тя ще се произвежда в Шуменско пиво. Цената на популярното пиво ще бъде изключително достъпна - каза изпълнителният директор на Карлсберг - България Александър Грънчаров. Датският концерн Карлсберг има намерение да инвестира между 3 и 5 милиона лева през тази година в пивоварните Шуменско пиво и Пиринско пиво. Инвестициите са част от продължаващата цялостна модернизация на производството в двете пивоварни и ще бъдат вложени главно в линиите за бутилиране и в съпътстващи дейности.

Източник: Дарик радио

В АЕЦ Белене да бъде монтиран руски реактор. Това се препоръчва в предварителния доклад за оценка на въздействието върху околната среда на втората ни атомна централа. В доклада е записано, че по-добрият вариант за реактор е тип леко воден, каквито са блоковете в АЕЦ Козлодуй, съобщи председателят на Главното управление за строителството на новата ядрена мощност и бивш председател на централата в Козлодуй Красимир Николов.

Източник: Монитор

Проверки в Химко започва  инспекцията по труда. Контролът е заради очакваното пускане на завода от 15 март. След началото на работата на предприятието ще има още една проверка, каза директорът на инспекцията във Враца Кирил Христов.

Източник: Стандарт

След два проведени търга от началото на тази година досега Агенцията за държавни вземания /АДВ/ не можа да намери купувач за четири имота на Ноя АД – Ловеч, съобщиха от агенцията. На търговете през февруари и в началото на март не е имало никакъв интерес, потвърдиха от АДВ-Русе, която продава обектите. На два пъти обявената начална тръжна цена бе намалявана и от 70 560 лева падна на 52 640 лева. При тази цена четирите имота, които са в идеалния център на Ловеч, ще бъдат предложени на поредния търг на 15 март.   

Източник: Монитор

10 нови бензиновоза получава  Петрол от ИВЕКО. Ключовете на камионите ще бъдат връчени лично от ръководството на италианския производител. Бензиновозите отговарят на най-високия стандарт Евро 3. 

Източник: Стандарт

Подуправителят на БНБ Емилия Миланова издаде разрешение на Райфайзен Интернационал Банк-холдинг АГ, притежаващ 100% от капитала на Райфайзенбанк България ЕАД, да участва в увеличението на капитала от 26 478 852 на 46 036 890 лева.

Източник: Сега

Комисията за финансов надзор издаде лиценз на ПФБК Асет мениджмънт като управляващо дружество. Компанията е с минимално изискуемия капитал от 100 хил. лв. Тя е свързана с инвестиционния посредник Първа ФБК, като основен акционер с 90.25% от капитала е пловдивската фирма Гехард

Източник: Дневник

Фабрика за преработка на отпадъци ще бъде построена край Хасково. 2 млн долара за изграждане на обекта ще отпусне безвъзмездно Световната банка. 150 000 долара за първоначален мониторинг на отпадъците в региона е договорил при посещението си във Вашингтон кметът на общината Георги Иванов. След анализа, който ще продължи 6 месеца, ще бъде определена технологията за преработка на отпадъците; част от тях ще бъдат рециклирани, а други ще се преработват в торове или енергия. 5 милиона долара е общата стойност на еко-проекта.

Източник: Дарик радио

Газификацията на Горна Оряховица ще започне до месец, съобщи зам.- кметът инж. Йорданка Цветанова. Общината е подписала строителното разрешение за изграждане на градската преносна мрежа от Овергаз. Общинската болница, двете средни училища, СУПЗ Ел. Грънчарова, хлебозавод Славянка и сградата на Общината са по-значимите обекти, които ще бъдат захранени със синьо гориво в началния етап.  9 835 линейни метра газопреносна мрежа са предвидени за изграждане в Г. Оряховица според плановете на Овергаз инк. Инвестицията е в размер на 634 760 евро.

Източник: Янтра - Велико Търново


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

Делова мисия до Загреб с посещение на Загребския пролетен панаир организират на 22 и 23 април 2004 г. Българската стопанска камара и Асоциацията на работодателите на Хърватска. Каним български фирми от следните браншове: електро- и мотокари; машиностроене; електротехника; електроинструменти; електроматериали; електрически домакински уреди; стоки за бита; хотелско обзавеждане; керамика; козметика; храни; облекла. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com. Вж. Заявка, Форма за участие, Списък от 56 хърватски фирми и интересите им. Краен срок за заявки: 19 март 2004

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми

На 14 и 15 април 2004 г. в Националния дворец на културата - София, ще се проведе "Български инвестиционен форум - Проекти и финансиране".

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Европейски съюз: относно посадъчен материал за фуражни насаждения; производството, пускането на пазара, производствения контрол и етикетирането на смеси за посев, предназначени да бъдат използвани като фуражни култури; Канада: малоценни бижута за деца; радари, намиращи се на борда на кораби; САЩ: изисквания за незапалимост на тапицирани мебели и тъкани използвани при производството им; Израел: дюшеци и предпазни аксесоари, предназначени за бебешки и детски креватчета; етикетиране на безалкохолни напитки; изисквания към медицински спринцовки и игли; Тунис: опаковане на подправки от растителен произход. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове. Ако желаете да се запознаете с материалите, както и за евентуални коментари, моля да съобщите на: БСК, ЦВИС, тел: 02/ 932 0954; e-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 10 март 2004 г., от 10.00 часа, в зала № 3 на НДК - София, ще се проведе Общото отчетно-изборно събрание на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Ще бъдат приети отчетите на Управителния и на Контролния съвет на Асоциацията за 2003 г., както и насоки за дейността на организацията през 2004 г. Обект на обсъждане и приемане ще бъдат още бюджетът на Асоциацията за 2004 г. и промени в Устава. Дневният ред предвижда и избор на нови членове на Управителния съвет.

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

На 12 март 2004 г. от 10.30 до 13.30 ч. в град Кърджали, ул. "Републиканска" № 46, хотел "Арпезос", конферентна зала, ще се проведе среща-семинар "Преференции за работодатели". Организатори са Агенцията по заетостта, Българската стопанска камара, Стопанска камара - Кърджали, и Областният управител на област Кърджали.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Изпълнителният директор на Volkswagen Бернд Пишецридер обяви във вторник, че очаква финансовите резултати на немската компания за първото тримесечие на 2004г. да бъдат незадоволителни, като в същото време разкри планове за мерки, насочени към намаляване на разходите и включващи съкращаването на 5000 работни места. VW, която се опитва да се справи с икономическите трудности в страната и слабия потребителски интерес към модела Golf, заяви, че се надява чрез съкращаването на разходите да надмине оперативната печалба от миналата година, въпреки че, според изявлението “това е амбициозна цел за групировката”. При новината, акциите на VW паднаха с 3% до 38.25 евро във Франкфурт.

Източник: FT

САЩ

Втората по големина верига от супермаркети в САЩ Albertson’s Inc. съобщи, че печалбата на компанията за четвъртото тримесечие на 2003г. е намаляла с 37% поради стачката в Южна Калифорния. Чистите приходи са спаднали до 130 млн. щ.д. или 35 цента на акция в сравнение с 205 млн. щ.д. или 54 цента на акция през същия период на 2002г. В своето официално изявление, базираната в Бойз, Айдахо групировка обяви, че продажбите реализирани през периода до 29 януари са намалели с 5% до 8.65 млрд. щ.д. Според фирмени източници, стачката, която засегна 259 от общо 2300 магазина на Albertson’s Inc., е довела до спад в печалбата в размер на 24 цента на акция, поради факта, че веригата е загубила клиенти.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
09.03.2004
Dow Jones Industrial
10 456.96 (-72.52)
Nasdaq Composite
1 995.16 (-13.62)
Стокови борси
09.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.28
Brent crude ($US/bbl.)32.23
Heating oil ($US/gal.)0.8900
Natural gas ($US/mmbtu)5.4500
Unleaded gas ($US/gal.)1.0615
Gold ($US/Troy Oz.)404.50
Silver (cents/Troy Oz.)718.00
Platinum ($US/Troy Oz.)897.20
Hogs (cents/lb.)62.30
Pork bellies (cents/lb.)97.15
Live cattle (cents/lb.)79.42

       Открий България

Велико Търново

Велико Търново е един от най-древните градове в България. Живописното местоположение и панорамният изглед на града, неговото богато културно и историческо наследство му печелят славата на исторически, културен и туристически център на съвременна България.
Според историците, градът е основан през 4 в.пр.н.е. През 1185 г. той става център на българското въстание срещу византийското робство и столица на възстановената Българска държава. Царският дворец е разположен на три хълма - Царевец, Трапезица и Света Гора. Царевец е главната българска крепост и най-мощната твърдина по времето на Второто българско царство (1185 - 1393 г.). През този период България не само възвръща старата си слава и блясък от най-добрите години на Първата българска държава, но стъпва на три морета и става най-влиятелната държава в Югоизточна Европа. През периода 15-19 в. Търново е символ на старата българска държавна система и водещ център в борбата за културна независимост. По време на българското Възраждане градът е важен административен, търговски и индустриален център. След Освобождението от турско робство до края на войните от 1912-1913 г. и от 1915-1918г., като историческа столица на България, Търново играе първостепенна роля за политическото, административно и културно оформяне на независима България. През 1879г. България е възстановена за втори път. Именно тогава, Учредителното събрание изготвя Търновската конституция в залата на бившия Турски конак в града. Първото, третото, четвъртото и петото Велико Народно Събрание (съотв. През 1879, 1887, 1893 и 1911г.) се състоят в града.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999