Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 09 март 2004 г., брой 1130
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

   

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(09.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.00000
USD/BGN   1.58290
CHF/BGN   1.23615
EUR/USD   1.2356*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Групова рискова застраховка "Живот" - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Пловдив
Групови рискови застраховки "Живот" и "Злополука" - Министерството на младежта и спорта, София
Застраховане "Автокаско" - Министерство на транспорта и съобщенията, София,
Избор на охранител за физическа и денонощна въоръжена охрана - "Мина "Пирин" - ЕАД, Симитли
Непосредствена въоръжена физическа охрана - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", Електропреносен район - Русе
Охрана на Дома за стари хора - Столичната община
Охрана на обекти - Народното събрание на Република България, София
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(7) ЗОП/ Спец.оборудване по спесификация - 1, 1, контр., 60 км (40)
(8) ЗОП/ Спец.оборудване по спесификация - 19, 1, бр., София (20)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0221TR) строителни материали, текстилни продукти, хранителни продукти..


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22179
ресторантьорство
(452 - 1%)
туризъм и хотелиерство (1891 - 3%)
военна област (186 - 0%%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Два процента от брутния вътрешен продукт на страната да се влагат в модернизацията на водопреносната мрежа. Това предвижда стратегия за развитие на водния сектор, която ще бъде внесена за одобрение от правителството до 20 март, съобщи министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Той добави, че за трите ВиК дружества в страната, които са в най-тежко състояние в Добрич, Кюстендил и Хасково, ще бъдат взети мерки за да се предотврати фалита им.

Източник: Монитор

Международната агенция Fitch присъди рейтинг BB+ на Пощенска банка по дългосрочните й задължения и B по краткосрочните. Перспективата е положителна. Агенцията заявява, че рейтингът на банката е ограничен от този на България, който също е ВВ+. Оценката отразява потенциалната подкрепа от собственика на Пощенска банка ALICO/CEH, който е собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias и американската животозастрахователна компания ALICO.

Източник: Пари

Приватизация

През 2003 година Агенцията за приватизация е сключила 344 сделки. От тях 88 са за продажба на мажоритарни държавни дялове, 28 сделки за обособени части и 228 за акции и дялове на дружества с миноритарно държавно участие, съобщи Илия Василев, изпълнителен директор на АП.  В тези сделки са договорени плащания за 454 млн. лв. като общият размер на плащанията в непарични средства - компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове, е в размер на 314 млн. лв. През миналата година АП е договорила с новите собственици инвестиции за 23 млн. лв.

Източник: Дарик радио

 Енергийното министерство се обяви срещу продажбата на топлофикационните дружества във Враца, Казанлък и Ямбол, които се търгуват на фондовата борса. Ще спрем тези сделки, заяви източник от ведомството. Все още не е ясно дали това ще стане по съдебен път или по друг начин. Имаме разногласия с Агенцията за приватизация и обмисляме как те да бъдат разрешени, коментираха юристите на министерството.

Източник: Стандарт

Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания (София)   1 025 837  
  2   Мобилтел (София)   782 980  
  3   Космо България Мобайл (София)   91 172  
  4   Радиотелекомуникационна компания "Мобиком" (София)   78 108  
  5   Телелинк (София)   21 609  
  6   Орбител (София)   11 583  
  7   Кейбъл България (София)   10 143  
  8   Некском-България (София)   5 517  
  9   Уникомс Трейдинг (София)   4 623  
  10   БТК-Нет (Глобал Уан комюникейшънс енд информейшън сървисиз) (София)   4 561  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 08.03.2004
  Обща стойност (BGN):   3 220 147.92  
Брой търгувани компании: 47
Официални пазари: 90 237.73
Свободен пазар: 3 001 990.19
Други сделки: 501 300.00
Най-голяма промяна в цените
Симат-Габрово (Габрово)   208.33%
Деспред (София)   -30.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Първите в историята на българския капиталов пазар конвертируеми облигации ще бъдат емитирани от Индустриален холдинг България АД, реши общото събрание на акционерите на дружеството. Облигациите са тригодишни с лихвени плащания на всеки шест месеца и купон 6% годишно. Главницата ще се изплаща при падежа или при обръщането на облигациите в акции на холдинга. Инвестиционни посредници по емисията ще бъдат Авал Ин и ТБ Алианц България

Източник: Пари

Българската козметична компания Арома спечели съдебно дело срещу френския козметичен гигант Ланком, съобщиха от българското дружество. В качеството си на първа инстанция Софийският градски съд е отказал регистрация на марка на френската компания. Предисторията на процеса започва преди време, когато Ланком е подало заявка в Патентното ведомство за регистрация на марката продукти "Арома калм".

Източник: Дневник

Топлофикация Враца АД, на която мажоритарен собственик с 55% от капитала стана самоковският бизнесмен Христо Ковачки, трябва да получи до 1 юли 2004 г. 1 млн. лв. субсидии от държавата, съобщиха от енергийното министерство. На централизирания публичен търг на БФБ Ковачки купи предлаганите 25% от дружеството за 170 хил. лв. 

Източник: Пари

Фибран България ще изгради три завода на територията на страната до края на годината, съобщиха  от дружеството. Единият се намира в Русе и до месец там ще започне производството на експандиран пенополистирол (еps). До края на годината ще стартира и производство на екструдиран пенополистирол. Това ще е единственият в страната подобен производствен капацитет, казаха от компанията. 

Източник: Дневник

Строят завод за взривове  в Ловеч. Инвестицията е на софийската фирма Нитраком. От компанията са представили офертата си на общината. Предприятието ще бъде разположено на 50 дка пустееща земя в близкото с. Българене и ще гарантира 349 работни места. Назначаването на работниците ще става с одобрение от Министерството на вътрешните работи, след което те ще преминат курс на обучение в Украйна. Ще бъдат наети и военни специалисти. Общинарите ще разгледат предложението на 18 март.

Източник: Стандарт

През 2004 г. Топлофикация Русе ще вложи 4 млн., лева за да разшири топлопреносната си мрежа, съобщи изпълнителният директор на дружеството Росен Атанасов. Инвестиционната програма предвижда увеличение на мощностите на предприятието с 12 мегавата. Знаехме, че ще разширим мрежата си още през 2003 година. Но за да направим това, трябваше да са изпълнени две условия - да разполагаме с необходимите средства и да има проявен интерес от страна на потенциални нови абонати, обясни Атанасов. 

Източник: Дневник

Представители на областната администрация, община Варна, РИОСВ, Басейнова дирекция, ВиК и Св. св. Константин и Елена АД, обсъдиха на работна среща с областния управител Яни Янев създаването на работен проект за изграждането на канализационен колектор. Разработката на проекта ще струва приблизително 8200 евро, а изграждането на колектора - около 3 500 000 евро. Проектът ще бъде представен пред Предприятието за управление на дейностите по околната среда и водите към екоминистерството.

Източник: Черно море

Новата система за ръководство на въздушното движение, която обслужва едновременно по 160 самолета, ще заработи в края на май 2004 г., съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Системата е доставена и монтирана от италианската компания Аления Маркони и е една от най –модерните в Югоизточна Европа. 72-часовите проби на системата бяха успешни и на практика вече сме завършили първия етап от внедряването й. Така страната ни вече има техническа база, чрез която да осъществи идеята си за Единен център за управление на въздушното движение на Балканите, която се подкрепя и от Италия, добави Н. Василев.

Източник: Монитор

Шивачки от пернишката фабрика Елена Георгиева отказаха да влязат в производствените халета заради неплатени заплати от януари досега. Жените получавали само по 20-30 лева аванси. Според лидерката на КНСБ в предприятието Антоанета Раденкова работничките си изпълняват нормите и е несправедливо да не си получават заработеното.

Източник: Сега

Временна комисия определи Общинският съвет в Кресна, която има за задача да проучи възможностите за оземляване на фирма Гръцки мрамор с 2,230 декара общинска земя край село Долна Градешница. Тя се оглавява от главния архитект на общината Владимир Милков, а в състава й освен общинските съветници Благой Петров и Иван Спасов са още кметът на Долна Градешница Вангел Илиев, отговарящата за общинската собственост Роза Николова, председателят на служба Земеделие и гори Марио Миразчийски и Соня Ковачева от отдел ТСУ.

Източник: Струма


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб в периода от 22 април до 24 април 2004; Краен срок за заявки: 19 март 2004

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми

На 14 и 15 април 2004 г. в Националния дворец на културата - София, ще се проведе "Български инвестиционен форум - Проекти и финансиране".


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

На 10 март 2004 г., от 10.00 часа, в зала № 3 на НДК - София, ще се проведе Общото отчетно-изборно събрание на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Ще бъдат приети отчетите на Управителния и на Контролния съвет на Асоциацията за 2003 г., както и насоки за дейността на организацията през 2004 г. Обект на обсъждане и приемане ще бъдат още бюджетът на Асоциацията за 2004 г. и промени в Устава. Дневният ред предвижда и избор на нови членове на Управителния съвет.

На 12 март 2004 г. от 10.30 до 13.30 ч. в град Кърджали, ул. "Републиканска" № 46, хотел "Арпезос", конферентна зала, ще се проведе среща-семинар "Преференции за работодатели". Организатори са Агенцията по заетостта, Българската стопанска камара, Стопанска камара - Кърджали, и Областният управител на област Кърджали.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

European Aeronautic Defense & Space Co. – най-голямата авиационна компания в Европа, обяви печалба в размер на 276 милиона евро (342 милиона щ.д.) за четвъртото тримесечие на 2003, благодарение на по-високите продажби на Airbus и по-големия брой поръчки, изпълнени за военната индустрия. Чистите приходи, реализирани от групировката през периода са в размер на 34 цента на акция в сравнение с чиста загуба от 322 милиона евро, или 40 цента на акция за същия период на 2003. EADS ще увеличи размера на раздавания дивидент с 1/3.

Източник: Блумберг

САЩ

Най-голямата телефонна компания в Испания Telefonica SA ще купи wireless операциите на BellSouth Corp. в Латинска Америка за 9.85 млрд. щ.д. в брой, което ще увеличи броя на абонатите на компанията в региона с една трета. Telefonica Moviles SА ще плати сумата в брой, като едновременно с това ще поеме и дълговете на предприятието. BellSouth обяви, че дългът ще бъде намален с 1.5 млрд. щ.д. Базираната в Мадрид Telefonica ще увеличи брой на абонатите си в Аржентина и Чили и ще навлезе на венецуелския мобилен пазар.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
08.03.2004
Dow Jones Industrial
10 529.48 (-66.07)
Nasdaq Composite
2 008.78 (-38.85)
Стокови борси
08.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.) 36.52
Brent crude ($US/bbl.) 32.77
Heating oil ($US/gal.) 0.8980
Natural gas ($US/mmbtu) 5.4100
Unleaded gas ($US/gal.) 1.0830
Gold ($US/Troy Oz.) 400.90
Silver (cents/Troy Oz.) 699.00
Platinum ($US/Troy Oz.) 894.00
Hogs (cents/lb.) 61.20
Pork bellies (cents/lb.) 97.35
Live cattle (cents/lb.) 79.05

       Открий България

Преслав

Преславският събор през 893 година утвърждава християнството и старобългарския като официални религия и език на младата българска държава. Съборът отделя българската църква от подчинеността й спрямо византийската, дава мощен тласък на просветните движения, издига за княз на българите Симеон I и премества столицата от Плиска в Преслав. Надпис на древна каменна колона свидетелства за това, че градът е бил създаден от хан Омуртаг, но истинския си разцвет получил по времето на Симеон Велики. Докато по планировката и разположението си Плиска всъщност представлявала военен стан, Велики Преслав бил замислен и строен като типичен средновековен град. Внушителните му руини заемат площ от 3,5 кв.км. Строителите на Преслав изградили за първи път в Европа две концентрични защитни крепостни стени. И до днес ясно личат очертанията на части от крепостния зид, кръглата източна кула, северна и южна порти, дворецът и прилежащите му постройки. Останките на голямата тронна зала и помещенията за обслужване на царете също говорят за изключително великолепие и разкош. 


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999