Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 08 март 2004 г., брой 1129
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

   

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(08.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.91741
USD/BGN   1.60419
CHF/BGN   1.23959
EUR/USD   1.2192*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Групова рискова застраховка "Живот" - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Пловдив
Доставка на 7 бр. самосвали - дизелови - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Благоевград
Доставка на бензин - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Ловеч,
Доставка на водомери - "Софийска вода" - АД, София
Доставка на горива и смазочни материали - "В и К" - ООД, Монтана
Доставка на гориво-смазочни материали - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Хасково
Доставка на канцеларски материали - "Софийска вода" - АД, София
Доставка на консумативи за компютърна, принтерна и копирна техника - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Враца
Доставка на химически реагент - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас
Доставка на химически реактиви, стъклария и апарати за химическите лаборатории - "Водоснабдяване и канализация" - АД, Бургас
Предоставяне на трактор-багери и товарни автомобили под наем - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Стара Загора
Ремонт на потопяеми помпи - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Плевен
Ремонт на потопяеми помпи тип - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Хасково,
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(7) ЗОП/ Спец.оборудване по спесификация - 1, 1, контр., 60 км (40)
(8) ЗОП/ Спец.оборудване по спесификация - 19, 1, бр., София (20)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0220TR), кожа за обувки и подметки.


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22115
ресторантьорство
(452 - 1%)
туризъм и хотелиерство (1891 - 3%)
военна област (186 - 0%%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Български фирми ще се включат в търговете за износ на стоки, оръжия и в изграждането на инфраструктурни обекти в Ирак на стойност 18,5 млрд. долара, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева след завръщането си от посещение в САЩ.  Договоренността е била постигната по време на срещата на министър Шулева с администратора на американския фонд за Ирак адмирал Неш. Той е уверил, че с големия си опит в строителство на инфраструктурни обекти в Ирак наши фирми успешно биха могли да се включат във възстановяването на водоснабдителни системи, както и в доставянето на оборудване за тях. Българските компании обаче нямат необходимия мащаб да се включат като основни изпълнители и затова трябва да кандидатстват в търговете като подизпълнители, обясни вицепремиерът.

Източник: Монитор

Световната банка дава $150 млн.  Заемът ПАЛ 2 от Световната банка ще бъде отпуснат до края на годината, каза вицепремиерът Лидия Шулева. Бордът на директорите на СБ ще одобри кредит от $150 млн. през юни. $120 млн. от тях ще получим веднага. Останалите $30 млн. ще бъдат дадени след приключване на някоя от големите сделки - за Булгартабак или за електроразпределителните дружества, каза Шулева. 

Източник: Стандарт

Японската банка за международно сътрудничество е готова да отпусне 200 млн. долара за изграждането на българския участък от магистралата София- Ниш, съобщи координаторът на Пакта за стабилност за България Милен Керемедчиев. Банката вече даде 40 000 долара за предпроектното проучване на отсечката Калотина – София, добави той. Според Керемедчиев към изграждането на 63-километровия български участък от бъдещата магистрала интерес проявяват турски строителни фирми със собствено финансиране, както и австрийски и американски, зад които стоят сериозни банки, подчерта Керемедчиев.

Източник: Монитор

Приватизация

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) води дело срещу собственика на Кремиковци за неизплатени инвестиции и дължими неустойки. Исковата молба е подадена в Софийския градски съд на 19 януари 2004 г. Според приватизационния договор Дару металс трябваше да инвестира $ 300 млн. до 2005 г. До момента, обаче, са вложени едва $ 50 млн. Собственикът на металургичното дружество е изпълнил само ангажимента си за инвестиции за 2000 г. За 2000 г. неизпълнението на ангажиментите е 10 млн. лв., за което в полза на държавата е усвоена банковата гаранция от 5 млн. лв.

Източник: Сега

Дружества
Посредническа дейност на агенции за недвижими имоти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Техноинвест (София)   21 740  
  2   Имоти България (Варна)   4 989  
  3   АТМ - Център (София)   1 492  
  4   Български благотворителен фонд (София)   1 198  
  5   ПДМ (София)   1 055  
  6   Средец-София (София)   1 001  
  7   Еко-Сервиз (София)   977  
  8   Континентъл пропъртис България (София)   857  
  9   Булстрад сървисиз енд консултинг (София)   600  
  10   Турист тръст (София)   523  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.03.2004
  Обща стойност (BGN):   1 725 328.95  
Брой търгувани компании: 46
Официални пазари: 75 267.65
Свободен пазар: 893 332.20
Други сделки: 365 052.60
Най-голяма промяна в цените
Верея-тур (Стара Загора)   -98.33%
Комарс (Пловдив)   33.33%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Седалището на плевенското предприятие за Проучване и добив на нефт и газ се мести в София. На извънредно събрание в Плевен акционерите решиха седалището на геологопроучвателната фирма да бъде преместено от Плевен в София, съобщи изпълнителният директор Исай Лазаров. Най-голям дял от капитала на дружеството притежава Химимпорт, поясни Лазаров.

Източник: Сега

До края на 2004 г. ще бъдат издадени два лиценза за трето поколение мобилна комуникация за предаване на високоскоростен интернет и видеотелефония, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев на международна кръгла маса за развитието на информационните и телекомуникационните технологии у нас. В момента мобилните оператори МобилТел и ГлоБул се подготвят технологично за предоставянето на тази нова услуга. 

Източник: Монитор

Росексимбанк ще издаде 13 800 дебитни карти  до 10 дни, за да изпълни поръчката на Агенцията за социално подпомагане от февруари, съобщиха от банката. Картите, заявени през януари и началото на февруари от агенцията, са предадени в срок. Направен е график за работа на служителите от картовия център, за да бъде компенсирано допуснатото закъснение. Росексимбанк е уведомила агенцията за евентуално забавяне при персонализирането на картите поради голямото количество натрупани заявки. 

Източник: Стандарт

Средно от 20 до 30 % падат цените в хотелите в Пампорово през първата седмица на март, съобщиха от хотелиерското сдружение Пампорово 21 век. Преобладаваща част от хотелите предприемат поевтиняване на офертите си за средния сезон. Легло в двойна стая в хотел Снежанка вече струва 25 лева, а в парк-хотел Св. Георги - 20 лв. Нощувката в Мургавец вече излиза 50 лева. 

Източник: Монитор

Нов кораб пускат на вода  в Бургас. Неринга е построен от Бургаската корабостроителница по поръчка на Смилтенес Паркела, Литва. Стойността на проекта е 2 622 000 евро. Неринга е с дължина 62 метра, широчина 14 метра, с възможност за 10-дневен автономен престой в открито море. Капацитетът на кораба е полезен товар не по-малко от 220 тона, с места за 45 автомобила, 6 автобуса и 150 пътници. Екипажът на кораба се състои от четирима моряци.

Източник: Стандарт

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) отказа да издаде лицензи за газоразпределение на Газоснабдяване Бургас и Газоснабдяване Сливен. Двете дружества са смесени между Овергаз и съответно общините Бургас и Сливен. Неотдавна Овергаз обжалва отказа на комисията да издаде документите на двете дружества и спечели делата във Върховния административен съд (ВАС).

Източник: Дневник

Българските химически дружества Агрополихим и Декафос,разположени в Девня, подписват договори за лиценз с белгийската компания за изследване и развитие Еко Фос. Acid&Fertilizers Group притежава 97% от Агрополихим и 50% от Декафос-Девня. Агрополихим увеличава двойно производствения си капацитет на натриев триполифосфат - от 24 000 на 50 000 т годишно. Декафос утроява производството на дикалциев фосфат - от 2005 г. количествата ще стигнат 90 000 т годишно, а от 2007 г. капацитетът може да стигне до 150 000 т/г.

Източник: Пари

Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) отпусна кредитна линия в размер на 20 млн. евро на Райфайзенбанк - България. Средствата се предоставят за финансиране на инвестиционни проекти с цел създаване на допълнителни работни места на малките и средните предприятия у нас.

Източник: Дневник

Топлофикация Пловдив ще обяви обществена поръчка за избор на цесионер за задълженията на битовите потребители.Дълговете на битовите абонати са около 10 млн. лв. От началото на отоплителния сезон са заведени 1310 дела. Топлофикационното дружество е притиснато от недостиг на средства за потреблението на газ и за обслужване на задълженията си по приетия погасителен план.

Източник: Пари


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб в периода от 22 април до 24 април 2004; Краен срок за заявки: 19 март 2004

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми

На 14 и 15 април 2004 г. в Националния дворец на културата - София, ще се проведе "Български инвестиционен форум - Проекти и финансиране".


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

На 12 март 2004 г. от 10.30 до 13.30 ч. в град Кърджали, ул. "Републиканска" № 46, хотел "Арпезос", конферентна зала, ще се проведе среща-семинар "Преференции за работодатели". Организатори са Агенцията по заетостта, Българската стопанска камара, Стопанска камара - Кърджали, и Областният управител на област Кърджали.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Акциите на Deutsche Bank скочиха със 7% късно в четвъртък, след като новината, че изпълнителният директор на Citigroup е на посещение в Германия, породи слухове за евентуално поглъщане на най-голямата немска банка. Нито Deutsche, нито Citigroup, не пожелаха да коментират слуховете. Според високопоставени служители на компаниите, обаче, посещението на г-н Принс няма нищо общо с Deutsche, а е част от визита, свързана с връзки с инвеститорите. Г-н Принс най-вероятно е казал на инвеститорите, че Citigroup възнамерява да се разраства в Германия органично, а не посредством придобивания. Слуховете, че Citigroup проявява интерес към Deutsche bank тръгнаха още миналата година, когато Санди Вайл – председателят на американската банка, попита немския канцлер Герхард Шрьодер дали той би имал нещо против евентуална сделка.

Източник: FT

САЩ

General Motors обяви, че не възнамерява да намалява обема на планираното производство през второто тримесечие на 2004, въпреки че размерът на складовата наличност на компанията през февруари “е малко висок”. През февруари, той нарасна до 1.3 милиона в сравнение с малко над 1.2 милиона през същия месец на миналата година. Според официалното изявлениe, GM планира да произведе 1.38 превозни средства през второто тримесечие на годината. Миналата година, GM и Ford бяха принудени да намалят производството си през третото тримесечие поради големите количества непродадена продукция и силната конкуренция на пазара.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
05.03.2004
Dow Jones Industrial
10 595.55 (7.55)
Nasdaq Composite
2 047.63 (-7.48)
Стокови борси
05.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.) 37.26
Brent crude ($US/bbl.) 33.35
Heating oil ($US/gal.) 0.9253
Natural gas ($US/mmbtu) 5.4430
Unleaded gas ($US/gal.) 1.1246
Gold ($US/Troy Oz.) 401.60
Silver (cents/Troy Oz.) 699.00
Platinum ($US/Troy Oz.) 887.00
Hogs (cents/lb.) 61.92
Pork bellies (cents/lb.) 96.55
Live cattle (cents/lb.) 79.22

       Открий България

Плиска

В продължение на цели два века от основаването на българската държава през 681 до 893 година Плиска е главното политическо, военно, културно и икономическо средище. Наред с това обаче градът е и сред най-внушителните паметници на средновековното европейско градостроителство. Разположена на кръстопът сред обширна хълмиста местност, първата столица на българската държава е била защитена с мощни крепостни стени. Дворецът на хан Крум построен върху 500 кв.м е сред най-забележителните паметници от първия етап.  Изключително мащабното строителство, разгърнато през втория етап от изграждането на Плиска се свързва с името на хан Омуртаг. Сред паметниците на неговото царуване са крепостните стени, т.нар. малък дворец с жилищата за членовете на ханското семейство, новите бани със сложна отоплителна инсталация, два езически храма и изключително пищно декорираната Тронна палата. Третият строителен етап е оставил за историята раннохристиянски култови сгради с внушителни размери. Най-забележителният архитектурен паметник от това време е Голямата базилика. Със своите 2920 кв. м тя била най-голямата християнска църква на Балканския полуостров. Плиска е градът, в който българите са покръстени в християнската вяра. Тук през 886 година княз Борис I e приел учениците на създателите на славянската писменост братята Кирил и Методий.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999