Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 05 март 2004 г., брой 1128
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

   

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(05.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.93536
USD/BGN   1.61013
CHF/BGN   1.23842
EUR/USD   1.2147*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА


Обществени поръчки
  Доставка на 250 бр. специализирани съдове за смет тип "Бобър" - Община Несебър
Доставка на дезинфектанти - Лечебно заведение за болнична помощ Университетска МБАЛ "Свети Георги" - ЕАД - Пловдив
Доставка на перилни препарати и миещи средства - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" - София
Обслужване и санитарно-хигиенно поддържане - Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" - София
Пране, сушене, гладене и поддържане на постелъчен и друг инвентар - Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене (НЦХМЕХ), София
Сметоизвозване - Университетът за национално и световно стопанство, София
Сметосъбиране и сметоизвозване - Община Правец,
Сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване, третиране и обработка на битови отпадъци - Община Банско
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(5) ЗОП/ Автомобилни масла по спесификация - 1, 1компл., скл.купувач (3)
(6) ЗОП/ Спец.оборудване по спесификация - 1, 1, контр., 60 км (15)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0220TR), кожа за обувки и подметки.


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 22029
компютърен дизайн
(1158 - 2%)
компютърна техника – софтуер (1874 - 3%)
компютърна техника – хардуер (1302 - 2%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Консорциум между фирмите Арка и Оторам-90 ООД ще изгради и обслужва националния щанд за туристическите борси в Москва и Киев, съобщиха от Министерството на икономиката. С него България се представя като единна туристическа дестинация. Изложението в Русия започва на 24 март т. г., а в Украйна -на 31 март. В конкурса, обявен от агенцията за национална реклама и информация /ИАНТРИ/ участваха и Международен панаир-Пловдив и фирма Нойзи.

Източник: Пари

Председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев бе освободен като член на надзорния съвет на Булстрад от извънредно общо събрание за застрахователното дружество. Причината е лична молба на Янакиев. Той е заместен от нов член, който обаче ще бъде оповестен, след като промяната бъде разрешена от Комисията по финансов надзор. Акционерите на Булстрад са избрали BDO-България за втори одитор и са привели устава си в съответствие с промените в Търговския закон от миналата година.

Източник: Сега

Приватизация

Фармацевтичната компания Софарма спечели търга за приватизация на Медикоапаратурен завод, който е обособена част от държавното дружество Медицинска техника ЕАД. Конкуренти на Софарма бяха фирмата Адванс пропъртис, представлявана от Георги Домусчиев от Напредък холдинг, и производителят на детски играчки Алба плюс. Цената на сделката достигна 845 хил. лева, като началната беше с 5 хил. лева по-ниска. Обособената част се намира точно до основната площадка на Софарма, което е и причина за интереса на дружеството към нея. Сегашните стари сгради, които са построени върху терена с площ от 17 декара, ще бъдат съборени и на тяхно място ще се построят нови, заяви изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев.  Медикоапаратурен завод не работи от години. Интересът на Напредък холдинг към терена беше продиктуван от това, че компанията е собственик на Търговски център Илиянци, който също е в района на Илиянци. Евентуален успех можеше да разшири позициите на дружеството. 

Източник: Дневник

Пет приватизационни договора да бъдат развалени. Такова предложение са дали юристите на Агенцията за следприватизационен контрол, съобщи председателят на ведомството Аксиния Славчева. Става дума за сделките за 80% от Металагро - Добрич, два миноритарни дяла от Пишещи машини - Пловдив, 80% от Зорница - Разград, 65% от Искра - Попово и Завода за съобщителна техника в Благоевград, който е обособена част от Инкомс телеком холдинг. За Зорница - Разград вече има решение за разваляне на договора от 19 март 2003 г. По всички сделки не е изплатена цената, не са изпълнени програми за инвестиции и трудова заетост и се водят дела за събиране на неустойки. Агенцията води общо 714 дела срещу неизрядни купувачи.

Източник: Стандарт

Приватизацията на Булгартабак все още се бави и може да се окаже трудна заради политическите търкания около нея.Това е един от акцентите на презентацията за бизнесклимата в България на Джеф Гейбъл, главен икономист на Deutsche Bank, която той ще изнесе на първата международна кръгла маса за инвестиции в информационни и комуникационни технологии у нас. 

Източник: Пари

Агенцията за приватизация обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на Почивна база, Кранево, община Балчик, обособена част от Водно стопанство ЕАД, София. Началната тръжна цена е 120 000 лева, а стъпката на наддаване - 10 000 лева. Ще бъде продадена и Комплексна база в Шабла, обособена част от Воинтех ЕООД. Началната тръжна цена е 14 700 лева, а стъпката на наддаване - 1000 лева. Третото дружество, предвидено за продажба, е Авто-мото полигон, с. Каменар, също обособена част от Воинтех ЕООД. Началната тръжна цена е 2900 лева, а стъпката на наддаване - 200 лева.

Източник: Дневник

Дружества
Научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   НИХФИ (Научноизследователски химикофармацевтичен институт) (София)   8 257  
  2   Мултипроцесорни системи (София)   4 960  
  3   Центромет (Враца)   3 055  
  4   Атоменергопроект (София)   2 029  
  5   Технотест (София)   1 858  
  6   Нипроруда (София)   1 721  
  7   Бо-Инженеринг (София)   1 602  
  8   Джей и Ел център (София)   1 532  
  9   Институт по хладилна и климатична техника (София)   1 512  
  10   Силтек-Инженеринг(Телетек инженеринг)(ЗММ-ТИИЕ) (София)   1 376  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.03.2004
  Обща стойност (BGN):   1 281 342.34  
Брой търгувани компании: 55
Официални пазари: 525 062.45
Свободен пазар: 756 279.89
Най-голяма промяна в цените
Холдингово дружество Дунав (Враца)   -85.00%
Системи за телеобработка и мрежи (Велико Търново)   50.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Пиринско пиво и Шуменско пиво ще се обединят в една компания и затова предстои преместване на седалищата на двете дружества в София, каза  управителят на Карлсберг България Александър Грънчаров. Процесът е сложен и е свързан с преминаването през много бюрократични спънки, затова вероятно ще отнеме няколко месеца, каза още Грънчаров, но не уточни формата, под която ще стане обединението. Сливането или вливането на двете дружества в Карлсберг България ще бъде извършено, за да се оптимизира управлението на пивоварните. 

Източник: Дневник

Майкрософт България и представителството на Моторола обявиха, че всеки, купил 10 лиценза за най-новата версия на Microsoft Office 2003 до 30 април, ще получи подарък Motorola Smart Phone MPх200 с инсталиран Windows. Office 2003 включва Word 2003, Excel 2003, Outlook 2003 и PowerPoint 2003, напълно преведени на български. В продуктите е вградена проверка на правопис и сричкопренасяне за български език.

Източник: Сега

Енемона АД ще извърши монтажни дейности по 22 подобекта по програмата за модернизация на Пети енергоблок на АЕЦ Козлодуй. По проекта ще бъдат заети 700 специалисти и работници. Модернизацията ще започне през този месец и ще продължи до юни, като в този период блокът ще бъде спрян за планов годишен ремонт. Това е вторият проект, който компанията извършва във връзка с модернизацията на централата, посочват от Енемона. Първият проект е бил по модернизацията на Шести блок и е приключил през декември 2003 година. .

Източник: Пари

Да се ускори проектът за разширение на пристанище Бургас, решиха министрите на редовното си заседание. Те приеха доклад на вицепремиера Николай Василев с мерки за стартиране на строителството. Договорът за финансиране на проекта е подписан с японската банка за международно сътрудничество през 1998 г. Стойността на заема е $118,281 млн. Всички допълнителни разходи, които възникнат по изпълнението на проекта, трябва да се платят от българска страна. Заради допълнителни усложнения в строителните работи в момента оценката на проекта наближава $200 млн., а той още не е стартирал, отбеляза Николай Василев. Договорът с японската банка ще бъде изменен така, че строителството да бъде ускорено. 

Източник: Стандарт

С минимална глоба от 1500 лева се размина фалшификаторът на минерална вода с марката Хисар Тодор Димитров. Състав на Районния съд в Пловдив с председател Б. Василев прие предложеното извънсъдебно споразумение от неговата защита, след като отказа да конституира ТПК Хисар 90 като граждански ищец по делото. Наложената глоба е за използване на чужда търговска марка. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  Съдът не прие и иска на кооперацията от 60 000 лева срещу Тодор Димитров за уронване производствения авторитет и престижа на фирмата. 

Източник: Монитор


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб в периода от 22 април до 24 април 2004; Краен срок за заявки: 19 март 2004

На 26 март 2004 г., в хотел "Шератон", София, ще се проведе презентация на хранителни продукти на австрийски фирми


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

На 12 март 2004 г. от 10.30 до 13.30 ч. в град Кърджали, ул. "Републиканска" № 46, хотел "Арпезос", конферентна зала, ще се проведе среща-семинар "Преференции за работодатели". Организатори са Агенцията по заетостта, Българската стопанска камара, Стопанска камара - Кърджали, и
Областният управител на област Кърджали.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия /БАХПИ/ организира семинар на тема “Управление на системите за безопасност на храните – европейски модели и практики”, който ще се проведе на 22 март 2004 г. в София, зала “Електроимпекс”, ул. “Георг Вашингтон” №17. Програма на семинара

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Френската компания Danone постигна споразумение с японският производител на млечни изделия Yakult Honsha да не придобива мажоритарен дял в азиатската компания за период от поне 10 години. Споразумението, оповестено в четвъртък, бележи частична победа за Danone, чиито усилия да осъществи по-близко сътрудничество с японската Yakult Honsha срещаха многократен неуспех, откакто тя закупи дял в нея преди четири години. Сделката ще помогне на Yakult да запази независимостта си в средносрочен план. Според договорените условия, Danone се задължава изобщо да не увеличава дела си през следващите пет години, както и да не го увеличава до такава степен, че той да става мажоритарен през следващите десет години. Danone ще номинира двама свои кандидата за борда на директорите на Yakult, а Yakult от своя страна ще може да излъчи свой представител в борда на директорите на френската комания.

Източник: FT

САЩ

В четвъртък Martha Stewart Living Omnimedia обяви печалба за последното тримесечие на 2003г, в сравнение със загуба за същия период на 2002, макар че компанията продължава да търпи негативните последствия от делото, водено срещу нейната основателка.  В свое изявление, изпълнителният директор Шарън Патрик заяви, че финансовите резултати за тримесечието са по-добри от очакваните, като оперативната печалба е в размер на 5.8 млн. щ.д., или 10 цент на акция, а приходите са намалели до 70.9 млн.щ.д. в сравнение със 77.6 млн.щ.д. преди година. От Martha Stewart Living Omnimedia добавиха, че очакват загуба в размер на около 20 ц. на акция за първото тримесечие на 2004г. Компанията на Stewart не е подведена под съдебна отговорност. Според анализаторите, обаче, нейното бъдеше може да бъде повлияно от съдебния процес срещу основателката й, тъй като бизнесът е тясно свързан с нейната лична репутация.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
04.03.2004
Dow Jones Industrial
10 588.00 (-5.11)
Nasdaq Composite
2 055.11 (21.75)
Стокови борси
04.03.2004
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.) 36.70
Brent crude ($US/bbl.) 32.89
Heating oil ($US/gal.) 0.9230
Natural gas ($US/mmbtu) 5.4600
Unleaded gas ($US/gal.) 1.1050
Gold ($US/Troy Oz.) 393.20
Silver (cents/Troy Oz.) 676.80
Platinum ($US/Troy Oz.) 882.10
Hogs (cents/lb.) 60.48
Pork bellies (cents/lb.) 96.75
Live cattle (cents/lb.) 79.42

       Открий България

Плевенската епопея

Един от най-забележителните моменти от българската история, запазен дълбоко в паметта на българския народ, е битката, водена през 1877 г. в покрайнините на Плевен, известна като Плевенската епопея. В нея вземат участие изключително голям брой войски – руско-румънската армия наброява 130 000 бойци, а турската – 67 000. Военните действия протичат на два етапа. През първия ( 19 юли – 12 септември 1877) руската армия се опитва да обсади града и да атакува директно турските позиции. Вторият етап (13 септември – 10 декември 1877), през който руската армия е под ръководството на генерал Тотлебен, бележи началото на обсадата на Плевен и тоталната блокада на армията на Осман Паша, разположена в гр. Плевен. Тези операции водят до пълното поражение и безусловната капитулация на турските войски. Победата в битката при Плевен и разбиването на армията на Осман Паша е от съдбоносно значение за последвалия успешен изход от Руско - турската война.
В знак на признателност към жертвите на войната, в която загиват или са ранени над 30 000 руски и 45 000 румънски бойци, пожертвали живота си за освобождението на Плевен, признателните жители на града построяват над 140 паметници, музеи и мавзолеи в неговата околност. Най-известният и забележителен сред тях е Панорамата “Плевенска епопея 1877”.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999