Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 04 март 2004 г., брой 1127
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(04.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.93228
USD/BGN   1.57703
CHF/BGN   1.23490
EUR/USD   1.2143*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Булстрад ЗПАД АД - София
Проучване и добив на нефт и газ АД - Плевен
ПФК-Миньор АД - Перник
Търговска лизингова компания АД - София
 

Обществени поръчки
  Възлагане на сеч, извоз, рампиране, сортиране на маркирана дървесина - Държавно лесничейство - Твърдица
Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник
Превоз на работници - Държавно лесничейство "Нови пазар"
Сеч, извоз и рампиране - Държавно лесничейство "Рилски манастир", гр. Рила
Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство "Цапарево", с. Струмяни
Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство - Кресна
Товарене, претоварване и транспорт на средно - Държавна дивечовъдна станция "Осогово", Кюстендил
Транспорт на работници - Държавно лесничейство - Елхово,
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(3) ЗОП/ Автом.гориво-газ пропан бутан, по сп. - 700000, 1, л., скл.купувач (3)
(4) ЗОП/ Автомобилни горива по спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (3)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция търси (0219TR), осветителни тела и прекъсватели.


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com



Активни автобиографии на кандидати за работа: 22029
компютърен дизайн
(1158 - 2%)
компютърна техника – софтуер(1874 - 3%)
компютърна техника – хардуер(1302 - 2%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Държавният дълг се увеличи със 109,7 млн. евро през януари и в края на месеца е 8,6 млрд. евро, обявиха от Министерството на финансите. Размерът на вътрешния дълг е 1,2 млрд. евро, а на външния - 7,4 млрд. евро. Увеличението се дължи на новите емисии държавни ценни книжа, пласирани на вътрешния пазар, както и на промените в курса на долара, коментираха от МФ. Спрямо януари 2003 г. размерът на дълга е намалял с 420,7 млн. евро. Съотношението на държавния дълг към БВП в края на януари 2004 г. е 44,1%, сочат разчетите на министерството. През януари 2003 г. това съотношение е 50,8%.

Източник: Стандарт

Приватизация

Представители на австрийското дружество Вива Венчърс ще се срещнат с ръководството на Мобиком, за да се запознаят със състоянието на дружеството и плановете за развитието му, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Засега съдбата на дружеството остава неясна, тъй като тепърва предстоят преговори между британската компания и Адвент, чиято собственост е Вива Венчърс. На 20 февруари Вива Венчърс и Агенцията за приватизация подписаха договора за продажбата на 65% от БТК. Стойността на сделката е за 230 млн. евро. Мобиком е смесено дружество с участието на британската Кейбъл & уайърлес и БТК, в което британската компания държи 49%. Аналоговият оператор има 115 хил. абонати и през последните няколко години се наблюдава отлив на клиенти главно заради остарялата технология NMT, с която работи. 

Източник: Дневник

Дружества
Издаване на вестници
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
  1   Вестникарска група България (София)   115 933  
  2   Медиа холдинг (София)   48 004  
  3   168 часа (София)   33 083  
  4   Печатница София (София)   12 930  
  5   Монитор (София)   9 719  
  6   Стандарт нюз (София)   6 220  
  7   Агенция за инвестиционна информация (София)   4 992  
  8   ВАЦ Медийна група България Холдинг (София)   4 072  
  9   Сега (София)   3 038  
  10   7 дни спорт (София)   2 948  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 02.03.2004
  Обща стойност (BGN):   1 323 851.45  
Брой търгувани компании: 49
Официални пазари: 278 100.74
Свободен пазар: 528 406.43
Други сделки: 459 250.00
Най-голяма промяна в цените
Машстрой (Троян)  30.77%
Тракия Папир (Пазарджик)  -12.32%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Ипотечни облигации пусна за втори път ПроКредитбанк България. Емисията е на стойност 10 млн. лева. Облигациите са с 3-годишен срок и фиксирана годишна лихва 6,25 на сто, платима на 6 месеца. Номиналът на една облигация е 1000 лева. Мениджъри по сделката са Райфайзенбанк и Алианц България. Първоначално емисията е записана за частно пласиране, а после ще се регистрира на борсата. ПроКредитбанк вече реализира една емисия от 10 млн. лева.

Източник: Стандарт

Самостоятелната картова система на Обединена българска банка ще стартира, след като се споразумеем с всички банки за стойността на междубанковите транзакции. Вече най-големите институции се съгласиха с таксата от 40 ст., заяви главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев. Той допълни, че за пълното мигриране на банкоматите от БОРИКА към картовата система ще са необходими около два месеца. 

Източник: Дневник

Половината радари за военни и търговски кораби на Нортроп Груман се правят в България, заяви Айзък Кид, директор международни продажби в компанията, на среща с вицепремиера Лидия Шулева във Вашингтон. Партньор на американците е нашата фирма Електрон прогрес. Тя работи и с гиганта Локхийд Мартин. До края на март военната компания на САЩ ще приключи преговорите с БДЖ за проект за система за контрол на железопътния транспорт.

Източник: Стандарт

Националният авиопревозвач България Ер ще закупи четири самолета четири самолета Боинг 737 на изплащане, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев . Два от самолетите са произведени през 1997 година, другите две са по-стари, добави Василев. Той обаче не уточни от кои компании ще бъдат закупени машините. В момента България Ер притежава 4 самолета, които са взети на лизинг от германската авиокомпания Луфтханза. 

Източник: Монитор

Кауфланд ще започне изграждането на хипермаркета си в Ямбол преди началото на идващото лято. Това заяви Веселин Тошев, мениджър експанзия България в Кауфланд България. Очаква се през пролетта проектният етап да бъде приключен и пакетът от документи да се представи в общината за издаване на разрешение за строителство. През 2003 г. германската компания Кауфланд спечели на търг терен до Техническия колеж в Ямбол.

Източник: Дневник

До 2008 г. целим 10% от пазара на течни горива в България, обяви Йоанис Продомидис, шефът на надзора на Еко Елда България, дъщерна компания на Хеленик петролиум. Ще се увеличават и продажбите на пропан-бутан, тъй като Гърция има излишък, а България - свръхпотребление. Тази година Еко Елда България ще инвестира 23 млн. евро, за да достигне мрежата й от бензиностанции 25. Сега те са 11. До 2 години ще бъде изградена централна инсталация от цистерни, откъдето ще се продава на едро. 

Източник: Сега

Кипърската компания Розин инвестмънт, която е собственост на британския инвестиционен фонд Фрамлингтън, вече почти изтегли вложенията си в България, след като на 2 март продаде и пакета си от пещерския фармацевтичен завод Биовет. На пазара бяха изтъргувани общо 92 134 книжа на Розин, като купувачи бяха портфейлни инвеститори, клиенти на Елана трейдинг и Евробанк. Цената се движеше между 2.50 лв. и 3.11 лв. за бройка, като средната котировка за деня беше съвсем близко до минималната - 2.54 лева.

Източник: Дневник

Охраната на парка Врана и на зоологическата градина в столицата да се поеме от Егида вместо от СДВР обмисля общината, съобщи зам.-кметът Минко Герджиков. Идеята трябва да се обсъди и с Национална служба за охрана, която отговаря за сигурността на премиера и къщата му в средата на парка. В Егида работят 2200 души, които вземат заплати от около 360 лева на месец. В същото време един полицай месечно ни струва 1300 лева, сравни Герждиков. Миналата година на Егида са дадени 8 млн. лева, а на общинска полиция 5 лева, за едва 310 полицаи. 

Източник: Монитор

Според Съюза на птицевъдите в България най-много три български птицекланици ще отговорят на европейските изисквания за качество на храните до 31 май 2005 г., когато е крайният срок за привеждането им в съответствие. Те ще могат да изнасят на пазарите в ЕС, а останалите ще могат да произвеждат за българския пазар и да изнасят за страни извън Евросъюза. Между 7 и 12 млн. евро струва оборудването на една модерна и съобразена с евроизискванията ферма, което е изключително тежка инвестиция, според специалистите. 

Източник: Марица

Първата фабрика за преработка на лавандула ще заработи в Добруджа до старта на жътвата. Проектът се реализира в Генерал Тошево със съдействието на Американската агенция за международно развитие. Програма Пледж подкрепя бизнесначинанието с $15 000. Дестилерията ще извлича масло от 12 тона лавандула на денонощие. Строители вече реконструират стара стопанска сграда, в която ще бъде монтирана технологичната линия. Инсталацията ще преработва и други маслено-етерични култури. Сдружението с нестопанска цел Бъдеще за Добруджа строи фабриката. 

Източник: Черно море


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара




Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб в периода от 22 април до 24 април 2004; Краен срок за заявки: 19 март 2004


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци организира регионални срещи между производителите на плодове и зеленчуци за преработка и консервните фабрики. Срещите ще се проведат на 10, 12, 16 и 17 март 2004 г., съответно - в Ст.Загора, Плевен, Пловдив и Сливен.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Японският автомобилен производител Toyota обяви, че възнамерява да увеличи своя бюджет за R&D дейност в Европа повече от двойно, в опитите си да приспособи моделите, които предлага към европейския вкус. Втората по големина автомобилна компания в света ще похарчи 75 милиона евро за построяването на нови сгради в развойния център в Белгия и ще наеме 200 инженера, увеличавайки общия брой на служителите до 350. Групировката постигна планираните продажби от 800 000 автомобила годишно в Европа миналата година и заяви, че се надява да увеличи размера на продажбите си на континента с 50% до 2010 г., когато те се очаква да достигна 1.2 милиона – повече от Citroen и близо до тези, реализирани от Ford и Opel.

Източник: FT

САЩ

Компанията Hewlett-Packard Co. обяви, че е подписала договор за доставка на принт услуги с Ford Motor Co.. Според информацията, разпространена от фирмата, сделката засяга общо 150 000 потребители и за реализирането й ще бъдат използвани огромен брой принтиращи системи, включващи над 15 000 устройства в САЩ и Европа. Финансовите условия по договора не бяха споменати в официалното изявление на Hewlett-Packard, но според публикации в Wall Street Journal договорът е на стойност 100 милиона щ. д.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
03.03.2004 г.
Dow Jones Industrial
10593.11(1.63)
Nasdaq Composite
2033.36(-6.29)
Стокови борси
03.03.2004 г.

Стока Цена
Light crude ($US/bbl.)35.83
Brent crude ($US/bbl.)32.20
Heating oil ($US/gal.)0.90
Natural gas ($US/mmbtu)5.375
Unleaded gas ($US/gal.)1.0965
Gold ($US/Troy Oz.)392.70
Silver (cents/Troy Oz.)675.20
Platinum ($US/Troy Oz.)883.50
Hogs (cents/lb.)60.90
Pork bellies (cents/lb.)97.675
Live cattle (cents/lb.)78.325

       Открий България

Самарското знаме

Ушито по поръка на градската Дума на руския град Самара за въстаналия български народ през Априлското въстание от монахините в самарския манастир. Иконата е дело на руския художник Н. Е. Симаков. Връчено е на 3-а опълченска дружина в Плоещ на 6/18.05.1877г. По време на Руско-турската освободителна война турското командване решава да разгроми отряда на Гурко и изпраща срещу него 40-хилядна армия, командвана от Сюлейман паша. Решителните сражения са при Стара Загора на 19(31) юли. Малкият отряд от 3500 руски войници и български опълченци е атакуван от 15-хилядна турска войска. Той търпи тежко поражение и градът е изоставен, а руските и български бойци се изтеглят към Шипченските височини. Стара Загора е опожарена. В боя при Стара Загора за спасяването на Самарското знаме умират няколко знаменосци и командирът на дружината подполковник П. П. Калитин. След Освобождението става знаме на Самоковска №3 пеша дружина до 30.08.1881 г.  Съхранява се в Централния военноисторически музей в София.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999