Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 02 март 2004 г., брой 1126
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(02.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.92657
USD/BGN   1.56667
CHF/BGN   1.2395
EUR/USD   1.2484*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Обединена българска банка АД - София
Сити Билд АД - Севлиево
 

Обществени поръчки
  Доставка на 10 бр. (лиценза) от програмен продукт Power Builder Enterprise Version 9.0 - Дирекция "MTOCO - МВР" - София
Доставка на Internet трафик - Администрацията на Министерския съвет, София
Доставка на компютърно, мултимедийно и периферно оборудване - Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (ДП РВД), София
Доставка на персонални компютри - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД, Козлодуй
Доставка на принтерна, форматна и факс хартия - "Електроразпределение - Варна" - ЕАД, Варна
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(1) ЗОП/ Горива-бензин А95Н, дизел - по спес. - 116000, 2, л., София (360)
(2) ЗОП/ Горива-по спесификация - 1, 2, компл., София (12.04)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция търси (0218TR), компютри, аксесоари за тях, пластмасови суровини, мед, алуминий, текстилни суровини


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 21994
електроника/
електротехника
(1026-2%)
енергетика(438 - 1%)
строителна дейност(434 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Финансови новини

Наградиха фирма за велосипеди  със Златна мартеница. Монтанският производител Кросс получи приза на Съюза Произведено в България на церемония в НДК. Наградата връчи вицепремиерът Николай Василев. Също с първо място бе отличена и софийската фирма за производство на дамска и мъжка конфекция Вотан, чиято търговска марка е Агресия. Награди бяха връчени още на датската Карлсберг  за чужд инвеститор, работещ успешно у нас. Като финансова институция с най-добра кредитна политика бе отличена Райфайзенбанк.

Източник: Стандарт

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ ще реши какво да прави с непотърсените суми по гарантираните влогове в Кредитна банка, каза Бисер Манолов, председател на УС на ФГВБ. По принцип те се отнасят към активите на фонда. Давностният срок за изплащане на сумите по гарантираните влогове на вложителите в Кредитна банка изтече на 1 март 2004 г., а за Балканска универсална банка /БУБ/ изтича на 17 април 2005 г.

Източник: Пари

Италианската застрахователна компания Асикуразиони Генерали (Assicurazioni Ge-nerali S.p.A) и Европейската банка за възстановяване и развитие създават специален фонд, който да инвестира в недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Той ще стартира с 300 милиона евро с тенденцията да достигне 1 милиард евро в недвижимости.

Източник: Строителство Градът

Приватизация

С минимум седмица се отлага заседанието на надзорния съвет на Булгартабак холдинг, който трябва да обсъди и гласува проектодоговора за консултантски услуги с Морган Стенли. Документът трябваше да се подпише още на 26 февруари. Причината за забавянето е, че вицепремиерът Лидия Шулева, която е председател на надзорния съвет, е на официално посещение в САЩ до края на седмицата. В надзора на тютюневия холдинг са още Милен Велчев, Мехмед Дикме, Пламен Панайотов и зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски.

Източник: Сега

Над 18 милиона бяха похарчени на борсата за акции и дялове от държавни фирми. 32 ООД-та бяха продадени на втория неприсъствен търг. Договорените плащания са за 4,1 млн. в инвестиционни бонове и 8,6 млн. лева. Акции от 269 дружества пък се търгуваха на търг от масовата приватизация. Те са платени с над 4 млн. бонове и 834 хил. лева, съобщиха от Агенцията за приватизация. Търгове ще има до 18 март.

Източник: Стандарт

Цената, която Столичната община може да получи от продажбата на дялове от Общинска банка - 50-80 милиона лева, може да позволи да се направи фокусиран бюджет с приоритети, заяви председателят на бюджетната комисия в Столичния общински съвет Иван Нейков на семинар. По-добре ли е 50 години да получаваме 2 милиона лева годишно дивидент, или да получим наведнъж сумата 50-80 милиона, попита Нейков. 

Източник: БТА

Дружества
Рекламна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
 1 Пиеро-97 (София) 35 068 
 2 О енд М Адвъртайзинг (София) 11 786 
 3 Медиахелп (София) 11 018 
 4 Медиа С Зенит (София) 8 344 
 5 Аргент (София) 8 230 
 6 Графити ББДО (София) 7 346 
 7 Аргента (София) 7 237 
 8 Зенит Адвертайзинг енд комюникейшънс (София) 6 998 
 9 Хатс-Спот Томпсон (София) 6 522 
 10 Глобал Интернешанъл (София) 6 180 
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.03.2004
  Обща стойност (BGN):   5 844 028.50  
Брой търгувани компании: 50
Официални пазари: 61 383.26
Свободен пазар: 5 403 457.33
Най-голяма промяна в цените
Вамо (Варна)  614.47%
Монолит - Стил (Детелина Бургас) (Бургас)  -55.03%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Община София ще даде своите 25% от Халите на Ащром, която държи останалите 75%. В замяна на това израелската фирма няма да строи бизнес център до Руската църква, съобщи столичният кмет Стефан Софиянски. Ащром ще получи общински терен в Зона Б-5, който се намира до взривения преди 2 години мост на бул. Опълченска. Там фирмата ще вдигне жилищен комплекс, вместо заложената в градоустройствения план на София офис-сграда.

Източник: Монитор

Делото за несъстоятелност на Топлофикация - Сливен се води тенденциозно, обяви юристът на дружеството Елена Попова. Тя подкрепи твърдението си с два аргумента. Единият е, че в тройната експертиза, приета от Окръжния съд, активите на дружеството са представени с нереално ниска цена. Другият, че по време на делото за доказателство е бил използван договор, който според Попова е фалшифициран.

Източник: Дневник

Консолидираната печалба на ДЗИ за 2003 година се увеличава със 120.4% до 7.98 млн. лева, спрямо 3.62 млн. лева през 2002 година, става ясно от публикувания от БФБ-София годишен отчет на застрахователя. 2.98 млн. лева е консолидираната печалба на ДЗИ през последното тримесечие на 2003 година, спрямо 3 млн. лева през последното тримесечие на 2002 година С 4.8% до 119.84 млн. лева нарастват приходите от застрахователните премии през 2003 г., спрямо 2002 година.

Източник: БФБ-София

Българската телекомуникационна компания (БТК) внесепо сметката на държавния бюджет 68,5 млн. лв. Това е равностойността на 35 млн. евро, които купувачът на телекома Вива Венчърс обеща да внесе в хазната от дивидента за 2003 и от фонд Резервен. Дивидент за 2003 г. не може да бъде разпределен, тъй като приключването на финансовата година от БТК предстои. Предварителното внасяне на тези пари в хазната бе едно от условията за финализиране на сделката за продажба на 65% от акциите на телекома на Вива Венчърс холдинг. 

Източник: Сега

Новото дружество ЕкоПак АД ще изработи програми за рециклиране на отпадъците от опаковки, както и селектирането им по категории, съобщи президента на ЕкоПак Пол Мълиган. Създаването на новата неправителствена организация е инициирано от 18 наши и чужди компании, между които и Кока Кола България, Данон-Сердика и Девин. Целта на ЕкоПак ще е да се рециклират възможно най-много отпадъци, като е разработена и програма за осемгодишен период.

Източник: Монитор

През тази седмица управителният съвет на Асоциацията на българските застрахователи ще се събере, за да избере изпълнител на проекта за обща информационна база данни за автомобилното застраховане, съобщи Николай Сотиров, заместник-председател на управителния съвет на асоциацията и изпълнителен директор на ЗАД Армеец. От десет явили се в конкурса кандидати е съставена шортлиста от три фирми. И трите компании са български и са специализирани в изпълнението на подобни проекти, обясни Сотиров.

Източник: Пари

Символична стачка обявиха шивачките от завода на Интендантско обслужване в град Калофер и клона в Пловдив. Протестът в града на тепета е заради неизплатени заплати и социални осигуровки. В Калофер освен че не получават редовно парите си, нямат и оборотни средства, с които да изпълнят поръчката за ушиване на новите униформи на войската.

Източник: Монитор

Правителството ще обсъди проект на писмо за политическа подкрепа за строителството на хидровъзел Цанков камък, съобщиха от енергийното министерство. Стойността на проекта е 200 млн. евро и се осъществява по споразумение с Австрия за намаляване на вредните емисии на въглероден двуокис. Той е първият по линията на търговия с национални квоти на вредни емисии. Обектът, който ще бъде изграден през следващите четири години, е язовир и ВЕЦ Цанков камък.

Източник: Дневник

Поточна линия за разпределение на отпадъците ще стартира тази година плевенският клон на немската фирма Шеле-България, информира управителят й Иво Георгиев. Това на практика ще стане възможно след приключване на експеримента с разделното събиране на сметта, допълни Георгиев. Фирмата ще вложи над 800 000 лева в почистването на Плевен и Луковит тази година.

Източник: Посоки-Плевен


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска Камара
Другите за
Българската Стопанска Камара


Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК  

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

СЕМИНАР - 18.03.2004. "Промени в Закона за храните. Условия и ред за производство и търговия на храните. Изисквания към състава на храните. Изисквания за опаковането и етикетирането. Права и задължения на производителите и търговците." Срок за заявки - 12 март 2004 г.

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  

БСК и Асоциацията на работодателите на Хърватска организират делова мисия до Загреб в периода от 22 април до 24 април 2004; Краен срок за заявки: 19 март 2004


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Четвъртата по големина пивоварна компания в света Interbrew и бразилската Companhia de Bebidas das Americas (Ambev) потвърдиха информацията, че водят преговори за реализирането на “важна сделка”. Interbrew, която притежава марките Stellar Artois и Beck’s, обяви, че за момента между двете компании не е постигнато никакво споразумение и че няма гаранции, че преговорите ще доведат до евентуално сливане. Белгийската пивоварна провежда политика на експанзия чрез придобивания на други компании, тъй като продажбите й на традиционните пазари са в застой. Миналият месец, тя приключи сделката по закупуването на Lion Group – Малайзия и пое контрола над Oriental Brewery, вторият по големина производител на бира в Южна Корея.

Източник: FT

САЩ

Wal-Mart Stores Inc. – най-голямата търговска верига в света, купи бразилската верига от супермаркети Bompreco от Royal Ahold NV за 300 млн. щ.д. Bompeco притежава 118 търговски обекта. Wal-Mart не е купувал компании в Латинска Америка от 5 години, а с настоящата сделка броя на магазините на американската верига в Бразилия се увеличава до 143. На бразилския пазар, Wal-Mart се конкурира с компании като Cia Brasileira de distribuicao Grup Pao de Acucar и Carrefour SA. Според уебсайта на Wal-Mart, за пръв път фирмата е стъпила на чужд пазар през 1991г., откривайки магазина Sam’s Club в Мексико. В момента бизнесът на Wal-Mart се простира от Аржентина до Корея, като броят на служителите й извън САЩ достига 300 000.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
01.03.2004 г.
Dow Jones Industrial
10678.14(94.22)
Nasdaq Composite
2057.80(-27.98)
Стокови борси
01.03.2004 г.

Стока Цена
Light crude ($US/bbl.)36.85
Brent crude ($US/bbl.)33.34
Heating oil ($US/gal.)0.949
Natural gas ($US/mmbtu)5.55
Unleaded gas ($US/gal.)1.147
Gold ($US/Troy Oz.)399.90
Silver (cents/Troy Oz.)694.50
Platinum ($US/Troy Oz.)906.10
Hogs (cents/lb.)62.35
Pork bellies (cents/lb.)97.20
Live cattle (cents/lb.)77.85

       Открий България

3 март - Национален празник на България

На 19 февруари (3 март) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага края на Руско-турската освободителна война 1877–1878. Според договора се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция. Окончателните граници на Княжеството трябвало да се определят от смесена руско-турска комисия, но предварително се уточнява, че територията на България ще обхваща земите от р. Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казите Враня и Куманово, по Кораб планина до Черни Дрин, откъдето границата се спуска на юг, включвайки Качаник, Тетово, Гостивар, Галичник, Дебър, Струга, Охрид, Охридското езеро, Корча, достигайки до пл. Грамос, след което върви на изток до устието на р. Вардар и оттам до Орфанския залив, като Костур и Воден остават в България, а Солун и Халкидическия п-в - в Турция. Оттук границата минава по брега на Егейско море до Булугьол, като Кавала остава в България, след което извива на север до Родопите и на изток до Мидия и Черно море, като Ксанти, Смолян, Кърджали, Лозенград, Люлебургаз и Малко Търново остават в България, а Одрин – в Турция. Българският народ участва много активно във войната. Наред с Българското опълчение, в хода на войната възникват спонтанно множество въоръжени отряди (с около 35 000 бойци). Инициатор за създаването на Самостоятелна българска доброволческа войска бил руският ген. Р. А. Фадеев. Българските опълченци проявили особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877). Въпреки многократно превишаващата ги османска войска заедно с руските войници те не позволили на армията на Сюлейман паша да премине Балкана и да се прехвърли в Северна България. В края на декември с. г. те взели участие и в боевете при Шипка и Шейново, където била разбита армията на Вейсел паша.
За първи път 3 март се чества през 1880 г. С решение на парламента от 5 март 1990 г.  датата е обявена  за национален празник.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999