Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 01 март 2004 г., брой 1125
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

  

       България
 
 On-line издание
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(01.03.2004)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.91915
USD/BGN   1.575
CHF/BGN   1.23944
EUR/USD   1.2418*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 25.02   2.41%  

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
  Парфюмерия и козметика 
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Дървообработваща промишленост
Мебелна промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Вино
Керамични плочки
 
ПОРЪЧАЙ СЕГА

Общи събрания днес
  Балфарма АД - Плевен
Видапътстрой АД - Видин
ЗЕМСС АД - Калофер
Интерион АД - София
Кариери АД - Пловдив
Новел Консулт АД - София
Пътностроителна техника АД - София
Системкомерс АД - София
Смолник АД - Бургас
Стройкомерс-АВ АД - София
Таита АД - Шумен
 

Обществени поръчки
  Доставка на персонални компютри - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД, Козлодуй
Наем на оборудване и персонал за ВТК на парогенератори - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД, Козлодуй
Обслужване на работници и служители на НЕК - ЕАД, от служба по трудова медицина - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София,
Оказване на техническа помощ при вътрешнокорпусен контрол на блок - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД, Козлодуй
Реконструкция - АС част - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", София
Ремонт на шести етаж на административна сграда - НЕК - ЕАД, Предприятие "Язовири и каскади" - София
Строителен надзор при изпълнение на строително-монтажни работи - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София
 

Софийска стокова борса АД
ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

(1) ЗОП/ Горива-бензин А95Н, дизел - по спес. - 116000, 2, л., София (360)
(2) ЗОП/ Горива-по спесификация - 1, 2, компл., София (12.04)


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

Фирма от Турция предлага (0217TR), кабели, електрически табла, електрически материали. Търси строителни материали, спикерни системи, оптични влакна, светлинни обезопасителни системи.


София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде Каталог на българската консервна промишленост.
За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - тел. 02/ 980 10 88
 


Активни автобиографии на кандидати за работа: 20586
електроника/
електротехника
(1026-2%)
енергетика(438 - 1%)
строителна дейност(434 - 1%)
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Българите, които живеят в чужбина, са превели у нас близо $675,7 млн. през 2003 г., обявиха от БНБ. Това е със $175,9 млн. повече, отколкото през 2002 г. Постъпленията от предприсъединителните фондове на ЕС през миналата година са $153,5 млн. - с $29,8 млн. по-високи в сравнение с 2002 г. През миналата година от туризъм в страната са влезли $1,622 млрд. Преките чуждестранни инвестиции са $1,360 млрд. Те са нараснали с 50,4% или $456,1 млн. спрямо 2002 г.

Източник: Стандарт

Данъчните задължения на фондация САПИО - случая, нашумял с небезизвестната резолюция на Иван Костов, разрешил нелегален внос през 1992 и 1993 г., са погасени по давност на 31 декември 2003 г., съобщи финансовият министър Милен Велчев. При този внос не са били платени ДДС и тогавашният данък оборот на стойност над 2 млн. лв. Сега фондацията няма имущество и не може да й се потърси имуществена отговорност. 

Източник: Пари

Пламен Ицов е новият член на управата  на Росексимбанк. В Управителния съвет на трезора влиза и Кина Койнарска. Сертификатите са издадени от Банков надзор в БНБ.

Източник: Стандарт

Приватизация

Двата магазина на Югоагент Добрич ООД, ще бъдат обявени за публична продан тази седмица, съобщи ликвидаторът на дружеството Иван Манолов. Наддаването за универсалния магазин ще започне от 1.219 млн. лв. Бившият магазин Аско Деница ще се продава с начална цена от 904 700 лв. За административната сграда на Югоагент-Добрич, няма да провежда търг. Ако съдружниците постигнат съгласие, тя ще се предостави на общината като ликвидационен дял, обясни Манолов. Мажоритарен собственик в дружеството е фалиралото Югоагент експорт-импорт ЕООД, а 10% държи община Добрич.

Източник: Пари

Бритиш Америкън Тобако иска фабрики за цигари в България,  съобщава британският вестник Индипендънт. Изданието обобщава най-интересните инвестиционни новини от седмицата и пише, че акциите на компанията Бритиш Америкън Тобако, сред чиито продукти са цигарите Дънхил и Пал мал, не са показали никакви признаци на отслабване. Вестникът пише, че тютюневите компании продават все по-малко в западните страни, затова се обръщат към развиващите се пазари. Индипендънт смята, че Бритиш Америкън Тобако може да е сред кандидатите за цигарени фабрики в България, Турция и други държави.

Източник: Стандарт

Дружества
Детективска и охранителна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2002 г.
(хил. лв.)
 1 Гея-96 (София) 20 662 
 2 Егида-София (София) 10 935 
 3 СОТ-Сигнално охранителна техника (София) 6 417 
 4 Лукома (София) 6 290 
 5 Агенция Дага С (София) 5 816 
 6 Юсис (София) 5 723 
 7 Група 4 секюритас (България) (София) 5 443 
 8 Ипон - 1 (София) 3 832 
 9 Дага полис (София) 2 929 
 10 Елитком-95 (София) 2 625 
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.02.2004
 Обща стойност (BGN): 2 610 995.11 
Брой търгувани компании:56
Официални пазари:637 480.63
Свободен пазар:1 733 241.54
Най-голяма промяна в цените
Деспред (София) 259.46%
Българска роза Пловдив (Пловдив) -25.48%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

35 наши и чужди авиокомпании ще извършват чартърни полети от и до летище Варна през това лято. Осем са чуждите превозвачи, 2 от тях са от Великобритания, по един от Германия, Белгия Словакия, Израел и Швейцария. Авиокомпаниите ще летят за първи път през летище Варна. Унгарската Малев е изразила желание да възстанови полетите Варна - Будапеща. България Ер ще лети по линията Варна - Виена. Предстои откриването на линия до Москва.

Източник: Пари

Министерството на икономиката /МИ/ и Челопеч Майнинг АД  подписаха допълнително споразумение към договора за предоставяне на концесия за подземни природни богатства -  златно-медни-пиритни руди от находище Челопеч. Изпълнителният директор на дружеството Лоранс Марсланд е представил пред заместник-министъра на икономиката Валентин  Първанов инвестиционна програма до 2008 г.

Източник: БТА

Комисията за защита на конкуренцията ще обжалва пред Софийския градски съд актовете на Столичния съвет и кмета, свързани с процедурата по избор на фирми в конкурса за възлагане на допълнителни маршрутни линии. Решението на КЗК е в отговор на жалба от превозвачи, некласирани при тръжната процедура. Според КЗК са липсвали критерии и обективни показатели за оценка на участниците в конкурса.

Източник: Пари

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 7000 лв. на Евроком кабел ЕАД, Ботевград. Според комисарите с председател Петко Николов операторът е нарушил Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) в чл. 34, ал. 6. Той гласи, че се забранява извършването на продажба, с която се дава или предлага нещо, чието получаване зависи от решаване на задачи, ребуси, въпроси, гатанки и т. н., чиято стойност значително надвишава цената на продаваната услуга. 

Източник: Кеш

Крафт фуудс влязоха на сегмента от по-ниската ценова категория, след като закупиха 100% от собствеността на Нова Бразилия - най-големия производител и дистрибутор на кафе в България. Според изказвания на представители на дружеството Крафт фуудс държи около 70% от българския пазар на тонизиращата напитка. За по-придирчивите към сутрешното си удоволствие същата компания предлага и марката Jacobs.

Източник: Кеш

Корабът Ута тръгва за варненското пристанище, където ще бъде предаден на собственика си - германска корабна компания. Товарният съд е построен в Русенска корабостроителница АД за 7 месеца и е 25-ият кораб, отплавал от лимана след раздържавяването на дружеството. Ута е вторият завършен плавателен съд за 2004 г. и ще плава под знамената на Антигуа и Барбуда.

Източник: Стандарт

Бившият изпълнителен директор на Стомана АД-Перник Валентин Бакалов и ръководителят на сектор Инвестиции в дружеството  Пенчо Димитров са обвинени в престъпление по служба в особено  големи размери, по чл.282 ал.3, съобщи изпълняващият длъжността  окръжен прокурор на Перник Радка Петрова. 

Източник: БТА

Като балкански център за унищожаване на различни видове въоръжение да се развива великотърновският завод на Тeрем Ивайло след преструктурирането на Терем ЕАД в холдинг, предлагат експерти. Предприятието трябва да поеме обновлението на военната техника преди влизането ни в НАТО, каза при представянето на завода пред военни аташета на осем държави директорът му Станислав Рашков.

Източник: Пари

6 пъти са нараснали разплащанията с първата българска кредитна карта Транскарт през 2003 г., съобщиха от компанията. Тя издава по над 1500 карти седмично, а клиентите й са над 80 000. В 442 бензиностанции на Петрол и в магазините Офис 1 Суперстор, освен да се плаща с Транскарт, може да се теглят и внасят пари в брой. През миналата година клиентите на дружеството са получили над 600 000 лв. във вид на отстъпки.

Източник: Сега


“БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове.
От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

       Българска Стопанска КамараИзточници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
Намалете риска при сделки и инвестиции!

kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
silvia@bia-bg.com, тел. 9320930.

Център по интелектуална собственост на БСК извършва:
  Регистрация на търговски марки
  Регистрация на промишлен дизайн
  Патентоване на изобретения. Полезни модели
  Консултации
Е-mail: ipc@bia-bg.com,
тел. (02) 9881151
 
Новини от БСК

Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата 

Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК  

През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.  

На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е  "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места". 

На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA: 28 февруари–4 април – съботно-неделен
2 семестър CCNA: 6 март–18 април – съботно-неделен
4 семестър CCNA: 6 март–4 април – съботно-неделен
5 семестър CCNP: м.март – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-голямата производствена компания в Италия Fiat SpA обяви, че чистата загуба за четвъртото тримесечие на 2003 г. е намаляла до 1.1 млрд. евро, след като групировката редуцира разходите си, съкрати част от работната си сила и представи девет нови модела автомобили на пазара. Чистата загуба за същия период на 2002 беше в размер на 2.97 млрд. евро. Продажбите са спаднали до 12.7 млрд. евро. Миналата година изпълнителният директор на Fiat Джузепе Морчио съкрати 12 000 служители на фирмата и продаде активи и акции на обща стойност 10 млрд. евро.

Източник: Блумберг

САЩ

В петък Johnson & Johnson обяви, че възнамерява да придобие делът на Merck & Co. Inc. в европейският джойнт венчър на компанията, който работи в областта на лекарства, продавани без рецепта. Финансовите условия на сделката не бяха разкрити. J&J ще разпространява антихолестеролното лекарство Zocor на Merck във Великобритания, когато то бъде официално представено на пазара към средата на тази година. Merck и J&J ще запазят смесеното си дружество, което работи на пазарите в САЩ и Канада.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
27.02.2004 г.
Dow Jones Industrial
10583.92(3.78)
Nasdaq Composite
2029.82(-2.75)
Стокови борси
27.02.2004 г.

Стока Цена
Light crude ($US/bbl.)36.16
Brent crude ($US/bbl.)32.23
Heating oil ($US/gal.)1.9419
Natural gas ($US/mmbtu)5.416
Unleaded gas ($US/gal.)1.1254
Gold ($US/Troy Oz.)396.80
Silver (cents/Troy Oz.)671.50
Platinum ($US/Troy Oz.)887.40
Hogs (cents/lb.)62.025
Pork bellies (cents/lb.)95.95
Live cattle (cents/lb.)76.85

       Открий България

Мартеницата

Много са легендите за мартеницата - българският символ на здраве, дълголетие и плодородие, нашето послание за късмет и красота в живота. Една от тях ни пренася във времето на Аспарух. След победата над византийците и обявяването на новооснованата българска държава ханът решил да извърши жертвоприношение на бог Тангра. Обичаят отреждал жертвената клада да се запали със стръкче изсъхнал копър, какъвто не успели да намерят наоколо. Докато мислел какво да прави, на рамото на хана кацнал сокол. На крачето му висяло снопче копър, завързано с бял конец, половината обагрен в червено. Хуба, останалата в далечния бащин дом сестра на Аспарух, сънувала сън и разбрала за затруднението на брат си. Изпратила му копър по любимия сокол. По белия конец имало червени капки кръв - от одрасканата й от птицата длан. Хан Аспарух запалил огъня с копъра, а червено-белия конец завързал на китката си за спомен. После всички се закичили с червено-бели конци. Денят бил 1 март, тогавашната Нова година. Нарекли червено-белия конец мартеница, по името на месеца - и тя станала символ на мир и любов, на здраве и щастие. С белия цвят се изтъкват чистотата и искреността на отношенията, а с червения - топлотата на приятелството и взаимната обич.


Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999