Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 27 Февруари 2004 г., брой 1124
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (27.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.92657
USD/BGN 1.57171
CHF/BGN   1.24259
EUR/USD
1.2444*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 25.02.2004):  2.41%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Министерският съвет одобри цената на винетките. Годишният стикер за лек автомобил ще струва 54 лева, а месечният 10 лева. Винетките отменят сегашния пътен данък от 2005 година. 500 лв. ще е годишната винетна такса за тежкотоварните пътни превозни средства с над две оси. Месечната такса е 90 лв., а седмичната - 36 лв. За пътните превозни средства за превоз на пътници с над осем седящи места винетката за година ще струва 250 лв., месечната - 45 лв., а седмичната – 18 лв. 
Източник: Дарик радио

Започва кампания за информиране на бизнеса за поетите задължения по присъединяването ни към ЕС, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгения Колданова. Представители на повече от 100 наши фирми и бизнесорганизации участваха във форум за евроинтеграцията. 
Източник: Пари

С влизането на България в ЕС ще се наложи пререгистрация на газовите уредби за автомобилите, съобщиха експерти от ЛУКойл България по време на семинар в курорта Боровец на тема Пазарът на горивата в страната. Правила за монтиране и използване на газови уредби в България има и сега, но контролът е занижен, поясниха експертите. 
Източник: БТА


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Общинският хлебозавод Славянка в Горна Оряховица да бъде включен в списъка за приватизация през т. г., реши мнозинството от местни съветници. Анализът на фирмата сочи загуба за 2003 г. от 48 000 лв. От капитала на Славянка да бъдат извадени 2 от четирите фирмени магазина в Горна Оряховица, които ще бъдат прехвърлени на Общината, реши още местният парламент. Той отмени и съгласието си за продажба на бар Лотос, неуспешна досега. 
  Източник: Янтра - Велико Търново

  От есента на 2003 г. един от хитовете в българската приватизация е продажбата на пътностроителните дружества. На пазара са извадени общо 64 компании, от които купувача си са намерили 27 от тях. За останалите все още текат процедури. Шанс да участват в раздържавяването на този отрасъл имат и инвеститорите на фондовата борса. От 1 март започва вторият неприсъствен публичен търг за продажба на дялове от ООД-та на борсата, като в списъка от 48 дружества са включени и две пътни поддържания - в Попово и Троян. Участниците в аукционите ще могат да наддават от определените минимални цени, като ако до 10 март не се намерят купувачи на двете фирми, цените им ще се намалят наполовина. Източник: Дневник

  Учредиха ново дружество между Параходство Български морски флот и консорциума Булярд. Заводът вече ще се казва Булярд - корабостроителна индустрия. В новото дружество се апортират част от активите на Варненска корабостроителница. Булярд преведе $15,666 млн. по сметката на БМФ. Цената от $16,666 млн., с която компанията спечели наддаването за Варненската корабостроителница, трябваше да бъде изцяло изплатена към момента на прехвърлянето на акциите. През ноември 2003 г. Булярд преведе $1 млн. като авансово плащане и гаранция за добросъвестност.
  Източник: Стандарт


  Българска Фондова Борса - София - 26.02.2004

  Обща стойност: 919 143.78
  Брой търгувани компании: 57
  Официални пазари: 141 000.05
  Свободен пазар: 430 624.05
  Най-голяма промяна в цените на:
  Енергоремонт-Варна  733.33 %
  Булгар Чех Инвест холдинг (Смолян ) -50.00 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Архитектурни и инженерни дейности и технически консултации

  Първите 10 дружества
   по Приходи от продажби
  за 2002 г.  /лв. /  1 Петробау Инженер България
  21 598 000
  2 ГБС-Инфраструктурно 
  строителство
  13 334 000
  3 Електрон прогрес (София )
  6 897 000
  4 Енергопроект (София )
  5 754 000
  5 Иркон (София )
  4 947 000
  6 Хелпик (София )
  4 823 000
  7 Протех-София (София )
  3 893 000
  8 Импулс Ко (София )
  3 688 000
  9 НИКМИ (София )
  3 415 000
  10 Интрейдинг (София )
  3 138 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21785  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0216TR),
  полупроводници, транзистори, пасивни компоненти. Търси полупроводници, транзистори, пасивни компоненти, свързващи елементи, LCD&LED монитори, батерии

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com

  ДРУЖЕСТВА
  Черноморската технологична компания (ЧТК), собственост на италианската компания АМГА, беше обявена за победител в търга за газоразпределение за регион Добруджа с център Добрич, съобщи заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Игнат Томанов.
  Източник: Дневник

  Шеле-България АД ще инвестира в сметопочистването на община Луковит над 600 000 лева. Фирмата, която е концесионер за сметосъбирането и сметопочистването и на Ловеч е спечелила обществената поръчка в конкуренция с други две дружества - местното Чистота и Титан - София
  Източник: БТА

  Локомотив 1936 Пловдив АД ще кандидатства за концесията на стадиона в Лаута и ще го приведе според всички изисквания на УЕФА за провеждане на международни мачове, заяви изпълнителният директор на футболния клуб Емил Наков. 
  Източник: Марица

  Николай Далаков, управител на Домейн Менада и изп. директор на Белведере-България, получи от Българската стопанска камара сертификат за Експерт с висок престиж в областта на мениджмънта.
  Източник: Пари

  До трети март БТК трябва да внесе в бюджета 68.5 млн. лева като допълнителен дивидент за държавата от печалбата за компанията за 2003 година, реши правителството.
  Източник: Дарик радио

  Пазарджишкото акционерно дружество Крис през 2004 година ще вложи 200 хил. лева, за да продължи програмата си за реконструкция и модернизация на производството си, съобщи директорът на търговския отдел на фирмата Ангел Йовов. 
  Източник: Дневник

  Председателят на борда на директорите на военните заводи ТЕРЕМ Тодор Тагарев е подал оставка. Оттеглянето на Тагарев, което е станало с молба за освобождаване от поста още през октомври м.г., беше потвърдено и от зам.-министъра на отбраната Илко Димитров. Тагарев бе назначен на поста през юни миналата година и остана на него само 4 месеца. 
  Източник: Дарик радио

  Кредиторите на стъкларския завод Кристал обявиха втори търг за продажба на предприятието, съобщи синдикът на пернишкото дружество Виолета Манолова. Тя уточни, че наддаването ще се проведе на 12 март, а първоначалната цена, от която то ще започне, е 599 хил. лева. 
  Източник: Дневник

  Единственият в страната уникален 200-тонен кран, собственост на Управлениe Строителна механизация - Плевен, ще работи на Пети блок на АЕЦ Козлодуй, каза управителят на фирмата инж. Венцислав Недялков. Тежката машина ще монтира голяма стена и допълнителни съоръжения, с което ще се увеличи надеждността и сигурността на блока на централата. 
  Източник: Посоки-Плевен

  ТЕЦ Марица изток 3 отчита печалба от 56 млн. лева за 2003 г., съобщиха от Енергийна компания Марица изток 3, която управлява топлоцентралата. Цялата сума ще бъде реинвестирана в рехабилитацията на ТЕЦ-а, а на акционерите в компанията няма да бъдат раздавани дивиденти, добавиха оттам. Смесеното дружество ще внесе 20 млн. лв. в държавния бюджет под формата на корпоративен данък за 2003 г., казаха от енергийното министерство, оглавявано от Милко Ковачев. 
  Източник: Монитор

  Плевен е обявен като център за въвеждането на новата ваучерна система в Северна България, съобщи директорът на ТПК Освобождение 45 Пенчо Карагьозов. Ваучерната система е нова за България, но в Европа тя функционира от десетилетия. Механизмът изисква работодателят да закупи ваучери от представителството на фирмата Чек де Жене, с която Националният съюз на ТПК е сключил договор за сътрудничество, а тя от своя страна да създаде верига от магазини и ресторанти, в които ще може да се пазарува. 
  Източник: Посоки-Плевен

  Срещу ликвидатора и бивш директор на тухларния завод в Нова Шипка инж. Стоян Георгиев може да бъде образувана предварителна проверка за длъжностно престъпление и безстопанственост. Стоян Георгиев обаче отрече да е давал разрешение на някого да взима от завода каквото и да е. 
  Източник: Черно море

  Общи събрания днес 

  Аналитик-приват-98 (Монтана)
  Борекс-транс (София)
  Бургаспътстрой (Бургас)
  Видона-Р (Ямбол)
  Димят (Варна)
  Екосистема (Топлострой инженеринг) (Варна)
  ЗИТ (Завод за изчислителна техника) (София)
  Литера принт (Стара Загора)
  ММ Електроникс (Варна)
  Медицински център Здраве (Пазарджик)
  Мостстрой (София)
  Невон (София)
  ПФК Ботев 1912-Пловдив (Пловдив)
  Хели Ер Сау (София)
  Шуменско пиво (Шумен)

   
  Обществени поръчки

  Ремонт на заземителна и мълниезащитна инсталация - Дирекция МТОСО - МВР, София

  Възстановяване на улични настилки - "Топлофикация София" - АД, София,

  Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник

  Среден ремонт на блок № 4 - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Средни ремонти на блок № 3 и 4, зимна подготовка - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Извършване на топлофикационни аварийни ремонти и реконструкции - "Топлофикация - Перник" - ЕАД, Перник

  Строителен надзор при изпълнение на строително-монтажни работи - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София

  Реконструкция - АС част - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", София

  Изготвяне на идеен проект за поблочно 100% очистване на турбинния кондензат - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Транспортиране на пациенти на хемодиализа - Центърът за спешна медицинска помощ - Варна

  Извършване превоз на работници - Държавно лесничейство - Стара Загора


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (5) ЗОП /  Автомобилни горива по
  спесификация- 1, 1, компл., 
  скл.купувач (3)

  (6) ЗОП / Автомобилни масла по
  песификация- , 1, 1.,  скл.купувач (3)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия, съвместно с Министерство на външните работи организират семинар на тема “Стандартите на ЕС в хранително-вкусовата промишленост и ангажиментите за българския бизнес”.  Семинарът ще се проведе на 27 февруари от 9:00 до 14:30 ч. в Парк-хотел “Москва”, София. Семинарът се провежда в изпълнение на Комуникационната стратегия на Р България за присъединяване към Европейския съюз. Програма на семинара.
  При интерес към тематиката на семинара моля да заявите своето участие на тел./факс 971 26 61 или на e-mail: bafdi@mb.bia-bg.com
  ***
  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  26.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10580.14
  (-21.48)
  Nasdaq Composite
  2032.57
  (9.59)

  Стокови борси
  26.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  35.51
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  31.57
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9231
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.391
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.113
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  395.50
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  673.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  867.40
  HOGS (cents/lb.)
  61.65
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  96.20
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  77.05
   
  Европа


  Печалбата на най-големият производител на хранителни продукти в света Nestle за втората половина на 2003г. се е увеличила с 80%. Според изчисленията на Bloomberg, чистите приходи на компанията са достигнали 3.48 млрд. шв.франка (2.72 млрд. щ.д.) в сравнение с 1.91 млрд. щ.д. за същия период на предходната година. Nestle публикува финансовия си резултат за цялата година, като отказа да потвърди резултата, регистриран от компанията за полугодието. Продажбите през 2003 са паднали поради увеличението на шв.франк спрямо щ.долар и някои други валути. В момента изпълнителният директор на компанията 
  Източник Bloomberg 

  САЩ 


  Японското поделение на Microsoft е обект на разследване от страна на местната Комисия по търговия по подозрения за нарушение на анти-тръстовите закони. Известно е, че американският софтуерен гигант е изправен пред подобни обвинения и в Европа. В четвъртък комисията обяви, че подозира, че Microsoft – най-големият производител на софтуер в света, е наложил некоректни условия на компютърните производители, като е поискал да лицензира софтуера за оперативната си система Windows XP. Комисията добави, че се надява проблемът да бъде разрешен бързо. Говорител на компанията потвърди, че представители на комисията са посетили поделението на Microsoft в четвъртък, но отказа да даде повече информация.
  Източник Reuters 


  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999