Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 26 Февруари 2004 г., брой 1123
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (26.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.92701
USD/BGN 1.54868
CHF/BGN   1.24259
EUR/USD
1.2629*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 25.02.2004):  2.41%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
3,416 млн. т течни горива са използвани в България през 2002 г., според данни на Националния статистически институт. Според експертно изследване, направено през 2003 г. по поръчка на ЛУКойл Нефтохим Бургас, всичките 2,1 млн. леки коли у нас са изгорили около 1,2 млн. т горива. Останалите 667 000 т би трябвало да стигнат за всички останали автомобили и за БДЖ.  
Източник: Стандарт

Инвестиционната компания Дънди прешъс металс ще се преориентира към златодобива, с цел да осигури на акционерите си по-добра печалба от своите активи в България. Според президента на компанията Джонатан Гудман основните надежди за вдигане на дивидента за акционерите се възлагат на добива на злато в мината в Челопеч, където качеството на благородния метал е добро. 
Източник: Монитор

Сметките за ток на българските домакинства ще бъдат увеличени поне с 2% след въвеждането на акциз за електроенергията. Това са показали изчисленията на специална работна група, в която участват представители на финансовото и енергийното министерство, съобщи експертът от МФ Венета Тодорова. 
Източник: Сега


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Търг за продавач на остатъчните пакети от ЛУКойл Нефтохим Бургас и Петрол обяви Агенцията за приватизация. Миноритарното участие на държавата в двете дружества ще се изтъргува на борсата срещу пари. От бургаската рафинерия ще бъдат предложени 1,33 на сто от капитала, а от Петрол - 1,893 на сто. Инвестиционните посредници могат да закупят документация до 10 дни след публикуването на обявата. Конкурсните книжа струват 1000 лева.
  Източник: Стандарт

  Съвместното дружество между Параходство БМФ и консорциума Булярд за 75% от капитала на Варненска корабостроителница се учреди на 25 февруари. След регистрацията на съвместното дружество между БМФ и Булярд жалбите на Цакос-България срещу учредяването му стават несъстоятелни, твърдят юристи.
  Източник: Пари

  Столичното дружество Академика стартира процедура по прекратяване на договора с благоевградската фирма Макбул, представлявана от екссъветника Димитър Урдев, наемател на открития плаж в областния град. С този ход спортното дружество изпреварва неколкогодишните намерения на Общинска администрация - Благоевград да намери законови вратички за изгонването на Макбул от обекта и да деактува съоръженията като общински. 
  Източник: Струма - Благоевград


  Българска Фондова Борса - София - 25.02.2004

  Обща стойност: 1 415 433.65
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 122 335.07
  Свободен пазар: 465 075.41
  Търгово предлагане 365 474.88
  Приватизация 4 126.00
  Най-голяма промяна в цените на:
  Нитекс-50 (София ) 474.63 %
  М+С Хидравлик (Казанлък) -30.28 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Добив на трошен камък, чакъл, пясък и глина

  Първите 10 дружества
   по Приходи от продажби
  за 2002 г.  /лв. /  1 Холсим Кариерни материали
  6 965 000
  2 Ескана (Варна ) 6 764 000
  3 Ватия (София )
  3 732 000
  4 МДЗ - Балша (Нови Искър )
  3 337 000
  5 Дунавски драгажен флот
  1 843 000
  6 Марст-Плевен (Плевен )
  1 698 000
  7 Гравелита (София )
  1 350 000
  8 Огнеупорни глини (Плевен )
  1 313 000
  9 Ескана инвест - 96 (Варна )
  680 000
  10 Бистрица-Благоевград
  612 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21785  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0215TR),
  дръжки за врати и аксесоари за баня. Търси дръжки за врати и
  аксесоари за баня.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com

  ДРУЖЕСТВА
  Четири споразумения с нарушители за недекларирани, отклонени от митнически режим стоки или за стоки с обявена занижена стойност са сключени в митница Аерогара София от началото на т. г. Промяна в Закона за митниците, в сила от 1 юли 2003 г., дава такава възможност след съставяне на акт за митническо нарушение. Предмет на споразумението са задържаните по акт стоки, за които нарушителят е длъжен да заплати глоба и 50% от определената митническа стойност.
  Източник: Пари

  Общинската администрация ще положи усилия за ускоряване на проекта за газификацията на Бургас, заяви след изтичането на първите 100 дни управление от третия си мандат бургаският кмет Йоан Костадинов. Той уточни, че му предстоят срещи с директорите на ЛУКойл-България и Овергаз Валентин Златев и Сашо Дончев. 16.5 млн. EUR, от които 75% са отпуснати от ИСПА, ще бъдат вложени за изграждането на пречиствателна станция в Меден рудник. 
  Източник: Пари

  ВиК - Ямбол, кандидатства за финансиране пред програма ИСПА с проект, чиято стойност е над 68.2 млн. евро, съобщи управителят на дружеството Иван Георгиев. Той обясни, че дейностите по проекта обхващат всички общини в областта.   Около 25 млн. евро са предвидени за Ямбол. 
  Източник: Дневник

  Капиталът на Международно летище ­ Пловдив бе вдигнат почти двойно ­ от 196 000 на 400 000 лева. Това стана с гласуване на акционерно събрание. Увеличението се прави с отчетената за м.г. чиста печалба, която е 160 000 лв. плюс натрупаните резерви. И двете страни запазват съотношението на притежаваните акции.
  Източник: Марица

  Англичани щурмуват Банско  заради ски уроци. Над 500 туристи от Острова накуп пристигнаха в градчето и в желанието си да усвоят белия спорт по многобройните писти под Тодорка, затрупаха всички ски учители на основната фирма Юлен АД с поръчки.
  Източник: Стандарт

  Нови 400 абонати ще присъедини към мрежата си Топлофикация - Русе през 2004 г., като техният брой може да набъбне и до 600, съобщи управителят на дружеството Росен Атанасов. През тази година в Русе ще бъдат топлофицирани над 490 жилища. 
  Източник: Сега

  Външният министър Соломон Паси е в списъка на свидетели по делото за незаконния износ на оръжие от завод Бета в Червен бряг. Плевенската окръжна прокуратура вече е внесла в съд в Плевен обвинителен акт по делото, по което са подсъдими бившите шефове на завода Руслан Иванов и Людмил Георгиев и председателя на търговско-стопанската кооперация РИК в Казанлък Николай Кратунов. 
  Източник: Монитор

  Един от най-големите на територията на централна Северна България хранителен магазин от веригата СВА ще бъде открит във Велико Търново. Търговският обект представлява и първият завършен етап от реконструкцията на централния пазар в града, чийто инвеститор е Пазари Велико Търново ООД. Към магазина има изграден полуподземен паркинг с 40 места. 
  Източник: Янтра - Велико Търново

  Тотко Янчев ще е новият директор на Инжстрой - Враца, а Петър Войков ще управлява Мебел, ако имената им бъдат одобрени от общинския съвет. Те ще заемат временно длъжността до избирането на постоянни управители. На заседанието ще бъде разгледана докладната, която са подготвили Надзорният съвет по приватизация и двете постоянни комисии към местния парламент - по законосъобразността на актовете на Общинския съвет и по стопанска дейност и трудова заетост. 
  Източник: Шанс Експрес - Враца

  Комисията, председателствана от зам. кмета на Разлог инж. Васил Астинов, разгледа двете оферти за покупка на парцели в града. В конкурса участваха пловдивската фирма Филипополис-РК ООД и разложката Матако ЕООД. На първо място бе класирана офертата на Филипополис-РК, с управител Рангел Рангелов. Фирмата купува 3490 кв. м в района на Пиринхарт за 24 500 лева, с 3712 лева повече от първоначално обявената тръжна цена от 2788 лева за четирите парцела, намиращи се в кв. 150 в Разлог, в промишлена зона.  
  Източник: Струма - Благоевград

  Повече от 1000 души разграбват денонощно бившата фабрика за тухли и керемиди в село Нова Шипка, община Долни чифлик, съобщи кметът на общината Стефчо Стоянов. Разграбването започнало преди 20-ина дни, но през последната седмица набезите на ромите станали неуправляеми. Слухът за наличието на желязо се разчул бързо и само за 2 седмици към местния Клондайк се стичат хора от целия Варненски регион. 
  Източник: Черно море

  Общи събрания днес 

  Булмонт (София)
  Дунав турс (Русе)
  Ипома (София)
  Пътстрой-Ловеч (Ловеч)
  Фриго ХМ (Сливница)
  Хлебни изделия-Подуене (София)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на кабели и проводници - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на гумено-лентови платна - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на стоманени въжета - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол,

  Доставка на резервни части за булдозери - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на резервни части за багер ЭКГ 5А - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на хамутни връзки (комплект) за податлив метален крепеж - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Извършване на основен ремонт на променливотокови електродвигатели - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Извършване на пътнически превози - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на лабораторен (преносим) стенд - "ТЕЦ Варна" - ЕАД, с. Езерово

  Изготвяне на идеен проект за поблочно 100% очистване на турбинния кондензат - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Среден ремонт на турбоагрегат - "ТЕЦ Марица-Изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Изготвяне на технически проект за подмяна на оросител и капкоуловител - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (3) ЗОП /  Спец.оборудване-по
  спесиф.- 4, 4, компл., 
  София (март)

  (4) ЗОП / Автом.гориво-газ пропан
  бутан, по сп.- 700000, 1, л., скл.купувач (3)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия, съвместно с Министерство на външните работи организират семинар на тема “Стандартите на ЕС в хранително-вкусовата промишленост и ангажиментите за българския бизнес”.  Семинарът ще се проведе на 27 февруари от 9:00 до 14:30 ч. в Парк-хотел “Москва”, София. Семинарът се провежда в изпълнение на Комуникационната стратегия на Р България за присъединяване към Европейския съюз. Програма на семинара.
  При интерес към тематиката на семинара моля да заявите своето участие на тел./факс 971 26 61 или на e-mail: bafdi@mb.bia-bg.com
  ***
  На 25 и 26 февруари 2004 г. председателят на БСК Божидар Данев ще участва като лектор в Първата конференция за митниците и трансграничното сътрудничество между страните от Югоизточна Европа в Солун, Гърция, организирана от Европейската комисия. Във форума ще участват представители на правителствата и бизнес организациите от страните от Югоизточна Европа.
  ***
  На 26 февруари 2004 г., от 11.00 часа , в хотел "България"-София, ще се проведе работна среща на тема "Конкурентноспособност - електротехника, електроника и автоматика" в рамките на проект "Иновации за бизнеса", осъществяван от БСК и MSI-България.
  ***
  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  25.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10601.62
  (35.25)
  Nasdaq Composite
  2022.98
  (17.54)

  Стокови борси
  25.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  35.73
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  31.57
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.92
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.221
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.11353
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  396.10
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  655.40
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  851.80
  HOGS (cents/lb.)
  60.125
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  95.275
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  76.30
   
  Европа


  Втората по големина минна компания в света Anglo American Plc. обяви 4.5% ръст в печалбата за втората половина на 2003, благодарение на намалените разходи и по-високите цени на диамантите и медта. През наблюдавания период, чистите приходи са се увеличили до 832 милиона щ.д., или 59 цента на акция в сравнение със 796 милиона щ.д., или 57 цента на акция за същия период на предходната година, заяви говорителят на Anglo American Ан Дън в телефонно интервю. Продажбите, реализирани от базираната в Лондон компания, са нараснали с 17% до 12.8 млрд. щ.д.
  Източник Bloomberg 

  САЩ 


  Автомобилният гигант Ford сключи сделка за построяването на втора фабрика в източната китайска провинция Дзянсу, разкриха служители на компанията. Производството в завода, разположен непосредствено до столицата на провинцията Нанкин ще стартира веднага след като бъде получено одобрението на властите. Ford навлезе на пазара в Китай сравнително по-късно от някои други автомобилни компании и полага усилия да догони основните си конкуренти General Motors и Volkswagen. Американската компания се надява през 2004 да продаде 200 000 автомобила в Китай, в сравнение с 120 000 автомобила, продадени в азиатската страна през миналата година. 
  Източник Reuters 


  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999