Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 25 Февруари 2004 г., брой 1122
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (25.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.91393
USD/BGN 1.55286
CHF/BGN   1.24219
EUR/USD
1.2595*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 25.02.2004):  2.41%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Експортни субсидии за 3 млн. лв. ще отпусне държавата тази година, съобщи земеделският министър Мехмед Дикме при откриването на изложението "Агра 2004" в Пловдив. Средствата се отпускат по 4 направления - износ на кокошки носачки и яйца, пресни и консервирани плодове и зеленчуци, млечни продукти и агнешко месо, предимно за арабските пазари. 
Източник: Новинар

Държавата ще издава гаранции за банково кредитиране на компании, които участват в проекти за модернизация на Българската армия, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров на българо-чешки форум. 
Източник: Пари

Ежегодно губим по един бюджет на здравната каса от данъчни измами, а само през последните 5 години са правени опити за източване на ДДС за 2 млрд. лева, а непресечените са за 4 млрд. лева, каза главният данъчен директор Николай Попов на семинар в Банкя. 
Източник: Монитор

Бюджетът загуби възможността да събере неплатените данъци по аферата Сапио от Югоагент и 6 партии, търгували с петрол и зърно, съобщи главният данъчен директор Николай Попов. Причината е, че поради забавянето на процедурите по разследването изтичат сроковете на давност за тези данъчни престъпления.
Източник: Пари


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Агенцията за приватизация става търговско дружество, което ще е 100% собственост на правителството, съобщи вицепремиерът Лидия Шулева. Агенцията вече няма да се занимава с всички функции около раздържавяването, а само с маркетинг и търсене на инвеститори. С подготовката на приватизацията ще се занимават отрасловите министерства. Те ще сключват договор с АП за продажбата на фирмите. Тези текстове са част от подготвяните промени в закона за приватизацията, обясни Шулева. 
  Източник: Новинар

  Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) продаде и последните остатъчни общински пакети от дружествата Ирис 2000 АД и Софстрой АД. На явния търг за продажбата на последните 20% от капитала на Ирис 2000, които бяха собственост на Столична община, се явиха двама кандидати. Началната тръжна цена беше 170 хил. лв. Купувачът, който е и собственик на останалите 80% от дружеството, е Туинс ко АД.
  Източник: Дневник

  Сова 6 АД, София, купи на търг с явно наддаване недвижим имот Хисаря, землище на с. Елешница, обособена част от Воинтех ЕООД, София, на начална тръжна цена от 16 хил. лв. Предметът на дейност на купувача е образователни, квалификационни и преквалификационни услуги, подготовка на водачи на моторни превозни средства. 
  Източник: Пари 

  Леми-трафо ЕООД, Перник, купи на явен търг Авто-мото клуб - Перник, кв. Изток, обособена част от Воинтех ЕООД, София, с началната тръжна цена 59 хил. лв. Формула-2 ЕООД, Карнобат, стана собственик на Комплексна база и автополигон за обучение на шофьори, Карнобат, обособена част от Воинтех ЕООД, с начална тръжна цена 120
  Източник: Пари


  Българска Фондова Борса - София - 24.02.2004

  Обща стойност: 830 275.90
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 283 676.28
  Свободен пазар: 381 320.66
  Търгово предлагане 790 638.00
  Най-голяма промяна в цените на:
  Стоманени тръби Септември 733.33 %
  Декотекс (Сливен ) -24.17 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Радио и телевизионна дейност

  Първите 10 дружества
   по Приходи от продажби
  за 2002 г.  /лв. /  1 Болкан Нюз Корпорейшън
  53 950 000
  2 Нова телевизия-ПЧК (София) 9 175 000
  3 Дарик Радио (София )
  5 319 000
  4 ТВІ-плюс (София )
  2 735 000
  5 Диема Вижън (София )
  2 524 000
  6 Евроком - НКТ (Ботевград )
  2 514 000
  7 Радио ФМ-плюс (София )
  1 695 000
  8 Центрум Груп - София
  1 643 000
  9 Верея кабел (София )
  1 383 000
  10 Телевизия-Европа (София )
  1 358 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21785  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0213TR),
  стоманени части, автомобилни части, части за миялни машини, части за отоплителни радиатори, части за заваряване.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com

  ДРУЖЕСТВА
  Проблемите с неправилното облагане на застрахователните дружества продължават и се задълбочават, смятат от Алианц-България. Данъкът върху премиите, който не беше променен м. г., поражда неадекватни данъчни утежнения и противоречия между данъчната администрация и коректните данъкоплатци. Ако те бъдат решени, коректните данъкоплатци във финансовата сфера ще се увеличат, допълват оттам. Алианц-България беше номиниран като един от най-големите данъкоплатци за 
  2003 г. 
  Източник: Пари

  Седем общински имота в Пловдив са подготвени за концесия, съобщи заместник-кметът Анастас Бадев. За 35 години се обявява пустеещ парцел на ул. Ст. Чалъков 1-а. Инвеститорът ще плати само 5000 лева еднократна цена за концесията, но ще бъде задължен да вложи най-малко 600 000 лева. Изискването е на това място да се построи хотел. Къща с двор на “4-ти януари” 8 се обявява с цена 6000 лева, но всяка година концесионерът трябва да внася в градския бюджет най-малко по 5000 лева. Ресторант Улпия се пуска на занижена цена, тъй като на първия конкурс никой не се е явил. 
  Източник: Монитор

  Варненско пиво АД вече ще се нарича Леденика&ММ АД, решиха на общо събрание акционерите на дружеството. Леденика-Мездра и Варненско пиво вече са собственост на Булбрю. Разрешение за придобиването на двете дружества Комисията за защита на конкуренцията даде още на 20.11.2003 г. Пазарният дял на новата фирма на пазара на пиво ще е поне 24%, колкото е бил през 2003 г.
  Източник: Пари

  От 1 март Мартин Заимов няма да заема длъжността председател на Българска пощенска банка и изпълнителен директор, се казва в изявление на Надзорния съвет на банката.
  Източник: Агенция Фокус

  Одитът на финансовото управление на бюджета и имуществото на БНТ показа, че в системата за финансово управление и контрол има пропуски и не действа достатъчно ефективно, което е довело до нередности, съобщиха от Сметната палата. Одитният екип обаче счита, че като цяло тя е ефективна и гарантира средно ниво на надеждност.
  Източник: Пари

  Българско-португалското дружество Белсуин ООД, което от юни 2003 г. е собственик на свинекомплекса в каварненското село Септемврийци, планира да затвори производствения цикъл и чрез внедряване на безотпадни технологии да произвежда биогаз, съобщи неговият управител Константин Тачев.
  Източник: Дневник

  Проф. Милчо Стоименов, изпълняващ длъжността заместник-председател на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор, одобри Даниела Конова за главен изпълнителен директор на ЗК Орел.
  Източник: Пари

  Албена АД подготвя обществено обсъждане на предложението си за строителство на летателна площадка в Батовската долина. Дружеството ще изгради самолетна писта, дълга 1000 м, разположена край селата Кранево и Рогачево. Съоръжението ще е за полети с леки и свръхлеки самолети и за организиране на парашутни скокове, полети с балони и безмоторно летене. 
  Източник: Пари

  110 нарушения на трудовото законодателство разкриха в 29 хотела, механи и заведения в град Банско инспекторите от Областна инспекция по труда, с началник Николай Мавродиев. Нарушенията са предимно в по-малките хотели, в големите като България и Танне например условията на труд са на европейско ниво, каза Н. Мавродиев. Съставени са актове за административни нарушения на Авако ООД - София, собственик на хотел Шато Вапцаров, и на хотел Тодорка на Пиринска туристическа компания
  Източник: Струма - Благоевград

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подписа споразумение за сътрудничество с Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК). Сътрудничеството ще се осъществява посредством обмен на информация, документация и консултации в областите на компетенции на двата органа, както и създаването на междуведомствени работни групи, организиране на съвместни семинари, работни срещи и осъществяване на съвместни проекти. 
  Източник: Пари

  Стилян Стоянов е новият синдик на Микропроцесорни системи Правец, след като Софийският окръжен съд издаде определение за освобождаване на досегашния синдик Веселин Рашков.
  Източник: Пари


  Общи събрания днес 
  Интертекс-2000 (София)

  Карина СПС (София)
  Корпоративно управление (София)
  Лидер-консулт (Стара Загора)
  Свилена-21 (Хасково)
  Титан (София)
  Узана тур (Габрово)
  ЮМС (София)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на храни и хранителни продукти - Община Тутракан

  Доставка на хранителни продукти за нуждите - Община Благоевград

  Доставка на хранителни продукти - Община Луковит

  Доставка на хранителни продукти - Община Разград,

  Доставка на хранителни продукти - Домът за медико-социални грижи за деца - Враца

  Доставка на хранителни продукти - Община Гълъбово

  Доставка на храна - "IV МБАЛ - София" - АД, София

  Доставка на хранителни продукти - Община с. Кирково

  Доставка на хранителни продукти - Община Пещера

  Доставка на готова храна - "Областен диспансер за психически заболявания стационар - Стара Загора" - ЕООД, Стара Загора,

  Доставка на кисело мляко - "Брикел" - ЕАД, гр. Гълъбово


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП / Офсетов картон-тип
   "Бристол "- по сп.- 10000, 1, листа., 
  скл.купувач  (дек.)

  (2) ЗОП / Горива по приложена
  спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (дек.)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия, съвместно с Министерство на външните работи организират семинар на тема “Стандартите на ЕС в хранително-вкусовата промишленост и ангажиментите за българския бизнес”.  Семинарът ще се проведе на 27 февруари от 9:00 до 14:30 ч. в Парк-хотел “Москва”, София. Семинарът се провежда в изпълнение на Комуникационната стратегия на Р България за присъединяване към Европейския съюз. Програма на семинара.
  При интерес към тематиката на семинара моля да заявите своето участие на тел./факс 971 26 61 или на e-mail: bafdi@mb.bia-bg.com
  ***
  На 25 и 26 февруари 2004 г. председателят на БСК Божидар Данев ще участва като лектор в Първата конференция за митниците и трансграничното сътрудничество между страните от Югоизточна Европа в Солун, Гърция, организирана от Европейската комисия. Във форума ще участват представители на правителствата и бизнес организациите от страните от Югоизточна Европа.
  ***
  На 26 февруари 2004 г., от 11.00 часа , в хотел "България"-София, ще се проведе работна среща на тема "Конкурентноспособност - електротехника, електроника и автоматика" в рамките на проект "Иновации за бизнеса", осъществяван от БСК и MSI-България.
  ***
  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  24.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10566.37
  (-43.25)
  Nasdaq Composite
  2005.44
  (-2.08)

  Стокови борси
  24.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.58
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.81
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.8798
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.084
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0773
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  404.80
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  662.20
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  856.10
  HOGS (cents/lb.)
  60.975
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  96.15
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  75.625
   
  Европа


  Производителят на гуми Michelin обяви във вторник 45.3% спад в печалбата за изминалата година, като оправда незадоволителния финансов резултат със силните позиции на еврото, увеличените цени на суровините и разходи, свързани с придобиването на Viborg. Чистите приходи на компанията са в размер на 318 милион евро (399.2 милиона щ.д.) в сравнение с 581 милиона евро преди година и надминават прогнозите на анализаторите, чиито очаквания варираха от 33 милиона евро до 117 милиона евро. Акциите на компанията паднаха с 2% до 38.96 евро при ранната търговия в Париж.
  Източник FT 

  САЩ 


  Във вторник Monsanto Co. заяви, че очаква приходите на акция да нараснат с 10% през 2005 и 2006г. Г-н Хю Грант, който е председател, президент и главен изпълнителен директор на Monsanto също така обяви, че компанията очаква приходите, реализирани от компанията на акция през 2004г. да са в размер между 1.40 щ.д. и 1.50 щ.д., като около 45% от този размер ще бъде натрупан през първата половина на годината. Анализаторите на Уолстрийт очакват средни приходи в размер на 1.56 щ.д. на акция според Reuters Research, отдел на Reuters Group Plc. 
  Източник Reuters 


  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999