Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 24 Февруари 2004 г., брой 1121
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (24.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.89538
USD/BGN 1.55521
CHF/BGN   1.23896
EUR/USD
-30.41*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
През четвъртото тримесечие на миналата година заетите в страната са 2825.6 хил., или 42.3% от населението на 15 и повече навършени години, съобщиха от Националния статистически институт. Коефициентите на заетост са съответно 46.7 в градовете и 32.3% - в селата. В частния сектор работят най-много българи -  1 854.7 хил., или 65.6% от всички заети лица. От тях 1448.4 хил. /78.1%/ са наети,101.3 хил. /5.5%/ - работодатели, 252.3 хиляди /13.6%/ - самостоятелно заети, и 52.8 хиляди /2.8%/ - неплатени семейни работници.
Източник: Пари

Около 80 процента от производството на текстил в Гърция е вече изнесено в България. Това подкрепя искането на Асоциацията на износителите на облекло и текстил за проверка на производствения капацитет на износителите на текстил от Гърция към България и прилагането на протокола към Европейското споразумение за асоцииране, когато има съмнение, че стоката е с произход от трети страни (най-вече от Китай).
Източник: Монитор


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Италианските авиокомпании Еър Уан и Воларе проявяват интерес към приватизацията на България Ер. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Николай Василев с Адолфо Урсо. Предстои Народното събрание да гласува стратегията за приватизацията на националния ни авиопревозвач, уточни Василев.  
  Източник: Стандарт

  Агенцията за приватизация поиска от Комисията за регулиране на съобщенията да издаде лиценз за трети GSM-оператор на БТК, за да може Вива Венчърс да се сдобие с тапията, преди да е платила всички средства по сделката за телекома. Така е разписано в приватизационната стратегия, приета от парламента. 
  Източник: Сега

  587 188 лв. и $11 749 търси Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/ от Меркурий ЕООД - Сандански, собственост на брата на ексобластния управител Веселин Маламов - Илия Маламов. Веселин Маламов е изпълнителен директор на дружеството. Юристите на агенцията твърдят, че дружеството, купило голямото мрамородобивно предприятие Пирин мрамор, дължи огромните суми за неизпълнение на приватизационния договор.
  Източник: Струма - Благоевград

  От 80 хил. лв. тръгва наддаването  за Агропргрес - Велико Търново. Стъпката за наддаване е 5 хил. лева, съобщиха от Агенцията за приватизация. Търгът ще се проведе 32 дни след публикуване на обявата.
  Източник: Стандарт


  Българска Фондова Борса - София - 23.02.2004

  Обща стойност: 1 657 271.84
  Брой търгувани компании: 58
  Официални пазари: 110 167.82
  Свободен пазар: 1 096 005.39
  Приватизация 844.30
  Най-голяма промяна в цените на:
  Марицатекс (Пловдив ) -50.00 %
  България-29 (София ) 21.21 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Разпространение на кино- и видеофилми

  Първите 10 дружества
   по Приходи от продажби
  за 2002 г.  /лв. /  1 Александра груп холдинг
  15 954 000
  2 Юнайтид ню синема 3 195 000
  3 Съни филмс ентъртеймънт
  1 338 000
  4 Гала Тийм (София )
  697 000
  5 Ай Пи Ентертейнмънт
  426 000
  6 Глобал филмс (София )
  395 000
  7 Ню Филмс Интернешънъл-
  България
  285 000
  8 Видеоелит (София )
  141 000
  9 Проксима Ентертейнмънт
  94 000
  10 Хекса - 2002 (София )
  64 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21785  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Бизнес оферти, предоставени от
  Генералното консулство на България в С. Петербург

  Руската фирма ЮниСАНС търси за внос в Русия:
  - корен от валериан;
  - невен (цвят);


   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0211TR),
  логистично оборудване, баркодово автоматизирано оборудване.Търси системи за разтягане, кари – втора употреба, баркодови скенери.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com

  ДРУЖЕСТВА
  Булнед AД вложи 500 хил. евро в автоматизирана линия за обработка на облицовъчен камък, съобщи Михаил Петков, собственик на предприятието, по време на представяне на компанията пред дружества от същия бранш. Той уточни, че линията е произведена от турската фирма Сермак. 
  Източник: Дневник

  Отхвърленият кандидат в сделката за Варненска корабостроителница Цакос-България АД е внесъл жалби във Върховния административен съд срещу двата административни акта на Агенцията за приватизация, първият от които e за 5-процентния апорт на активи на Параходство БМФ в бъдещото съвместно дружество със спечелилия търга консорциум Булярд. Цакос-България обжалва и създаването на самата фирма Булярд-корабостроителна индустрия АД. 
  Източник: Пари

  Извънредното общо акционерно събрание на Жити прие решение капиталът на дружеството да се увеличи със 100%, съобщи изпълнителният директор на компанията Иван Бенков. Той уточни, че така от 169 хл. лева капиталът на предприятието за производство на пирони и телени изделия ще стане 338 хил. лева. В резултат на взетото от акционерите решение номиналът на една акция на Жити ще стане от един на два лева.  
  Източник: Дневник

  Албена инвест холдинг АД увеличи дела си до 63.93% от капитала на България-29 АД. Двата процента бяха придобити на третия Централизиран публичен търг. 
  Източник: Пари

  Трите фонда на пенсионноосигурителна компания Доверие - доброволен, професионален и универсален, са придобили по над 5% от търгуваните ипотечни облигации на Българо-американската кредитна банка на 16 февруари. Продавач по сделката е Златен лев холдинг, чийто дял пада под 10%.
  Източник: Пари

  Твърденията, че комплексът Слънчев бряг ще бъде обявен в ликвидация, са неоснователни. Няма такова решение, няма такива мисли, няма такива прогнози”, заяви изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Малина Бакалова. Тя съобщи още, че съвместно с Министерството на икономиката дружеството се стреми да създаде концепция за раздържавяване, като основен проблем в тази насока е решаването на въпроса за инфраструктурата.  
  Източник: Дарик радио

  Между 120 и 130 млн. EUR ще инвестира през следващите две години Soravia-Bulgaria в столицата, съобщи нейният управител Валери Атанасов. Компанията предвижда да построи 2 сгради за търговски цели, всяка от тях на площ от 30-35 хил. кв. м, и развлекателен комплекс с големина 100 дка. Обектите ще са готови в началото на 
  2006 г.  
  Източник: Пари

  Марчегалия преговаря за покупката на мажоритарния пакет от Кремиковци, обяви вицепремиерът Лидия Шулева след среща с президента на италианската група Стено Марчегалия. Той дойде у нас с бизнес делегацията, съпровождаща италианския министър на външната търговия Адолфо Урсо. Правителството ще подкрепи такава бъдеща сделка, ако новият акционер изпълнява ангажиментите за преструктуриране на стоманодобива, опазването на околната среда и инвестиции, каза Шулева.  
  Източник: Стандарт

  На проведена пресконференция, посветена на “сигнали за злоупотреби” в Кремиковци АД депутатите от Коалиция за България Радослав Илиевски, Петър Агов и Александър Наумов използвайки депутатския си статут и имунитет демонстрираха грубо непознаване на фактите, цифрите и процесите в най-голямото ни металургично предприятие. Ръководството на Кремиковци АД заявява, че нито едно от тези обвинения не отговаря на истината и призовава тези депутати да се откажат еднократно от своя депутатски имунитет. 
  Източник: Кремиковци

  Захарният завод Кристал ще бъде глобен за изпуснатия мазут в канализацията на Пловдив, съобщиха от РИОСВ без да уточнят размера на санкцията. От инспекцията заявиха, че опасността от замърсяване на р. Марица и подпочвените води в района, е преминала.  
  Източник: Монитор


  Общи събрания днес 
  Деу България (София)

  Деу мотор сървиз(Синит) (София)
  Летище Пловдив АД (Пловдив)
  Медика (Сандански)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на химически реактиви, стъклария и апарати за химическите лаборатории - "Водоснабдяване и канализация" - АД, Бургас

  Доставка на бензин - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Ловеч,

  Предоставяне на трактор-багери и товарни автомобили под наем - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Стара Загора

  Доставка на химически реагент - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас

  Доставка на тръби - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, София,

  Доставки на горива - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас

  Доставка на удароубиватели - Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Добрич

  Доставка през 2004 г. на наситени и ненаситени серуми - Столичната хигиенно-епидемиологична инспекция (СХЕИ) - София,

  Ремонт на шести етаж на административна сграда - НЕК - ЕАД, Предприятие "Язовири и каскади" - София

  Сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване, третиране и обработка на битови отпадъци - Община Банско


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (7) ЗОП / Автом.гориво - газ пропан
  бутан, по сп.- 700000, 1, л., 
  скл.купувач  (3)

  (8) ЗОП / Автомобилни горива по
  спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (3)

  (9) ЗОП / Автомобилни масла по
  спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач (3)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия, съвместно с Министерство на външните работи организират семинар на тема “Стандартите на ЕС в хранително-вкусовата промишленост и ангажиментите за българския бизнес”.  Семинарът ще се проведе на 27 февруари от 9:00 до 14:30 ч. в Парк-хотел “Москва”, София. Семинарът се провежда в изпълнение на Комуникационната стратегия на Р България за присъединяване към Европейския съюз. Програма на семинара.
  При интерес към тематиката на семинара моля да заявите своето участие на тел./факс 971 26 61 или на e-mail: bafdi@mb.bia-bg.com
  ***
  На 25 и 26 февруари 2004 г. председателят на БСК Божидар Данев ще участва като лектор в Първата конференция за митниците и трансграничното сътрудничество между страните от Югоизточна Европа в Солун, Гърция, организирана от Европейската комисия. Във форума ще участват представители на правителствата и бизнес организациите от страните от Югоизточна Европа.
  ***
  На 26 февруари 2004 г., от 11.00 часа , в хотел "България"-София, ще се проведе работна среща на тема "Конкурентноспособност - електротехника, електроника и автоматика" в рамките на проект "Иновации за бизнеса", осъществяван от БСК и MSI-България.
  ***
  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  23.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10609.62
  (-9.41)
  Nasdaq Composite
  2007.52
  (-30.41)

  Стокови борси
  23.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.32
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.81
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.872
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.11
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0705
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  399.30
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  649.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  840.00
  HOGS (cents/lb.)
  61.025
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  96.20
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  73.625
   
  Европа

  В понеделник France Telecom предложи да изкупи акциите на миноритарните акционери в Wanadoo за 3.9 млрд. евро (4.8 млрд. щ.д.), като по този начин сложи край на съществуването на доставчика на интернет услуги като независима компания. Френският телеком, който вече притежава 70.6% от Wanadoo, съобщи, че ще предложи 7 акции на France Telecom и 195 евро в замяна на 40 акции на Wanadoo. Тази оферта е с 17.2% по-висока от нивата от 7.56 евро, на които се търгуваха акциите на Wanadoo при затварянето на търговията в петък. 
  Източник FT 

  САЩ   Citigroup Inc. се договори да купи Koram Bank за 3.18 трилиона вона (2.73 млрд.щ.д.) в брой, като по този начин реализира най-голямото придобиване от страна на чуждестранен инвеститор в Южна Корея. Най-голямата финансова компания в света предложи 15 500 вона за една акция на базираната в Сеул Koram, която е шестата по големина банка в Южна Корея. Тази цена е с 6.7% по-висока от средната цена на акциите през изминалия месец, заяви банката в свое изявление. Група, водена от Carlyle Group Inc. и J.P.Morgan Corsair се съгласи да продаде 36.6% си дял, като по този начин реализира почти двойна печалба от инвестицията в размер на 430 милиона щ.д., направена през 2000г. 
  Източник Bloomberg 

  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999