Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 23 Февруари 2004 г., брой 1120
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (23.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.90441
USD/BGN 1.54452
CHF/BGN   1.24117
EUR/USD
1.2663*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Брутният външен дълг на България към 31 декември 2003 г. е достигнал 13.147 млрд. USD. В номинално изражение външната задлъжнялост на страната ни е нараснала с 1.903 млрд. USD в сравнение със същия период на миналата година. В същото време е налице спад в реалните стойности на показателя, той е намалял с 2.4% до 69.9% от БВП. Дългът продължава да нараства в доларово изражение, докато преизчислен в евро, той регистрира значителен спад от 347 млн. EUR до 10.421 млрд. EUR.  
Източник: Пари

Две български министерства ­ на икономиката и здравеопазването, и депутати лобират за влизането на скандален руски олигарх на българския пазар на лекарства. Натискът е над Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да регистрира 44 продукта на фармацевтичната фирма Бринцалов А на българския пазар. 
Източник: Монитор

Два български хотела взеха призове  на Клуба на лидерите в търговията. Русенският "Бистра и Галина" взе голямата награда на туристическата, хотелиерска и кетъринг индустрия на церемонията в Мадрид. Пловдивският Новиз пък получи "Звезда на качеството" за иновации.
Източник: Стандарт


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Осем години след като правителството на Жан Виденов направи първия опит за приватизация на БТК, най-после договорът за продажба на компанията беше подписан. След двегодишна процедура, серия от политически пазарлъци и съдебни битки кабинетът Сакскобургготски приключи сделката за телекома. Купувачът Вива Венчърс, собственост на американския фонд Адвент интернешънъл, ще плати 230 млн. евро за 51% от телекома, а веднага след прехвърлянето на акциите ще увеличи капитала на БТК с още 50 млн. евро, с което участието й ще достигне 65%. Сделката за БТК е най-голямата в българската приватизационна история с общ финансов ефект за над 1.1 млрд. евро, подчерта при официалното подписване пред журналисти изпълнителният директор на Агенцията за приватизация (АП) Илия Василев. Продажбата е сравнима с тези на Булбанк и ДСК, за които бяха платени по над 300 млн. евро. Договорът беше официално подписан от Илия Василев и управляващия директор на Адвент интернешънъл" Джоана Джеймс. 
  Източник: Дневник

  Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева представи стратегията за приватизация на Булгартабак холдинг /БТХ/ пред Гюнтер Панхофер, вицепрезидент на Галахар груп за Балканите и Централна Европа, съобщиха от ведомството. Тук сме, за да обменим информация и аз съм доволен от това, което чух за новата стратегия за приватизация, заяви Гюнтер Панхофер след срещата в министерството на икономиката. Галахар груп е петата голяма компания, която проявява интерес към приватизацията на тютюневия ни холдинг след Филип Морис, Бритиш Американ Табако, Импириъл Табако и корейската KT&G. Галахар Груп е петата по големина тютюнева компания в света и четвърта в Европа.
  Източник: Дневник


  Българска Фондова Борса - София - 20.02.2004

  Обща стойност: 276 539.30
  Брой търгувани компании: 47
  Официални пазари: 92 366.86
  Свободен пазар: 184 172.44
  Приватизация 700.50
  Най-голяма промяна в цените на:
  Петър Караминчев (Русе ) 30.00 %
  България-29 (София ) -28.57 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Горско стопанство, дърводобив и свързани с тях услуги

  Първите 10 дружества
   по Приходи от продажби
  за 2002 г.  /лв. /  1 Доспатлес (Доспат )
  2 202 000
  2 Фабрика Медикет (Етрополе ) 1 531 000
  3 Горпром (Девин )
  1 328 000
  4 Винекс (София )
  1 259 000
  5 Рожен (Смолян )
  1 162 000
  6 Калабак 2000 (Петрич )
  1 117 000
  7 Горпром-2000 (Девин )
  676 000
  8 Рожен-99 (Смолян )
  548 000
  9 Чумерна (Сливен )
  512 000
  10 Билекс-Митрев (София )
  446 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21785  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Бизнес оферти, предоставени от
  Генералното консулство на България в С. Петербург

  Руската фирма ЮниСАНС търси за внос в Русия:
  - корен от валериан;
  - невен (цвят);


   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0211TR),
  логистично оборудване, баркодово автоматизирано оборудване.Търси системи за разтягане, кари – втора употреба, баркодови скенери.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com

  ДРУЖЕСТВА
  Дочо Карадочев стана изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане  Преди това Карадочев е бил директор на дирекция Валутни и парични пазари в Централна кооперативна банка.
  Източник: Капитал

  Топлофикационното дружество в Русе получава два сертификата ISO 14 001 за опазване на околната среда и OHSAS 18 001 за управление на здравословните и безопасните условия на труд. 
  Източник: Кеш

  Около 10 милиона лева ще струват новите униформи, с които войската ще бъде пременена след приемането на страната ни в НАТО. Поръчката се изпълнява в клоновете на Интендантско обслужване ЕАД в Пловдив и Калофер. Тя включва 100 000 пълни комплекта - 55 000 летни облекла и 45 000 зимни. 
  Източник: Монитор

  Тече процедура за обявяване в несъстоятелност на предприятието за преработка на тютюн в Белгород, което е дъщерно предприятие на старозагорската цигарена фабрика Слънце БТ, съобщи изпълнителният директор на Слънце БТ Ангел Димитров. 
  Източник: Сега

  Делото по несъстоятелността на разградското предприятие за стъкло Диамант ще се разглежда от Върховния касационен съд на 11 март, заяви адвокатът на дружеството Веселин Запрянов. Но дори върховните магистрати да се произнесат в полза на завода, няма никакъв шанс той отново да заработи, призна Запрянов. 
  Източник: Банкеръ

  ЛУКойл Нефтохим взе наградата "Най-голям данъкоплатец на 2003 г.". Призът беше връчен на официално тържество лично от финансовия министър Милен Велчев на шефа на компанията Валентин Златев. През 2003 г. ЛУКойл Нефтохим е внесъл в бюджета над 1,5 млрд. лв. 
  Източник: Стандарт

  1297 нови коли са купени през януари у нас. От тях 201 са Пежо, съобщиха от Съюза на вносителите на автомобили. Продадени са и 194 возила с марка Рено и 180 Форд. Веднага след тях се нареждат Тойота и Шкода. За цялата 2003 г. са продадени 17 220 автомобила, което е рекорд за страната ни.
  Източник: Стандарт

  Мобилтел пуснаха за цялата си мрежа в страната услугата GPRS. Абонатите им могат да я ползват след активиране, за което трябва да изпратят кратко съобщение с текст "mmsg" на телефонен номер 1010.  GPRS (General Packet Radio System) е платформа за пренос на данни, която позволява около 6 пъти по-висока скорост, отколкото нормалната GSM-мрежа. 
  Източник: Сега

  За втори пореден път ЗК Юпитер ще бъде представител на местния застрахователен сектор в дискусиите между политическия и бизнес елит на България в рамките на Кръглата маса на Икономист. Форумът ще се състои в хотел "Шератон" на 24 февруари, съобщиха от застрахователната компания. 
  Източник: Дневник

  PIRAEUS Bank България ще създаде дъщерна лизингова фирма у нас до края на годината, съобщи генералният директор на банката Атанасиос Куцопулос по повод 10-годишнината от стъпването на Piraeus Bank в България. Работата по основаването на лизинговото дружество вече е започнала. То ще предоставя лизинг както на корпоративни клиенти, така и на физически лица. 
  Източник: Пари

  1,2 милиарда лева са източени от Кремиковци. От тях 600 милиона е откраднатата печалба, обяви в кулоарите на парламента депутатът от коалиция за България Радослав Илиевски. Кражбата, според него, станала от юни 1999 г, когато комбинатът е приватизиран, до 2001 г. Куп документи за нарушенията в завода той получил в пощенската си кутия. Депутатът не е проверил още истинността на всички факти по тях. 
  Източник: Монитор

  Скандалният конкурс за избор на нови маршрутни превозвачи в София е на финала. През миналата седмица стана ясно, че кметството ще стигне до подписване на договори с шест фирми, които спечелиха конкурса още преди да има крайно решение от Софийския градски съд (СГС) по законността на процедурата, която се оспорва от Сдружението на маршрутните превозвачи. При тази ситуация има вероятност скоро по улиците на София да тръгнат по-нови маршрутки.  
  Източник: Капитал


  Общи събрания днес 
  Браво (Подгорка) (Коларово)

  Бяла звезда (София)
  Варненско пиво (Варна)
  Еловица (Габрово)
  Изотопна техника (София)
  МДЗ - Балша (Нови Искър)
  Монтажи-Марица-изток (Гълъбово)
  Роял-Стоун (Елин Пелин)
  Стройкомбинат-М (Стара Загора)

   
  Обществени поръчки

  Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство "Батак" - гр. Батак

  Добив и товарене на дървесина - Държавна дивечовъдна станция "Росица" - м. Лъгът

  Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство - Кресна

  Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник

  Ремонт на улици - Община Севлиево

  Ремонт на шести етаж на административна сграда - НЕК - ЕАД, Предприятие "Язовири и каскади" - София

  Възстановяване на улични настилки - "Топлофикация София" - АД, София,

  Средни ремонти на блок № 3 и 4, зимна подготовка - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Строителен надзор при изпълнение на строително-монтажни работи - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София

  Реконструкция - АС част - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", София


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (5) ЗОП / Спец.оборудване-по
  спесиф.- 4, 4, компл., 
  София  (март'04)

  (6) ЗОП / Гориво за отопление-по
  спесификация - по сп.- 1, 1, компл., София (май '04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  20.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10619.03
  (-45.70)
  Nasdaq Composite
  2037.93
  (-8.03)

  Стокови борси
  20.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.26
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.69
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.8751
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.193
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0762
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  398.40
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  663.30
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  839.200
  HOGS (cents/lb.)
  60.10
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  97.25
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.825
   
  Европа

  Най-големият производител на козметика в света L’Oreal обяви 13.5% увеличение на годишната печалба за 2003, която беше деветнадесетата поредна година, в която компанията регистрира двуцифрен растеж. Според L’Oreal, изключително успешното навлизане на нейните продукти на развиващите се пазари е подпомогнало регистрирания финансов успех. Чистата оперативна печалба за 2003 надвиши предварителните прогнози и достигна 1.65 млрд. евро (2.1 млрд. щ.д.) в сравнение с 1.46 млрд. евро преди година. Според групировката обаче, засилващите се позиции на еврото могат да повлияят негативно върху финансовия резултат  за тази година, тъй като половината от продукцията на L’Oreal се продава в Европа.  
  Източник BBC  

  САЩ   Американското Министерство на правосъдието предприе разследване на схемите за данъчна защита, предлагани на физически лица и компании от KPMG. Разследването е поредният проблем, с който се сблъсква компанията, която в момента се опитва да постигне бързо споразумение с Комисията за вътрешни приходи на САЩ във връзка с минали продажби и маркетинг на данъчни убежища. Във връзка със случая, KPMG заяви: “Нашата информация е, че разследването е свързано с данъчни стратегии, които вече не се предлагат от нашата фирма. Уверихме властите, че възнамеряваме напълно да им съдействаме по случая.” KPMG е поредната одиторска компания, след PricewaterhouseCoopers, Ernst & Yong и Delloitte, които през последните няколко месеца станаха обект на правителствени критики във връзка с данъчни процедури.
  Източник FT 

  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999