Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  


БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 20 Февруари 2004 г., брой 1119
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ

Икономически показатели 
Валутни курсове (20.02.2004)

EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.91567
USD/BGN 1.53712
CHF/BGN   1.24077
EUR/USD
1.2724*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Сметната палата счита, че в подписания договор между БНТ и Видео Интернешънъл България ООД съществуват рискове, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху бюджета на БНТ през следващите години. 
Източник: Дарик радио

Предприятията с над 50% държавно участие, които през м. г. са реализирали печалба и нямат просрочени задължения, ще могат да повишат заплатите на работещите в тях до 5%. Това предвижда Наредбата за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие през 2004 г., приета от министрите. 
Източник: Пари

Правителството реши да бъде създадена Агенция по обществени поръчки към Министерството на икономиката. Решението е в съответствие с една от основните препоръки в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в глава 'Свободно движение на стоки'.
Източник: Дарик радио


Отраслови анализи

Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  На търг ще се продава Текстилмаш обявиха от Агенцията за приватизация. 100 хил. лева е началната цена за 97,36% от габровското предприятие. Стъпката за наддаване е 10 хил. лв. Депозитът за участие е 80 хил. лв. 
  Източник: Стандарт

  Министърът на финансите Милен Велчев да бъде представителят на държавата в делото срещу Гад Зееви, реши правителството. Първоначалната идея бе това да е директорът на Агенцията за приватизация Илия Василев, но заради важността на делото кабинетът вдигна лентата до министър. Делото срещу приватизатора на фалиралата вече авиокомпания Балкан Гад Зееви се води в Парижкия арбитражен съд, като искът на държавата за изплащане на неустойките е за 8 млн. долара. 
  Източник: Монитор

  Феста холдинг АД -Поморие спечели търга с явно наддаване за продажбата на 100% от капитала на Национален център за дизайн и реклама ЕООД-София, като вдигна цената до 1.170 млн. лв. Началната тръжна цена беше 300 хил. лв. 
  Източник: Пари

  Пет фирми бяха допуснати до втория етап на международния търг за изпълнител на отсечка от метрото от площад Света Неделя до бул. Драган Цанков. Оферти за технически параметри подадоха японската Taisei Corporation, френските Bouygues и Vinci-Alstom. В наддаването се включи и създаденият джойнт-венчър между японските Nishimatsu-Mitsubishi и френската AMEC и японо-турската Obayashi-Yapi. Комисия от общината ще оценява предложенията им по 47 критерия. 
  Източник: Пари


  Българска Фондова Борса - София - 19.02.2004

  Обща стойност: 490 005.30
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 114 870.32
  Свободен пазар: 246 629.98
  Приватизация 5 338.00
  Най-голяма промяна в цените на:
  Химмаш (Хасково ) 1000.00 %
  Светлина-Сливен (Сливен ) -76.72 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Хуманно здравеопазване и социални дейности

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /  1 СБАЛ-Св. Екатерина (София )
  28 473 000
  2 МБАЛСМ-Н.И.Пирогов (София) 19 347 000
  3 СБР - Национален комплекс
  18 680 000
  4 СБАЛ-Сърдечно съдови 
  заболявания София
  15 628 000
  5 МБАЛ-Александровска
  14 670 000
  6 МБАЛ-Царица Йоанна (София)
  9 926 000
  7 МБАЛ-Ст.Загора
  6 513 000
  8 IV МБАЛ - София
  6 359 000
  9 СБАЛ по онкология (София )
  4 934 000
  10 Майчин дом-СБАЛ АГ
  3 865 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21654  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)

  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Бизнес оферти, предоставени от
  Генералното консулство на България в С. Петербург

  Руската фирма ЮниСАНС търси за внос в Русия:
  - корен от валериан;
  - невен (цвят);


   
   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага
  (0211TR),
  логистично оборудване, баркодово автоматизирано оборудване.Търси системи за разтягане, кари – втора употреба, баркодови скенери.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Български държавни железници ЕАД обяви конкурс за избор на инвестиционен посредник, съобщиха от транспортното министерство. Той ще посредничи при пласирането на частна емисия корпоративни облигации на БДЖ с максимална обща номинална стойност от 30 млн. EUR. 
  Източник: Пари

  Частна фирма Търговски център ­ Север ООД влиза във владение на Руския пазар. Дружеството получава 15-годишна концесия на най-атрактивното тържище до КАТ след три години съдебни спорове. Подписваме с управителя на фирмата Георги Тафров договори, съобщи шефът на Дирекция “Правна” Антони Запрянов. 
  Източник: Марица

  ТCM Сигурност и обслужване на банки ЕООД предлага нов вид защита при пренасяне на големи суми пари. Брониран куфар маркира със специално мастило банкнотите, които при опит за кражба стават неизползваеми. В Европа тя се използва от Италия, Франция и Белгия и свежда до минимум броя на жертвите при обир. 
  Източник: Пари

  Водоснабдителното дружество в Панагюрище бе отдадено на концесия за 
  35 г. Водопроводът вече ще се поддържа от общинската фирма ВиК-П. Концесионната такса за 2004 г. е 30 хил. лева., като ще се определя допълнително за всяка следваща година. Парите ще отиват за подновяване на водопроводната мрежа, реши общинският съвет в града. Отдаването на концесия позволява общината да кандидатства за финансиране от програма ИСПА. 
  Източник: Стандарт

  Печалбата на НЕК е намаляла седем пъти през 2003 г. в сравнение с 2002 г. Това съобщи прокуристът на компанията Лили Иванова. През 2003 г. тя е била 170 млн. лв., докато през миналата -23 млн. лв.  Според Иванова планираният финансов резултат за 2004 г. е да се запази нивото от предходната, ако не се гарантират по-високи приходи на компанията с новите крайни цени от 1 юли.
  Източник: Монитор

  Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) отказа да повиши изкупните цени на тока от АЕЦ Козлодуй. Като причина за искането си от атомната централа посочиха направени разходи по транспортиране на отработило ядрено гориво през 2003 г. Ако се приеме искането на АЕЦ, няма как да се върже финансовият баланс в енергийната система, обясни шефът на ДКЕР проф. Константин
  Шушулов.
  Източник: Стандарт

  Конезаводът в Шумен Кабиюк става държавно предприятие по силата на Закона за животновъдството. Той ще се преобразува в юридическо лице с основен предмет на дейност поддържане на ценните породи от Националния генофонд. Дружеството няма да се приватизира и срещу него няма да може да се открива производство по несъстоятелност, приеха депутатите. 
  Източник: Стандарт

  Георги Илиев, собственик на В.А.И. инвестмънд холдинг, започва до няколко месеца строеж на супермодерен рехабилитационен център в Кюстендил, каза градоначалникът на областния град Людмил Стоянов. Представители на групировката вече преговарят със служители на кюстендилското кметство относно уточняване на проектите и началото на строителните работи. Георги Илиев купи терен в центъра на кооперативния пазар в Кюстендил още през 2000 година
  Източник: Струма - Благоевград

  Банксервиз и Националният осигурителен институт сключиха споразумение за сътрудничество в предоставянето на услуги за държавни организации, фирми и граждани, изискващи цифрови сертификати за електронен подпис, съобщиха от дружеството. Банксервиз е регистрирано от Комисията за регулиране на съобщенията като доставчик на удостоверителни услуги за електронен подпис. 
  Източник: Пари

  Винарна Лясковец 1934 подписа рамков договор за ежегоден износ на 200 хил. бутилки тихи вина в Дания, съобщи директорът на винарната Иван Вълчев. Той каза също, че досега на датския пазар за година са били продавани по около 150 хил. бутилки вино, но не уточни с колко ще нараснат приходите от продажби на предприятието в резултат на ръста в експорта. 
  Източник: Дневник

  Загуба в размер на 606 000 лв. за 2003 г. отчете каростроителното дружество Балканкар-Рекорд АД, Пловдив.Основната причина за това според ръководството е спадът в курса на долара, което е повлияло негативно на приходите от износа на дружеството. Като пряка загуба от спада на долара през 2003 г. се сочи сумата 240 000 лв.  
  Източник: Пари


  Общи събрания днес 
  Балфарма (Плевен)

  Бимас (Русе)
  Виктория Ин (Велико Търново)
  Гео Милев - България (София)
  Жити (Русе)
  ЗСК-Лозово-1 (Бургас)
  ИМС - Напредък (Пловдив)
  Индустриален холдинг България (София)
  Инженерингкомплект (София)
  Инжкомерс 2000 (Сопот)
  Колхида-2000 (Ямбол)
  Монек-юг (Кърджали)
  Орел-живот - Животозастрахователна компания (София)
  Сиконко-индустриално предприятие (София)
  Строителни конструкции 99 (Добрич)
  Фонд за инвестиции в туризма - Варна (Варна)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на медицински консумативи - СБАЛЕНГ "Акад. Ив. Пенчев" - ЕАД, София

  Снабдяване с лекарствени средства и медицински консумативи - Центърът за спешна медицинска помощ - Плевен

  Доставка на лекарствени продукти - Държавната психиатрична болница - с. Карвуна

  Доставка на медикаменти и консумативи - "Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар - Враца" - ЕООД, Враца

  Доставка на медикаменти - Центърът за спешна медицинска помощ - Габрово,

  Доставка на мамограф - "МБАЛ - Каварна" - ЕООД, Каварна,

  Доставка на рентгенови филми - "МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" - АД, Велико Търново

  Доставка на компютърен томограф - "Многопрофилна болница за активно лечение - Левски" - ЕООД

  Покупка на около 550 т течен кислород за медицински нужди - "Многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.
  И. Пирогов" - ЕАД, София

  Доставка през 2004 г. на наситени и ненаситени серуми - Столичната хигиенно-епидемиологична инспекция (СХЕИ) - София,

  Доставка на превързочни материали и екстемпорални (рецептурни) форми - "МБАЛ "Александровска" - ЕАД, София

  Транспорт на хемодиализно болни - Центърът за спешна медицинска помощ - Габрово

  Доставка нa медицинска линейка, употребявана - "Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - ЕООД, Горна
  Оряховица


  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (3) ЗОП / Пощенски пликове-по
  спесификация - 1, 1, компл., 
  скл.купувач  (30)

  (4) ЗОП / Горива по приложена
  спесификация -по сп.- 1, 1, компл., скл.купувач (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Правителството да декомпозира мащабните проекти на по-малки с цел по-ефективно усвояване на европейските кохезионни фондове, препоръча ирландски експерт на среща с председателя на БСК на 18 февруари 2004 г.
  ***
  Споразумение за сътрудничество в областта на енергийната ефективност подписаха Българската стопанска камара и Агенцията по енергийна ефективност на 19 февруари 2004 г.
  ***
  Консултантско бюро в помощ на бизнеса по въпросите на защитата на конкуренцията се открива в Българската стопанска камара. Председателите на БСК и КЗК подписаха Споразумение за сътрудничество на 19 февруари 2004 г.
  ***
  Информация за хода и приключването на преговорите с ЕС по Глава 22 - Околна среда, и съществени изисквания, мерки и необходими инвестиции за постигане на съответствие с основните директиви на ЕС по околна среда
  ***
  На 11 и 12 март в Брюксел ще се проведе третият ЕВРОПЕЙСКИ БИЗНЕС ФОРУМ. Тази година негово мото е "Изследвания и иновации: Европейска стратегия за устойчив растеж и повече работни места".
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 20 февруари 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч. в гр. Пазарджик ще се проведе Среща-семинар на тема "Преференции за работодатели", организирана от БСК, Агенцията по заетостта, ИСА-Пазарджик и Областния управител на Пазарджик 
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***


  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 28 февруари – 04 април - съботно-неделен
  2 семестър CCNA – 06 март  – 18 април – съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 06 март - 04 април съботно-неделен
  5 семестър CCNP -  м. март - съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова


  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***

  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ

  Индекси на фондови
  борси
  19.02.2004 г.

  Dow Jones Industrial
  10664.73
  (-7.26)
  Nasdaq Composite
  2045.96
  (-30.51)

  Стокови борси
  19.02.2004 г.  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.64
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.82
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9013
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.235
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0994
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  410.30
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  665.80
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  853.30
  HOGS (cents/lb.)
  59.70
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  95.675
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.80
   
  Европа

  Петият по големина производител на бира в света Carlsberg A/S се съгласи да купи 40% дял от собствения си бизнес, притежаван от Orkla ASA за 14.8 млрд. д.крони (2.5 млрд.щ.д.). Carlsberg ще плати 11 млрд. крони веднага в брой, а останалата част от сумата ще бъде изплатена след две години, заяви председателят на компанията Повл Коргсгерд Ларсен на брифинг в Копенхаген. Базираната във Валби, Дания групировка ще придобие и дългове в размер на 5 млрд.д.крони и ще продава акции, за да събере средства за закупуването. При новината, акциите на Carlsberg скочиха с 5.9%, докато облигациите й паднаха поради притеснения свързани с  големия размер на наследеният  дълг. 
  Източник Bloomberg 

  САЩ   Медийната групировка Pearson, която притежава Financial Times и американското бизнес училище Wharton създадоха смесено издателско дружество. Със сътрудничеството на Wharton, образователният отдел на Pearson ще създаде ново издателство, което ще публикува бизнес учебници и електронни материали, като CD-Rom и видео материали. Дружеството, което ще носи името Wharton School Publishing, има за цел да използва името на Wharton, за да се наложи на пазара на бизнес информация, който се радва на растящ интерес и търсене. Wharton е основала редакторска колегия, състояща се от 15 преподаватели, които ще преглеждат и селектират предложенията за публикации.
  Източник FT 

  Безплатен абонамент

  Отказ от абонамент

  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999