Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 18 Февруари 2004 г., брой 1117
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (18.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.89881
USD/BGN 1.52110
CHF/BGN   1.24203
EUR/USD
1.2858*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
35 кг злато и 142 кг сребро ще бъдат продадени на явен търг на 27 февруари, съобщиха от Агенцията за държавни вземания (АДВ). Това са отнети в полза на държавата бижута, монети и отливки. Те са разделени на малки групи, за да се стимулират участниците в търга, твърдят експерти.  
Източник: Новинар

В новото ръководството на общинската фирма Софийски имоти не са предвидени места за представители на партията на столичния кмет Стефан Софиянски, съобщи председателят на групата на ССД в градския парламент Асен Дюлгеров. Новите трима членове на Съвета на директорите на фирмата ще бъдат от СДС, БСП и Гергьовден - БЗНС -Народен съвет.  
Източник: Монитор

21 фирми, завлечени от МG корпорация, настояват да им бъдат изплатени незабавно парите за строителни дейности. Исканията са изложени в писмо на сдружението на ощетените фирми "Съграждани" до управата на корпорацията.  
Източник: Новинар

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  След продажбата на 30% от капитала на Параходство Българско речно плаване, ще предложа на миноритарните акционери да излъчат поне един представител в Съвета на директорите на дружеството, за да защитава техните интереси, заяви вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев по повод стартиралата приватизация на речния флот чрез публично предлагане на акции на фондовата борса.  Василев заяви, че това е част от съзнателната политика на правителството за защита на дребните акционери, и в никакъв случай не бива да се тълкува като "зарибяване" на инвеститорите, заради слабия интерес към акциите на БРП, или опит да се предреши сделката с мажоритарния пакет.  
  Източник: Монитор

  Държавният пакет от Петрол, който Агенцията за приватизация (АП) предвижда да пусне на Българска фондова борса - София (БФБ), ще бъде намален заради неизяснените реституционни претенции към дружеството. Така акциите за борсова приватизация, за които от АП обявиха, че ще обявят конкурс за инвестиционен посредник, ще намалеят най-вероятно до под един процент.   След приватизацията на Петрол държавни останаха 3.428%. По-голямата част от тях обаче не могат да бъдат продадени, защото бивши собственици имат претенции за дял от дълготрайните активи, възлизащ на 2.22% от капитала на дружеството.
  Източник: Дневник

  Надзорният съвет на Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/ поиска изпълнителният съвет на агенцията да му предложи да развали лоши сделки, при които има системно забавяне в плащането на цената. Броят на такива сделки досега е 519. От тях нередовни платци са 389 купувачи, основно РМД. 349 от сделките са сключени между 1998 и 2002 г. 
  Източник: Пари

  Българска Фондова Борса - София - 17.02.2004

  Обща стойност: 1 212 226.51
  Брой търгувани компании: 56
  Официални пазари: 103 252.96
  Свободен пазар: 1 103 814.95
  Приватизация 640 005.79
  Най-голяма промяна в цените на:
  Розахим Горна Оряховица 306.67 %
  Диамант (Разград ) -41.67 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Търговия с автомобили

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Мото-пфое (София )
  35 549 000
  2 Автомотор корпорация 28 505 000
  3 Промобил-лизинг (София )
  15 770 000
  4 Миркат (София )
  13 841 000
  5 Деу България (София )
  8 558 000
  6 АутоБохемия(София )
  8 387 000
  7 Би Ем-Лизинг (София )
  7 730 000
  8 Аутотехника (София )
  7 314 000
  9 ИТА-Лизинг (София )
  6 342 000
  10 Тм-Ауто (София )
  6 221 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21654

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма търси (0223TR),
  ръчни инструменти за обработка на бижута, машини за обработка
  на бижута, украси за бижутерски магазини.

  Турска фирма търси и предлага (0224TR), бебешки памперси и памперси за по-големи деца,
  дамски превръзки, мокри кърпички, медицински материали за еднократна употреба.
  Търси връзка с фирми, произвеждащи суровините за тези продукти

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Метрополитен ЕАД откри процедура за избор на изпълнител на релсовия път на първи метродиаметър от метрото. Става дума за отсечката от бул. Драган Цанков до Интерпред, която трябва да бъде пусната до 2005 г., заяви Стоян Братоев, директор на метрополитена. Досега четири различни изпълнителя са строили релсовия път в метрото. Гаранцията за участие в търга е 25 хил. лв., а срокът за подаване на офертите изтича на 23 март. 
  Източник: Дневник

  Батова ривър манганийз майн ООД получи разрешение от РИОСВ-Варна да прокара галерия за проучвателен добив в землището на с. Оброчище край Албена. Промишлен добив на площадката обаче не е разрешен.
  Източник: Пари

  Трийсет и девет дни след аварията в Кремиковци, при която загинаха трима работници, комбинатът продължава да трупа дългове, последиците от авариите останаха на нивото на експертните констатации, а работата на няколкото комисии, създадени след трагедията, е все още без резултат. Засега нито Агенцията за държавни вземания (АДВ), нито останалите държавни кредитори възнамеряват да обявят някакви искове срещу металургичния комбинат.  
  Източник: Дневник

  Инвеститорите в ТЕЦ Марица-изток 3 започнаха програма за доброволни съкращения. Ако служителят се съгласи с направеното му предложение в 7-дневен срок той ще получи сериозно обезщетение, което ще се определя индивидуално.  Според служители от централата сумите са доста по-сериозни, отколкото предвижда колективният трудов договор, но ще зависят и от стажа, длъжността на доброволно напусналия и от досегашното му заплащане. 
  Източник: Сега

  Шеле - България ще вложи над 800 хил. лева в Плевен и Луковит през тази година, съобщи управителят на плевенския клон на компанията Иво Георгиев. Основната част от средствата ще се използват за обезпечаване на дейността по сметосъбирането в района на Луковит. 
  Източник: Дневник

  Добричкият окръжен съд наложи възбрана върху имота на бизнесмена Пламен Хранков край село Топола, съобщиха от община Каварна. Определението на съда не подлежи на обжалване. По този начин парцелът с площ от близо 58 декара се блокира. Земята не може да се прехвърля, нито да се ползва, докато не приключи делото, заведено от общината срещу известния хотелиер.
  Източник: Черно море

  Заместник-директорът на Софарма Дечо Дечев е назначен за началник на кабинета на директора на здравната каса. Новият председател на НЗОК д-р Иван Букарев сам го избрал за директор на кабинета си. Като заместник-директор в Софарма Дечев се занимаваше с вътрешния пазар на фармацевтичното предприятие и работи като такъв до назначението си в НЗОК. 
  Източник: Монитор

  Към 2,5 млн. лв. платени от Министерството на здравеопазването очаква да получи областната болница Д-р Ст. Черкезов през настоящата 2004 г. Средствата ще се привеждат за медицински дейности за преминал болен, като средната цена е по 243,20 лв. за пациент, плюс средства за хемодиализа и ТЕЛК-експертизи, съобщи изпълнителния директор д-р Даниел Илиев.  
  Източник: Янтра - Велико Търново

  Ръководството на Централно газоснабдяване-Хасково АД поиска от Държавната комисия за енергийно регулиране да отнеме правата за разпределение на природен газ на сегашния лицензиант Газоснабдяване-Хасково АД и да издаде такъв на тяхното дружество за 15 години. 
  Източник: Пари

  Варненското дружество на Овергаз - Варнагаз, започва разяснителна кампания в районите на Варна, за които има лиценз за газоразпределение. По време на кампанията  маркетинговите специалисти от дружеството ще се срещнат с потенциални потребители на природен газ, включително и с домоуправителите на жилищни сгради, съобщиха от фирмата. 
  Източник: Сега

  Общи събрания днес
  Аптечно-Добрич (Добрич)

  БМСК (София)
  Васил Левски (Сливен)
  Вивафарм (Добрич)
  Вит 99 (Долна Митрополия)
  Подем ФЗ (Подем-Разград) (Сливен)
  Развитие - ФЗ (Сливен)
  Севт (Казанлък)
  Ямбол-Авторемонт (Ямбол)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на гладко-изтеглени (безшевни) тръби - "Топлофикация Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Възстановяване на улични настилки - "Топлофикация София" - АД, София,

  Извършване на топлофикационни аварийни ремонти и реконструкции - "Топлофикация - Перник" - ЕАД, Перник

  Доставка на КИП и апаратура по техническо задание - "Топлофикация - Русе" - ЕАД, Русе

  Извършване на основен ремонт на променливотокови електродвигатели - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на принтерна, форматна и факс хартия - "Електроразпределение - Варна" - ЕАД, Варна

  Доставка на гориво-смазочни материали - "Електроразпределение Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Зареждане с бензин, дизелово гориво и газ пропан-бутан - "Електроразпределение Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Електроинсталаторски работи - "Електроразпределение Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Ремонт на външен водопровод - НЕК - ЕАД, Предприятие "Язовири и каскади", София

  Реконструкция - АС част - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", София

  Обслужване на работници и служители на НЕК - ЕАД, от служба по трудова медицина - "Национална електрическа компания" - ЕАД,София,

  Строителен надзор при изпълнение на строително-монтажни работи - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София

  Ремонт на шести етаж на административна сграда - НЕК - ЕАД, Предприятие "Язовири и каскади" - София

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП / Замразени пилета по
  спесификация - 5000, 1, кг., 
  Шумен  (дек.'04)

  (2) ЗОП / Кашкавал по
  спесификация - 7000, 1, кг., Шумен (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 19 февруари 2004 г., в 11.00 часа, в Заседателната зала на БСК ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между БСК и Агенцията за енергийна ефективност в областта на енергийната ефективност и устойчивото използване на възобновяемите енергийни източници в условията на присъединяване на България към ЕС.
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 20 февруари 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч. в гр. Пазарджик ще се проведе Среща-семинар на тема "Преференции за работодатели", организирана от БСК, Агенцията по заетостта, ИСА-Пазарджик и Областния управител на Пазарджик
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  ***
  Производителите на безалкохолни напитки определят 2003 г. като изключително успешна за бранша.
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  17.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10714.88
  (87.03)
  Nasdaq Composite
  2080.35
  (26.79)

  Стокови борси
  17.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.85
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.69
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9101
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.319
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.1115
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  416.50
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  678.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  861.10
  HOGS (cents/lb.)
  58.60
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  93.90
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.375
   
  Европа

  Италианската полиция арестува сина и дъщерята на основателя на Parmalat Калисто Танци, както и шест други лица, заподозрени във връзка със скандала около международната млечна компания. Франческа Танци оглавяваше туристическата компания на фамилията Parmatour, а Стефано Танци, който беше член на съвета на директорите на Parmalat, е имал връзки с Parmatour чрез холдинговата компания HIT. Той е бил също така и председател на футболния клуб Парма, собственост на Parmalat. И двамата членове на фамилията Танци отрекоха да са извършвали каквито и да било неправомерни действия. Сред другите арестувани във вторник е и Джовани Танци – брат на Калисто Танци и бивш член на съвета на директорите на Parmalat.
  Източник Reuters 

  САЩ 



  Най-големият рекламен конгломерат в света Omnicom Group във вторник обяви по-висока от очакваната печалба за четвъртото тримесечие на 2003. Чистата печалба, регистрирана от компанията за периода е в размер на 221.3 милиона щ.д. или 1.17 щ.д. на акция в сравнение с 201.5 милиона щ.д. или 1.08 щ.д. на акция за същия период на предходната година. Приходите са нараснали до 2.5 милиарда щ.д. в сравнение с 2.12 милиарда щ.д. преди година. 
  Източник Reuters 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999