Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 17 Февруари 2004 г., брой 1116
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (17.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.89410
USD/BGN 1.53507
CHF/BGN   1.24148
EUR/USD
1.2741*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
215.483 млн.лв са задълженията на петдесетте най-големи длъжници към НОИ в края на 2003 г. Сумата включва главницата и начислените лихви. Класацията се оглавява от металургичния комбинат Кремиковци, следват Стомана-Перник, Варненската корабостроителница и Видахим
Източник: Пари

Общинският съвет в Смолян трябва да се произнесе окончателно дали местната управа да продължи делата срещу община Чепеларе по спора за 54 хектара земи от Пампорово, съобщи кметът на Смолян Дора Янкова. По нейно предложение съветниците ще преценят дали да обжалват решението на Смолянския окръжен съд, отхвърлил претенциите на Смолян за преместване на границата между двете общини.  
Източник: Монитор

Строг пропускателен режим ще бъде въведен от сезон 2004 в Стария Несебър, съобщи  кметът на общината Николай Трифонов. Постоянно живеещите в туристическото селище ще ползват специални карти с магнитни стикери, различни от тези, които ще се ползват в Слънчев бряг.
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  MORGAN STANLEY& CO LTD., Лондон, ще е консултант за приватизацията на Булгартабак, съобщиха от Министерството на икономиката. До 10 дни надзорният съвет на Булгартабак холдинг ще подпише договор с консултанта. Три месеца по-късно ще стартира приватизацията на дружествата от холдинга, към които има инвеститорски интерес. Успоредно с тях ще се подготви преструктуриране на останалите. През 2003 г. с помощта на британската компания приключи приватизацията на цигарените фабрики DIN и DIV в Сърбия. Компанията има опит и в преструктурирането на индустриални групи от различни сектори, включително и тютюневият. В конкурса участваха JP Morgan, Credit Suisse First Boston /Europe/, Лондон, и UBS Ltd., Лондон, в консорциум с Балканска консултантска компания ООД, София
  Източник: Пари

  Интересът към акциите на Емка АД, Севлиево, беше огромен през първия ден на предлагането им с намалени цени. От общо предложените 31 811 ценни книжа бях закупени 29 582 броя, или 93% от количеството. Средната цена на сделките достигна 24.03 лв. в компенсаторни инструменти, като нямаше сделка под 22 лв. при минимално обявена цена от 2.22 лв. в компенсаторки. Купувач на по-голямото количество от акциите /22 500 броя, или точно 5% от капитала/ беше ИП Улпия Секюритиз. Емка АД се занимава с производство на проводници и кабели.
  Източник: Пари

  Българска Фондова Борса - София - 16.02.2004

  Обща стойност: 6 369 224.30
  Брой търгувани компании: 50
  Официални пазари: 5 828 311.36
  Свободен пазар: 511 708.94
  Най-голяма промяна в цените на:
  ОЦК -Кърджали (Кърджали ) 258.08 %
  Металопак (Карнобат ) -96.48 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Петрол (София ) 213 078 000
  2 ОМВ - България (София )
  167 933 000
  3 Шел България (София ) 122 072 000
  4 Еко Петролиум (София )
  13 430 000
  5 Джемини 31 (София )
  4 756 000
  6 Газтрейд (София )
  4 563 000
  7 Братя Бееви и С-ие Костенец
  4 209 000
  8 АЛ и КО (Шумен )
  2 071 000
  9 Б Плюс (София )
  1 678 000
  10 Констант (София )
  1 633 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма предлага (0221TR),
  строителни материали, текстилни продукти, хранителни продукти.

  Турска фирма предлага (0222TR),
  чорапи, бельо и дамско бельо

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Пакет от 766 250 акции на Оловно-цинков комбинат-Кърджали, който бе продаден миналата седмица на блоков сегмент, отново смени собственика си, този път на официален пазар, сегмент А на БФБ-София. Операцията бе осъществена с кросова сделка на посредника Стопанска и инвестиционна банка на средна цена от 7.50 лв. за бройка при 1 лв. през миналата седмица.  
  Източник: Пари

  Шест фирми подадоха оферти за участие в обществената поръчка, обявена от Министерството на икономиката за проектиране, изграждане и обслужване на национален туристически щанд на България. На него България ще се представя в международните борси в Берлин, Лондон, Москва и Киев. Предложения подадоха Абрис дизайн център, Международен пловдивски панаир, Б.С.Б. - Фокус, Туристреклама, Марк адвъртайзинг и Арка-Оторам 90.
  Източник: Сега

  България Ер вече има достъп до вътрешния авиационен пазар на Русия, след като изпълнителният директор на България Ер Константин Тасков и генералният директор на Аерофлот Валери Окулов подписаха договор за това в Москва. Клиентите на двете компании ще летят по линията София - Москва - София на едни и същи цени. В момента между София и Москва има по един полет на България Ер и Аерофлот всеки ден. 
  Източник: Пари

  През 2004 г. русенското дружество Труд ще вложи 2 млн. лева, за да закупи нова технологична линия, съобщи изпълнителният директор на произвеждащото огнеупорни изделия предприятие Весела Акабалиева. 
  Източник: Дневник

  Екологичен проект, струващ 800 хил. EUR, може да бъде провален, съобщиха от КЦМ АД - Пловдив. Става дума за почти напълно завършената рекултивация на депо за съхраняване на промишлени отпадъци, за което е изразходвана сумата грант от Световната банка, обясни главният еколог на комбината Милан Чалъков.  
  Източник: Пари

  Имущество за още 61 хил. лв. ще продава синдикът на обувния завод в Добрич Янко Стоянов на таен търг на 5 март. Досега се проведоха три групи тайни и явни търгове: през декември, януари и февруари. Най-голямата продажба - на почивната станция на Добрич АД в Балчик, ще стане окончателно в сряда, когато изтича срокът за обжалване постановлението за възлагане.   
  Източник: Пари

  Агенцията за държавни вземания обяви търгове за продажба на имуществото на Химко. Предлагат се три масивни сгради, един цех и инсталацията в него и една лека кола. Процедурата е обявена въз основа на изпълнителни листове за дългове на врачанския торов завод към Социално осигуряване и за неплатени данъци и такси. Най-висока е първоначалната тръжна цена на инсталацията за криптон-ксенон - 3 652 740 лв.
  Източник: Стандарт

  Феста холдинг ще инвестира 6 млн. EUR в изграждането на делфинариум в Несебър. Делфинариумът ще е на площ от 20 000 кв. м с три басейна - един закрит за зимна експлоатация и два открити. Предвижда се около водната атракция да бъде построен и амфитеатър с 2000 седящи места. Комплексът ще разполага с остъклена кафе-сладкарница с изглед към басейните и търговска база за продажба на сувенири.
  Източник: Пари

  От началото на февруари Инвестбанк откри два нови офиса в Пловдив и Варна. С тях клоновете и офисите в страната стават по 10, съобщиха от банката.
  Източник: Дневник

  СВА - България е изразила готовността си да вложи 1.5 млн. лева в ловешките хали, за да изгради в тях център за търговия на дребно, съобщиха от кметството в града. Компанията е внесла писмо, в което предлага халите да й бъдат продадени, и поема ангажимент освен инвестицията да разкрие и 60 нови работни места. 
  Източник: Дневник

  Собственикът на бившия завод Сигнал в София и официалният представител на моторните масла Кастрол за България Георги Крумов започна строителството на модерен хотелски комплекс в новата курортна зона, в непосредствена близост до немския хотел Танне в Банско. 
  Източник: Струма - Благоевград

  Общи събрания днес
  Варком (Горско Сливово)

  Винт-И (Ивайловград)
  Вит-Долна Митрополия (Долна Митрополия)
  Кнауф Гипсфазер (Видин)
  Колхида-Сливен (Сливен)
  Лимец (Сливен)
  Месокомбинат-Стара Загора (Стара Загора)
  Феникс ресурс СНТ (Сливен)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на кабели и проводници - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на гумено-лентови платна - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на стоманени въжета - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол,

  Доставка на резервни части за булдозери - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на резервни части за багер ЭКГ 5А - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Доставка на хамутни връзки (комплект) за податлив метален крепеж - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Извършване на основен ремонт на променливотокови електродвигатели - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Извършване на пътнически превози - "Мини Бобов дол" - ЕАД, гр. Бобов дол

  Проектиране, доставка и подмяна на тиристорни изправители - "Мини Марица-изток" - ЕАД, Раднево

  Доставка на втулки за кофови вериги - "Мини Марица-изток" - ЕАД, Раднево

  Доставка на резервни части за багери - "Мини Марица-изток" - ЕАД, гр. Раднево

  Среден ремонт на блок № 4 - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Средни ремонти на блок № 3 и 4, зимна подготовка - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Обследване за остатъчен ресурс, - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД, София

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (7) ЗОП / Автом.гориво-газ пропан бутан, по сп. - 700000, 1, л., 
  скл.купувач  (3)

  (8) ЗОП / Автомобилни горива по спесификация  - 1, 1, компл., скл.купувач (3)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 19 февруари 2004 г., в 11.00 часа, в Заседателната зала на БСК ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между БСК и Агенцията за енергийна ефективност в областта на енергийната ефективност и устойчивото използване на възобновяемите енергийни източници в условията на присъединяване на България към ЕС.
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 20 февруари 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч. в гр. Пазарджик ще се проведе Среща-семинар на тема "Преференции за работодатели", организирана от БСК, Агенцията по заетостта, ИСА-Пазарджик и Областния управител на Пазарджик
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  ***
  Производителите на безалкохолни напитки определят 2003 г. като изключително успешна за бранша.
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  13.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10627.85
  (-66.22)
  Nasdaq Composite
  2053.56
  (-20.05)

  Стокови борси
  13.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.10
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.57
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9073
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.536
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0923
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  410.80
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  658.20
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  845.60
  HOGS (cents/lb.)
  58.70
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.40
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.625
   
  Европа

  Норвежката индустриална групировка Norsk Hydro обяви по-добри от очакваните финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2003 благодарение на по-високите цени на нефтените продукти и силното производство, реализирано от компанията. Акциите на Hydro, които скочиха рязко миналата седмица, повлияни от слуховете, че компанията може да се слее със Statoil, се покачиха с още 1% до 478.50кр. при ранната търговия в Осло. За тримесечието до 31 декември 2003, печалбата на компанията преди облагане с данъци отбеляза ръст от 19% до 8.38 млрд.н.кр. (1.22 млрд.щ.д.) при продажби от 44.53 млрд.н.кр. Оперативната печалба, регистрирана от ключовия отдел за производство на нефт и газ достигна 5.99 млрд.н.кр..
  Източник FT 

  САЩ   Вторият по големина производител на персонални компютри в света Dell Computers обяви печалба от 749 милиона щ.д. за четвъртото тримесечие на 2003 в сравнение с 603 милиона щ.д. печалба за същия период на предходната година. Компанията обясни по-добрия финансов резултат с по-добрите корпоративни продажби и засиленото търсене от страна на потребителите по време на празниците. Щатската компания базирана в Раунд Рок, Тексас, регистрира увеличение на приходите, които достигнаха 11.51 млрд. щ.д., в сравнение с 9.74 млрд. за същия период на предходната година.  Президентът на Dell Computers Кевин Ролинс заяви, че очаква приходи в размер на 11.2 млрд. щ.д за първото тримесечие на 2004.
  Източник BBC 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999