Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 16 Февруари 2004 г., брой 1115
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (16.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.88556
USD/BGN 1.52608
CHF/BGN   1.23865
EUR/USD
1.2816*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
2,47 млрд. USD e дефицитът във външната търговия на страната през миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Той е близо два пъти по-голям отколкото през 2002 г. Износът през 2003 г. е нараснал с 30,7% и е на стойност 7,4 млрд. USD Ръстът на вноса е 35,9% и значително изпреварва увеличението на износа. Заедно с транспортните разходи и застраховките стойността на вноса е 10,7 млрд. USD. 
Източник: Стандарт

Около 2.220 млн. EUR ще трябва да внесе България в бюджета на НАТО през тази година, сочат предварителните прогнози за годишната квота на нашата страна. 
Източник: Пари

Новите длъжници на данъци са 160, показва актуализацията на Публичния бюлетин. Общият размер на неплатените данъци е 1.820 млрд. лв. На Агенцията за държавни вземания са изпратени 93-ма от некоректните данъкоплатци. На 37 от тях е забранено да напускат страната, а на 24 са отнети задграничните паспорти. 
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Незаконен се оказа начинът, по който Бояна филм АД трябва да се продава през фондовата борса. Избраният метод за приватизация на Бояна филм противоречи на Закона за публично предлагане на ценни книжа, заяви Димана Ранкова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор. С това тя се присъедини към позицията на Министерството на икономиката, според която предварителното сертифициране превръща самата продажба на акции на борсата във всичко друго, но не и в публично предлагане по смисъла на ЗППЦК. 
  Източник: Пари

  Държавата и инвеститорът да се откажат от дивидент и годишната печалба на БТК за 2003 г. да остане в дружеството, преговаря Агенцията за приватизация с избрания за купувач на 65% от капитала на телекома – Вива Венчърс холдинг. Според запознати със сделката договорката между акционерите трябва да залегне в специално споразумение, което е неразделна част от приватизационния договор. 
  Източник: Монитор

  Петима са кандидатите да купят електроразпределителните ни дружества, потвърдиха от кабинета на изп.-директор на Агенцията за приватизация Илия Василев. Това са Националната електрическа компания на Гърция ДЕИ, италианската Енел, германската Е.ON, австрийската EVN и чешката държавна компания CEZ. на 16 февруари изтича крайният срок, в който те трябва да подадат индикативни оферти за закупуване на 67% от капитала на седем електроразпределителни компании. Те са групирани в три пула – Югоизточна България, който включва дружествата в Пловдив и Стара Загора; Западна България, който включва дружествата в София, София-област и Плевен и Североизточна България, който включва дружествата във Варна и Горна Оряховица.
  Източник: Стандарт

  Българска Фондова Борса - София - 13.02.2004

  Обща стойност: 1 025 978.99
  Брой търгувани компании: 54
  Официални пазари: 480 149.68
  Свободен пазар: 369 682.42
  Най-голяма промяна в цените на:
  Бесттехника ТМ - Радомир 566.67 %
  Комарс (Пловдив ) -59.88 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Техническо обслужване и ремонт на автомобили

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 АРЗ Люлин 2002 (София ) 3 616 000
  2 Сигма Рент (София )
  3 331 000
  3 Росица индъстриал енд
  комършъл активитис
  2 787 000
  4 Евросервиз-Тандер (София )
  1 538 000
  5 Сигмакар (Асеновград )
  1 400 000
  6 Маргел (София )
  1 163 000
  7 Транзит - С (София )
  1 135 000
  8 Ямбол-Авторемонт (Ямбол )
  828 000
  9 ЮБН Ауто (София )
  586 000
  10 Радиал (София )
  387 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция търси (0219TR),
  осветителни тела и прекъсватели.

  Турска фирма предлага (0220TR),
  кожа за обувки и подметки.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  30% от акциите на Параходство Българско речно плаване - Русе, ще бъдат пуснати на борсата. Първоначалната цена на акция е 87 лв. в компенсаторки. Предлаганите акции са 268 621 броя и се очаква за тях да бъдат похарчени около 29 млн. лева в компенсаторки. Не очакваме засилен интерес, защото началната цена е висока, коментираха притежатели на компенсаторни записи. 
  Източник: Стандарт

  Ръст на премийния приход от 67.5% отчита AIG Life България през 2003 г., съобщи Георгиос Цаконас, генерален директор на животозастрахователното дружество, по време на четвъртата годишна търговска конференция под мотото "2004 - година на растеж". Достигнатият пазарен дял е приблизително 14%, което отрежда на компанията четвърто място. Общите инвестиции на резервите са повече от 8 млн. лв., а постигнатата допълнителна доходност - 7.45%. 
  Източник: Пари

  Пазарджишката фирма Катя Синапова ще инвестира 500 хил. евро, за да изгради нов завод за дървени детски играчки в Пазарджик, съобщи управителят на дружеството Садко Синапов. Средствата ще бъдат вложени в строежа на сграда и за да се закупят машини и друго производствено оборудване. 
  Източник: Дневник

  Над 3,6 млрд. лв. са изтеглили българи от банкомати в чужбина през 2003 г. Това сочат данните на Банковата организация за разплащане с използване на карти (БОРИКА). Плащанията с дебитни карти в страната са за близо 3,8 млн. лв. Сумата е над три пъти по-голяма от 2002 г., когато е била 1,1 млн. лв. 
  Източник: Стандарт

  Овергаз инк ще започне газификацията на южните квартали на столицата през април, съобщи зам. изпълнителният директор на компанията Светослав Иванов на среща с 40 строителни компании в края на миналата седмица. Идеята е още в началото на изграждането на газоразпределителната мрежа в района Околовръстен път - бул. Тодор Каблешков, бул Бъкстон и Симеоновско шосе в новите жилища да се монтират газови инсталации. 
  Източник: Дневник

  Кметът на Шумен Веселин Златев ще получи сертификатите на общината по стандарт ISO от маркетинг директора на Муди интернешънъл ООД Вяра Титоренкова. Документите се дават за въведена интегрирана система за управление на качеството и околната 
  среда.
  Източник: Пари

  Два консорциума от фирми са готови да доставят оборудване и да участват в строителството на АЕЦ Белене, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев на среща с членове на Българската бизнес асоциация (БИБА). Първият кандидат е консорциума между руската Атоменергострой, германската Сименс и американската Уестингхауз. Те предлагат да доставят руски реактор от последно поколение ВВЕР, чиито системи за сигурност обаче са изпълнени по последни западни технологии. 
  Източник: Монитор

  Винарна Лясковец 1934 АД открива търговско представителство в Дания, което ще обслужва скандинавските страни. В края на миналата седмица дружеството подписа петгодишен договор за износ на 200 000 бутилки годишно на тихи вина за Дания, съобщи изпълнителният директор Иван Вълчев. През миналата година бе постигнат ръст в производството, върнати са и някои от руските пазари - за там се изпращат над 2 млн. бутилки трапезни и над 150 000 бутилки естествено пенливи вина. 
  Източник: Пари

  Фирма прехвърля на служителите  акции безвъзмездно, ако имат стаж над 10 г. Решението е на акционерите на русенската фирма  Авко. Целта е да се повиши заинтересоваността на работниците от развитие на предприятието. Дружеството произвежда тръби за топлоцентрали.
  Източник: Стандарт

  Бистра Илкова, Дочо Карадочев и Калин Желев са новите членове на съвета на директорите /СД/ на Българската агенция за експортно застраховане. Бистра Илкова ще бъде председател на СД, а Дочо Карадочев - изпълнителен директор.
  Източник: Пари

  Общи събрания днес
  Витапрот-Костинброд (Сливен)

  Виттел инженеринг (Пловдив)
  Дунав Вд (Сливен)
  ИСТО (Инструменти и специално технологично оборудване) (Сливен)
  Кърджали-БТ (Кърджали)
  Лестрансинвест (Батак)
  Млечна промишленост-НАК (София)
  Сините камъни-Турист (Сливен)
  Текстилмаш (Габрово)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на дизелово гориво - Основно училище "Христо Ботев", с. Камбурово

  Доставка на дизелово гориво - "Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести "Света София" - ЕАД, София

  Доставка на гориво-смазочни материали - Община Кирково,

  Доставка на гориво-смазочни материали - "Електроразпределение Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Доставка на течни горива - Община Сливен

  Зареждане с горива - Столичната община

  Доставка на бензин - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Ловеч,

  Доставка дизелово гориво - Община гр. СредецДоставка дизелово гориво - Община гр. Средец

  Зареждане с бензин, дизелово гориво и газ пропан-бутан - "Електроразпределение Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Доставка на бензини, дизелово гориво, газьол за промишлени и комунални цели - Регионалната дирекция на вътрешните работи - Враца

  Доставки на горива и ГСМ - "Летище Варна" - ЕАД, Варна

  Доставка на горива и гориво-смазочни материали - Община Ардино

  Доставка на горива - бензин - "МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - АД, Стара Загора

  Доставка на горивно-смазочни материали - Община Кюстендил

  Доставка на промишлен газьол - Домът за стари хора с ОЛБ - Берковица

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (5) ЗОП / Спец.оборудване-по спесиф. - 4, 4, компл., София  (ян.'04)

  (6) ЗОП / Гориво за отопление-по спесификация  - 1, 1, компл., София (май '04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 20 февруари 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч. в гр. Пазарджик ще се проведе Среща-семинар на тема "Преференции за работодатели", организирана от БСК, Агенцията по заетостта, ИСА-Пазарджик и Областния управител на Пазарджик
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  В периода 9-12 март 2004 г. БСК организира делова мисия в Люксембург, която ще съпътства официална делегация, водена от премиера Симеон Сакскобургготски. Заявки за участие се приемат до 16 февруари, понеделник. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  ***
  На 13 февруари 2004 г., в залата на БСК, Асоциацията на млекопреработвателите в България проведе практически семинар, посветен на няколко актуални за бранша тематични области.
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  13.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10627.85
  (-66.22)
  Nasdaq Composite
  2053.56
  (-20.05)

  Стокови борси
  13.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.10
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.57
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9073
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.536
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0923
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  410.80
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  658.20
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  845.60
  HOGS (cents/lb.)
  58.70
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.40
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.625
   
  Европа

  Sanofi-Synthelabo SA, която се опитва да купи по-големия френски производител на лекарства Aventis SA, обяви, че печалбата на компанията за втората половина на 2003 се е повишила с 22%. Чистите приходи са нараснали до 1.13 млрд. евро (1.44 млрд.щ.д.) в сравнение с 929 млн. евро за същия период на предишната година. Резултатите са по-добри от тези, прогнозирани от анализаторите, които се движеха около 1.07 млрд.евро.
  Източник Bloomberg 

  САЩ   SBC Communications Inc. и BellSouth Corp., които са търговски централи на Cingular Wireless LLC, планират да повишат офертата си за AT&T Wireless Services Inc. в надпреварата с Vodafone Group Plc. за контрола над третия по големина мобилен оператор в САЩ, заявиха източници, близки до сделката. Според запознати със ситуацията, както Cingular, така и Vodafone са подали нови оферти за базираната в Редмънт, Уошингтън AT&T Wireless в размер на почти 38 млрд. щ.д. в сравнение с първоначалните им оферти от 35 млрд.щ.д. SBC и BellSouth искат да слеят AT&T Wireless и Cingular и по този начин да създадат най-големият мобилен оператор на пазара в САЩ.
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999