Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 13 Февруари 2004 г., брой 1114
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (13.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.88726
USD/BGN 1.52775
CHF/BGN   1.24062
EUR/USD
1.2802*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Родните фирми са вложили почти двойно повече от чуждестранните компании я нас. Българският бизнес е инвестирал над 4 млрд. лева /около 2,4 млрд. долара/ в икономиката ни през 2003 г. при 1,3 млрд. долара чужди инвестиции, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него това е над 20% от Брутния вътрешен продукт, като през 2002 година процентът на инвестициите от БВП е бил 18,1 на сто. 
Източник: Монитор

27 млн. евро ще струва изграждането   на завод за преработка на битови отпадъци в Стара Загора. Вече е определена и площадката за него. Проектът за такава инсталация в Стара Загора, Казанлък и Чирпан е финансиран от френското правителство. Ще се търсят възможности за включване и на субсидии от еврофондовете. В завода ще се преработват най-малко 90 хил. тона отпадъци годишно. Строежът му ще продължи около 2 години.
Източник: Стандарт

Министри благодарят на Виаджо Ер за съдействието, което авиокомпанията оказа на групата български адвокати, преводачи и журналисти да заминат за Либия. На 24 януари българите успяха да отлетят навреме, за да присъстват на процеса срещу шестимата наши медици в Триполи. 
Източник: Стандарт

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Агенцията за приватизация ще обяви до дни конкурс за избор на инвестиционен посредник за продажба на остатъчни пакети от ЛУКойл и Петрол. Държавните акции в двете нефтени дружества са съответно 1,33% и 3,428 на сто. Те ще се приватизират чрез публичен търг на фондовата борса, като по всяка вероятност акциите ще бъдат продавани срещу пари. 
  Източник: Монитор

  Общинска администрация - Благоевград стартира раздържавяването на хотелски комплекс Волга с нова, по-ниска от досегашната цена. На редовното си заседание общинските съветници от комисията по икономика и приватизация, с председател директорът на Областната инспекция по труда Николай Мавродиев, решиха да бъде изготвен нов правен анализ и приватизационна оценка за обекта. Според Н. Мавродиев, за да се реализира успешно сделката, би било редно стартовата цена за обекта да се съобрази с реалното му състояние. Към новата процедура се преминава след провала на няколко поредни търга. Припомняме, че досегашната първоначалната цена от $1 350 000 се оказа препъникамъкът за финализиране на публичните търгове с тайно наддаване за раздържавяване на общинската.
  Източник: Струма - Благоевград

  Българска Фондова Борса - София - 12.02.2004

  Обща стойност: 5 116 413.98
  Брой търгувани компании: 52
  Официални пазари: 147 739.09
  Свободен пазар: 359 881.39
  Приватизация 16 660.66
  Най-голяма промяна в цените на:
  Мануела (Хасково ) -92.00 %
  Велбъжд (Кюстендил ) 30.00 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Събиране, пречистване и разпределение на вода

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 В и К Варна 34 738 000
  2 В и К Йовковци (В. Търново)
  18 226 000
  3 В и К Благоевград 14 775 000
  4 В и К Шумен
  12 292 000
  5 Водно сдружение-Асеновец
  12 292 000
  6 В и К Кюстендил
  7 954 000
  7 В и К Враца
  7 724 000
  8 В и К София
  7 268 000
  9 Йовковци водно сдружение
  5 989 000
  10 Атлас Ютилитис (София )
  898 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция търси (0218TR),
  компютри, аксесоари за тях, пластмасови суровини, мед,
  алуминий, текстилни суровини

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Шуменският клон на дружеството Домейн Бойар ще въведе в експлоатация нова бутилираща линия за газирани вина, съобщи управителят на компанията Цанко Станчев. Той уточни, че се очаква това да стане до края на февруари. Проектът за инвестицията, която възлиза на над 1 млн. лева, е одобрен по програма САПАРД. Новото съоръжение е произведено в Италия и е напълно автоматизирано, а капацитетът му е пет хиляди бутилки на час. 
  Източник: Дневник

  Пловдивският панаир ще участва в конкурс по Закона за обществените поръчки за изграждане и обслужване на щанд на България на специализираните туристически изложения в Лондон, Берлин, Москва и Киев тази година. Изпълнителният директор на панаира Йордан Радев потвърди информацията.  
  Източник: Пари

  Международен панаир ЕАД - Пловдив е реализирал близо 1 млн. евро от изложението за лозарство и винарство Винария 2004, което е с 15% повече от предходната година, съобщи Изпълнителния директор Йордан Радев.
  Източник: Труд

  През 2004 година Винарска изба Тодоров ще инвестира около 1.4 млн. лв., като средствата ще се използват за разширение на избата, нова дегустационна зала и построяване на хотел, съобщи мажоритарният собственик на избата Иван Тодоров. Дейността на избата се разраства, а целта ни освен производство и търговия с вино е и организиране на винен туризъм, каза Тодоров.  
  Източник: Дневник

  От Lufthansa може да предложат съвместен полет с България Ер до Франкфурт, заяви Дитер Гросе, мениджър на компанията за България, Македония и Албания. България Ер няма ранен полет до Франкфурт и ако реши да го изпълнява, може да подпишем договор за съвместна продажба на билети, уточни Гросе.
  Източник: Пари

  Националният съвет по устройство на територията към регионалното министерство одобри италиански проект за реконструкция на водопреносната мрежа в Добрич, съобщиха от общината. Той е разработен от Министерството на околната среда и водите на Италия и консорциум АМГА, който вече инвестира в газификацията на Добрич чрез дъщерната си фирма Черноморска технологична компания АД-Варна
  Източник: Пари

  Игрищe за голф ще бъде изградено край Приморско, съобщи кметът на града Димитър Димитров. По всяка вероятност строителните работи ще започнат още тази година. Проектът ще бъде реализиран от френска компания, чието име се пази в тайна, а община Приморско ще участва като съинвеститор с 800 дка земя. За голф игрището чужденците са харесали терена по поречието на Ропотамо на 5 км от Приморско.  
  Източник: Стандарт

  Дали сме срок до 31 март на американската компания AES да представи всички необходими документи, необходими за издаването на лиценз за модернизацията на ТЕЦ Марица Изток 1, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране проф. Константин Шушулов. Надявам се проектът за изграждането на нова 600 мегаватова мощност да стартира още до края на тази година, тъй като Съветът на директорите на AES е взел окончателно решение проектът на стойност над 800 млн. да се реализира, добави той. 
  Източник: Монитор

  Булбанк купи Унилизинг, което ще бъде преименувано на УниКредит лизинг-България. Приоритет в дейността му ще бъдат услуги в сферата на финансовия лизинг за корпоративни клиенти - за покупка на техника, оборудване и др. Плановте на лизинговата фирма предвиждат развиване на дъщерното дружество УниКредит ауто лизинг-България, което ще финансира покупки на автомобили. Изпълнителен директор ще е Пламен Минев - досегашен директор на дирекция в Булбанк
  Източник: Сега

  Общи събрания днес
  Габро (Габрово)

  Диас Травел (София)
  Сребреня-99 (Бяла Слатина)
  ТК Енергомонтаж (София)

   
  Обществени поръчки

  Доставка нa медицинска линейка, употребявана - "Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - ЕООД, Горна
  Оряховица

  Доставка на медицински консумативи - СБАЛЕНГ "Акад. Ив. Пенчев" - ЕАД, София

  Снабдяване с лекарствени средства и медицински консумативи - Центърът за спешна медицинска помощ - Плевен

  Транспорт на хемодиализно болни - Центърът за спешна медицинска помощ - Габрово

  Доставка на лекарствени продукти - Държавната психиатрична болница - с. Карвуна

  Доставка на медикаменти и консумативи - "Областен диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар - Враца" - ЕООД, Враца

  Доставка на медикаменти - Центърът за спешна медицинска помощ - Габрово,

  Доставка на автоматичен имунологичен анализатор - "МБАЛ - Каварна" - ЕООД, Каварна

  Доставка на рентгенови филми - "МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" - АД, Велико Търново

  Доставка на компютърен томограф - "Многопрофилна болница за активно лечение - Левски" - ЕООД

  Доставка на медикаменти - Центърът за спешна медицинска помощ - Стара Загора

  Доставка на превързочни материали и екстемпорални (рецептурни) форми - "МБАЛ "Александровска" - ЕАД, София

  Доставка на медицинска техника - "Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич" - АД, Добрич,

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (3) ЗОП / Пощенски пликове-по спесификация - 1, 1, компл., 
   скл.купувач  (30)

  (4) ЗОП / Горива по приложена спесификация  - 1, 1, компл., скл.купувач (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Консултативeн бизнес съвет към кмета на гр.София беше учреден на 12 февруари 2004 г. 
  ***
  Бизнес среща, организирана от Българската стопанска камара и Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, се проведе на 11 февруари 2004 г.
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  В периода 9-12 март 2004 г. БСК организира делова мисия в Люксембург, която ще съпътства официална делегация, водена от премиера Симеон Сакскобургготски. Заявки за участие се приемат до 16 февруари, понеделник. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  12.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10694.07
  (-43.63)
  Nasdaq Composite
  2073.61
  (-16.05)

  Стокови борси
  12.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.98
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  29.97
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.918
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.455
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.068
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  413.90
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  663.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  847.30
  HOGS (cents/lb.)
  58.75
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  93.25
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.50
   
  Европа

  Европейската комисия даде зелена светлина на сделката по сливането между Air France и KLM. Двете компании за пръв път обявиха плановете си да създадат най-голямата авиокомпания в света през септември миналата година. Комисията одобри сливането, но при условие че Air France и KLM се съгласят да отстъпят 94 от своите места за излитане и кацане на самолети на своите конкуренти. Комисарят по конкуренцията в ЕС Марио Монти заяви, че сливането на двете компании ще осигури на пътниците по-голям избор на дестинации и услуги, без те да се налага да плащат повече за маршрутите, където двете компании имат най-силно присъствие. Пътниците, обаче, едва ли ще забележат много голяма промяна в ситуацията, тъй като KLM и Air France ще продължат да стоят на пазара като отделни компании и ще запазят емблемите си. 
  Източник BBC 

  САЩ 


  В сряда гигантският щатски кабелен оператор Comcast направи изненадваща оферта за придобиване на Walt Disney на стойност 66 млрд.щ.д., демонстрирайки смел и опортюнистичен опит да спечели контрол над емблематичната медийна групировка и да постави началото на нова сила във телевизионната и филмова индустрия. Офертата е най-сериозното предизвикателство пред Майкъл Айзнер – дългогодишният председател и изпълнителен директор на Disney, чието управление вече е обект на сериозни атаки след поредица от незадоволителни финансови резултати, регистрирани от компанията. Брайън Робъртс, изпълнителен директор на Comcast, оповести офертата в сряда, след като в понеделник Айзнер отхвърли предложението му да обсъдят сделката. Офертата допълва поредицата мащабни сделки за тази година (през януари и февруари, общата стойност на сливанията и придобиванията е 365 млрд.щ.д., което е рекорд от 2000г. насам).
  Източник FT 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999