Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 12 Февруари 2004 г., брой 1113
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (12.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.88513
USD/BGN 1.54245
CHF/BGN   1.24274
EUR/USD
1.2680*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
302 лв. е средната заплата през декември. През последния месец на миналата година заплатите са нараснали с 16 лева, съобщи НСИ. Увеличението се дължи главно на раздадените коледни заплати, смятат експертите. В обществения сектор средната заплата през декември е 368 лв., докато в частния е значително по-малка - 260 лв. Най-високи заплати и най-големи коледни добавки са платени в сектора на финансовото посредничество. 
Източник: Стандарт

Център за развитие на уменията по бизнесмениджмънт на малки и средни предприятия ще работи от март, съобщиха от Министерството на икономиката. Центърът се създава по линия на техническото сътрудничество между България и Япония и ще е към Института за следдипломна квалификация-УНСС.
Източник: Пари

Финансовият министър Милен Велчев уволни председателя на Държавната комисия по хазарта Георги Петров. На негово място е назначен досегашният главен секретар на комисията Методи Киров. 
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Акции от 32 фирми бяха изкупени изцяло на третия централизиран търг от масовата приватизация. 13 пакета пък се продадоха частично през борсата. Приходите са за над 7 млн. лева в инвестиционни бонове и 40 хил. лева кеш, съобщиха от Агенцията за приватизация. До 27 февруари ще се предложат акции от още 65 дружества в рамките на третия търг. Депозитарни разписки за бонове ще се издават само до края на март в регионалните клонове на АП. След това собствениците им ще могат да ги получават единствено в агенцията в София. Разписките се получават безплатно срещу документ за самоличност или пълномощно, заверено от нотариус. 
  Източник: Стандарт

  Чартърното летище в Приморско ще посрещне първия самолет на 26 май. Новият аеропорт ще бъде готов още в средата на май. В края на 2003 г. приключиха преговорите между община Приморско и инвеститора Албена АД. Дружеството притежава ММЦ и още един туристически обект в общината. За изграждането на чартърния аеропорт Албена АД ще вложи над 1 млн. лв. Общината ще осигури подходящ терен, а Албена АД ще поеме финансирането на строителството и оборудването на аеропорта. 
  Източник: Пари

  Българска Фондова Борса - София - 11.02.2004

  Обща стойност: 1 496 140.76
  Брой търгувани компании: 51
  Официални пазари: 252 541.72
  Свободен пазар: 101 324.95
  Приватизация 39 370.64
  Най-голяма промяна в цените на:
  Стъклопластик (Кнежа ) -86.21 %
  Хидроелементи и системи 30.05 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Събиране и третиране на твърди и течни отпадъци, вкл. канализация

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Софийска вода (София ) 92 811 000
  2 Чистота-София (София )
  12 715 000
  3 Шеле България (София ) 6 000 000
  4 ДИТЦ (София )
  5 345 000
  5 Волф-96 (София )
  5 323 000
  6 Волф (София )
  4 386 000
  7 Зауба (София )
  2 109 000
  8 БКС-Витоша (София )
  1 442 000
  9 Бургас Шеле Екосервиз
  940 000
  10 Чистота-Искър (София )
  877 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция търси (0218TR),
  компютри, аксесоари за тях, пластмасови суровини, мед,
  алуминий, текстилни суровини

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Майр-Мелнхоф ще вложи 4 млн. евро в завода си за картонени изделия в град Никопол през 2004 година, съобщи Андреас Майрхофер, изпълнителен директор на българския клон на австрийската компания. Той уточни, че средствата ще се използват за изграждане на пречиствателна станция и за внедряване на енергоспестяващи машини и оборудване. 
  Източник: Дневник

  ITXC подписа сделка с Чайна телеком и българския Мобиком за международен обмен на данни чрез мрежата на ITXC, съобщиха агенциите. ITXC е най-големият американски оператор на международни телефонни разговори, използва се от над 818 абоната в 394 града в 146 страни по света, използвайки интернет услугите за основа за своята мрежа.
  Източник: Дневник

  На 18 февруари 2004 г. Майкрософт-България официално ще представи българската версия на Microsoft Office 2003. По този повод компанията въвежда и безплатен зелен телефон /0800/ за информация и техническа поддръжка на своите клиенти. 
  Източник: Пари

  Девненският торов завод Агрополихим трябва незабавно да подаде заявление за издаване на комплексно разрешително за дейност в Изпълнителната агенция по околна среда. Дружеството вече е подало документация за разширение и реконструкция на съществуващи производствени мощности. 
  Източник: Дневник

  Всички общински и държавни сгради в Кюстендил ще се газифицират до края на 2004 година, това показват разчетите на местното газово дружество Велбъждгаз АД. До този момент над 7 милиона лева струва поставянето на инсталация за пренос на природен газ в областния град. 
  Източник: Струма - Благоевград

  Водещата световна фирма за инвестиционни и консултантски услуги в областта на недвижимите имоти СВ Ричард Еллис започва бизнес и в България. Представител на компанията за нашата страна е Елта консулт АД. Това е втората голяма чужда компания след Колиърс, която стъпва на българския пазар. 
  Източник: Дневник

  58 терена на стойност 3 520 799 лева, които бяха управлявани досега от Софийски имоти, да бъдат прехвърлени на новото дружество Инвестиционна компания -София ЕАД. Това решение за преструктурирането на общинската фирма ще гласуват столичните общинари. Става дума за имоти, за които се очаква сериозен инвеститорски интерес, а общината не може да влага самостоятелно средства в тях, обясниха от кметството. 
  Източник: Монитор

  Булстрад АД и Пенсионноосигурителна компания Доверие стартират внедряването на Oracle Financials, каза Юлиян Маслянков, директор на Доверие Инфо - фирма, 100% собственост на ПОК Доверие
  Източник: Пари

  Майстор Манчоров ще инвестира 1 млн. лева в изграждане и оборудване на нова шивашка фабрика в Пазарджик, съобщи управителят на фирмата Георги Манчоров. Той уточни, че инвестицията ще бъде реализирана на два етапа, първият от които предвижда до края на годината да бъде завършено строителството на фабриката на площ от 1500 кв.м и да бъдат открити 100 работни места. 
  Източник: Дневник

  Офшорна фирма, регистрирана в Панама, е източила повече от 1 милион лева от козметичния завод Ален мак. Това е станало чрез представителя на офшорката Йосиф Л., който е бил дистрибутор на завода, съобщи зам. окръжният прокурор на Пловдив Михаела Буюклиева. Бизнесът на Йосиф Б. бил експорт на козметична продукция и електроуреди. 
  Източник: Сега

  Собствената картова система на ОББ Глобус много скоро ще бъде достъпна за всички картодържатели в страната. Банката ще започне да "откача" АТМ устройствата си от връзката им към БОРИКА и да ги свързва към новата си авторизационна система. 
  Източник: Пари

  Договорът за концесията на автогарата в Дупница е невалиден, подписан е от Валентин Караилиев, зам.-кмет по икономическите дейности при управлението на арх. Асен Пилев, заяви Олег Велинов, заместник-председател на Общински съвет на БСП. Юристът уточни, че договорът между Давко Давков и общината е трябвало според закона да се базира на решение за отдаване на концесия или приватизация на Общинския съвет, който задължава лично кмета да подпише договора с всички клаузи в него.
  Източник: Струма - Благоевград

  Общи събрания днес
  Булавтотранс 99 (София)

  Напредък - Товарни превози (Нова Загора)
  Петро Ойл (Смолян)
  Телевизионни и радиосервизи 
  (София)
  Феникс инверс-97 (Ловеч)

   
  Обществени поръчки

  Сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване, третиране и обработка на битови отпадъци - Община Банско

  Доставка на сметосъбирачен автомобил - Община Мадан

  Сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и поддържане на депа - Община "Марица" - Пловдив,

  Строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води - Министерството на околната среда и водите - София

  Събиране и извозване на твърди битови отпадъци - Община Хасково

  Обслужване и санитарно-хигиенно поддържане - Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" - София

  Доставка на химически реагент - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас

  Канализация на Радомир, - Община Радомир

  Доставка на удароубиватели - Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Добрич

  Доставки на горива - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас

  Доставка на водомери и водомерни части - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Хасково,

  Доставка на чакъл - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Хасково,

  Доставка на чакъл - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Добрич

  Изпиране и гладене на болнично бельо - "Първа многопрофилна болница за активно лечение - София" - ЕАД, София

  Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник

  Доставка на консумативи за санитарно оборудване - Министерството на икономиката, София

  Ремонт на улици - Община Севлиево

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП / Дизелово гориво - 90, 1, т., 
  Ямбол (дек.'04)

  (2) ЗОП / Офсетов картон-тип "Бристол" - по сп. - 10000, 1, листа, скл.купувач (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 12 февруари 2004 г., четвъртък, в 11.00 часа, в Столична община ще бъде учреден Консултативен бизнес съвет, в който ще участват представители на БСК, БТПП и СРБ.
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  В периода 9-12 март 2004 г. БСК организира делова мисия в Люксембург, която ще съпътства официална делегация, водена от премиера Симеон Сакскобургготски. Заявки за участие се приемат до 16 февруари, понеделник. За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  11.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10737.70
  (123.85)
  Nasdaq Composite
  2089.66
  (14.33)

  Стокови борси
  11.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.97
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  29.80
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.91
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.26
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.007
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  410.70
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  655.80
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  845.00
  HOGS (cents/lb.)
  60.175
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.45
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.85
   
  Европа

  Френският производител на хранителни продукти Danone обмисля различни варианти за бъдещето на своето  поделение за производство на бисквити, което в момента изпитва финансови затруднения, като окончателно решение ще бъде взето в края на годината. Danone отчете 35% спад на чистата печалба за 2003, но постигнатите продажби и доходност надхвърлят предварителните прогнози, дадени от компанията. Чистите приходи бележат ръст от 1.3% достигайки 839 милиона евро (1.07 милиарда щ.д.). Оперативната печалба на поделението за производство на бисквити, което през последните няколко години е обект на интензивно преструктуриране, е намаляла с 12% до 280 милиона щ.д.
  Източник FT 

  САЩ 


  Най-големият производител на безалкохолни напитки в света Coca-Cola Co. обяви, че печалбата на компанията за четвъртото тримесечие на изминалата година е паднала с по-малко от 1% поради по-високите разходи, свързани със съкращаване на работни места. Продажбите, обаче, са се покачили. Чистите приходи са намалели до 927 милиона щ.д., или 38 цента на акция, в сравнение с 930 милиона щ.д. или 38 цент на акция за същия период на предишната година. Според изявлението на базираната в Атланта групировка, продажбите за разглеждания период са скочили със 7.9%, достигайки 5.18 милиарда щ.д. благодарение на по-слабите позиции на щ.д. Количеството на напитките, продадени е Европа, се е увеличило с 5%, като увеличението идва главно от продажбите на диетичната напитка Coca Cola Light и на спортната напитка Powerade.
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999