Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 11 Февруари 2004 г., брой 1112
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (11.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.86737
USD/BGN 1.53230
CHF/BGN   1.24655
EUR/USD
1.2764*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Министърът на финансите и национален ИСПА координатор Милен Велчев и н. пр. Димитрис Куркулас, ръководител на Делегацията на Европейската комисия /ЕК/ у нас, подписаха шест финансови меморандума в сектор Околна среда по програма ИСПА на Европейския съюз на обща стойност 118 489 249 EUR, от които 88 252 057 EUR безвъзмездна помощ от ЕК.  Четири от проектите са за подобряване във водния цикъл на Смолян, Варна, Шумен и Балчик. 
Източник: Пари

Наредба за регулиране на късите продажби и марджин сделки се предвижда да бъде приета и да влезе в сила най-вероятно от началото на май, заяви Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор. Приемането на такава наредба ще даде стимул на пазара, продължи той. 
Източник: Пари

Близо 3 пъти е скочил вносът на стари коли през последните 10 дни. 8154 стари автомобила са влезли в страната от 29 януари, когато беше заседанието на МС за увеличение на ДДС по вноса, до понеделник, сочат данните на Агенция Митници. 
Източник: Стандарт

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Според икономическото министерство методът публично предлагане не гарантира следприватизационните ангажименти, които ще поеме купувачът на Бояна филм, става ясно от писмо на Димитър Ивановски, заместник-министър на икономиката, до комисията по култура в НС. Комисията обсъди приватизацията на киноцентъра. Без промени в нормативната уредба избраният от АП метод може да застраши авторитета на капиталовия пазар, както и интереса на потенциалните инвеститори. В разговорите ни с КФН и фондовата борса никой не е намерил проблеми в сегашната уредба за продажбата, която предлагаме, контрира Илия Василев, който даде разяснения на депутатите как АП смята да продаде Бояна филм. Изпълнителният директор на АП разясни, че се обмислят 4-5 варианта да се защити интересът на родното филмопроизводство. 
  Източник: Пари

  Вносителят на марките автомобили Ягуар, Форд и Волво за страната Мото-Пфое (Moto-Pfohe) обяви търг за избор на строителна компания, която да изгради втория търговски и сервизен комплекс на компанията. Сегашната административна сграда на Мото-Пфое е разположена в столичния квартал Люлин, а новият комплекс ще бъде в кв. Младост.
  Източник: Дневник

  Българска Фондова Борса - София - 10.02.2004

  Обща стойност: 977 951.96
  Брой търгувани компании: 56
  Официални пазари: 303 783.43
  Свободен пазар: 95 478.40
  Приватизация 793 509.67
  Най-голяма промяна в цените на:
  Птицевъдство-Ломци (Сливен ) 718.37 %
  Шератон-София Балкан -47.64 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Национална компания
  Железопътна инфраструктура
  936 643 000
  2 БДЖ - ЕАД (София )
  229 965 000
  3 СО МАТ (София ) 104 160 000
  4 СКГТ-Електротранспорт
  68 441 000
  5 Виена Реал Естейт (София )
  66 916 000
  6 СКГТ-Автотранспорт (София )
  48 699 000
  7 Транскапитал (София )
  18 946 000
  8 Биомет (София )
  16 752 000
  9 Глобал Биомет (София )
  15 862 000
  10 Гео-Кар (София )
  13 224 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS


   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция предлага (0217TR),
  кабели, електрически табла, електрически материали. Търси строителни материали, спикерни системи, оптични влакна, светлинни обезопасителни
  системи.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   

  ДРУЖЕСТВА
  Алианц България холдинг АД управлява активи на стойност 750 млн. лв., съобщи Димитър Желев, изпълнителен директор на холдинга. Той оцени като успешна дейността на холдинга през 2003 г., защото всички основни направления в дейността на Алианц България холдинг са приключили 2003 г. с печалба. Неконсолидираната печалбата на холдинга за 2003 г. е 25 млн. лв. и голяма част от нея ще бъде раздадена като дивидент на  акционерите, каза Желев. 
  Източник: БТА

  От проверяваните 18 застрахователи четири са нарушили законовите изисквания в кампанията по задължителната застраховка Гражданска отговорност, а девет не, съобщиха от Комисията за финансов надзор /КФН/ след приключване на проверките в дружествата. Изрядните компании са ЗПАД Булстрад, ЗД Бул инс, ЗК Левски Спартак, ЗАД Енергия, QBE, Общинска застрахователна компания, ЗПАД Алианц България, ЗАД Армеец и ЗД Евро инс
  Източник: Пари

  Оглеждаме българските трезори, за да си изберем един, с който да направим банково-застрахователна група, заяви Шалом Шпилман, собственик и председател на съвета на директорите на TBIH Findncial Services Group N.V., дружеството мажоритарен собственик на ЗПАД Булстрад и ПОК Доверие.
  Източник: Монитор

  Черноморската технологична компания (ЧТК), собственост на италианската компания АМГА, победи в търга за получаване на газоразпределителен лиценз за регион Мизия, съобщи заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Игнат Томанов. ЧТК спечели в конкуренция с българската компания Технотерминженеринг, както и с Плевенгаз, собственост на Овергаз
  Източник: Дневник

  Частните водни сдружения, отменени с приемането на Закона за водите, са блокирали банкови сметки на Пътнически превози АД. Чрез изпълнителен лист от сметките на дружеството в техните са прехвърлени 20 000 лв. за консумирана питейна вода, платена на държавното ВиК, съобщи директорът на транспортната фирма инж. Илия Гайдаров. 
  Източник: Пари

  Столичната компания М-Капи е готова да инвестира 6 млн. евро, за да изгради тържище за плодове и зеленчуци край автомагистрала Тракия, съобщи управителят на дружеството Чавдар Минчев. Той поясни, че вече се водят преговори между М-Капи и община Пазарджик. Целта е да се постигне договореност за създаване на съвместно дружество. 
  Източник: Дневник

  Ново поколение прецизно изолирани тръби ПИТ пуска в производство русенската фирма Авко, съобщи изпълнителният директор Владимир Колев. Инвестиционната програма на дружеството за тази година е 1.6 млн. лв., те ще бъдат насочени в новото производство. 
  Източник: Пари

  Работниците в Кремиковци започват ефективна стачка. Това решиха синдикалистите от КНСБ в металургичния завод. Служителите настояват да получат забавените си заплати не по-късно от 31 март. Освен това те искат да се въведе график за авансовите плащания и да им се осигури работно облекло. 
  Източник: Стандарт

  IBM България, DeltaDator и Бианор ще предложат на българските банки два модела за използване на системата BANKWAY, каза Алесандро Похер, директор направление Банки в DeltaDor. BANKWAY представлява набор от модули, отговарящи на всички оперативни изисквания на модерното банкиране. 
  Източник: Пари

  Над 95% от договорирания тютюн реколта 2003 е изкупен от Благоевград-БТ АД, оставащите количества са минимални и ще бъдат взети от производителите до дни, съобщи зам. изпълнителният директор и председател на съвета на директорите на дружеството Асен Шехов. 
  Източник: Струма - Благоевград

  Общи събрания днес
  Платекс (Дряново)

  Филтранс (Пловдив)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на храни и хранителни продукти - Община Тутракан

  Доставка на хранителни продукти за нуждите - Община Благоевград

  Осигуряване на цялостното ежедневно хранене - "Областен диспансер за психични заболявания със стационар "Проф. д-р Ив. Темков" - ЕООД, Бургас

  Доставка на хранителни продукти - Община Луковит

  Доставка на хранителни продукти - Община Разград,

  Доставка на хранителни продукти - Домът за медико-социални грижи за деца - Враца

  Доставка на хранителни продукти - Община Гълъбово

  Доставка на хранителни продукти - "Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум" - ЕАД, София,

  Доставка на храна - "IV МБАЛ - София" - АД, София

  Доставка на хранителни продукти - Община с. Кирково

  Доставка на хранителни продукти - Община Неделино,

  Доставка на хранителни продукти - Община Пещера

  Комплексна доставка на хранителни продукти - "МБАЛ "Св. Иван Рилски" - ЕАД, София

  Доставка на готова храна - "Областен диспансер за психически заболявания стационар - Стара Загора" - ЕООД, Стара Загора,

  Доставка на кисело мляко - "Брикел" - ЕАД, гр. Гълъбово

  Доставка на хранителни продукти - Комплексът по детско хранене - София,

  Доставка на хранителни продукти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Разлог" - ЕООД, Разлог

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП / Замразени пилета по спесификация - 5000, 1, кг., 
  Шумен (дек.'04)

  (2) ЗОП / Кашкавал по спесификация - 7000, 1, кг., Шумен (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  В периода 9-12 март 2004 г. БСК организира делова мисия в Люксембург, която 
  ще съпътства официална делегация, водена от премиера Симеон 
  Сакскобургготски. Заявки за участие се приемат до 16 февруари, понеделник. 
  За информация: Веселин Илиев, тел.: 02 932 0954, e-mail: ierc@bia-bg.com
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  На 10 и 11 февруари т.г., от 9.00 до 17.15 часа, в столичния хотел "Рила" ще се проведе семинар с международно участие по проблемите на генномодифицираните организми (ГМО), организиран от БСК с финансовата подкрепа на Програма "Леонардо Давинчи" на ЕС. 
  ***
  На 11 февруари 2004 г. в х-л Шератон ще се проведе БИЗНЕС СРЕЩА,  организирана от Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа и Българската стопанска камара. Заявки за участие се приемат до 5 февруари 2004 г. 
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  10.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10613.85
  (34.82)
  Nasdaq Composite
  2075.33
  (14.76)

  Стокови борси
  10.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.87
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  29.93
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.898
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.404
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0105
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  407.00
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  639.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  833.00
  HOGS (cents/lb.)
  59.875
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  93.10
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.025
   
  Европа


  Председателите на Unilever Ниал Фицджералд и Антъни Бъргманс вероятно ще понижат прогнозите си за средните продажби за тази година, след като намалиха наполовина прогнозите си за 2003. Двамата високопоставени служители се очаква утре да обявят, че продажбите на най-популярните марки, произвеждани от Unilever, са се покачили с 2.7% през миналата година, което е наполовина на прогнозираните количества преди година.  Фицджералд и Бъргманс, които вече продадоха някои поделения на компанията, като например Elizabeth Arden Cosmetics, може да се опитат да пласират и някои други поделения, за да може Unilever да устои на конкуренцията на други групировки, опериращи в този сектор, като например Nestle SA и френската Groupe Danone.
  Източник Bloomberg 

  САЩ   Viacom Inc., която от месеци насам се опитва да продаде контролния си пакет  от акции в размер на 81% в Blockbuster Inc., във вторник обяви, че вместо да продава, най-вероятно ще реконструира холдинга си в губещата верига за видеокасети под наем чрез спин-оф, който се очаква да  завърши към средата на 2004. Viacom, която притежава телевизионната мрежа CBS, Paramount Studios и MTV, също така обяви загуба за четвъртото тримесечие на 2003 в размер на 385.4 милиона щ.д., или 22 цента на акция, в сравнение с печалба от 652 милиона щ.д., или 37 цента на акция за същия период на предходната година.
  Източник CNNfn 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999