Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 10 Февруари 2004 г., брой 1111
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (10.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.86024
USD/BGN 1.53845
CHF/BGN   1.24670
EUR/USD
1.2713*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
9-10 млрд. евро ще отпусне ЕС на България и Румъния за първите три години от членството им. България ще вземе малко над една трета от сумата, останалото е за Букурещ, заяви румънски представител. Това означава, че България ще получи 3,5 млрд. евро през първите 3 г. от членството си, а лъвският пай - 6,5 млрд., ще е за Румъния. 
Източник: Стандарт

Фондация Атанас Буров ще приеме нови настоятели на общото си събрание, което ще се проведе на 14 март 2004 г. Това са Първа източна международна банка, Райфайзенбанк-България, Фикосота холдинг, Стопанска академия Д. А. Ценов, Свищов, и в. Банкер. Настоятелите ще изберат и нов управителен съвет на фондацията, тъй като на сегашния му изтича тригодишният мандат.
Източник: Пари

Комисията за финансов надзор е съставила 21 акта за установени административни нарушения на управляващо дружество Златен лев капитал. На инвестиционното дружество Златен лев е съставен акт за неспазване изискванията по отношение на портфейла на дружеството, а на членове на съвета на директорите на управляващата му компания - за нарушаване забраната за търговия с вътрешна информация. 
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Варненското лоби в НДСВ ще атакува гаранционното споразумение между Параходство БМФ и консорциума Булярд, избран за стратегически партньор на БМФ за 75% от капитала на Корабния. Групата на Борислав Ралчев и Стефан Минков е против сделката за корабостроителницата с Булярд, защото поддържаше отпадналия кандидат Цакос България АД.  
  Източник: Пари

  Добричкият окръжен съд разпродава минна техника на фалиралия Манган ЕАД. Дружеството държи остатъчния държавен дял в стария рудник край село Оброчище. Над 414 000 лева дължи фирмата на държавната хазна. Наскоро съдът призна още 46 000 лева борч към Агенцията за държавни вземания. Три далекопровода, транспортни ленти и други съоръжения за рудодобива бяха пуснати неотдавна на публичен търг, но никой не пожела да купи имуществото, оценено първоначално за 334 000 лева. Очаква се техниката, която е оцеляла от държавното предприятие, да мине в ръцете на Евроманган, спечелил междувременно концесията за мината.
  Източник: Черно море

  Турският собственик на Захарния завод в Девня Интерагро-БГ ЕАД води дела срещу извършените разпродажби от Агенцията за държавни вземания на имущество на завода в Девня. Оспорваме продажбите и по съдебен път ще решим дали те ще се преразгледат, заяви служител на Интерагро-БГ.
  Източник: Пари

  Българска Фондова Борса - София - 09.02.2004

  Обща стойност: 541 699.94
  Брой търгувани компании: 45
  Официални пазари: 171 935.58
  Свободен пазар: 83 248.29
  Най-голяма промяна в цените на:
  Дружба-стил (Варна ) 98.68 %
  Калиакра-Добрич (Добрич ) -63.75 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Строителство

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Метрополитен (София ) 160 622 000
  2 Компания за луксозни хотели
  75 299 000
  3 Билла недвижимости София 60 166 000
  4 Главболгарстрой (София )
  35 791 000
  5 Юлен (София )
  25 045 000
  6 Военно строителство 
  Инженеринг
  18 688 000
  7 Кино Арена 2001 (София )
  16 553 000
  8 Автомагистрали Черно море
  15 500 000
  9 Сииф Мекамиди - Литекс
  14 900 000
  10 Инжстрой София (София )
  13 855 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS


   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21393

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция предлага (0217TR),
  кабели, електрически табла, електрически материали. Търси строителни материали, спикерни системи, оптични влакна, светлинни обезопасителни
  системи.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   

  ДРУЖЕСТВА
  Приключват проверките по застраховка Гражданска отговорност на 18 застрахователни дружества, съобщиха от Комисията за финансов надзор. За отклонение от одобрените застрахователно-технически планове и за нарушение на заповедта, определяща минималните премии по тази задължителна застраховка, са издадени актове за нарушения на МЗК Европа, ЗД Виктория
  ЗК Орел
  Източник: Новинар

  Мини - открит въгледобив намали цената на въглищата, съобщи изпълнителният директор на пернишкото дружество Алекси Алексиев. От 75лв./т тя е занижена на 70 лв./т условно гориво. Въгледобивното предприятие е основен доставчик на суровина за местната ТЕЦ Република.
  Източник: Дневник

  Границите на газоразпределителните региони няма да се променят, каза председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов За да се привлекат инвеститори, ще бъдат обявявани едновременно на търг два съседни региона. Например регионите Западна България и Благоевград и Петрич ще бъдат обявени в началото на март.
  Източник: Пари

  Плевенската фирма за производство на трикотаж Санит ще вложи 20 хил евро, за да разшири производствената си база, съобщи Георги Митков, мениджър на предприятието. Със средствата ще бъде закупено производствено оборудване, което ще бъде инсталирано в новонает цех в град Кнежа. В новия цех ще бъдат назначени 40 души. 
  Източник: Дневник

  Транспортният министър Николай Василев е разпоредил да се направи оценка колко ще струва изграждането на нов терминал на летище Пловдив. Според Василев съществуващият сега терминал трябва да стане публична държавна собственост и след това да бъде отдаден на концесия, както летищата във Варна и Бургас. Всички летища у нас са публична държавна собственост, а това летище бе приватизирано по странен начин преди време, каза още Василев. 
  Източник: Пари

  Дело срещу Столичната община заради строящата се под прозорците им бензиностанция ще заведат жителите на бл. 31Б в столичния квартал Дианабад. Причината - общината не ги е известила за промяната на устройствения план и строежа на новия обект. 
  Източник: Новинар

  Бившият приватизационен фонд АКБ корпорация има намерение да инвестира във Венецуела, заяви търговският директор на компанията Владимир Илиев след посещението си на в латиноамериканската държава. 
  Източник: Дневник

  В град Димово, Видинска област, софийската фирма Индустриалекспорт изгражда рафинерия за биодизел, произведен от рапица, съобщи кметът на общината Тодор Илиев. Рафинерията за екологично чистото гориво - биодизел, се изгражда на мястото на бившата база на Зърнени храни в Димово. 
  Източник: Монитор

  БТК остава в списъка от около 60 предприятия с над 50% държавно или общинско участие, за които важи регулацията на работните заплати. Според зам. социалния министър Валери Апостолов наредбата се простира и върху предприятия, които са монополисти, получават субсидии или са с господстващо положение на пазара.  
  Източник: Пари

  ЕКО-ЕЛДА БЪЛГАРИЯ, която е част от гръцката петролна компания Hellenic Petroleum Group, вече има 11 работещи бензиностанции в България. Всяка от бензиностанциите ЕКО предлага висококачествени горива, внасяни от рафинериите на Hellenic Petroleum Group в Гърция и произведени в съответствие с разпоредбите и стандартите на ЕС, голямо разнообразие от над 2 000 артикула в минимаркетите, както и разполага със заведения за хранене, кафе-бар и автомивка. 
  Източник: Монитор

  Общи събрания днес
  Автотранспорт - Чирпан (Чирпан)

  Българска импресарско-рекламна агенция (София)
  Винимпекс (София)
  Гранит-домостроене (Добрич)
  Етропал (Етрополе)
  ЗПК Орел (София)
  Звезда К97 (София)
  Статис (Стара Загора)
  Фючър Корпорация (София)

   
  Обществени поръчки

  Възстановяване на улични настилки - "Топлофикация София" - АД, София,

  Текущ ремонт, поддържане и зимно поддържане на пътища - Изпълнителна агенция "Пътища" - Областно пътно управление - Варна

  Изработване на идеен проект за обект ново строителство - Министерството на външните работи - София

  Изпълнение на ремонтни и електромонтажни работи - Химикотехнологичният и металургичен университет, София

  Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник

  Строителен надзор при изпълнение на строително-монтажни работи - "Национална електрическа компания" - ЕАД, София

  Строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води - Министерството на околната среда и водите - София

  Реконструкция - АС част - НЕК - ЕАД, Предприятие "Мрежи високо напрежение", София

  Основен ремонт на К-5 - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Основен ремонт на К-6 - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Основен ремонт на турбоагрегат № 3 - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево

  Среден ремонт на турбина - "ТЕЦ "Бобов дол" - ЕАД, с. Големо село

  Ремонт на изпарителна част - "ТЕЦ "Бобов дол" - ЕАД, с. Големо село

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (7) ЗОП/ Гориво за отопление-по
  спесификация - 1, 1, компл., 
  София (05.04)

  (8) ЗОП/ Автом.гориво-газ пропан
  бутан,по сп.- 700000, 1, л., скл.купувач  (3)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 10 февруари 2004 година, вторник, от 11,00 часа, в заседателната зала на Българската стопанска камара, София, ул. Алабин 16-20, ІІ етаж, ще се проведе Общо събрание на Българската асоциация на частните тържища, член на БСК. В дневния ред е предвидено обсъждане на насоките за работа на браншовата организация през 2004 година, както и възможностите за по-активно сътрудничество с регионалните индустриални асоциации на БСК.
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  На 10 и 11 февруари т.г., от 9.00 до 17.15 часа, в столичния хотел "Рила" ще се проведе семинар с международно участие по проблемите на генномодифицираните организми (ГМО), организиран от БСК с финансовата подкрепа на Програма "Леонардо Давинчи" на ЕС. 
  ***
  На 11 февруари 2004 г. в х-л Шератон ще се проведе БИЗНЕС СРЕЩА,  организирана от Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа и Българската стопанска камара. Заявки за участие се приемат до 5 февруари 2004 г. 
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  09.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10579.03
  (-14.00)
  Nasdaq Composite
  2060.57
  (-3.44)

  Стокови борси
  09.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  32.82
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  28.92
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.881
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.355
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  0.969
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  407.40
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  642.80
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  831.00
  HOGS (cents/lb.)
  60.85
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.325
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  73.525
   
  Европа


  Най-големият авиопревозвач в Европа British Airways Plc. обяви, че финансовата печалба за тримесечието до 31 декември 2003 е нараснала над шест пъти. Чистите приходи за същия период са се увеличили до 83 милиона паунда (154 милиона щ.д.) в сравнение с 13 милиона паунда за същия период на предходната година. Продажбите са скочили с 1.8% до 1.89 милиарда паунда в сравнение с 1.86 милиарда паунда преди година. До момента компанията е съкратила над 12 600 свои служители, като г-н Род Едингтън – изпълнителен директор на British Airways, съобщи, че до 31 март компанията планира да освободи още 13 000 души или 23% от своя персонал. 
  Източник Bloomberg 

  САЩ   Walt Disney и Windows ще обединят усилията си при доставянето на развлекателни продукти до мобилни телефони, персонални компютри и дигитални телевизии. Компаниите възнамеряват да осъществят дългогодишно сътрудничество, което ще бъде насочено към подобряване на качеството и сигурността на дигитални продукти, доставяни до домовете на потребителите чрез Интернет. Целта е развлекателните продукти да бъдат доставяни до всяко устройство и между отделните устройства в дома. Двете фирми вече си сътрудничат чрез Movielink, Интернет услуга за филми по поръчка, предлагана в щатите. От Microsoft обявиха, че потробностите относно начина на сътрудничество между двете компании не са уточнени. Не бяха разкрити и финансовите условия по сделката.
  Източник FT 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999