Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 9 Февруари 2004 г., брой 1110
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (09.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.86296
USD/BGN 1.56104
CHF/BGN   1.24623
EUR/USD
1.2529*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
България е на 30-о от 31 места по обем на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в сравнение със средното ниво в Европа. Това показват предварителни данни на Евростат за 2002 г., които дават яснота за икономическото развитие на страните и покупателната способност на населението. Българинът е разполагал през 2002 г. само с 26% от богатството на средния европеец. За жителите на Румъния и Турция стойностите са съответно 27% и 25%.   
Източник: Сега

Златен и сребърен медал и два Големи почетни диплома получи Винпром Пещера на Винария 2004. Дегустационната комисия присъди наградите за най-разпространената ракия у нас - Пещерска гроздова. В националните дегустации тази година участваха 40 български фирми, а за златния медал се бориха 103 вида ракии и винено бренди.  
Източник: Стандарт

Банков надзор на БНБ издаде разрешение за смяна на наименованието на Търговска банка на Гърция /България/, обозначено в лиценза, на Емпорикибанк-България ЕАД. 
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Купувачът на БТК - компанията Вива Венчърс - може да поиска лиценз за трети GSM-оператор. Ще повярвам в намеренията на Вива за оператора, когато платят лиценза, коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. По условията на сделката за БТК новият собственик има право на лиценз за трети мобилен оператор, което ще му струва още 54 млн. лв., колкото е цената на лиценза според тарифата на Комисията за регулиране на съобщенията. В края на миналата година дружеството на БТК за аналогови мобилни връзки Мобиком обяви, че има готовност до средата на 2004 г. да пусне на пазара услуга на базата на CDMA технология. Така щеше да заеме пазарен дял за сметка на третия GSM-оператор. Вива обаче може да не разреши на Мобиком въвеждането на новата технология, за да запази клиенти за новия GSM-оператор. 
  Източник: Новинар

  Възможно е телефонните услуги да поевтинеят след продажбата на БТК, прогнозира директорът на Агенцията за приватизация Илия Василев. Според него компанията ще предложи по-добро качество, с което цените ще са съобразени. Над 1,1 млрд. лева е финансовият ефект от сделката за БТК, каза Василев.  
  Източник: Стандарт

  Българска Фондова Борса - София - 06.02.2004

  Обща стойност: 1 132 892.91
  Брой търгувани компании: 57
  Официални пазари: 491 270.64
  Свободен пазар: 435 328.62
  Най-голяма промяна в цените на:
  Полиграфия (Пловдив ) 376.34 %
  Енергокабел (София ) -89.20 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Балкантурист (София ) 20 353 000
  2 Хермес тур (Варна )
  18 621 000
  3 Парадайз Бийч (София ) 14 841 000
  4 Хермес - Георги Щерев
  11 705 000
  5 Балкан-холидейз сървисис
  7 682 000
  6 БД турс (София )
  5 895 000
  7 Перла-турист (София )
  5 257 000
  8 Джи и Ел лизинг (София )
  3 973 000
  9 Дарик офиси и хотели
  3 429 000
  10 Виктория-96 (София )
  3 013 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21322

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция предлага (0216TR),
  полупроводници, транзистори, пасивни компоненти. Търси полупроводници, транзистори, пасивни компоненти, свързващи елементи, LCD&LED
  монитори, батерии

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Булгарлизинг АД, собственост на бизнесмена Димитър Тадаръков, води дело за обявяване в несъстоятелност на Булгаргеомин ЕАД. Държавното дружество дължи на Булгарлизинг 133 хил. DЕM без лихвите. 
  Източник: Пари

  Увеличение на кредитния портфейл за корпоративни клиенти с 50% през 2004 г. предвижда Банка ДСК и с 30% на заемите за граждани до 1.3 млрд. лв., съобщи Золтан Шпедер, заместник-председател на надзорния съвет на българската банка, зам.-председател на управителния съвет и зам. главен изпълнителен директор на OTP Bank, собственик на Банка ДСК.
  Източник: Пари

  Цената на парното в София може да се увеличи с 10% през 2005 г., ако Топлофикация София АД не намали загубите си, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) проф. Константин Шушулов.
  Източник: Стандарт

  Добричкият окръжен съд утвърди допълнително вземане от 46 110 лв. на Агенцията за държавни вземания от фалиралото Манган ЕАД. Държавната агенция държи най-голям дял от предявените към него 414 227 лв. дългове. На проведените досега търг и преговори с потенциални купувачи обаче синдикът Светлозар Стоянов не успя да продаде съществена част от имуществото му. 
  Източник: Пари

  В Ръководството на въздушното движение (РВД) започват 72-часови проби за работата на новата система за въздушен контрол, която достави Аления Маркони. Ако те се окажат успешни, фирмата ще получи разрешение да започне третия етап от изграждането на Единния център за ръководство на въздушното движение, каза вицепремиерът Николай Василев.  
  Източник: Сега

  Десет са издадените лицензи за производство на дискове и DVD у нас. Те се притежават от седем компании. Медийни системи АД има два лиценза - за производство на DVD дискове със запис и на матрици. Собственици на дружеството са Младен Мутафчийски, бивш директор на оръжейната фирма Тератон, бившите депутати Асен Мичковски и Илиан Шотлеков.
  Източник: Пари

  306 работници и служители на Петър Караминчев са съкратени, съобщи изпълнителният директор на дружеството Валентин Маджаров. При приватизацията на дружеството през 1997 г. основен акционер става Синергон холдинг /бившият Петрол холдинг/. Драстичните мерки са предприети заради ниския курс на долара, което е принудило ръководството да закрие производството на подови настилки, изкуствени кожи и каландрови изделия.  
  Източник: Пари

  Русенската петролна рафинерия Бимас завършва финансовата 2003 г. със загуба, съобщи прокуристът на дружеството Стефан Кънев. Крайният резултат за периода се оказал отрицателен въпреки малката печалба, която компанията е регистрирала в края на август.
  Източник: Дневник

  Дължимите около половин милион лева за заплати на около 300 бивши работници на Бимас няма да бъдат погасени. Въпреки че имат изпълнителни листове, съдия-изпълнителят не може да намери достатъчно активи за погасяване на задълженията на фирмата. Във фирмата, собственост на АКБ корпорация, има книга с описани дълготрайни материални активи, но взискателите не могат да си осребрят вземанията, защото активите са заложени или запорирани от други. 
  Източник: Пари

  Столичния градски съд призна за "виновни" ексдепутатката Юлия Берберян и съпруга й Георги Малеев за данъчни измами при замяна на 15 панелки за 21 декара в местността Погребите през 1998 г. между семейството и столичната община.  
  Източник: Сега

  Общи събрания днес
  Бриз-95 (Варна)

  Нови енергийни източници-Разград (Разград)
  ПФК Спартак-Плевен (Плевен)
  Спартак интер холдинг - С.И.Х. (София)
  Стелма България (София)
  Транс юг (Петрич)
  Хром (Силистра)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на 10 бр. (лиценза) от програмен продукт Power Builder Enterprise Version 9.0 - Дирекция "MTOCO - МВР" - София

  Доставка на Internet трафик - Администрацията на Министерския съвет, София

  Доставка, инсталация на лицензирани софтуерни продукти - Министерството на труда и социалната политика, София

  Проектиране, разработване и внедряване на централизирана автоматизирана информационна система - "Електроразпределение - Горна Оряховица" - ЕАД, Горна Оряховица

  Доставка на компютърен томограф - "Многопрофилна болница за активно лечение - Левски" - ЕООД

  Ежемесечна поддръжка на копирни машини - "Топлофикация Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Изработване на работен проект и документация - Министерството на околната среда и водите, София

  Изработване на работен проект и документация - Министерството на околната среда и водите, София

  Единна цялостна автоматизирана система - "Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - ЕООД, Горна Оряховица

  Снабдяване с канцеларски материали, офис техника и консумативи - Областният управител на област Пловдив

  Отпечатване на ценни образци - "СКГТ - София" - ЕООД, София

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (5) ЗОП/ Горива по приложена
  спесификация - 1, 1, компл., 
  скл. купувач (12.04)

  (6) ЗОП/ Спец.оборудване-по
  спесиф .- 4, 4, компл., София  (01.04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 10 февруари 2004 година, вторник, от 11,00 часа, в заседателната зала на Българската стопанска камара, София, ул. Алабин 16-20, ІІ етаж, ще се проведе Общо събрание на Българската асоциация на частните тържища, член на БСК. В дневния ред е предвидено обсъждане на насоките за работа на браншовата организация през 2004 година, както и възможностите за по-активно сътрудничество с регионалните индустриални асоциации на БСК.
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  На 10 и 11 февруари т.г., от 9.00 до 17.15 часа, в столичния хотел "Рила" ще се проведе семинар с международно участие по проблемите на генномодифицираните организми (ГМО), организиран от БСК с финансовата подкрепа на Програма "Леонардо Давинчи" на ЕС. 
  ***
  На 11 февруари 2004 г. в х-л Шератон ще се проведе БИЗНЕС СРЕЩА,  организирана от Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа и Българската стопанска камара. Заявки за участие се приемат до 5 февруари 2004 г. 
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  06.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10593.03
  (97.48)
  Nasdaq Composite
  2064.01
  (44.45)

  Стокови борси
  06.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  32.48
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  28.60
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.867
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.355
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  0.963
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  404.20
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  627.80
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  827.00
  HOGS (cents/lb.)
  60.85
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.025
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  73.10
   
  Европа


  За пръв път от 2001г. насам Ericsson AB регистрира печалба, след като компанията съкрати над 50 000 работни места. В свое изявление групировката изрази увереност, че през настоящата година търсенето на нейните продукти вероятно ще нарасне. Чистите приходи за четвъртото тримесечие на 2003 възлизат на 142 милиона крони (19.4 милиона щ.д.), или 0.01 крони на акция, в сравнение със загуба в размер на 8.3 милиарда крони, или 0.58 крони на акция за същия период на предходната година. При новината, акциите на Ericsson поскъпнаха с 2.7 крони и достигнаха нива от 19.7 крони, което е своеобразен рекорд от април 2002 насам.
  Източник Bloomberg 

  САЩ   Акциите на Vodafone Group Plc. – най-големият клетъчен оператор в света, паднаха с 1.9% и достигнаха рекордно ниски нива за последните 11 седмици, след като източници, близки до компанията заявиха, че групировката обмисля евентуална продажба на дела си във Verizon Wireless. Продажбата на 45% дял на Vodafone във Verizon Wireless би освободило средства и би позволило на компанията да купи AT&T Wireless Services Inc., която миналият месец обяви, че ще приема оферти до 13 февруари. Според анализаторите, за да може да купи AT&T Wireless Vodafone ще трябва да продаде целият или част от дела си в холдинга Verizon Wireless, който се оценява на над 20 млрд. щ.д. 
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999