Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Вторник, 3 Февруари 2004 г., брой 1106
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (03.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.86191
USD/BGN 1.56956
CHF/BGN   1.24678
EUR/USD
1.2461*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
До края на годината Русия ще изплати окончателно дълга си към София. Остатъкът е $14,5 млн. и ще бъде платен в брой. За това се договориха вицепремиерът Лидия Шулева и руският й колега Алексей Кудрин в Москва. Работна група ще набележи мерки за облекчаване на търговския режим между София и Москва. За 2003 г. вносът на български стоки в Русия се е увеличил с 18 на сто. "Ако вървим така, за пет години ще го удвоим", коментира Кудрин. Той се ангажирал да съдейства за решаване на проблемите на българските фирми в Москва. Родният бизнес се оплаква от проблеми с транспорта и сложни процедури по издаването на бизнес визи. Кудрин е поел като личен ангажимент и облекчаването на визите за автопревозвачите. Шулева е поставила въпроса да се ускори акредитацията на Националния център по хигиена, който да издава руски сертификати за храни, напитки, парфюмерия и козметика - около 30% от българския износ в Москва. Вицепремиерът е връчила на руския си колега писмо с предложение за решаване на въпроса с оръжейните лицензи. 
Източник: Стандарт

80 безработни ще бъдат одобрени за участие в проекта Бизнесшанс за безработни в неравностойно положение. Проектът на стойност 60 000 евро е финансиран от програма ФАР, а негови изпълнители са дъщерното дружество на Овергаз - Газтек, и Българската стопанска камара. Завършилите курса ще могат да създадат собствена фирма, а средногодишната печалба на такова дружество е между 18 000 и 24 000 лв. Кандидатите трябва да са трайно безработни или безработни младежи, навършили 18 г., да имат завършено средно или висше техническо образование и др. По време на курса на всеки кандидат ще се изплаща стипендия от 88 лв. месечно. 
Източник: Сега

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Пет компании подадоха оферти за консултант по продажбата на Булгартабак. Те са SG Corporate Finance Advisory - Париж, JP Morgan - Лондон, консорциум, воден от Credit Suisse First Boston, Morgan Stanley и UBS - Лондон в консорциум с Балканска Консултантска Компания на жълтия столичен общински съветник Владимир Каролев. До края на месеца консултантът ще бъде избран, обясниха от холдинга. Следващата седмица изборната комисия ще проведе интервюта с всички кандидати. Окончателният избор ще направи Надзорният съвет на холдинга - министрите Лидия Шулева, Милен Велчев, Мехмед Дикме, Пламен Панайотов и зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски. 
  Източник: Стандарт
   
   
  Българска Фондова Борса - София - 02.02.2004

  Обща стойност: 3 007 775.58
  Брой търгувани компании: 56
  Официални пазари: 585 038.61
  Свободен пазар: 2 405 171.52
  Приватизация 473.40
  Най-голяма промяна в цените на:
  Петър Караминчев (Русе ) 117.39 %
  Птицевъдство-Ломци (Сливен ) -91.62 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Производство на минерални води 
  и безалкохолни напитки

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Агрима (София) 48 005 000
  2 Бутилираща компания-Горна Баня
  13 331 000
  3 Кенди (Банкя) 8 953 000
  4 Ди Ел Ей Ботълинг Къмпани (София)
  6 323 000
  5 Булминвекс-ГБ (София)
  3 863 000
  6 Акварекс-В (София)
  2 873 000
  7 Кока-Кола България (София)
  2 546 000
  8 Бовис (София)
  2 400 000
  9 Ависта - С (София)
  1 821 000
  10 Джи енд Ви (София)
  1 807 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21177

  туризъм и хотелиерство
  (1833 - 3%)
  транспорт и логистика (1101 - 2%)
  организации с нест. цел
  (808 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция предлага 
  (0212TR),
  мед, различни видове конфитюри и мармалад от портокали.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Откриха нарушения в Химко за 17 млн. лева. Това е установило разследване на Икономическата полиция към РДВР-Враца. Щетите са нанесени при сключване на договори за продажби на машини и съоръжения, както и за използване на имуществото на дружеството като гарант за различни сделки. От РДВР-Враца отказват повече подробности с обяснението, че нарушенията се разследват от Националната следствена служба, тъй като са свързани с приватизацията и следприватизационния контрол на торовия завод. 
  Източник: Стандарт

  Кауфланд ще вложи около 4 млн. евро за да изгради хипермаркет в Сливен. Това стана известно, след като общинският съвет в града реши да започне процедура за изменение на подробния устройствен план на парк Юнак. Германската компания Кауфланд е част от групата Шварц, със седалище Некарсулм и има над 600 хипермаркета в Европа и повече от 75 хиляди служители. За 2003 г. е реализирала около 23 милиарда евро нетен оборот. 
  Източник: Дневник

  Предприятието за производство на телени изделия и гвоздеи Жити, Русе, приключи 2003 г. с 1.1млн. лева печалба, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Бенков. Той определи това като сериозен успех на фирмата, която през 2002 г. за първи път от десетилетия насам приключи със загуба. Той съобщи също, че на 20 февруари съветът на директорите на Жити АД свиква извънредно общо акционерно събрание, но отказа да посочи причината за това. 
  Източник: Дневник

  Две от шестте фирми, участвали на специализираното международно търговско изложение за мебели в Кьолн, договориха с фирми от Европейския съюз износ на продукция за 300 хил. евро. Това обявиха от Браншовата камара на мебелната и дървообработващата промишленост. Софийският производител Станков ООД и ямболският Ретроуют ООД имат проектодоговори за износ на по 30 гарнитури от мека мебел. Другите участници в изложението в Кьолн бяха софийските дружества Есте ООД, Визател ООД, Белкаро България ООД и петричкото Рива 21 АД
  Източник: Дневник

  Агенцията дипломатически имоти в страната /АДИС/ ще се преструктурира, след като сделката за нея беше прекратена. PricewaterhouseCoopers ще изготвят стратегия за развитието на АДИС ЕООД, съобщиха от компанията. По неофициална информация стойността на договора е 160 000 EUR. Консултантите са избрани след конкурс, в който са се включили водещи международни консултантски фирми - KPMG, Ernst& Yong, Pricewaterhouse Coopers. 
  Източник: Пари

  КФН е одобрила коригираното търгово предложение на австрийския холдинг Теос за закупуване на акции от плевенското стъкларско предприятие Рубин, съобщи говорителят на надзорния орган проф. Милчо Стоименов. Предлаганата цена е 18.54 лв. за акция. 
  Източник: Пари

  Не е изключено Европейската банка за възстановяване и развитие да бъде привлечена като акционер в ProМobile, съобщи Юлиян Генов, управител на дружеството. Фирмата е официален вносител на марките автомобили Renault и Dacia. Компанията ще бъде преобразувана от ООД в АД и е отворена към нови партньори, каза още Генов. Привличането на нов инвеститор е част от плановете на ProМobile за по-голям пазарен дял тази година. Собствениците на дружеството братята Юлиян и Атанас Генови прогнозираха двойно увеличаване на продажбите през 2004 г. 
  Източник: Пари

  Демократическата партия се обяви за оттеглянето на община ­ Пловдив от Общинска банка АД и насрочване на конкурс за обществена поръчка. Така ще бъде намерен най-изгодният начин за съхраняване на бюджетните пари. Решението е било взето на събранието на ДП миналата седмица. 
  Източник: Марица

  На заседание Комисията за финансов /КФН/ надзор издаде временна забрана за публикуване на търговото предложение от Синергон холдинг към дребните собственици в Синергон текстил АД - София. Говорителят на КФН проф. Милчо Стоименов, заяви че в търговото предложение на холдинга има непълноти и неточности. По думите му в КФН не са съгласни с метода за изчисляване на цената на акциите, който в основата си е сравняване на цената на книжата с тези в други фирми в текстилния бранш. 
  .Източник: Дневник

  Петреко България ще забави пускането в експлоатация на платформата за добив на газ край Галата, съобщи изпълнителният директор на дружеството Дориета Ангелова. Силната буря през декември миналата година е нанесла огромни щети на оборудването, с което се изгражда тръбопроводът до платформата. По предварителни данни добивът на газ е трябвало да започне в началото на февруари. Този срок ще се отложи с около 10-15 дни, когато се очаква да бъде довършен тръбопроводът. 
  .Източник: Дневник

  Общи събрания днес

  Валентин Груп (София)
  Воден свят - Банкя (Банкя)
  Добруджански хляб (Добрич)
  Троян Автотранспорт (Троян)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на бензини, дизелово гориво, газьол за промишлени и комунални цели - Регионалната дирекция на вътрешните работи - Враца

  Доставки на горива - "Водоснабдяване и канализация" - ЕАД, Бургас

  Доставка на течни горива - "Летище Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Доставки на горива и ГСМ - "Летище Варна" - ЕАД, Варна

  Доставка на промишлен газьол - Домът за възрастни с деменция - с. Бистрилица

  Доставка на горива и гориво-смазочни материали - Община Ардино

  Доставка на горива - бензин - "МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - АД, Стара Загора

  Доставка на горивно-смазочни материали - Община Кюстендил

  Доставка на промишлен газьол - Домът за стари хора с ОЛБ - Берковица

  Доставка на гориво и ГСМ - Община Гълъбово

  Доставка на течни горива - Община Нови пазар

  Доставка на бензин, гориво-смазочни материали - "МБАЛ Д-р Д. Чакмаков Раднево" - ЕООД, гр. Раднево

  Доставка на горива - Областно пътно управление - Велико Търново

  Доставка на бензин, дизелово гориво и газьол - РДВР - Добрич

  Доставка на дизелово гориво; мазут; бензин - Земеделският институт - Шумен

  Доставка на бензини - РДВР - Ловеч

  Доставка на бензини, дизелово гориво и газьол - РДВР - Ямбол

  Доставка на бензин - Медицинският университет - Пловдив, Пловдив

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (23) ЗОП/ Бензин А92Н, наливно  - 1500, 1, л., Сургунларе (12.04)

  (24) ЗОП/ Бензин А92Н, наливно -  4000, 1, л., Царево  (12.04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 10 и 11 февруари т.г., от 9.00 до 17.15 часа, в столичния хотел "Рила" ще се проведе семинар с международно участие по проблемите на генномодифицираните организми (ГМО), организиран от БСК с финансовата подкрепа на Програма "Леонардо Давинчи" на ЕС.
  ***
  На 11 февруари 2004 г. в х-л Шератон ще се проведе БИЗНЕС СРЕЩА,  организирана от Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа и Българската стопанска камара. Заявки за участие се приемат до 5 февруари 2004 г. 
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  На 5 февруари 2004 г. ще се проведе Общо събрание на Българската минна камара, член на БСК
  ***
  По инициатива на Индустриалната стопанска асоциация-Перник, административното ръководство на кметство "Перник Изток" проведе на 30 януари т.г. работна среща с представители на БСК, Българската строителна камара и Българската туристическа камара.
  ***
  На 29 януари 2004 г. се проведе общото отчетно-изборно събрание на Съюза на птицевъдите в България, член на БСК.
  ***
  МОТ и "Превемед" подариха на Службата по трудова медицина към ИСА-Ст. Загора, оборудване за измерване на основните рискови параметри на работното място
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  02.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10470.00
  (-15.00)
  Nasdaq Composite
  1486.00
  (-3.00)

  Стокови борси
  02.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.85
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.23
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.946
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.57
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.0175
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  399.30
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  604.30
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  812.30
  HOGS (cents/lb.)
  60.00
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  84.85
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  73.15
   
  Европа

  В понеделник немският производител на продукти за домакинството Henkel обеща да увеличи размера на дивидента, след като стана ясно, че приходите на компанията през изминалата година са се увеличили, въпреки по-слабите продажби. През 2003 приходите преди облагане с данъци са нараснали с 6%. Чистата печалба е скочила с 23% до 530 милиона евро. Продажбите са паднали с 2.3% до 9.44 милиарда евро. Henkel ще предложи да увеличи размера на дивидента си за 2003 на 1.20 евро (в сравнение с 1.12 евро преди година) за превигилировани акции, и на 1.14 евро (в сравнение с 1.06 евро преди година) за обикновени акции.
  Източник FT 

  САЩ 


  Както се очакваше, Boeing Co. назова Rockwell Collins Corp.и поделението Hamilton - Sundstrand на United Technologies Corp. като доставчици на някои части за новият реактивен самолет, разработван от компанията – 7E7 Dreamliner.  Hamilton Sundstrand ще достави четири системи за новият реактивен самолет, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2008, включително система за навигация и компютъризирана система за мониторинг. Rockwell Collins пък ще осигури системата за дисплей, както и системите за комуникация и надзор. Компанията Boeing съобщи, че е навлязла във финалните етапи на преговори, като добави, че в рамките идните няколко седмици ще бъдат оповестени и имената на други нейни системни партньори. 
  Източник CNNfn 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999