Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 28 Януари 2004 г., брой 1102
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (28.01.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.83105
USD/BGN 1.56254
CHF/BGN   1.24726
EUR/USD
1.2517*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Финансовият министър Милен Велчев грабна приза "Мистър Икономика". Велчев получи статуетката на Ставри Калинов "Рибарят и златната рибка" за цялостен принос в развитието на националната икономика. Вицепремиерът Лидия Шулева получи приза в категорията за принос в развитието на българската индустрия.
Източник: Стандарт

Ивайло Гюров е новият директор на Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация (ИАНТРИ). Бившият заместник програмен директор на БНТ е назначен без конкурс. 
Източник: Труд

95% от представителите на малкия и средния бизнес у нас подкрепят членството на България в Евросъюза, показват резултатите от представително проучване на общественото мнение, направено в рамките на Комуникационната стратегия за подготовка на страната ни за присъединяване към ЕС. 
Източник: Стандарт

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Булброкърс ще продава през борсата 30% от акциите на Българско речно плаване. Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора с инвестиционния посредник. Книжата ще се продават срещу компенсаторки. Те трябва да бъдат пуснати до 2 месеца. Срещу компенсаторки ще се продават и акции на 13-те фирми от пул Металик, съобщиха от фондовата борса. Търговете ще са от 30 януари до 2 април. Минималните цени за акция от 13-те фирми са 30 лв., с изключение на тези на Мизия-96-Плевен, за които наддаването тръгва от 1 лев за акция. 
  Източник: Стандарт

  Община Плевен подготвя търг с явно наддаване за продажбата на обособена част на Нов хлебозавод. Той е построен през 1998 г. и до момента обектът за приватизация не е експлоатиран. Местният парламент реши още през 1999 г. да приватизира обособената част и досега имаше няколко опита да бъде продаден с тайно наддаване. Тъй като сделка нямаше, общината намали цената на имота от 740 хил. лв. на 370 хил. лв. Обособената част е частна общинска собственост и се стопанисва от специализираното предприятие Жилфонд ЕООД
  Източник: Дневник

  Подготвя се нов търг за приватизацията на троянското дружество Леспром ЕАД, според решение на Агенцията за приватизация. Изготвя се и актуален правен анализ, оценка и информационен меморандум. На 29 декември беше първият публичен търг с явно наддаване. 
  Източник: Дневник

  Българска Фондова Борса - София - 27.01.2004

  Обща стойност: 861 354.95
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 189 879.02
  Свободен пазар: 454 897.95
  Приватизация 164 520.90
  Най-голяма промяна в цените на:
  Първомай-БТ (Първомай ) -93.75 %
  Шератон-София Балкан 74.63 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Флорина-България (София ) 21 666 000
  2 Мелта-90 (Търговище )
  4 226 000
  3 Линк (София ) 2 597 000
  4 Роял Сторидж (София )
  2 586 000
  5 Марица-Екофроуз (София )
  2 497 000
  6 Кенар Заре - Заре Шабхазян
  2 403 000
  7 Кенар (София )
  2 058 000
  8 Интербон България (София )
  2 012 000
  9 Варна-консерв (Варна )
  1 981 000
  10 Агро-Фока (София )
  1 957 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21030

  електроника/електротехника
  (1026 - 2%)
  енергетика  (438 - 1%)
  строителна дейност
  (434 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турска фирма търси (0223TR),
  ръчни инструменти за обработка на бижута, машини за обработка на бижута, украси за бижутерски магазини.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Печалбата за миналата година на Неохим АД, Димитровград, е малко над 4.2 млн. лв. според публикувания предварителен отчет и баланс, което би означавало ръст от над 60% спрямо предходната година. Според отчета, предаден в БФБ-София, за 2002 г. положителният резултат е в размер на 2.6 млн. лв. Цифрата обаче не отговаря на истината, както заявиха от Неохим. Всъщност за 2002 г. печалбата е била малко над 3.9 млн. лв., или нарастването през последната финансова година е само със 7.96%. 
  Източник: Пари

  Акциите на столичния производител на козметика Арома АД се листват на фондовата борса от 30 януари. Емисията е от общо 5 163 933 книжа с номинална стойност от 1 лев всяка. Решението за пускане на акциите на борсата дойде след окончателно решение на Върховния административен съд от края на миналата година, че Арома е публично дружество. 
  Източник: Дневник

  Страната  ни се е ангажирала пред Еврокомисията черната металургия да произвежда годишно 2.5 млн. т стоманени продукти от 2007 г. нататък. Толкова ще е общото производство от трите стоманодобивни дружества Кремиковци, Стомана Индъстри и Промет Стийл. Ангажиментът е поет в програмата за преструктуриране на стоманодобива, която е била представена неотдавна на Европейската комисия в Брюксел. 
  Източник: Пари

  Продажбата на правата за първоначалното увеличение на капитала на едно от първите лицензирани дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) - Капитал директ 1, ще започне от 4 февруари, съобщи фондовата борса. От тази дата инвестиционният посредник по предлагането Дилингова финансова компания ще обяви котировки за продажба на книжата на заинтересованите да получат акции от компанията.
  Източник: Дневник

  354 фирми от 27 страни ще участват в 12-ото издание на "Винария". От тях 166 са български, а 188 - чуждестранни. За първи път ще се представят производители от 12 държави, сред които Австралия, Израел, Испания, Канада, Люксембург, Япония, Русия. Изложението ще се проведе от 4 до 8 февруари в Пловдив. 
  Източник: Стандарт

  Предстоят промени в надзорния съвет на Биохим в резултат на извършени рокади в мениджмънта на Bank Austira Creditanshtalt /BA-CA/, собственик на Биохим, съобщиха от българската банка. Очаква се от надзора на Биохим да излезе Фридрих Кадрноска. 
  Източник: Пари

  Турският консорциум Тепе акфен, който получи лиценз за доизграждане и разработване на летището Иман хомейни в Иран, планира да построи бизнес център и петзвезден хотел в България, съобщи председателят на УС на дружеството Хамди Акън. Петзвездният хотел ще бъде построен в София и ще струва около 25 млн. долара.
  Източник: Дневник

  20,571 дка застроена площ, 18,562 дка земя и 3976 броя движими вещи, собственост на обявената в несъстоятелност авиокомпания Балкан, продадоха синдиците Станислав Лютов и Радослав Тонев. Купувач е фирма Булсофагро 2003 ЕООД. 
  Източник: Стандарт

  Спецпрограма за оценка и управление на атмосферния въздух чака одобрение от местния парламент. Мерките са специално за общините около КЦМ-Пловдив и засягат Асеновград и Куклен. Мащабната разработка визира срок за работа двадесет години напред и вече е минала през обществено обсъждане. 
  Източник: Марица

  До средата на февруари старозагорската фабрика Слънце БТ ще пусне нов вид цигари "Невада ултра", които са по леки от съществуващите сега. Цигарите съдържат 0,3 милиграма никотин и 3 милиграма катран и ще бъдат в овална кутия, съобщи директорът на дружеството Ангел Димитров. 
  Източник: Дневник

  Общи събрания днес

  Винпром-98 (Ловеч)
  Тексимтранс (Варна)
  Янтрапрес (Велико Търново)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на храни и хранителни продукти - Община Тутракан

  Доставка на хранителни продукти - Община Разград,

  Доставка на хранителни продукти - Община Гълъбово

  Доставка на хранителни продукти - "Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум" - ЕАД, София,

  Доставка на хранителни продукти - Община Пещера

  Комплексна доставка на хранителни продукти - "МБАЛ "Св. Иван Рилски" - ЕАД, София

  Доставка на кисело мляко - "Брикел" - ЕАД, гр. Гълъбово

  Доставка на хранителни продукти - Комплексът по детско хранене - София,

  Доставка на хранителни продукти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Разлог" - ЕООД, Разлог

  Доставка на хранителни стоки и захарни изделия - Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" - Сопот

  Доставки на хранителни продукти - Община с. Струмяни

  Доставка на хранителни продукти - Община Разлог

  Доставка на хранителни продукти - Община Раднево

  Доставка на всички видове хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки - Държавна дивечовъдна станция "Витошко Студена", с. Кладница

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (10) ЗОП/  Бензин А92Н, наливно - 3000, 1, л., Айтос (12.04)

  (11) ЗОП/ Дизелово гориво, наливно 
  -  10000, 1, л., Айтос  (12.04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва.
  ***
  БСК съвместно с Международната организация на труда организира работна среща по методика за оценка на риска на работното място. Срещата ще се проведе на 27-29 януари в гр.Стара Загора.
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  1 семестър CCNA – 19 януари  – 06 февруари – дневен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 15 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  Общо събрание на Съюза на птицевъдите в България ще се проведе на 29 януари 2004 г.
  ***
  Среща-семинар "Преференции за работодатели" организират на 30 януари 2004 г. в гр. Търговище Българската стопанска камара, Агенцията по заетостта и Областната управа на гр.Търговище
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  27.01.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10609.92
  (-92.59)
  Nasdaq Composite
  2116.04
  (-37.79)

  Стокови борси
  27.01.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.12
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.23
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9709
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.656
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  0.9832
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  410.100
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  655.50
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  854.10
  HOGS (cents/lb.)
  57.00
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  83.85
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  74.575
   
  Европа


  Във вторник BMW разкри 2% спад в продажбите през 2003, оправдавайки се със слабите позиции на щ.д. спрямо еврото. През 2002 немският производител на автомобили отчете финансов резултат в размер на 3.3 млрд. евро (4.1 млрд. щ.д.) преди облагане с данъци. През 2003, САЩ се превърна в най-силния пазар на BMW. Там бяха продадени 277 037 автомобила, което представлява 8% прираст. Продажбите през 2003 паднаха с 2.1% до 41.53 млрд. евро, но ако се игнорира ефекта от нестабилните валути, продажбите са се вдигнали с над 4%. Капиталовите разходи на компанията са се увеличили с 5.2% до 4.25 млрд. щ.д.
  Източник FT 

  САЩ   Xerox Corp. – най-големият производител на копирни машини в САЩ, обяви, че чистите приходи на компанията за четвъртото тримесечие са се увеличили 11 пъти, благодарение на въвеждането на нови продукти и съкращаването на разходите. Базираната в Стамфорд, Кънектикът компания съобщи в свое официално изявление, че чистите приходи са достигнали 222 милиона щ.д., или 22 ц. на акция, в сравнение с 19 милиона щ.д., или 1 цент на акция през същото тримесечие на предходната година. Продажбите бележат ръст от 1.1 % за пръв път от 14 тримесечия насам, достигайки 4.3 милиарда щ.д. 
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999