Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Понеделник, 26 Януари 2004 г., брой 1100
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (26.01.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.83824
USD/BGN 1.54099
CHF/BGN   1.24901
EUR/USD
1.2692*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 23.12.2003):  2.83%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
До началото на април 2004 г. всички банки ще трябва да преоценят отпуснатите кредити и да начислят по тях провизии, според новите изисквания на Наредба N9 на БНБ, приети от УС на Централната банка на 22 януари. Според наредбата всички заеми, които са просрочени повече от 90 дни, трябва да бъдат класифицирани като "необслужвани" и по тях да се начислят провизии, покриващи 100% от номиналния им размер.
Източник: Банкеръ

Комисията за финансов надзор(КФН) одобри единни форми и правила за изготвяне и представяне на отчетите за капиталовата  адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници. КФН одобри също и списък на 23 държави с развити капиталови  пазари, където инвестиционните посредници могат да купуват ценни книжа, за да изпълняват изискванията за капиталова адекватност.  
Източник: БТА

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Агенцията по приватизация е дала разрешение на БМФ да участва в създаването на смесено дружество с Булярд и да апортира активите на Варненската корабостроителница. Вече са започнали подготвителните работи за довършването на Трапезица, съобщиха от корабостроителницата.  
  Източник: Черно море

  50 депутати от всички парламентарни групи внесоха предложение да се създаде анкетна комисия за проверка на приватизационния договор на Кремиковци АД, обяви независимият народен представител Румяна Георгиева. Металургичният комбинат бе продаден през 1999 г. за 1 лев, като в момента задълженията му към бюджета, доставчици и работници са за около 1 млрд. лева. Междувременно изп. директор на металургичния комбинат Валентин Захариев заяви, че ръководството взема непрекъснато мерки за подобряване на условията на труд, но това се затруднява от големите задължения на дружеството.
  Източник: Монитор

  Агенцията за приватизация /АП/ обяви търг с явно наддаване за продажбата на 100% от капитала на Водоканалинвест ЕООД, София. Началната тръжна цена е 210 000 лева, а стъпката на наддаване 10 000 лева.  Депозитът за участие в търга е в размер на 20 000 лева.
  Източник: Дневник

  Българска Фондова Борса - София - 23.01.2004

  Обща стойност: 1 687 721.44
  Брой търгувани компании: 46
  Официални пазари: 417 913.77
  Свободен пазар: 1 209 241.83
  Най-голяма промяна в цените на:
  Металопак (Карнобат ) 2375.00 %
  Велбъжд (Кюстендил ) -97.34 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Производство на бои, лакове и подобни продукти, печатарско мастило

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Оргахим (Русе ) 10 540 000
  2 Лакпром (София )
  5 999 000
  3 Екон-91 (Русе ) 2 444 000
  4 Колора (Световрачене )
  2 176 000
  5 Бина (София )
  872 000
  6 Рекорди (София )
  572 000
  7 Дал (София )
  185 000
  8 Ив-Боди - България (София )
  160 000
  9 Софколор (София )
  76 000
  10 Прогрес (Нови Искър )
  46 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   20886

  електроника/електротехника
  (1026 - 2%)
  енергетика  (438 - 1%)
  строителна дейност
  (434 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция търси (0219TR),
  осветителни тела и прекъсватели.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Заводът за алуминиеви профили Стилмет АД ще насочи усилията си към строителството на обекти в туризма. Дружеството е реализирало 70 млн. лв. оборот, като е постигнало 27% ръст в износа и 24% в продажбите на вътрешния пазар през 2003 г. в сравнение с предходната година, съобщи търговският директор на Стилмет Христо Щерев.  
  Източник: Дневник

  Най-сериозни перспективи да пробие на иракския пазар има Булгартабак, както и компанията за минерална вода Девин, заяви националният координатор на Пакта за стабилност Милен Керемедчиев, който се завърна от конференция в Кувейт за възстановяването на Ирак. В изложението са участвали 140 държави, като България се е представила само с 12 фирми.   
  Източник: Монитор

  Извънредното общо събрание на акционерите на Арома, което бе насрочено за 20 януари, не се състоя поради липса на кворум. Основният акционер - фирма Синел, според члена на надзорния съвет на софийската козметична компания Евгений Иванов, не успял да се регистрира в определения срок.
  Източник: Банкеръ

  Към момента старите и новите задължения на Кремиковци АД са около 1 млрд. лв., съобщи изпълнителният директор на Кремиковци АД Валентин Захариев.
  Източник: Пари

  През следващите няколко години в Боровец ще бъдат вложени 100 млн. евро, обяви управителят на Софийска област Олимпи Кътев. Целта е курортът да бъде подготвен за евентуалното домакинство на България на зимните олимпийски игри през 2014 година. За да се превърне Боровец в европейски курорт обаче, първо трябва да се регулира собствеността. 
  Източник: Сега

  Увеличаване на капитала е гласувало общото събрание на акционерите на Системи за телеобработка и мрежи АД-Велико Търново. Броят акции, предложени за записване, е 419 564. Капиталът се увеличава, ако са записани и платени най-малко 300 000 и най-много 419 564 бр. 
  Източник: Пари

  Булгаргаз възнамерява да предложи част от капацитета на оптичната си телекомуникационна мрежа под наем, съобщи зам.-министърът на енергетиката и член на борда на директорите на държавното дружество Илко Йоцов. Според него мрежата на газовата компания е с дължина 650 км. и е втората по големина, след тази на БТК. Миналата година бе завършен и последният участък от мрежата между София и Ихтиман с дължина 80 км., добави Йоцов.  
  Източник: Монитор

  Сюзът на собствениците в Слънчев бряг има интерес към закупуване на алеите и тревните площи в курорта, съобщи председателят на съюза и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Елена Иванова. Освен алеите и тревните площи дружеството стопанисва ВиК и електропреносната мрежа. Собствениците се опасяват да не се повтори случаят с курорта Златни пясъци, където имаше конфликт между хотелиерите и фирмата, която стопанисва инфраструктурата.  
  Източник: Пари

  Инвестиции на обща стойност 40 млн. евро ще бъдат направени в свищовския химически комбинат Свилоза до началото на 2005 г., съобщи изпълнителният директор инж. Михаил Колчев. Средствата ще бъдат вложени в изграждане на нова сграда и оборудване. Предвижда се с новите въведения производството на целулоза за хартия да скочи двойно - до над 100 000 тона.  
  Източник: Дневник

  Създаденото в края на 2003 г. българо-холандско дружество Б и В ХЕРБС ООД изгражда модерна база за преработка на медицински и ароматни растения в троянското село Дебнево, съобщи управителят Тихомир Петков. В базата, която ще приеме първите количества билкова зелена маса през май т. г., ще се изсушават растенията, ще се смилат и пакетират. 
  Източник: Пари

  Кредиторите на Винпром-Габрово АД ще се събират през тази седмица по повод поисканото обявяване в несъстоятелност на дружеството, считано от 25 февруари 2003 г. Да се обяви винарната в несъстоятелност поиска още в началото на миналата година изпълнителният член на директорския борд Персей трейдинг ЕООД в лицето на неговия председател Николай Петров.  
  Източник: Пари

  Общи събрания днес

  Белко (Саня-Б) (Белене)
  Борекс-транс (София)
  Нова композит (София)
  Родопа-Нова Загора (София)
  Сплав комерс (София)
  Транспорт-гарант (Велико Търново)
  Унимет-73 (Свиленград)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на Internet трафик - Администрацията на Министерския съвет, София

  Доставка и инсталация на софтуер за обработка на доставените данни - Българската национална телевизия - София

  Доставка на персонални компютри - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД, Козлодуй

  Доставка на компютърен томограф - "Многопрофилна болница за активно лечение - Левски" - ЕООД

  Ежемесечна поддръжка на копирни машини - "Топлофикация Пловдив" - ЕАД, Пловдив

  Изработване на работен проект и документация - Министерството на околната среда и водите, София

  Отпечатване на ценни образци - "СКГТ - София" - ЕООД, София

  Отпечатване на вестник "Българска армия" и списание "Български воин" - Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация"

  Закупуване на компютризирана система за безхартиен електроенцефалограф - "Многопрофилна болница за активно лечение - Карнобат" - ЕООД

  Единна цялостна автоматизирана система - "Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - ЕООД, Горна Оряховица

  Доставка на канцеларски материали и медицински учетни форми - "МБАЛ Свети Иван Рилски Разград" - АД, Разград

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (5) ЗОП/  Бензин А92Н, БДС
  8638/97,наливно - 500, 1, л., М.Търново (12.04)

  (6) ЗОП/ Дизелово гориво, наливно 
  -  5500, 1, л., М.Търново  (12.04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Научно-практическа конференция с международно участие по проблемите на строителството се проведе на 22 януари 2004 г. в София
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва.
  ***
  БСК съвместно с Международната организация на труда организира работна среща по методика за оценка на риска на работното място. Срещата ще се проведе на 27-29 януари в гр.Стара Загора.
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  1 семестър CCNA – 19 януари  – 06 февруари – дневен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 15 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  Среща-семинар "Преференции за работодатели" организират на 30 януари 2004 г. в гр. Търговище Българската стопанска камара, Агенцията по заетостта и Областната управа на гр.Търговище
  ***
  Общо събрание на Съюза на птицевъдите в България ще се проведе на 29 януари 2004 г.
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  23.01.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10568.29
  (-54.89)
  Nasdaq Composite
  2123.87
  (4.86)

  Стокови борси
  23.01.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.83
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.96
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.999
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  6.08
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.019
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  408.00
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  636.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  856.50
  HOGS (cents/lb.)
  56.95
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  83.00
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  75.075
   
  Европа

  Съветът на директорите на френската козметична компания L’Oreal, която е мажоритарен акционер в Sanofi-Synthelabo, ще се срещне, за да обсъди оферта за придобиване на конкурентът-производител на лекарства Aventis. Евентуално придобиване или сливане би поставило началото на водеща групировка, оценявана на около 100 млрд. щ.д. (79 млрд. евро), която би била конкурент на лидерът в бранша – GlaxoSmithKline. Миналия петък и двете компании отрекоха информацията за водене на преговори, като многократно подчертаха, че вследствие на тези слухове, цената на акциите им се е повишила (с 3.4% на Sanofi и 5.2% на Aventis). От L’Oreal, обаче, нито отрекоха, нито потвърдиха информацията за събрание на Съвета на директорите, на което се очаква да бъде разгледано решението.
  Източник FT 

  САЩ 


  Най-големият производител на софтуер в света Microsoft Corp.обяви, че по-голям брой от очаквания клиенти са отказали да подновят дългосрочните си договори с компанията поради пробиви в сигурността, както и поради предпочитанията им към по-евтината програма Linux. Стойността на дългосрочните договори, подписани от Microsoft, е намаляла с 395 милиона щ.д. до 7.85 млрд. в края на декември 2003, в сравнение с 8.25 млрд. през септември. В същото време, компанията обяви по-висока от очакваната печалба, както и 19% скок в продажбите, които достигнаха рекордните 10.2 млрд. щ.д. през тримесечието завършващо на 31 декември. Това обаче не впечатли инвеститорите, които концентрираха вниманието си върху намалелия брой на договорите. 
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999