Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 15 Януари 2004 г., брой 1093
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (15.01.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.83392
USD/BGN 1.54099
CHF/BGN   1.25366
EUR/USD
1.2692*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 23.12.2003):  2.83%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
5,6% е инфлацията през 2003 г., отчете НСИ, което е с 1,6% над заложената в бюджета за 2003 г. Само за декември инфлацията е 1,8%, съобщи Радка Кънова от Националния статистически институт (НСИ). Хранителните продукти през последния месец на миналата година са поскъпнали с 4,2%, нехранителните стоки - с 0,3%. Най-голям е скокът при хляба - с около 8,5%. Брашното пък е поскъпнало със 7,7%. Увеличението на цената на яйцата е 4,2%. Рибата, птичето и свинското месо са се продавали средно с 1%-1,5% по-скъпо.
Източник: Сега

Турция поиска да й върнем дълг от $1,4 млн. и 189 хил. лева. Толкова са загубите на Турското генерално консулство у нас от фалита на Първа частна банка. Досега от тях не е платен нито лев, заяви финансовият министър Милен Велчев. 
Източник: Стандарт

Дефицитът във външната търговия на страната е $2,108 млрд. от януари до ноември миналата година, съобщиха от Националния статистически институт. Износът на страната е скочил с 30,6% и за първите 11 месеца на миналата година е за $6,819 млрд. 
Източник: Стандарт

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата  промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Процедура за приватизация на Общинска банка замислят в Столичната община. Тя щяла да започне след края на работата на временната комисия, която проверява дружествата с общинско участие, съобщи председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов пред Националния съвет на СДС. Кисьов отговорил на въпрос на бившия премиер Иван Костов какво ще се случи с Общинска банка, чиято приватизация бе обещавана от лидера на СДС Надежда Михайлова. 
  Източник: Новинар

  Италианският енергиен гигант Enel е вторият сертифициран кандидат за приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, след чешката електроенергийна компания CEZ. По неофициална информация документи за участие в конкурса са подали 8 компании, като срокът, в който Агенцията за приватизация трябва да ги сертифицира изтича на 15 януари. Индикативните оферти трябва да се подават до 30 януари. Ако Държавната комисия за енергийно регулиране не е готова с наредбата за ценообразуване на електрическата енергия, срокът за това може да бъде удължен с две седмици. 
  Източник: Монитор

  Българска Фондова Борса - София - 14.01.2004

  Обща стойност: 1 118 113.98
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 97 939.46
  Свободен пазар: 980 371.80
  Приватизация 132.92
  Най-голяма промяна в цените на:
  Диамант (Разград ) 1900.00 %
  Лотос-Трявна (Трявна ) -30.05 %

  BEIS рейтинг

  Производство на метални изделия, без машини и оборудване

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Инструмент-Тицит (Габрово ) 12 117 000
  2 Енергокабел (София )
  11 110 000
  3 Метал-Варна (Варна ) 7 191 000
  4 Резбонарезни 
  инструменти Габрово
  5 545 000
  5 Пресков (Стара Загора )
  4 902 000
  6 Корадо България (Стражица)
  4 848 000
  7 Дин-комерс (Пазарджик )
  4 556 000
  8 Химмаш (Хасково )
  4 052 000
  9 Таих Диппа (София )
  3 665 000
  10 Котлостроене (София )
  3 192 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   20586

  електроника/електротехника
  (1026 - 2%)
  енергетика  (438 - 1%)
  строителна дейност
  (434 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Словенска компания (0199SL),
  за търговия с метали, резервни части за автомобили търси контакти с български производители на цинк и катодна мед, 99%, с цел осъществяване на внос от Република България. 

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Италианската енергийна компания Enel или японската Mitsui можe да изгради заместваща мощност в ТЕЦ Марица-изток 1 вместо американската AES, съобщи пред парламентарната комисия по енергетика зам.-министърът на енергетиката Илко Йоцев. В момента AES държи 88% от централата, но се забави с осигуряване на финансирането на новото строителство. . 
  Източник: Пари

  20 млн. евро на малки фирми ще раздаде Райфайзенбанк. Кредитната линия е получена от Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ) със седействието на държавата, обявиха изп. директор на банката Момчил Андреев и зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски. За парите могат да кандидатстват фирми с по-малко от 500 работници и които не работят в селското стопанство. 
  Източник: Стандарт

  След среща в Дупница на Панчо Панайотов и заместник-министъра на икономиката Кирил Бозаджиев квотата на обработвания тютюн в Булгартабак - Дупница се вдига от 200 на 400 тона. Панчо Панайотов е изложил тезата си за бъдещето на Булгартабак - Дупница, настоявайки, че ако се стигне до приватизация, предприятието трябва да бъде закупено от общината за създаване на цигарена фабрика и запазване на работните места. 
  Източник: Струма - Благоевград

  Комисията за защита на конкуренцията наложи глоби за над 1,3 млн. лева през 2003 г., съобщи нейният председател  Петко Николов. Най-значителните санкции са за незаконни споразумения между застрахователите за фиксирана цена на "зелената карта". Те са глобени с общо 330 хил. лв. Асоциацията на хлебопроизводителите е санкционирана със 160 хил. лв. 
  Източник: Стандарт

  Няма да се правят компромиси за безопасността в Кремиковци и ако се наложи, ще се затварят отделни производства, съобщи изпълнителният директор на Главната инспекция по труда /ГИТ/ Тотю Младенов. Той се срещна с ръководството на комбината по повод аварията, при която загинаха трима и бяха обгазени още 23-ма души. 
  Източник: Пари

  С десет нови самолета трябва да се сдобият действащите български авиокомпании през тази година, като само националният превозвач България Ер ще вземе четири нови машини и по този начин ще удвои парка си, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев.
  Източник: Новинар

  Немската фирма SPL подписа писмо за намерения с Параходство БМФ за строителството на 6 5700-тонни кораба за генерални товари с опция за още 4 плавателни съда след това. Немските корабособственици заявиха интерес за работа с Параходство БМФ за строителство на кораби още при подписването на договора за продажба на акции на бившата Корабостроителница на консорциум Булярд. 
  Източник: Пари

  След 2 седмици ще бъде първото дежурство на хеликоптера за спешна медицинска помощ, който бе купен от финансовата група ДЗИ-Росексимбанк. От медицинската помощ ще се възползват клиентите на ДЗИ, за които услугата е безплатна. Корпоративни клиенти и всички, които сключат договор с нас, ще ползват услугата срещу заплащане.  
  Източник: Сега

  Акциите на Свободна зона-Бургас ще се търгуват на фондовата борса от тази година, съобщи управителят на дружеството Василий Скрипка. Това може да стане най-рано в началото на есента заради процедурата по изготвяне на проспект на дружеството и одобрението му от Комисията по ценни книжа, което ще отнеме около 3 месеца. 
  Източник: Пари

  АСБИС България отчита 25% ръст, 54 000 продадени твърди дискове и признание за най-добър дистрибутор за 2003 г.
  Източник: ComputerWorld e-Daily

  Български екип на Formula Telecom Solutions успешно въведе решения за плащане и управление на връзките с клиенти за телекомуникационен оператор в Индонезия. Само за 4 месеца - от август до декември 2003 г., експертите на FTS въведоха решението на място в Джакарта и осигуриха 24-часова поддръжка.
  Източник: Пари

  Общи събрания днес

  Агрогор (Добрич)
  Ахат-МБИ (София)
  Булпласт (София)
  Водно стопанство-Бургас (Бургас)
  Електросистем инженеринг (София)
  ЗММ-Хасково (Хасково)
  Инкомс-2000 (София)
  Нифарма-98 (София)
  Понс-холдинг (Бургас)
  Първи май-Дъщерно (Полски Тръмбеш)
  Реликс Вибро (София)
  Тирлин (Пловдив)
  Тисем-97 (Русе)
  Хибриден център по свиневъдство (Шумен)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на храни и хранителни продукти - Община Тутракан

  Доставка на хранителни продукти - Комплексът по детско хранене - София,

  Доставка на хранителни стоки - Община Вълчи дол

  Доставка на хранителни продукти - Дом за възрастни с деменция - гр. Дряново

  Доставка на хранителни продукти - Община Попово

  Доставка на хранителни продукти - Община "Марица"

  Доставка на хранителни продукти - Дом за възрастни с психични разстройства - с. Радовци

  Доставка на хранителни продукти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Бургас" - АД, Бургас

  Доставка на готова храна - Столична община,

  Доставка на храна - Центърът за спешна медицинска помощ - Варна,

  Доставка на хранителни стоки - "Областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар - Стара Загора" - ЕООД,

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП/ Хранителни продукти, по
  спесиф.- 1, 1, компл., Добрич (12 мес.)

  (2) ЗОП/ Хранителни стоки, по
  спесиф.- 1, 1, компл., София  (12 мес.)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  На 23 януари 2004 г. от 10 ч. до 15.40 ч. в заседателната зала  на Българска стопанска камара (ул. "Алабин" 16-20) ще се проведе традиционен семинар по "Годишно данъчно облагане и счетоводно приключване за 2003 г.". За допълнителна информация: тел. 987-99-29, 93-209-30.
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.
  ***
  БСК подготвя работни срещи със:
  * Вицепремиера и министър на икономиката г-жа Лидия Шулева и министъра на
  финансите г-н Милен Велчев във връзка с преотстъпването на корпоративния 
  данък в районите с висока безработица /чл.61д от ЗКПО/ и дадените 
  допълнителни указания на министъра на финансите по прилагането му;
  * Министъра на правосъдието г-н Антон Станков по повод драстичното 
  увеличение размера на съдебните такси.
  Във връзка с това се обръщаме към фирмите, регионалните и браншовите 
  организации при интерес да ни предоставят своите мнения, становища и 
  предложения, които ще бъдат взети предвид при обсъждането на поставените 
  проблеми. За контакти: Румяна Георгиева - тел. 987 63 93, e-mail: rumi@bia-bg.com
  ***
  Центърът за професионално обучение на БСК набира фирми, осигуряващи работни места за стажуване на лица, преминали курсове за професионално обучение в ЦПО на БСК.
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  1 семестър CCNA – 19 януари  – 06 февруари – дневен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 15 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  14.01.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10538.37
  (111.19)
  Nasdaq Composite
  2111.13
  (14.69)

  Стокови борси
  14.01.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.79
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.57
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9674
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  6.492
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  0.9909
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  422.00
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  643.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  855.00
  HOGS (cents/lb.)
  53.20
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  84.40
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  76.35
   
  Европа

  Dixons Group Plc. – най-голямата верига за продажби на дребно на битова електроника във Великобритания, обяви, че продажбите на компанията по време на коледните празници са скочили с 12%, подпомогнати от високото търсене на дигитални камери и разширяването на присъствието на веригата извън Великобритания. Продажбите, реализирани от магазини, функциониращи от повече от една година, са нараснали с 2% до 71.9 милиона паунда (133 милиона щ.д.) през 28-те седмици до 15 ноември. Dixons открива свои търговски обекти в Испания, Италия и други европейски страни. Засилените продажби през периода на празниците изпратиха акциите на Dixons до рекордни нива за последната една година.
  Източник Bloomberg 

  САЩ 


  Delta Air Lines Inc., третият по големина авиопревозвач в САЩ, обяви в официално изявление, че загубата на компанията през четвъртото тримесечие е намаляла до 327 милиона щ.д. благодарение на увеличения пътнически поток.Чистата загуба за периода е в размер на 2.69 щ.д. на акция, в сравнение с 363 милиона щ.д. или 2.98 щ.д. на акция през същото тримесечие на миналата година. Базираната в Атланта компания прогнозира на 12 ноември, че загубата през четвъртото тримесечие ще бъде между 365 милиона щ.д. и 415 милиона щ.д.
  Източник Bloomberg 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     

  Юли 2020
   ПВСЧПСН
  27  12345
  286789101112
  2913141516171819
  3020212223242526
  312728293031  

  Август 2020
   ПВСЧПСН
  31     12
  323456789
  3310111213141516
  3417181920212223
  3524252627282930
  3631      

  Септември 2020
   ПВСЧПСН
  36 123456
  3778910111213
  3814151617181920
  3921222324252627
  40282930    


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999