Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Сряда, 14 Януари 2004 г., брой 1092
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (14.01.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.83577
USD/BGN 1.53410
CHF/BGN   1.25189
EUR/USD
1.2749*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 23.12.2003):  2.83%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Гръцката ОТЕ е най-големият инвеститор в България за последните 11 г. Фирмата е вложила 530 млн. долара в развитието на мрежата на втория мобилен оператор в страната - ГлоБул, обяви директорът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев. 
Източник: Стандарт

Регистрацията на фирма у нас с минимален капитал от 5 хил.лв. струва средно 132 EUR, сочи доклад на ОИСР и ЕБВР за политиката към малките и средните предприятия в 9 държави от Югоизточна Европа. Най-евтино се открива фирма в Черна гора - 11 EUR, като там минималният капитал може да бъде 1 EUR. Най-скъпо е в Хърватия - 746 EUR за фирма с капитал до 2560 EUR.
Източник: Пари

Правителството се опитва насилствено да преразпредели пазара на безплатните лекарства в България в полза на местната фармацевтична индустрия, заявиха представители на асоциациите на чуждестранните научноизследователски и на американските фармацевтични производители. 
Източник: Дневник

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата  промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Империал Табако праща емисари за Булгартабак през следващата седмица. Те ще уточнят някои аспекти по приватизацията на Булгартабак. Това стана ясно след среща на вицепремиера Лидия Шулева с Ян Рос, директор за Източна Европа на компанията. Стартираме късно с интереса си към приватизацията на холдинга, но се надяваме да стигнем най-бързо до финала, заяви той. До 26 януари се приемат оферти за консултант по продажбата на тютюневия монополист.
  Източник: Стандарт

  Окончателното раздържавяване на пет дружества от системата на Минстрой започна на 6 януари с началото на поредния търг от масовата приватизация. Той се провежда за първи път на фондовата борса, като аукционите продължават всеки ден до 2 февруари. Голямата активност на тях беше през първите няколко дни, когато се изкупиха повечето от качествените акции. 
  Източник: Дневник

  Миноритарен пакет от 1.82% от капитала на благоевградското дружество за търговия на едро и дребно Пиринкомерс ООД беше приватизиран срещу 23 134 лева. Купувач е Пиринкомерс 99. Десет процента от цената на сделката са платени срещу пари в брой в деня на подписване на договора - 9 януари. Останалите ще се издължат в срок от 15 дни след тази дата с компенсаторни инструменти.
  Източник: Дневник

  Българска Фондова Борса - София - 13.01.2004

  Обща стойност: 1 167 402.73
  Брой търгувани компании: 55
  Официални пазари: 225 113.68
  Свободен пазар: 531 257.45
  Приватизация 648.00
  Най-голяма промяна в цените на:
  Орел-Инвест Холдинг София  70.00 %
  Тракийско пиво (Пазарджик) -32.81 %

  BEIS рейтинг

  Производство на мебели

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Граммер (Трудовец ) 4 429 000
  2 Явор-Петрич (Петрич )
  2 859 000
  3 Никром Тръбна мебел (Ловеч ) 2 764 000
  4 Магна-Г (София )
  2 325 000
  5 Никром - Мебел (София )
  1 541 000
  6 О.Р.Т. (София )
  1 363 000
  7 Емко-98 (София )
  1 116 000
  8 Абанос (Севлиево )
  1 077 000
  9 Дъб (Враца )
  812 000
  10 Интериор-И (София )
  775 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   20586

  електроника/електротехника
  (1026 - 2%)
  енергетика  (438 - 1%)
  строителна дейност
  (434 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Хърватската фирма търси (0202HR),
  производители на шоколад, сладкиши, рола, кексове, бонбони и компоти

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Централна кооперативна банка /ЦКБ/ поема бюджета на община Варна от началото на тази година, съобщи Димо Стоев, финансист на кметската администрация. В последните близо 4 г. обслужваща беше Общинска банка
  Източник: Пари

  Бившият премиер Жан Виденов става член на висшия мениджърски екип на ловешката фирма Бони оборот холдинг, съобщи в Ловеч изпълнителният директор на дружеството Борислав Николов. Холдингът Бони оборот е едно от най-големите месопреработвателни предприятия у нас с цехове в Ловеч, Правец, Карлово, Хасково, Велинград и Русе. 
  Източник: Сега

  Столичната компания Метрополитен ЕАД откри ограничена процедура за избор на кандидат, който да изработи техническия проект за продължението на първи метродиаметър. Става дума за отсечката от Интерпред до столичния квартал Младост, за която се набират предложения за работен проект.
  Източник: Дневник

  Консултанти от фирмите Аркадис и Плеядис пристигат на второто си посещение в страната ни, съобщи главният секретар на Министерството на енергетиката Славчо Нейков. Фирмите бяха определени за независими оценители на социално-икономическите последици при предсрочното затваряне на Трети и Четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй. До края на месеца трябва да е готов междинният доклад на експертите. Българската страна вече оцени загубите на 1,7 млн. евро.
  Източник: Стандарт

  Русенското дружество Общински пазари ще изгради закрит базар, в който под един покрив ще са обединени 30 търговски обекта, съобщи управителят на фирмата Милен Парашкевов. Проектът предвижда на мястото на постройка, изградена през 50-те години на миналия век, да се построи базар с обща площ 900 кв.м, от които 488 кв.м ще са търговска площ. 
  Източник: Дневник

  От 16 януари на фондовата борса започва вторичната търговия с облигации на Алма тур БГ. Те ще се търгуват на неофициалния пазар на дългови ценни книжа. Размерът на емисията е 750 хил. евро със срок от три години. Обслужваща банка на емисията е Алианц България. Парите ще се използват за строеж на нови хотели.
  Източник: Дневник

  Агенцията за държавни вземания ще продава на търг 99.62% от Ангора-99 АД придобити от държавата в производството по несъстоятелност на Бизнесбанка АД, Петрич, съобщиха от агенцията. Цената на дружеството е 600 хил.лв.
  Източник: Труд

  Агенцията за държавни вземания откри процедура за разпродажба на дълготрайни материални активи на УНИМАШ АД - гр. Дебелец. Първите търгове са обявени за следващата седмица. На тях ще бъдат предложени производствен корпус, разположен върху 15 дка застроена площ, машини и съоръжения на обща стойност 1.4 млн. лв. За продажба са обявени и 10 мостови крана с начална тръжна цена между 10 000 и 20 000 лв. всеки. 
  Източник: Пари

  На 20 януари Сливенският окръжен съд ще разгледа на свое заседание искането на Мина Черно море Бургас за откриване на производство по несъстоятелност за Топлофикация Сливен ЕАД, съдията-докладчик по делото Райна Стойнева. По време на заседанието си съдът ще реши дали да назначи експертиза и да открие производството, или да отхвърли молбата, но като предварителна обезпечителна мярка до приключване на делото е назначен временен синдик на топлофикационното дружество. 
  Източник: Дневник

  Икономическата полиция проверява дейността на фирмата за мониторинг на водната концесия в столицата Омонит.  Общо 1 079 048 лв. са били разходите на частната фирма за 2003 г., става ясно от изпълнението на бюджета на Омонит. Сумата се оценява на почти 1% от общите разходи на концесионера Софийска вода. Известно е, че дружеството за мониторинг е изцяло на издръжка на концесионера, т. е. за нея плащат всички софиянци. 
  Източник: Пари

  Английската компания Мелроуз ризорсис, проучваща двете черноморски находища на природен газ край Галата във Варна, обяви, че тестването им е било успешно, съобщи агенция Дау Джоунс. Двете находища имат значително повече обем от първоначално откритите запаси и резерви. 
  Източник: Дневник

  Общи събрания днес

  Бида (Котел)
  Бизнес иновационен център - Симе (София)
  Бимекс-инженеринг (Пловдив)
  Високоговорители (Благоевград)
  Енергоремонт холдинг (София)
  ЗММ-Нова Загора (Нова Загора)
  Лазурит-94 (София)
  Луксор-97 (Пловдив)

   
  Обществени поръчки

  Застраховка "Пълно Каско" и "Гражданска отговорност" - Централната лаборатория по пътища и мостове (ЦЛПМ) при Изпълнителна
  агенция "Пътища", София,

  Застраховка "Отговорност на собственици и оператори на летища" - Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация",

  Застраховане на моторните превозни средства - "Софийска вода" - АД, София,

  Денонощна въоръжена охрана - Национална компания "Железопътна инфраструктура"

  Охрана на обекти - Областният управител на Софийска област, София,

  Физическа охрана на обекти - "В и К" - ООД, гр. Исперих

  Денонощна въоръжена охрана и инкасо - Многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова" - АД, Перник

  Осигуряване на охрана - Община Криводол

  Кампания за повишаване общественото съзнание - Министерството на околната среда и водите, София

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП/ Техническо оборудване,
  по спесиф.- 2, 1, бр., Варна (60)

  (2) ЗОП/ Горива-бензин
  А95Н, дизел-по спес. - 116000, 2, л., София  (360)

  (3) ЗОП/ Горива-по спесификация  - 1, 1, компл., София  (12.04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Висшият статистически съвет обсъди Проект за Национална програма за статистически изследвания през 2004 г. Представителят на БСК в ВСС на НСИ Жечко Димитров внесе постъпилото предложение от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика за създаване на отделна номенклатура за различните видове етерични масла: розово, лавандулово и други етерични масла в номенклатурата на промишлената продукция на НСИ (ПРОДПРОМ).
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж. Подробности по темата
  ***
  На 23 януари 2004 г. от 10 ч. до 15.40 ч. в заседателната зала  на Българска стопанска камара (ул. "Алабин" 16-20) ще се проведе традиционен семинар по "Годишно данъчно облагане и счетоводно приключване за 2003 г.". За допълнителна информация: тел. 987-99-29, 93-209-30.
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката.
  ***
  БСК подготвя работни срещи със:
  * Вицепремиера и министър на икономиката г-жа Лидия Шулева и министъра на
  финансите г-н Милен Велчев във връзка с преотстъпването на корпоративния 
  данък в районите с висока безработица /чл.61д от ЗКПО/ и дадените 
  допълнителни указания на министъра на финансите по прилагането му;
  * Министъра на правосъдието г-н Антон Станков по повод драстичното 
  увеличение размера на съдебните такси.
  Във връзка с това се обръщаме към фирмите, регионалните и браншовите 
  организации при интерес да ни предоставят своите мнения, становища и 
  предложения, които ще бъдат взети предвид при обсъждането на поставените 
  проблеми. За контакти: Румяна Георгиева - тел. 987 63 93, e-mail: rumi@bia-bg.com
  ***
  Центърът за професионално обучение на БСК набира фирми, осигуряващи работни места за стажуване на лица, преминали курсове за професионално обучение в ЦПО на БСК.
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  1 семестър CCNA – 19 януари  – 06 февруари – дневен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 15 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  13.01.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10427.18
  (-58.00)
  Nasdaq Composite
  2096.44
  (-15.34)

  Стокови борси
  13.01.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.95
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.85
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.9875
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  6.30
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  0.997
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  424.00
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  659.70
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  855.10
  HOGS (cents/lb.)
  52.425
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  84.55
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  74.85

   

  Европа

  Германският консул Герхард Шрьодер е поискал от Китай да даде роля на Deutsche Bank AG в продажбата на акции на стойност 5 милиарда щ.д., готвена в китайския банков сектор, като по този начин се противопостави на конкурентите Citigroup Inc. и J.P.Morgan Chase & Co., според източници, запознати със ситуацията. Миналата седмица Шрьодер е изпратил писмо до китайския премиер Уън Дзябао в подкрепа на офертата на Deutsche Bank за управление на първоначалното публично предлагане на акции на China Construction Bank, третият по големина кредитор в Китай, заявиха източници, пожелали анонимност. Миналия месец немското Министерство на икономиката обяви, че шест немски компании – Siemens AG, Volkswagen AG, Bayer AG, BASF AG, ThyssenKrupp AG и Infineon Technologies AG – планират да инвестират 10.1 милиарда щ.д. в Китай до края на 2006. Китайското правителство планира през следващите десет години да продаде акции в държавни компании на стойност поне 50 милиарда щ.д.
  Източник Bloomberg 

  САЩ 


  Щатският производител на компютри и принтери Hewlett-Packard Co.Ltd. обяви, че ще инвестира 1 милиард щ.д. в Сингапур през следващите пет години с цел разширяване на производството си. Вторият по големина производител на компютри в света заяви, че ще измести част от производството си на Superdome сървъри от най-ново поколение извън САЩ в Сингапур, което би спестило на компанията значителни разходи и би съкратило времето за доставки до потребителите от азиатския регион. Инвестицията на HP ще даде тласък на електронната индустрия на Сингапур, на която се пада почти половината от износа на градът-държава (с изключение на нефта), но която напоследък запада, тъй като фабриките се изместват в страни с по-ниски производствени разходи като Китай.
  Източник Reuters 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999