Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 01 октомври 2018 г., брой 4804
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(01.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20425
USD   1.68956
CHF   1.72838
EUR/USD   1.1576*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бургаски медни мини ЕАД - Бургас
Винарна Свищов АД - София
Комплекс Колхида АД - Елхово
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Топлофикация Враца ЕАД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

По-ниски данъци да се плащат за коли на газ, предлагат от Българската стопанска камара в становище по предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. Предложението на МФ предвижда данъкът за леките и товарните автомобили до 3,5 тона да се определя от възрастта, мощността и екокатегорията. Според БСК е добре да се отчете видът на употребяваното гориво като автомобилите с дизелови двигатели бъдат разделени от тези с бензинови двигатели и монтирани газови уредби на метан и пропан-бутан. Наред с това от работодателската организация настояват да отпаднат екотаксите за моторни превозни средства, които се плащат при регистрацията им. Тези такси не изпълняват своето предназначение по отношение рециклирането на отпадъците и подобряване качеството на въздуха. От организацията настояват за цялостна реформа при формирането на таксите, които се събират в страната.

Източник: Труд

Печалбата на банките в България надхвърли един милиард лева в края на август - 1.088 млрд. лв. През същия период от миналата годината печалбата е била 913 млн. лв.,съобщи БНБ. Спрямо 2017 г. са намалели и разходите за обезценка - за осемте месеца на т.г. те са 301 млн. лв., при 329 млн. лв. година по-рано. Кредитирането продължава да расте, което е видно от брутния кредитен портфейл на банките. Само за месец увеличението е с близо 450 млн. лева. Кредитите за домакинства са се увеличили с 0.9% като нарастват и кредитите за нефинансови предприятия, други финансови предприятия и за сектор държавно управление. Депозитите в системата също се увеличават с близо 1% и в края на август възлизат на 88.7 млрд. лв.

Източник: ДневникДружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Биляна ООД - Българско Сливово   1 843  
  2   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   1 793  
  3   Месокомбинат Русе АД - Русе   967  
  4   Боримес ООД - Русе   794  
  5   Плевен МЕС ООД - Плевен   671  
  6   Месфууд АД - Радиново   468  
  7   Тандем Попово ООД - Попово   341  
  8   Булмес Груп ЕООД - София   314  
  9   Кармес ООД - Пловдив   210  
  10   Надежда - М ООД - Бяла-Рс   203  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.09.2018
  Обща стойност (BGN): 412 609.22  
Брой търгувани компании: 42
Premium 242 128.02
Standard 137 748.36
АДСИЦ 32 504.25
Структурирани 228.60
Най-голяма промяна в цените
Етропал АД - Етрополе 9.00 %
Емка АД - Севлиево -8.39 %
BaSE - Акции: 12 385.00
BaSE - АДСИЦ: 2 190.49

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Две от големите фирми за обществен автобусен превоз в България - “Юнион Ивкони” и “Груп плюс”, да станат 100% собственост на ново дружество - “Транспект”, разреши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сделката е на няколко етапа, при които се прехвърлят дялове. Финалният е придобиването на двете транспортни фирми от “Транспект”, като те ще продължат да съществуват като юридически лица. Целта на сделката “представлява възможност за стратегическа инвестиция. Очаква се тя да позволи на “Транспект” да се конкурира ефективно на пазара. Това ще бъде постигнато чрез анулиране на минимум 7 часови лота, които се изпълняват паралелно от двамата превозвачи, а пътнико-потокът е недостатъчен дори за един пълен курс. Икономията в пробег в този случай би била 2,1 млн. км, а финансовото изражение на тази икономия е 1,66 млн. лв., като анулирането на този пробег няма доведе до свиване на приходите. От свиване на наеми на търговски офиси ще се икономисат 100 000 лв. Има възможност да се прави икономия от възнаграждения и осигуровки на служители в администрацията и в търговските офиси, които ще бъдат закрити. Тя се изчислява на 690 000 лв. на година.

Източник: 24 часа

Лимитът за верификация на картодържателите (CVM) за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева. По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019-а. Увеличението на лимита за безконтактно плащане до 50 лв. без въвеждане на ПИН отговаря на нуждите и очакванията на българските картодържатели. През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%).

Източник: Банкеръ

"Софарма Трейдинг" АД отчита ръст от 19% на печалбата преди данъци на годишна база до 12,23 млн. лв. за осемте месеца на 2018 г. Само за август повишението е с 10% до 1,6 млн. лв. на годишна база. При продажбите повишението е от 9% до 469 млн. лв. за периода януари-август 2018 г. спрямо същия период на миналата година, а само за август ръстът на годишна база е с 4% до 59,63 млн. лв. Основен акционер в "Софарма трейдинг" е "Софарма" АД с дял от 72,71%. "Софарма трейдинг" АД е интегриран дистрибутор с търговия на едро с лекарства, козметика, хранителни добавки, внос на медицинско оборудване и други. Компанията притежава веригата от аптеки SOpharmacy. Акциите на "Софарма Трейдинг" АД поевтиняват с 2,78% в последните 12 месеца до 7 лв. за акция и 230 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределеният брутен дивидент е 0,3 лв. на акция или 4,3% дивидентна доходност, поради което общата доходност е положителна.

Източник: investor.bg

Канадската компания Black Sea Copper & Gold ще търси мед и злато в площта "Златуша" край Брезник, съобщи дружеството, след като получи разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми от Министерството на енергетиката. Чрез местната си компания "Зеленрок" Black Sea държи правата и върху площта "Калабак" в Източните Родопи, за което договорът беше подписан преди година. "Златуша" заема територия 195 кв. км северозападно от София в района на Брезник, където дружество на "Асарел-Медет" в момента разработва проект за добив на злато. Black Sea започна да прави оценка на площта през 2013 г. на базата на закупени данни и полеви изследвания, като от компанията посочват, че в района са открити множество проявления на мед и злато. "Black Sea преговаря с множество потенциални партньори за проектите си в България и получаването на разрешение за "Златуша" ще й позволи да напредне със стратегията си".

Източник: Капитал

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри Оливие Луис Жорж Пекьо за нов член на Съвета на директорите на "Групама Застраховане" ЕАД и на "Групама Животозастраховане" ЕАД. Искането е отправено от управлението на компаниите у нас, а от извършената проверка регулаторът е отчел, че новият член на СД отговаря на изискванията за заемането на позицията.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Българо-китайски бизнес форум за иновации в текстилната индустрия се проведе в София

Пазарът на труда се трансформира заради промяната на индустриалните модели

5 години от създаването на информационна система за оценка на компетенциите - MyCompetence

БСК излезе със становище по предложените от МФ промени в данъчното законодателство

Инж. Диана Варганова е новият председател на Клъстер „Мехатроника и автоматизация“

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в проучване на системата за обществени поръчки в България!

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

3 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

4 октомври: Пресконференция: „Възможности за трудова мобилност в трансграничния регион България – Румъния“

8 октомври: Заседание на НСТС

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

10-11 октомври: 2018 IPMA Conference - „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз вече официално приема дигитални документи за самоличност (eID). Новата eIDAS регулация влезе в сила, като позволява на гражданите на ЕС да използват eID на територията на целия ЕС, като документите да се признават от страните-членки, съобщи Европейската комисия в своя сайт. За сега обаче технологията се поддържа само от няколко държави. Германия и Италия вече са завършили процеса напълно. Хърватия, Естония, Люксембург и Испания също са завършили процеса, но той все още не е обнародван, което се очаква да се случи скоро. Белгия, Португалия и Великобритания са започнали изпълнение на процеса. Въпросният процес изисква страните-членки първо да представят своите платформи и технологии за eID пред Комисията. След това започва преглед от останалите страни-членки, за да е сигурно, че технологиите са съвместими и могат да се използват от тях. Когато този преглед приключи и всичко е наред, следва обнародване и страните се добавят към eIDAS.

Америка

САЩ и Канада се разбраха за нова сделка, която да замести Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Новото споразумение ще се нарича USMCA - Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, а текстът ще бъде оповестен в рамките на часове след подписването му. Планът е за лидерите на трите северноамерикански страни да го подпишат през ноември, след което ще бъде изпратено в Конгреса за одобрение. Американските млекопроизводители ще получат по-голям достъп до пазара, а Канада се съгласи да ограничи износа на автомобилни части в Щатите. Сделката ще "възстанови балансa в търговските отношения с Мексико и Канада", като подчерта нови правила за произхода на автомобилите и достъпа до пазара на млечния сектор в Канада. Споразумението ще модернизира и досегашните правила на NAFTA, добавяйки разпоредби за дигиталната търговия и интелектуалната собственост. Според американския служител сделката е "едно от най-приложимите търговски споразумения, които някога сме имали".

Източник: CNN

Азия

Китай ще осигури повече подкрепа за своите компании в областта на атомната енергетика, за да излязат извън страната и да укрепят своите позиции на международните пазари. Това се предвижда в новия законодателен проект, представен на индустрията за консултации. Китай планира да доведе общия инсталиран атомен капацитет до 58 гигавата до края на 2020 г. от настоящите 37 гигавата. Страната има амбиции да стане глобален играч на пазара и е създал трето поколение реактор, известен с името „Hualong One“, който да продава на чуждестранните пазари. Китай вече подписа редица правителствени споразумения с Бразилия, Аржентина, Уганда и Камбоджа, като реактор „Hualong One“ в момента преминава през процес на техническо одобрение (GDA) във Великобритания.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
28.09.2018
Dow Jones Industrial
26 458.31 (18.38)
Nasdaq Composite
8 046.35 (4.39)
Стокови борси
28.09.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)73.53
Heating oil ($US/gal.)2.3600
Natural gas ($US/mmbtu)3.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 192.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.63
Platinum ($US/Troy Oz.)815.40
Hogs (cents/lb.)57.92
Live cattle (cents/lb.)118.85

       Опознай България

Желязната църква Св.Стефан стана на 120 години

120 годишният юбилей на Църквата Св.Стефан в Истанбул беше отбелязан с тържествена литургия, която се отслужи начело с митрополит Киприян. Храмът се издига в квартал Фенер, на самия бряг на Златния рог. Построена е на мястото на изгорялата стара дървена църква. Кръстена е в чест на българския княз Стефан Богориди, който осигурява мястото за нейното построяване. Нa 25 октомври 1859 г. той поставя основния камък на Желязната църква „Свети Стефан“. Поставянето на основния камък е напълно символичен акт от страна на Богориди, тъй като истинското строителство на днешната църква започва 33 години по-късно, когато екзарх Йосиф също полага основния камък на 27 април 1892 г. Понеже теренът бил насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Железните елементи са с обща тежина 500 тона и са докарани с кораб от Виена. Построяването на църквата струва на българската държава над 1 млн. франка. Тържественото освещаване на новата църква „Свети Стефан“ е извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 година – празника Рождество Богородично. Тя представлява трикорабна базилика, с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Камбанарията на църквата Св. Стефан е 40 м. висока, а шестте камбани за нея са направени в Русия. В двора на църквата, наричана още българският Йерусалим, са погребани Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, Екзарх Йосиф и др. Църквата Свети Стефан е единствената православна желязна църква в света. Реставрираната църквата Св.Стефан в Истанбул отвори врати на 7 януари 2018 г. след шестгодишен ремонт.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.10.2018
Българска версия: 29693, Английска версия: 2914

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999