Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 14 март 2013 г., брой 3422
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(14.03.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.25378
USD/BGN   1.50669
CHF/BGN   1.58765
EUR/USD   1.2981*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0.01%  

www.procreditbank.bg
ПроКредит Банк отпуска нови нисколихвени бизнес кредити по инициативата ДЖЕРЕМИ
Заемите от банката за родните фирми са не само с облекчени условия за обезпечение, но и с двойно по-ниски лихви и такси.
Кредитите се отпускат
без такса за разглеждане на документи и без годишна такса за управление на заема.
www.procreditbank.bg

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Трансимпекс АД - София
Рока България АД - Каспичан
Контактни елементи АД - Драгоман
Шумен-Табак АД - Шумен
Беллиссимо АД - София
Вива Трейдинг ЕООД - Алфатар
Ветбиофарм Приват АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Инфлацията през февруари е 0,1 на сто, от началото на година – 0,5 процента, а спрямо втория месец на миналата година индексът на потребителските цени се е повишил с 3,6 на сто, показват данните на националната статистика. При храните и безалкохолните е отчетено понижение на цените на месечна база с 0,1 на сто, но за година поскъпването в тази група е 5,2 процента. При алкохола и тютюневите изделия се наблюдават леки ръстове – 0,1 на сто за месец и 0,5 процента за година. Резпродажбите са довели до понижения при облеклото и обувките, където е отчетено месечно понижение от 2,2 на сто и годишно от 1,6 процента. В сферата на жилищата – ремонт, наеми и комунални разходи, месечното повишение на цените е 0,1 процента, а годишното е далеч по-драстично – 8,3 на сто. Мебелите е електроуредите през февруари също са поскъпнали – с 0,4 процента на месечна база и с 0,8 на сто на годишна основа. 

Източник: Дарик радио

България е на първо място в класацията по нарастване на индустриалното производство в Европа през януари, сочат данни на Евростат. Увеличението е с 8% спрямо същия месец на предходната година. На месечна база ръстът е с 1.1%, което е известно забавяне на покачването от декември, когато бе отчетено увеличение от 2.9%. С 8% на годишна база се увеличава и индустриалното производство в Литва. На трето място е Естония с ръст от 5.5%. Като цяло тенденциите в Европа са за свиване на индустриалното производство, като през януари данните са повлияни и от сезонни характеристики. Индустриалното производство в еврозоната през януари се е понижило с 0.4% на месечна база. Също с толкова се е свила активността в по-широкия формат на 27-те страни членки на Европейския съюз. В данните се съдържа и сезонен елемент. На годишна база индустриалното производство намалява с 1.3% в еврозоната и с 1.7% в Европейския съюз.

Източник: Дума

Концесии

Вече шест компании са купили документи за участие в конкурса за проучване и добив на нефт и газ в блок "Терес" в Черно море. Това обяви при предаването на поста си вече бившият министър на икономиката Делян Добрев. Петима от кандидатите са големи международни играчи в този сектор, а шестата е американска компания. Имената им обаче засега остават в тайна, защото самите те са пожелали да останат анонимни на този етап от конкурса, каза Добрев. Като причина за големия интерес към конкурса той изтъкна големия потенциал за откриване на залежи на газ. От думите му стана ясно, че не е изключено да се появят и още кандидати.

Източник: Стандарт

Дружества
Посредническа дейност по операции с недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Галакси пропърти груп ООД - Пловдив   77 819  
  2   Сентръл Техно Пропъртис ЕАД - София   28 536  
  3   Еуротерра България АД - София   27 360  
  4   Арена-ди-Сердика ЕАД - София   21 291  
  5   Надин Реал Естейт ЕООД - София   11 531  
  6   Радис Груп АД - Пловдив   9 051  
  7   Лазаров Недев АД - София   4 867  
  8   Винъс АД - София   2 163  
  9   Феърплей Пропъртис Мениджмънт ЕООД - София   1 135  
  10   Джерман София АД - Дупница   1 075  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.03.2013
  Обща стойност (BGN): 855 210.70  
Брой търгувани компании: 43
Premium 535 394.25
Standard 293 233.12
АДСИЦ 24 499.32
Облигации 1 632.51
Права 451.50
Най-голяма промяна в цените
Енергони АД - София -79.59 %
Инвестор.БГ АД - София 16.67 %
BaSE - Акции: 676 223.56
BaSE - АДСИЦ: 25.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първа копка на втори завод в Пловдивска област направи през 2012 г. шведско-швейцарската компания ABB. В землището на Раковски ще се изгради предприятие за производство на електрическо оборудване - продукти за ниско и средно напрежение, а предвидената инвестиция е в размер на 23 милиона долара. Производствената база ще бъде построена върху обща площ от около 15 000 квадратни метра и по план трябва да бъде пусната в действие до края на 2013 г. Това е втората мащабна инвестиция на АББ в района на гр. Пловдив. АББ функционира в България чрез три компании в пет различни локации. Трите производствени бази на АББ са разположени в Севлиево, Петрич и Раковски. Заводът “AББ Авангард” в Севлиево е приватизиран от ABB през 1996 г. Той е създаден през 1962 г. и е специализиран в производство на оборудване за средно и високо напрежение. През 1996 г. ABB изгради и производствена база в Петрич - “АББ контрол”, която през 2005 г. се вля в “АББ България”. Новата инвестиция на зелено ще бъде четвъртото предприятие на АББ в България. С него общият брой на служителите на АББ в страната ще достигне 1800.  ABB е лидер в технологиите за производството на енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови и промишлени клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Концернът АББ има свои компании в над 100 страни в света и повече от 145 000 служители.

Източник: Марица

Опитните образци на четири багера и една фадрома вече са готови. Предстои изпитването им, веднага след което започваме серийно производство. Това заяви инж. Димо Зафиров, управляващ съсобственик в “Българска индустриална група” АД, чието дъщерно дружество “Каелбле България” ЕООД даде през 2012 г. старт на съвместна инициатива с дългогодишния си партньор - немската фирма Atlas Maschinen GmbH. Тя е собственост на пловдивчанинът Фил Филипов, от половин век емигрант в САЩ, добил световна популярност като реаниматор на фирми пред фалит. Тежката строителна техника - 4,5-тонни багери и 36-тонни челни товарачи (фадроми), ще се произвежда в Пловдив. За целта е реконструирано едно от старите халета на “Балканкар Рекорд” на “Кукленско шосе”.

Източник: Марица

Собственикът на Ново Химко Николай Галчев оттегли молбата си, с която обжалваше възобновеното производство по несъстоятелност на торовото дружество. На тази база състав на Върховния касационен съд с председател Росица Ковачева прекрати производството по търговското дело, с което на практика остана в сила съдебното решение за възобновяване на несъстоятелността на преустановилия дейност вече години наред завод.

Д-р Костадин Ангелов е назначен за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ Александровска – гр. София. Заповедта за назначението е подписана от принципала на лечебното заведение – министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Д-р Ангелов е хирург в Клиниката по хирургия в Александровска болница и асистент по хирургия в Катедрата по хирургия на Медицински университет – София. 

Източник: Фирмена информация

"Ремонтно-възстановително предприятие Кьоне", една от инфраструктурните компании, контролирани от Васил Божков, влезе в процедура по несъстоятелност. От дружеството обявиха, че с решение от 5 март Софийският градски съд е открил производството. За начална дата на неплатежоспособността е приета 2 септември 2010 г., а временен синдик ще е Елин Топалов. "РВП Кьоне" е част от публичното "Железопътна инфраструктура-холдингово дружество", което наскоро се преименува на "Инфра холдинг". Холдингът е приемник на "Нове индъстри", контролиран от Божков. През август миналата година в несъстоятелност беше обявено друго дружество от структурата на "Инфра холдинг" - "Национален изследователски институт по транспорта". Началната дата за неплатежоспособността му е 24 април 2011 г. Месец по-рано, през юли 2012 г., в несъстоятелност влезе и "Локомотивен и вагонен завод" - Русе, чиято неплатежоспособност е от 14 юли 2011 г. насам. Активите на компаниите от "ЖП инфраструктура-холдингово дружество" на няколко пъти се продаваха на търг от частен съдебен изпълнител по искане на ОББ.

Източник: Капитал

Софийската компания „Телсо” вече владее 10.01% от великотърновската „Момина крепост”. Дружеството е успяло да изкупи неколкостотин акции само преди броени дни, за да формира миноритарния пакет. Основен акционер в предприятието продължава да бъде „Софарма” на Огнян Донев, който наскоро изкупи основната част от градската поликлиника. Донев контролира малко над 50 на сто от дружеството, а останалото притежава холдингът „Доверие”, а вече и „Телсо” АД. По последни финансови данни „Момина крепост” има спад в продажбите от 5 на сто.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 март 2013 Проект на Кодекс за административните нарушения и наказания
Новини от БСК и членовете на БСК

BUSINESSEUROPE: Фискалната консолидация трябва да е придружена с реформи, стимулиращи растежа

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

14 март: Семинар „Добри практики и стратегии за управление на промяната“

19 март: Работна среща по проект "Социалният диалог в строителната индустрия"

На 19 март т.г., от 15.00 до 17.00 часа, в БСК (ул. Алабин 16-20) ще се проведе работна среща за обсъждане на направените от БСК предложения за промени в КТ и КСО, преди внасянето им за одобрение от Управителния съвет на БСК.

Срок – 19 март: Проект за отмяна на три наредби в областта на енергетиката

Обучение „Pазработка и управление на проекти, финансирани по ОПКБИ” - 21 и 22 март 2013 г.

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

ОБЯВА: Открит избор с обект "Закупуване на хардуер - доставка и системна интеграция на комуникационна и сървърна техника" (срок до 28.03.2013 г.)

Обучителен семинар: Подобряване на екологичните и енергийни показатели на малки и средни предприятия. Възможности за участие по европейски проекти – град Русе – дата 28 март 2013 г.

Конференция „Летящ старт“ с възможност бизнеса да избере стажанти – 29 март 2013 г.

17-19 април: Международно изложение за горещи и студени напитки “CHBIX 2013”

8-11 Май: Китайски международен панаир за технологии - 8-11 май, 2013, Шанхай, Китай

30 май: GO GREEN TO ENVIRONMENT 2013 – G2E2013 - срещи за бизнес сътрудничество и технологичен трансфер в областта на околната среда, рециклирането и ВЕИ. Срок за регистрация – 9 май!

5-7 юни: Двустранни бизнес срещи за МСП в рамките на Futurallia 2013 – Истанбул. Срок за регистрация – 6 май!

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNA 3 сем. - 23 февруари 2013 - съботно-неделен 
CCNP – Switch -23 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Индустриалното производство в еврозоната през януари е спаднало повече от очакваното, увеличавайки сигналите, че рецесията в региона се пренася и в първото тримесечие на 2013 г. Икономиката на еврозоната се свива вече пет поредни тримесечия и безработица от 11,9%. Производството във валутния съюз, както и в целия ЕС, се е понижило с 0,4% спрямо декември, когато то нарасна с 0,9% в еврозоната и с 0,8% в ЕС, обяви Евростат. На годишна база производството през януари е спаднало съответно с 1,3% и 1,7%. Данните са навременно напомняне, че въпреки подобрението на бизнес доверието и нагласите на финансовите пазари, регионът може да остане в рецесия и през първото тримесечие, коментира Бен Мей, икономист в Capital Economics в Лондон.

Източник: Блумберг

Америка

Интернет търсачката Google плаща почти 15 милиона долара бонуси на четирима от топ мениджърите си за работата им миналата година. Но двамата й съоснователи, включително главният изпълнителен директор Лари Пейдж, няма да получат нищо. Най-голямото възнаграждение от тази сума е за изпълнителния председател и бивш бос Ерик Шмит, който ще получи 6 милиона долара. Останалите пари са за главния юрисконсулт, главния финансов директор и главния бизнес директор. Адвокатът Дейвид Дръмонд получава 3 милиона, докато финансистът Патрик Пишет и бизнес директорът Никеш Арора вземат по 2, 8 милиона, съобщи компанията Лари Пейдж и другият съосновател Сергей Брин обикновено си определяха по 1 долар заплата, откакто Google стана публична компания през 2004 г., но акциите им струват милиарди.

Източник: BBC

Азия

От китайския компютърен гигант Lenovo официално заявиха, че не правят оценки на канадския производител на смартфони BlackBerry (бившата Research in Motion) за евентуалното му закупуване в даден бъдещ момент. По този начин бе опровергана публикуваната от френското бизнес издание Les Echos информация, че Lenovo обмислят подобна сделка. „Не се извършва никаква специфично оценяване или друга дейност, засягаща BlackBerry” заяви в официален имейл говорителят на Lenovo Бриън Тинглър. Акциите на изпадналата в тежка криза канадска компания скочиха вчера с 14%, след като изпълнителният директор на Lenovo Янг Янгинг коментира, че компанията му може да обмисли закупуване на BlackBerry.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
13.03.2013
Dow Jones Industrial
14 455.28 (5.22)
Nasdaq Composite
3 245.12 (2.80)
Стокови борси
13.03.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)92.52
Heating oil ($US/gal.)2.9200
Natural gas ($US/mmbtu)3.6800
Unleaded gas ($US/gal.)3.1400
Gold ($US/Troy Oz.)1 588.40
Silver ($US/Troy Oz.)28.96
Platinum ($US/Troy Oz.)1 593.10
Hogs (cents/lb.)90.08
Live cattle (cents/lb.)128.55

       Опознай България

Земенски манастир Св. Йоан Богослов

Земенският манастир Св. Йоан Богослов е разположен непосредствено до град Земен, в красива местност в полите на Конявската планина, в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма. Той е един от най-старите и ценни паметници на изкуството и културата в България. Манастирският храм "Св. Йоан Богослов" (реставриран 1354 г.) представлява кръстокуполна сграда, изградена изцяло от бигор. Почти кубичната форма я прави забележителен паметник на българската средновековна архитектура. Няма друга такава запазена църква в България. Наред със забележителната си архитектура Земенският манастир е прочут най-вече с изключително ценните си старинни стенописи от времето на последното изписване на църквата в 1354 г. Тук се намира и един от най-старите стенописни образи на прославения български светец Иван Рилски.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.03.2013
Българска версия: 25865, Английска версия: 3079

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999