Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 06 юни 2017 г., брой 4477
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(06.06.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24473
USD   1.73867
CHF   1.80161
EUR/USD   1.1249*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Абритус Инвест АД - Разград
Агро поа инвест АД - Сливен
Агрогор АД - Генерал Тошево
Алмина АД - Лом
АРЗ Победа АД - Лясковец
Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив
БИСС-91 АД - Пловдив
Бриз 2 АД - Стара Загора
Велбъжд АД - Кюстендил
Велбъжд Стил АД - Кюстендил
Винтехпром АД - Пазарджик
Евро алианс геотехника АД - София
Еко енерджи АД - Поленица
Икем АД - София
Кабиле ЛБ АД - Ямбол
Компютест АД - София
Лайпциг 2000 АД - Пловдив
Логистика АД - Пловдив
Май 04 Холдинг АД - Монтана
Мелор инвест БГ АД - София
Мизия 96 АД - Плевен
Многопрофилна болница за активно лечение Св.Пантелеймон АД - Ямбол
Олимп Спорт Тетевен ООД - Тетевен
Осветителна техника АД - Котел
Пампорово АД - Чепеларе
Победа АД - Лясковец
Пресков АД - Стара Загора
Прогрес АД - Стара Загора
Равна АД - Враца
Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево
Самоков Боровец 21 АД - Самоков
Самоков Боровец АД - Самоков
Сирма солюшънс АД - София
Социален фонд Mай 2000 АД - Монтана
Спектър АД - София
Стройкомбинат М АД - Стара Загора
Телекомплект Инвест АД - София
Тератест АД - София
Техника 157 АД - Варна
Технотест АД - София
Товарни превози-Силистра АД - Силистра
Тосита АД - Русе
УСМА АД - Монтана
Хеброс П АД - София
Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Иĸoнoмиĸaтa нa Бългapия щe расте c 3% пpeз 2017 г., прогнозира Cвeтoвнaтa бaнĸa. B последния cи дoĸлaд институцията зaнижaвa oчaĸвaниятa cи, cлeд ĸaтo пpeз янyapи 2017 г. нaпpaви пpoгнoзa зa 3.2% pъcт. Изглeдитe зa 2018 и 2019 г. ce пoдoбpявaт и пpeз тeзи двe гoдини иĸoнoмиĸaтa ни щe pacтe c 3.3% и 3.5% cъoтвeтнo oт 3.2% и 3.3% пpoгнoзa пpeз янyapи. Aнaлизaтopитe oчaĸвaт pacтeжът в Eвpoпa и Цeнтpaлнa Aзия дa ce yвeличи дo 2.5% пpeз 2017 г. и 2.7% пpeз 2018 г., пoдĸpeпeн oт yвeличaвaнeтo нa изнoca и нaмaлявaнeтo нa гeoпoлитичecĸитe pиcĸoвe и нecигypнocттa нa вътpeшнoпoлитичecĸo нивo cpeд дъpжaвитe. Глoбaлният иĸoнoмичecĸи pacтeж щe ce ycĸopи дo 2.7%, a pacтeжът в paзвитиe иĸoнoмиĸa щe дocтигнe cpeднo 1.9%.

Източник: Банкеръ

Дocтaвĸитe нa гaз oт Pycĸaтa фeдepaция ĸъм Бългapия в пepиoдa oт мeceц янyapи дo мaй 2017 г. ca нapacнaли c 14,5% в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд пpeз 2016 г., cъoбщи pycĸaтa aгeнция PИA Hoвocти, ĸaтo ce пoзoвa нa инфopмaция oт pycĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния „Гaзпpoм“. Hямa дaнни зa aбcoлютнaтa cтoйнocт нa pycĸитe гaзoви дocтaвĸи ĸъм cтpaнaтa ни. Πpeз 2016 г. „Гaзпpoм“ e дocтaвилa нa Бългapия oбщo 3,18 млpд. ĸyбични мeтpa гaз - c 2,1% пoвeчe, oтĸoлĸoтo пpeз 2015 г.

Източник: 24 часаКонцесии

Концесията за добив на манганови руди от мина "Оброчище" е временно спряна. Компанията, която оперира находището - "Евроманган", дължи 205 хил. лв. концесионни такси на държавата. Затова договорът се прекратява, докато сумата не бъде преведена, съобщиха от Министерството на енергетиката. Спирането на концесията не отменя задължението на компанията да стопанисва мината, т.е. да поддържа съоръженията и да осигурява безопасни условия. "Евроманган" има 25-годишна концесия за добив на манганови руди в находище "Оброчище - Северозападен участък", който изтича през 2024 г. Към май 2016 година компанията е била изпълнила задълженията си по договора. В момента има забавяне, като дружеството е било поканено доброволно да изпълни задължението си още през октомври 2016 г. Към 30 май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на лекарствени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Балканфарма Дупница АД - Дупница   18 355  
  2   Бул Био НЦЗПБ ЕООД - София   9 869  
  3   Кенди ООД - Банкя   5 006  
  4   Балканфарма Троян АД - Троян   3 600  
  5   МСФарма АД - София   2 728  
  6   Химакс Фарма ЕООД - София   1 528  
  7   Адифарм ЕАД - София   1 297  
  8   Сервие България ЕООД - София   1 103  
  9   Ветпром АД - Радомир   982  
  10   Ес Ти Ес Медикал Груп АД - Сандански   845  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 05.06.2017
  Обща стойност (BGN): 2 254 369.91  
Брой търгувани компании: 39
Premium 1 509 550.96
Standard 667 245.12
АДСИЦ 77 189.85
Структурирани 383.99
Най-голяма промяна в цените
Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София -21.19 %
Алтерко АД - София 7.62 %
BaSE - Акции: 7 691.26
BaSE - АДСИЦ: 387.15

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Заводът за ремонт на авиационна техника "Авионамс" АД, който държавата придоби след краха на КТБ, ще получи финансова помощ от Министерството на икономиката, за да изпълни договор за ремонт на 36 вертолета, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка (NSPA). Държавната консолидационна компания спечели организиран от частен съдебен изпълнител търг и плати 29 млн. лв. за дружеството, контролирано преди това от Цветан Василев. Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили. "Авионамс" разполага със сертификати, издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността. Предприятието единствено извън Русия извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и Су.

Източник: Дневник

Гръцкият собственик на "София хотел Балкан", по-известен като бившия Sheraton, се е договорил да придобие още един хотел в София. Това е Park Inn by Radisson, намиращ се до бул. "Никола Вапцаров" в "Лозенец". Продавач е фондът за имоти с гръцки капитали Bluehouse. Смяната на собствеността става в Кипър. Сделката за продажба на хотела все още не е окончателно завършена, като остава да се изчистят някои технически въпроси и се очаква изпълнението на сделката да приключи съвсем скоро. Предишният собственик беше дал хотела като обезпечение по кредит от 7.6 млн. евро. Направени са промени в управлението на Park Inn by Radisson, които индиректно говорят за смяната на собствеността. Промяната най-вероятно е ще в кипърското дружество "Расна", собственик на българското "Грийнвил България", в което е хотелът Park Inn by Radisson. На 29 май едноличният собственик е направил смяна в ръководството на дружеството, менажиращо хотела, като на мястото на доскорошния управител е назначена Мария Драндаки. Тя е представител в "Юропиън хотел ентърпрайзис", собственост на Йоанис Николаос Даскалантонакис, като компанията има 23.4% участие в "София хотел Балкан" АД (бившия Sheraton). Компанията е регистрирана на адреса на хотела на площад "Света Неделя" 5. Петзвездният "София хотел Балкан" от 2014 г. оперира под марката The Luxury Collection. И този, и предишният бранд са част от американската компания Starwood Hotels, като компанията поднови тогава договора си за франчайз за още 10 години. Компанията има приходи от 18 млн. лв., докато купуваният хотел е с доста по-малък бизнес - 3.7 млн. лв. Дружеството "София хотел Балкан" е листнато на фондовата борса, като най-големи акционери в него са регистрираното на Маршаловите острови Bandola Properties и кипърската Kokari, но реално е част от гръцката Kokari на Йоанис Даскалантонакис.

Източник: Капитал

Kaufland България планира да инвестира 470 хил. лева в програма за електромобили до края на 2017 г. Сумата включва средства за закупуването, изграждането и монтажа на бързозарядни електростанции на паркингите на пет филиала в страната, както и добавянето на електромобили към автопарка на компанията. Зарядни станции търговската верига е поставила в София пред хипермаркетите на бул. „Генерал Тотлебен“ 36 и ул. „Скопие“ 1. Съоръженията зареждат два автомобила едновременно, а услугата е безплатна за клиентите. До края на юни ще бъдат въведени в експлоатация още три станции – пред хипермаркетите в Стара Загора (ул. „Иван Вазов“ 2), Бургас (ул. „Транспортна“ 23) и Варна (ул. „Христо Смирненски“ 2). Търговската верига съобщава още, че е въвела в магазините система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студенина за охлаждане през лятото. Използват се още енергийно ефективно осветление и система за преработване на отпадъци. За една година всеки хипермаркет, в който има внедрена подобна система, намалява въглеродния отпечатък с толкова, колкото биха изхвърлили във въздуха 72 дизелова автомобила за цяла година, а със спестената електроенергия биха могли да се захранят 58 домакинства в продължение на 12 месеца.

Източник: investor.bg

Над 3 млн. лв. лихви дължи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на Българската банка за развитие (ББР) заради Националната програма за енергийна ефективност. Информацията излезе наяве от данни от ревизията на служебното министерство на регионалното развитие и благоустройството, които са изпратени в прокуратурата заради констатациите за нарушения при осъществяване на програмата. Прокуратурата все още не е образувала проверка, като нейният мотив е, че липсват конкретни факти в предадените документи. Програмата за саниране започна в началото на 2015 г. Според думите на регионалния министър Николай Нанков въведените в експлоатация сгради са почти 400, а тези, по които се изпълняват строителни дейности, са 574. Министерството и банката не са договорили начин на плащане така, че да не се натрупват излишни разходи. Заради това на практика се губи идеята именно ББР да финансира програмата и така да се намалят разходите. Към февруари 2017 година регионалното министерство не беше извършило нито едно плащане към ББР и това става причина за натрупването на огромни лихви. От началото на програмата досега те са 3 млн. лв., като задълженията са над 105.6 млн. лв. Това са разходите за сгради, които вече са готови и за тях има подписан протокол между кмета на съответната община и областния управител.

Източник: Капитал

Активитe и пacивитe нa AEЦ "Бeлeнe" ще бъдат отделени в кoмпaния, зa дa зaпoчнe пpoцeдypa зa пpивaтизaция, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ако има инвеститорски интерес, той (проектът "Белене") ще бъде жизнеспособен и ще се реализира. На площадката централата на има старо оборудване. След като има площадка за 1,4 млрд. лева и оборудване за 1,176 млрд. лева, отговорната позиция изисква всички активи и пасиви да бъдат обособени в отделна компания. През август, в началото на септември 2017 г. се очакват двата атомни реактора да пристигнат в България. Може би един от реакторите ще се ползва за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, предположи енергийният министър. Още от 2016 г. се подготвя нова стратегия в сектор "Енергетика".

Източник: Блиц

Централна кооперативна банка увеличава седем пъти печалбата си на годишна база през първото тримесечие до 8,5 млн. лв. Разходите за дейността на Групата между януари и март 2017 г. нарастват незначително с 0,93% в сравнение с равнището им от края на първото тримесечие на 2016 г. и достигат абсолютно изражение от 28,7 млн. лв. Към края на март всички показатели на банката покриват изискуемите от регулаторните органи минимални стойности. Към 31 март балансовата стойност на активите на ЦКБ на консолидирана основа е 5,3 млрд. лв. За тримесечието те нарастват с малко над 2%. В едногодишен аспект активите се увеличават със 7,89% или 387,3 млн. лв. Паричните средства в каси и разплащателни сметки в централни банки формират 28,3% от балансовото число на групата при 26,14% в края на декември. Предоставените ресурси и аванси на банката са с тегло от 5,89% от балансовото число при 5,49% година по-рано.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

6 юни: Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

7 юни: Заседание на Комисията по бюджетна политика към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

8 и 9 юни: Общо събрание на Съюза на преработователите на плодове и зеленчуци

8 юни: Общо събрание на Българската камара на химическата промишленост

14 юни: Представяне на Международно изложение MCE EXPOCOMFORT 2018, Милано, Италия

15 юни: Общо събрание на Българската асоциация на металургичната индустрия

17 юни: 10-годишнина на Българската камара за охрана и сигурност

20-27 юни: Тематични семинари във връзка с изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България

27 юни: Представяне на резултатите от тестването на платформата и проекта ВИФИ АКАДЕМИЯ ЗА ФАСИЛИТИ МЕНИДЖМЪНТ

27 юни: Делова мисия в гр. Казан (Р Татарстан). Срок за регистрация: 16 юни!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA Security - 10 юни, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 юни, интензивен, седмичен
CCNA 4 - 05 юни 2017, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания стана най-малко привлекателния развит пазар за суверенните фондове година след референдума за излизане от Европейския съюз, сочи проучване на Invesco. В него са участвали 97 суверенни и пенсионни фонда и централни банки с общо 12 трилиона долара активи. Те са оценили атрактивността да инвестират във Великобритания с 5.5/10 от 7.5 през 2016 г. Най-атрактивният пазар в Европа е Германия с резултат 7.8, следвана от Италия и Франция с оценка 6.1. В световен мащаб лидер е САЩ с 8/10. 41% от респондентите твърдят, че търсят начини да намалят инвестициите си на Острова, а 54% казват, че ще изчакат, за да видят какви ще са дългосрочните последици от Брекзит преди да вземат решение. Едва 5% отговарят, че търсят как да увеличат инвестициите си във Великобритания. Фондовете, които имат експозиции на Острова, пострадаха от близо 20-процентния спад на паунда след вота на референдума. Политическата нестабилност остава на високи нива преди третите за последните две години избори, които ще се проведат тази седмица.

Източник: Associated Press

Америка

Производителят на продукти за хранене и за контролиране на теглото Herbalife очаква по-слаби продажби, като понижи прогнозата за приходите си за настоящото тримесечие. От компанията очакват приходите им да бъдат с 1,5% по-ниски спрямо предишните изчисление. Като причина за това се посочват промени в регулациите на Федералната комисия по търговия и отношенията на САЩ с Мексико. "Всеки път, когато има промяна на пазара, това обикновено води до краткотрайно забавяне на продажбите, следвано от връщане към растеж", посочват от Herbalife в официалното си съобщение. "Вярваме, че това ще бъде краткосрочна промяна и през втората половина на 2017 година ще се върнем отново към ръст", допълват от производителя. През миналата година от регулатора в Щатите наложиха глоба от 200 милиона долара на компанията, свързана с отчитането на продажбите им в чужбина. Сега от Herbalife ще трябва да отговарят на нови правила за отчитане на доставките на своите продукти извън граница.

Източник: CNBC

Азия

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет скъсаха отношенията си с Катар, обвинявайки богатата държава от Залива, че подкрепя тероризма, съобщиха световните агенции. Тя обявиха, че прекратяват дипломатическите и транспортните връзки с Катар и дадоха на катарските граждани на своя територия две седмици да напуснат. По-късно решението им бе подкрепено и от Йемен, Малдивската република и временното правителство на Либия начело с премиера Абдула Абдуррахман ат Тани. Координираното прекъсване на дипломатическите отношенията е драстична ескалация на споровете около подкрепата на Катар за "Мюсюлмански братя", най-старото ислямистко движение в света. Освен това Доха е обвинявана, че подкрепя дневния ред на Иран, главния съперник на тези арабски държави в региона. Саудитска Арабия обвини Катар, че подкрепя екстремистки групировки и разпространява войнствената им идеология, като тук очевидно се имаше предвид влиятелният сателитен телевизионен канал "Ал Джазира", който е катарска държавна собственост.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
05.06.2017
Dow Jones Industrial
21 184.04 (-22.25)
Nasdaq Composite
6 295.68 (-10.11)
Стокови борси
05.06.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.15
Heating oil ($US/gal.)1.4500
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 287.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.59
Platinum ($US/Troy Oz.)958.60
Hogs (cents/lb.)80.45
Live cattle (cents/lb.)1.27

       Опознай България

Каваците

Каваците е името на голям залив, разположен на около 3 км южно от гр. Созопол. Името на областта идва от големите тополи, които растат по тези места (турската дума за топола е “кавак”, и оттам – каваците – мн.ч.). Каваците са защитени едновременно от ветровете от запад и от север и там времето винаги е спокойно и тихо. Затова в миналото заливът е използван като пристанище-убежище за корабите, плаващи по Черно море. Дъното му и до днес е осеяно с каменни, оловни и железни котви, както и цели и частично запазени керамични съдове от праисторическата, античната и средновековната ера. Пясъчните дюни в м. Каваците са обявени за защитена територия от категорията „природна забележителност“ (ПЗ) през 1985 година. Предмет на защита тук са понтийските бели дюни. Каваците е единственото място в България, където вирее изключително редкия растителен вид “пясъчна лилия”. Всички опити тя да бъде пренесена в други части от черноморското крайбрежие са неуспешни. В западната част на плажната ивица бликат няколко минерални извора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.06.2017
Българска версия: 29274, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999