Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 05 януари 2017 г., брой 4375
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(05.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30247
USD   1.87394
CHF   1.82668
EUR/USD   1.0437*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Граммер АД - Трудовец  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Лек ръст на приходите и по-малко от планираните разходи за еврофинансиране. Това е причината финансите на държавата през 2016 г. да завършат на излишък. По предварителни данни на Министерството на финансите той е малко над 1.5 млрд. лв., или 1.6% от прогнозния БВП, а по план бюджетът трябваше да е на дефицит от 1.8 млрд. лв. Над 1.5 млрд. лв. е преизпълнението на приходите над разходите през 2016 г. Изминалата 2016 г. ще е първата, която ще прекъсне седемгодишния период на минуси, започнал след кризата. Според повечето икономисти обаче излишъкът не е структурен – т.е. в голяма степен се дължи на еднократни фактори. С най-голяма тежест са парите за еврофондовете – през 2015 г. имаше много проекти, които бяха авансирани от бюджета, а през 2016 г. Брюксел ги плати. Отделно миналата година се усвояваха по-малко европейски фондове, тъй като е началото на новия програмен период. Картината все още не е пълна, тъй като данните на финансовото ведомство за декември са предварителни. Тази година обаче отново е планирана на дефицит (1.33 млрд. лв.), тъй като в нея са прехвърлени отложени разходи от миналата.

Източник: Капитал

Само в рамките на една година износът на електроенергия е намалял с 39.1% до 6.41 милиона мегаватчаса, показват обобщените данни на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Спад в експорта имаше през цялата 2016 г. и дори топлите месеци, когато се ползват много климатици, не успяха да обърнат тенденцията. Причините за срива на износа на ток се крият в свитото потребление в целия регион, което се отрази и на цените, смятат експертите. В същото време заради ниската цена на природния газ отново бяха отворени газови електроцентрали в Гърция и Турция, които бяха традиционни купувачи на електроенергия от България. Наред с намаления износ енергийните дружества завършиха годината и с намалено производство на ток. Спадът е с 8.3% спрямо предходната 2015 г. до малко над 45 млн. мегаватчаса. Най-видим е спадът на производството от водноелектрическите централи - с 26.3% до 4.55 млн. мегаватчаса. Вътрешното потребление през миналата 2016 г. се е повишило едва с 0.16% до 38.6 млн. мегаватчаса.

Източник: СегаКонцесии

Правителството прие отправеното от Пристанище Леспорт АД-гр. Варна предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия на „Пристанищен терминал Леспорт“-част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна“. Договорът е сключен на 8 юни 2005 г. между Република България, представлявана от министъра на транспорта, и „БМ ПОРТ“ АД-гр. Варна, изменен с допълнително споразумение от 20 декември 2008г. С решението концесионерът се задължава да извърши необходимо прединвестиционно проучване и въз основа на него да изработи и да внесе за одобряване проект за изменение на действащия генерален план за пристанищен терминал Леспорт, като проектът се съобрази с променените устройствени условия на действащия Общ устройствен план на община Варна и резултатите от геоложките проучвания в акваторията на пристанищния терминал.

Дружества
Производство на парфюми и тоалетни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Рубелла Бюти АД - Рудозем   53 583  
  2   Септона България АД - Русе   38 609  
  3   Арома АД - София   29 621  
  4   Рефан България ООД - Труд   15 172  
  5   Розаимпекс ООД - Пловдив   14 063  
  6   Солвекс Козметични продукти ООД - Кричим   13 904  
  7   Лавена АД - Шумен   13 091  
  8   Агива ООД - Варна   13 066  
  9   Био Фреш ООД - Царацово   8 447  
  10   СТС Холдинг Груп ООД - Габрово   6 951  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.01.2017
  Обща стойност (BGN): 290 690.83  
Брой търгувани компании: 21
Premium 34 664.04
Standard 159 791.67
АДСИЦ 58 888.49
Структурирани 37 346.63
Най-голяма промяна в цените
Асенова крепост АД - Асеновград -10.00 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София 4.05 %
BaSE - Акции: 1 524.92
BaSE - АДСИЦ: 72 891.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

От сливането на ОББ и Сибанк в България ще се създаде нова мегабанка с ново име, която ще се нареди на трето място по активи след Уникредит Булбанк и Банка ДСК, а по брой на клоновете ще стане национален шампион. Обединението се случва, след като собственикът на СИБанк - белгийската финансова група КВС, купува и ОББ. КВС купува ОББ от досегашния й собственик NBG (Национална банка на Гърция). Сделката предвижда белгийците да придобият и лизинговата компания "Интерлийз", а също и дела на NBG в застрахователя "Метлайф". КВС вече притежава друга застрахователна компания у нас - ДЗИ. В следващите шест месеца сделката между КВС и NBG трябва да получи одобрението на редица регулатори като БНБ, ЕЦБ, Националната банка на Белгия и др.

Източник: Сега

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще стане инвеститор в канадската Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на две добивни дружества в България. Финансовата институция ще придобие 9.99% от капитала на DPM срещу инвестиция от 43.7 млн. канадски долара (около 32.7 млн. долара), която ще бъде насочена към разработването на златно-сребърна мина и обогатителна фабрика в Крумовград. Канадската компания работи в България от 2003 г., когато придоби оператора на мината в Челопеч. Проектът в Крумовград, който е вторият й обект, ще бъде първата изцяло нова мина в страната след промените.DPM планира да инвестира 184 млн. долара в Крумовград, където ще бъде изградена открита мина с обогатителна фабрика. Проектът ще бъде финансиран с комбинация от собствени и заемни средства и други инструменти. Наскоро компанията сключи договор за предварителна продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Според него тя ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г. Сделката беше сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада.

Източник: Капитал

Частни съдебни изпълнители са пуснали на търг 4189 имота в цялата страна заради неплатени дългове, според данни на Камарата на ЧСИ. В тази категория влизат земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, апартаменти и гаражи. Има случаи, в които строителен предприемач фалира или не може да плаща кредитите си и частни съдебни изпълнители пускат на търг част от жилищна сграда. Такъв е случаят с ваканционен комплекс “Панорама Бей 1” в Свети Влас, от който в момента се продават 18 едностайни апартамента. За продажба са пуснати и 163 автомобила на длъжници, 12 бензиностанции и 36 хотела. За два месеца са продадени 5 хотела на търг. Вече не се предлагат за продажба “Бест Уестърн Премиер Тракия Хотел”, който се продаваше за 19,9 млн. лв., и “Интерхотел Велико Търново”, чиято начална цена бе 14,1 млн. лв. През 2015 г. са заведени общо 180 000 дела срещу длъжници, като едва половината от тях са приключени. Частните съдебни изпълнители събират средно по около 1 млрд. лева годишно от неизрядни платци, като се очаква и през 2016-а общата сума да е в тази граница.

Източник: Труд

Правителството промени статута на стадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево, ползвани от ЦСКА-София, и ги вкара в капитала на държавната фирма за управление ни имоти Национална спортна база ЕАД. Имотите заедно с построените в тях сгради и съоръжения стават от публична държавна частна държавна собственост. Досега терените се управляваха от Министерството на младежта и спорта. С апортирането чрез записването на нови акции ще бъде увеличен капиталът на Национална спортна база ЕАД със стойността на непаричната вноска, представляваща правото на собственост върху имотите. Това ще позволи при едно добро управление да бъдат реализирани инвестиционни проекти и съответно свободен паричен ресурс.

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на "Кауфланд България ЕООД енд ко" КД в размер на 157 981 лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Сумата е 7% от нетните приходи на "Кауфланд" от продажбата на продуктите - предмет на нарушението, през 2015 г. Преписката е образувана по искане на фирма "Кети 94" – Пловдив – производител на спиртни напитки. Проблемите между двете дружества започнали през януари 2015 г. при договарянето на условията за новата година. Пловдивската фирма не приела увеличението на "бонусите върху месечния оборот", което довело до това, че търговската верига блокирала значителна част от асортимента й. Блокирането продължава до прекратяване на търговските отношения през април 2016 г. от страна на "Кауфланд". Проверката на КЗК установява, че "моделът на поведение на "Кауфланд" е резултат от по-силната позиция на веригата и противоречи на добросъвестната търговска практика".

Източник: regal.bg

Дъщерното дружество на Албена АД - Бялата лагуна АД, подписа договор за учредяване на ипотека за обезпечаване на кредит в размер на 13,7 млн. евро. Ипотеката е в полза на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД. По силата на ипотеката се предоставят като обезпечение дълготрайни активи на дъщерното дружество на стойност 35,3 млн. лв.За сключените сделки е взето решение на извънредното общо събрание на акционерите на Албена АД, проведено на 12 декември 2016 г., и е дадаено одобрение от Съвета на директорие на 30 ноември. Албена АД отчете силен туристически сезон с ръст на нетната печалба от 55% на годишна база до 24,75 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г., както и повишение на приходите с 9,68% на годишна база до 76,81 млн. лв. за деветмесечието на тази година спрямо това на миналата.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти - 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 21 януари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
30 януари 2017 г., вечерен
CCNA 1 - м. януари 2017 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Швеция стана известна с опитите за въвеждането на 6-часов работен ден. Сега обаче излизат наяве първите резултати и те са категорични: разходите надминават ползите. Това показват резултатите от двугодишен експеримент в дома на Vоlvо - шведския град Гьотеборг. В него намаляването на продължителността на работния ден на 68-те сестри в дома за стари хора е довело до нуждата от наемане на допълнителни 17 души и разходи за 12 милиона крони или 2.2 милиона долара, разказва агенция Вlооmbеrg. Изследването показва, че служителите се чувстват по-здрави, което навалява риска от отсътствие от работа, но въпреки това градът няма намерение да продължи с плана. "Свързано е с по-високи разходи, абсолютно", казва Даниел Бернмар, местен ляв политик. Експериментът в Гьотеборг е само един от серия опити за по-къс работен ден в Швеция - страна с висок стандарт на живот. Опитът беше наблюдаван внимателно в целия свят. И въпреки че данните показват спад на средната продължителност на работния ден в страната през последните десетилетия, никой няма все още намерението да въвежда 6-часов работен ден на национално ниво, пише Вlооmbеrg.

Източник: Reuters

Америка

Американският производител на автомобили Ford ще се откаже от плановете си да строи завод за 1.6 млрд. долара в Мексико за сметка на по-малка инвестиция за електрически автомобили в Мичиган, пише Bloomberg. Решението на Ford идва, след като бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп силно критикува намеренията на производителите на коли да инвестират зад граница вместо в родната си държава. Идеята на Ford беше в новия завод в Мексико да произвежда новото поколение коли от серията Focus. Вместо това тази серия ще се произвежда във вече съществуващата фабрика в Хермосийо, също в Мексико. Плановете на Ford са до 2020 г. компанията да произвежда напълно електрически спортен модел, който да може да издържа близо 500 км с едно зареждане. Други планове на фирмата включват разработването на автономен хибриден автомобил за комерсиална употреба и споделени пътувания до 2021 г., както и хибридна версия на спортните коли Mustang през 2020 г.

Източник: Bloomberg

Азия

Акциите на Тоshіbа се възстановяват след резкия спад, през който преминаха наскоро заради опасения относно приходите на компанията. Активите на азиатската компания тръгнаха нагоре по време на търговията в Токио, достигайки 2.3 процента скок в цената си. С това ценните книжа "изплуваха", след като при отварянето на борсата паднаха с 6.9 процента. В момента Тоshіbа минава през деликатен период. Комисията по ценни книжа и фондови борси неотдавна заподозря японския конгломерат, че е представил неверни данни относно приходите си за три данъчни години до март 2014 години. Тоshіbа се възстановява от счетоводния скандал, пред който премина през 2015 година, като разиграването му отне работното място на трима президенти и записа загуби. Ценните книжа на компанията се "гмурнаха" надолу, отчитайки спадове в продължение на три поредни дни, след като от Тоshіbа обявиха, че може да се сблъскат с загуби, струващи милиарди заради енергийния си бизнес. С това активите регистрираха общо 37 процента спад през миналата седмица.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
04.01.2017
Dow Jones Industrial
19 942.16 (60.40)
Nasdaq Composite
5 477.01 (47.92)
Стокови борси
04.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.24
Heating oil ($US/gal.)1.6800
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 177.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.72
Platinum ($US/Troy Oz.)960.80
Hogs (cents/lb.)64.48
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

Зимен Кръстовден

На 5 януари българската православна църква отбелязва Зимния Кръстовден, наричан още Водокръст, Неядка, Попова Коледа. Вярва се, че на този ден се пропъждат т.нар. “мръсни дни”, които започват на 25 декември и завършват на Кръстовден. Свещеникът “кръщава водата”, като пуска в нея кръст. След това с котле от тази осветена вода и босилкова китка той обикаля домовете и ръси. Домакините хвърлят монети в котлето и го даряват с вълна, брашно, боб и др. Църковният обред е свързан с вярването, че с кръщаването на водата и с ръсенето се пропъждат нечистите дни, а заедно с тях и злите сили. Затова всеки трябва да пийне от кръстената вода, за да прогони от себе си злото. Празникът е неделим от новогодишния празничен комплекс и е своеобразна връзка между Нова година и Йордановден. На този дени имен ден празнуват всички, носещи имената Кръстьо и Кръстана.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.01.2017
Българска версия: 29247, Английска версия: 3019

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999