Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 юли 2013 г., брой 3512
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(24.07.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.27541
USD/BGN   1.48394
CHF/BGN   1.57894
EUR/USD   1.3180*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0.02%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Ригана ЕАД - София
Хотел Рила АД - София
Проектант Бургас 99 АД - Бургас
Пик Ко АД - София
Стройкомплект Шумен АД - София
Устра холдинг АД - Кърджали
Мелбон АД - София
Вит Плевен АД - Плевен
Новотекс Р АД - Ракитово
Пътстрой 92 АД - София
Стандард Профил България ЕАД - Стара Загора
Ню Вижън Мениджмънт АД - София
Симерон АД - Драгоман
Търговия-Троян АД - Троян
Борса Стара Загора АД - Стара Загора
Сортови семена АД - Плевен
Енергопроект АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерството на финансите отхвърли всички постъпили поръчки на проведения на 22 юли аукцион за продажба на 50 млн. лв. 10,5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 9 юли 2023 година. Причината е възникнал технически проблем, поради който част от участниците не са могли да подадат своите заявки. МФ отчита интереса на инвеститорите в български държавни ценни книжа и същото количество ще бъде предложено на по-късен етап. Такъв инцидент се случва за пръв път през тази година на провежданите в Българската народна банка търгове. На организираната продажба на 10.6 годишни облигации за 50 млн. лв. са получени предложения за едва 58.4 млн. лв. или 1.17 повече от предложеното количество, като средната доходност е достигнала 4.01%. За сравнение, при предишната продажба на книжа от тази емисия на 27 май, е постигната доходност от 3.43% и презаписване от два пъти.

Източник: Money.bg

Обемът на лошите и преструктурирани кредити в портфейлите на българските банки намалява. Данните на БНБ показват, че към края на юни общият им обем достига 9.82 млрд. лв., като се свива със 113.4 млн. лв., или 1.14% спрямо година по-рано. Така за втори пореден месец се отбелязва годишен спад в общия обем на проблемните експозиции в системата – свиването през май беше с 93.8 млн. лв., или 0.94%. Сравнението на месечна база също показва понижение – с 41.6 млн. лв., или 0.42%, след като през май беше отчетен ръст с 0.7%. Към края на първото полугодие на 2013 г. лошите и преструктурирани заеми представляват 23.05% от общия обем отпуснато на бизнеса и домакинствата финансиране. Делът им намалява спрямо отчетените през май 23.16%. Към март 2013 г. обемът на необслужваните над 90 дни кредити в банковата система е 9.7 млрд. лв., а делът им – 16.92% от общия портфейл. Към края на първото полугодие общият кредитен портфейл на системата достига 53.5 млрд. лв. За последната година обемът му се е увеличил с 526.8 млн. лв., което представлява ръст от едва 0.99%.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на други метални изделия, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Сплавметал ООД - София   36 537  
  2   Омега ООД - София   31 840  
  3   Вайт АТБ БГ ООД - София   30 876  
  4   Херти АД - Шумен   30 473  
  5   Хелиос Метал Център ООД - Пловдив   26 561  
  6   Бруната България ООД - София   20 874  
  7   Колхида Mетал АД - Перник   17 294  
  8   Безконтактни мултиплексорни вериги (БМВ) ЕООД - София   15 697  
  9   Юпитер 05 ООД - Пловдив   11 059  
  10   Уилям Хюз България ООД - Стряма   10 815  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.07.2013
  Обща стойност (BGN): 1 329 552.48  
Брой търгувани компании: 51
Premium 389 603.39
Standard 402 152.12
АДСИЦ 284 825.01
Облигации 252 971.96
Най-голяма промяна в цените
Варна плод АД - Варна 13.79 %
Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна -12.49 %
BaSE - Акции: 16 855.85
BaSE - АДСИЦ: 7.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Предвиденото намаляване на приходите на "Топлофикация-София" с 59,3 млн. лв., предвидено от ДКЕВР, ще се отрази на плащанията за газ към "Булгаргаз". Изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов отбеляза и, че намаляването на разходите за амортизация със 17 млн. лв. при съоръжения от 60-те години на ХХ в. ще влоши качеството на топлоснабдяването. Стоянов обаче прикани ДКЕВР да побързат въвеждането на по-ниска тарифа за потребление до 250 киловатчаса на месец от бедните хора. Намаляването на цените на парното ще доведе всички топлофикации до границата на оцеляването, заяви председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев. Според заместника му и шеф на "Топлофикация-Плевен", Валентин Терзийски, проекторешението на ДКЕВР ще доведе всички дружества до отрицателни резултати, а може да се стигне и до фалити.

Източник: Стандарт

Почти всички дружества по веригата производство - пренос - разпределение на тока са против намаляването на приходите им, а респективно и на цената. Единствено държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" нямаше възражения срещу предвидената цена за продажба на енергията й. Всички други, държавни и частни предприятия, заявиха, че орязването на приходите им ще ги доведат до декапитализация и финансов колапс. За 2012 г. ЕСО е отчело 38 млн. лв. загуби при пренос на енергията, а сега те ще се увеличат още, ако цените бъдат приети в този вид, предупреди изпълнителният директор на компанията Иво Лефтеров. Той допълни, че ЕСО се нуждае от 60 млн. лв., за да покрие натрупани загуби, а сега се очаква те да нараснат. От НЕК пък се оплакаха, че само за заплащане на зелена енергия ще им трябват по 50 млн. лв. на месец, а такива не са предвидени. В заложените им от ДКЕВР приходи липсват и 12 млн. лв. за ремонти. ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" реагираха още по-остро, а общото им мнение е, че с по-ниските цени ще "влязат в спешното отделение".

Източник: Стандарт

Търговският обект, в който се помещава българското заведение на култовата американска верига „Старбъкс” заедно със съседния банков клон се продават от частен съдебен изпълнител заради дългове на фирмата собственик. Помещението на ъгъла на ул. „Ген.Гурко” и бул. „Васил Левски” са в активите на фирма „Жива” ЕООД. Дружеството е еднолично притежание на бизнесмена Моско Хеския, който има още няколко фирми. Най-известната е „Джи Ем Джей ресторантс интернешънъл”, която държеше правата за България на американската верига „Пица Хът”. Двата търговски обекта се продават заради дълг от 1,5 млн.евро към „Креди агрикол България”. Общата им площ е за 358 кв.м, а публичната продан ще стартира от 2,2 млн лв. без ДДС .

Източник: Преса

Държавното дружество Летище София е злоупотребявало с монополното си положение на столичния аеропорт и е подбивало цените за т.нар. наземно обслужване на авиокомпаниите – предоставянето на услуги за пътници, товаренето на багаж в самолетите и т.н. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви това твърдение (каквато е процедурата по закон), като то може да бъде оспорено от Летище София в 45-дневен срок. В случай че дружеството не предостави убедителни доказателства в своя защита, антимонополната комисия ще потвърди твърдението си и може да глоби компанията с до 10 на сто от оборота й за предходната година. За 2012 г. приходите на държавното дружество са 101.7 млн. лв. Три компании се конкурират на столичното летище за наземното обслужване на авиокомпаниите – държавната Летище София, българското поделение на швейцарската Swissport и Голдеър хендлинг – България, дъщерна на гръцката Goldair Group, работеща в Гърция и Кипър.

Източник: 24 часа

Компанията „Атлантик” поема нов път на развитие в рибната индустрия. Ще изгражда рибна борса в един общ комплекс, който ще се намира в Бургас, каза председателят на борда на директорите на компанията Петко Русинов. Той обясни и решението на акционерите за продажба на две от фирмите на групата. Това са „Фиш порт” и „Булджак”. Едната управлява Рибно пристанище с три кейови места, а втората-хладилна база и рибопреработвателно предприятие. Преговорите за продажбата текат с инвестиционното дружество CSIF (СИЕСАЙЕФ). Компанията е собственост на Цветелина Бориславова. Сделката все още не е финализирана, но и двете страни имат сериозни намерения, каза още Русинов.Новата насока за развитие на „Атлантик” е комплексът –рибна борса за първична продажба на риба.

Източник: Бургас - днес и утре

Новият управител на ВиК Варна е Пламен Стоянов, който е бившият зам.-управител на дружеството в периода 2002 г. – 2009 г. Общото събрание е било свикано по искане на единия от съдружниците преди доста време.  Протестиращите, които бяха пред сградата на Министерството на регионалното развитие заявиха, че обмислят да направят жива верига пред сградата на ВиК Варна в гр. Варна.

Източник: Агенция Фокус       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
5 септември 2013 Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

5-9 октомври: Търговско изложение за води WEFTEC 2013, гр. Чикаго, САЩ. Срок за записване - 10 септември!

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Участвайте в проучване на жизнения цикъл на формално придобитата квалификация!

25 и 26 септември: Семинари "Бизнес етикет - имиджът като път към успеха" и "Международен бизнес етикет и протокол"

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 2 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNA 4 сем. - 14.09.2013 - съботно-неделен
CCNP - Troubleshoot- м.октомври 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 3
- 14.09.2013 - съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Спадът на брутния вътрешен продукт на Испания вероятно ще се забави до 0,1% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца, когато бе отчетено понижение от 0,5 на сто, обяви испанската централна банка. По този начин Испания ще се приближи до дългоочакваното излизане от рецесията, която започна през 2011 г. На годишна база БВП на Испания се понижи с 1,8 на сто в периода април-юни спрямо 2-процентовия спад през първите три месеца на годината. Данните на испанската централна банка показват още, че износът е отбелязал отстъпление с 0,2% във второ поредно тримесечие, докато вносът от своя страна се е увеличил с 0,4 на сто. Осъществяваните на базата на макроикономическите показатели прогнози от страна на Централната банка на Испания обикновено са близо до реалните цифри, публикувани от статистическия институт на страната (INE), като в голяма част от случаите дори съвпадат напълно с тях.

Източник: Ройтерс

Америка

САЩ навлизат във втората година на жилищното си възстановяване, а нещата до момента вървят много добре. Следващите няколко години обаче ще са различни от изминалата. Анализатори съзират зараждането на нов жилищен балон на някои пазари, предизвикан от Федералния резерв. Zillow неотдавна проведе анкета сред над 100 експерти дали сегашната финансова политика представлява риск от надуване на нов балон. Почти всички участници в анкетата (96%) отговориха положително. Този балон е следствие на две деформации на сегашния жилищен пазар: висок отрицателен капитал (жилищата струват значително по-малко, отколкото са задълженията на собствениците им към кредиторите) и ниски лихви по ипотеките, отбелязва изданието.

Източник: Associated Press

Азия

GlaxoSmithKline (GSK) призна, че високопоставени нейни служители в Китай са нарушили грубо закона. "Имаме нулева толерантност към подобно поведение“, изтъкна Абас Хюсеин, който е регионален президент на GSK за Азиатско-Тихоокеанския район. Хюсеин пристигна преди няколко дни в Китай във връзка с разразилия се скандал около корпорацията. GSK сътрудничи изцяло на китайското разследване относно подкупите, които са били дадени от страна на нейни работници на различни туроператори, политически лица, и лекари. Вчера акциите на британците отбелязаха спад от 1,22% при закриването на борсата. Междувременно конкурентът им в сектора – AstraZeneca, потвърди, че техен служител също е разпитван. Четирима китайски служители на ръководни постове в GSK бяха задържани в следствие на разкритията.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
23.07.2013
Dow Jones Industrial
15 567.74 (22.19)
Nasdaq Composite
3 579.27 (-21.12)
Стокови борси
23.07.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)107.23
Heating oil ($US/gal.)3.0700
Natural gas ($US/mmbtu)3.7400
Unleaded gas ($US/gal.)3.0600
Gold ($US/Troy Oz.)1 334.70
Silver ($US/Troy Oz.)20.25
Platinum ($US/Troy Oz.)1 443.10
Hogs (cents/lb.)86.32
Live cattle (cents/lb.)125.90

       Опознай България

Първо издание на "Държавен вестник"

Държавен вестник е официалното печатно издание на Република България, което се издава от Народното събрание.Създаден е от първото българско правителство, назначено след Освобождението на страната ни от турско робство. Започва да излиза на 28 юли 1879 г., като до момента не е имало прекъсване на публикацията му. Естествено, има различия в периодичността и притурките към него, като в периода 1950-1962, той излиза под името “Известия на Президиума на Народното събрание”. В момента, Държавен вестник се издава в редовни броеве всеки вторник и петък от седмицата. Извънредни броеве на Държавен вестник могат да се издават, както в посочените дни, така и в други дни от седмицата, включително и неработни.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.07.2013
Българска версия: 25889, Английска версия: 3065

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999