Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 20 юни 2013 г., брой 3488
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(20.06.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.28538
USD/BGN   1.45892
CHF/BGN   1.58675
EUR/USD   1.3406*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0.01%  

Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори


Общи събрания днес
  Свилоза АД - Свищов
Интерхотел Сандански България АД - София
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
Многопрофилна областна болница за активно лечение Д-р Ст. Черкезов АД - Велико Търново
Завод за хартия Белово АД - Белово
Ривиера АД - София
АББ Авангард АД - Севлиево
Бисер Олива АД - Стара Загора
Джерман София АД - Дупница
Кореком Принцес АД - София
Делта кредит АДСИЦ - София
Българска роза-Севтополис АД - Казанлък
Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево
Бред Кооп Павликени ЕАД - Павликени
Аекс АД - София
София Принцес хотел АД - София
Филвик АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За поредна година България и Румъния остават на дъното на класацията, като северната ни съседка ни изпреварва минимално. За изчисление на богатството в Общността статистиката използва покупателната способност, за да бъдат елиминирани разликите в цените в различните страни. За средна стойност на индекса е прието 100, което е средното ниво в ЕС. Макар през последните години да има покачване на индекса – от 44% под средното за ЕС през 2010 година до 47% през 2012 година, България си остава най-бедната страна в Общността. Доста напред са дори Хърватия (61%), която още не е официален член на ЕС, и кандидатът Турция (56%). Близо до нивото на българския БВП се движи Черна гора. За държавата, която е със статут на преговаряща държава за членство, БВП, измерен с покупателната способност е 42% от средното за ЕС. Според данните на Евростат през 2012 година най-богатата държава в общността за поредна година е Люксембург, където БВП е 271% над средното за общността. Високият резултат на Великото херцогство се дължи и на високия процент чужди работници, които не се включват в изчисленията на БВП. Страните, при които показателят е с 30% над средното за ЕС са Дания, Германия, Белгия и Финландия. Италия и Испания са малко под средното за Общността. Кризата в Гърция и Португалия докараха показателя до 75% от средното.

Източник: Investor.bg

В България са избрали да живеят около 42 хиляди чужденци, които съставляват 0,6 на сто от населението на страната. Това показват данни от анализ на Евростат за външното население в страните на ЕС. Около 11 хиляди от чужденците у нас са от страна-член на ЕС, а близо 31 хиляди са от страни извън Евросъюза. Най-голямата група чужди граждани, които живеят у нас, са руснаците - около 12 хиляди, следват украинците - около 3 000, македонците - около 1 000, молдовците - около 900 и други.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на растителни и животински масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Папас Олио АД - Ямбол   55 160  
  2   Олива АД - Кнежа   32 040  
  3   Бисер Олива АД - Стара Загора   17 766  
  4   Роса АД - Попово   8 950  
  5   Сън Фуудс ЕООД - Балчик   8 529  
  6   Унибел АД - Пловдив   8 476  
  7   Звезда АД - Долна Митрополия   8 052  
  8   Олимекс ООД - Видин   5 537  
  9   Кехлибар ООД - Лясковец   4 970  
  10   Клас олио ООД - Карапелит   4 862  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.06.2013
  Обща стойност (BGN): 3 790 224.45  
Брой търгувани компании: 45
Premium 1 117 437.78
Standard 1 998 692.46
АДСИЦ 589 545.85
Облигации 84 548.35
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Нов век АД - София 20.93 %
Свилоза АД - Свищов -12.91 %
BaSE - Акции: 1 323.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Печатницата на Българска народна банка влиза в световния бизнес с печатането на банкноти. Това ще се случи благодарение на един от най-големите производители на банкноти в света - френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп" (ФШОГ). Родната Централна банка е постигнала договореност с ФШОГ за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти, което ще се помещава в България, съобщиха от БНБ. "Печатница на Българската народна банка" АД ще влезе в дружеството с настоящото си оборудване, което ще осигури на БНБ дял от 30% в капитала на фирмата. От своя страна ФШОГ ще влее парична вноска от над 22 млн. евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала. Сделката действително е сериозен успех на родната Централна банка, тъй като ФШОГ ще започне да извършва дейност по производство на банкноти извън Франция за пръв път в своята над 170-годишна история.

Източник: Стандарт

Повече от шест пъти ръст на печалбата и 15% по-високи продажби отчете на общо събрание производителят на калцинирана сода "Солвей - Соди", чийто мажоритарен собственик е белгийската група Solvay. Основната причина за силните резултати са по-високите цени на продукцията, както и намаляването на оперативните разходи. Ръководството на компанията е заложило и на изпълнението на инвестиционната програма, която цели да се повиши капацитетът за производство и продукцията да стане по-конкурентна. Общо 66.6 млн. лв. е нетната печалба на дружеството за 2012 г. в сравнение с 10.1 млн. лв. за предходната година, които се дължат на дейността на завода в Девня. Освен това компанията има две дъщерни дружества - ТЕЦ "Девен" и "Провадсол", както и 50-процентен дял в "Девня варовик" (останалите са собственост на "Девня цимент"). Производството на калцинирана сода, което е основната продукция на завода, леко е намаляло през миналата година (с 0.3%) до 1.448 млн. тона. При годишен капацитет от 1.5 млн. тона това означава, че натоварването на мощностите е било 97%. Въпреки това нетните приходи от продажби са нараснали с 15% до 390 млн. лв.

Източник: Капитал

Английска компания изгражда завод за опаковъчна техника в "Индустриален парк - Шумен". Строителството в парка се реализира от българо-гръцката "Хел Бул Истейт", която е регистрирана в Шумен. Общо девет са продадените парцели в "Индустриален парк Шумен". През следващата година общината очаква на територията на парка да бъдат разкрити между 200 и 300 работни места.

Източник: Преса

Канал 3 вече има нов собственик. Лично програмният директор Сашо Диков извести за сделката от ефира на медията. Новият собственик е "Медийна инвестиционна организация". Това е фамилна фирма със собственик Мария Опренова. Тя е работила като шеф на рекламата в "М-Тел", HBO и т.н.

Източник: Блиц

Строителната компания, работила по "Цанков камък", поиска от съда във Виена да я обяви в несъстоятелност. Alpine Bau има задължения от 2,6 млрд. евро. Компанията преди година стана собственост на испанската фирма FCC, която само преди дни успя да завърши изграждането на Дунав мост 2. Фалитът на "Alpine", ако бъде обявен такъв, ще бъде най-големият в историята на Австрия от Втората световна война насам. Това ще причини на компанията-майка (FCC) финансов удар за 289 млн. евро след облагане, ще засегне кредиторите на компанията - Bank Austria и Erste Group, ще доведе до закриването на хиляди работни места.

Източник: Ройтерс       Българска Стопанска КамараИзнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
20 юни 2013 Закон за изменение на Закона за гражданското въздухоплаване
20 юни 2013 Проект на ПМС за определяне на размера на таксите за преминаване на пътни превозни средства по Дунав мост – 2
25 юни 2013 Проект на ПМС за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет в областта на околната среда
31 юли 2013 Публични консултации относно модернизиране на инструментите за търговска защита
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

Практическо обучение: „Да рекламираме своя бизнес достъпно и ефективно! Нужен ли е огромен рекламен бюджет, за да имаме повече клиенти?“ (21 юни 2013 г., петък)

В периода април-юни 2013 г. Българска стопанска камара ще проведе БЕЗПЛАТНИ обучения по ключови компетенции: Мениджърски и социални умения, дигитални компетенции, умения за организация и оптимизация на производствени и бизнес процеси.

Конференция "Добри практики и стратегии за управления на промяната" (27 юни 2013 г., срок за регистрация: 23 юни 2013 г.)

Конкурс на Българска стопанска камара - 3 – 30 юни

13-14 септември, Созопол: Конференция: ”Стандартизация и свързаните с нея дейности - фактори за международно и балканско сътрудничество"

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 11 май 2013 - съботно-неделен
CCNP - Route - 1 юни 2013 - съботно-неделен 
Основи на ОС Debian Linux
Ниво 1
-11, 19, 25, 26 май, 01, 02 юни - съботно-неделен

Ниво 2 -15, 16, 22, 23, 29 юни - съботно-неделен
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германската Commerzbank ще съкрати 5200 служители или около 10% от работната сила. Това показват предварителните резултати от преговорите между ръководството и синдикатите. Двете страни още не са постигнали съгласие относно точния брой служители, които предстои да бъдат освобовени от работа. Източник, близък до преговорите, споделя пред агенцията, че този брой е "прекалено голям". Неяснотата относно резултатите от преговорите се засилва от изказването на представител на един от най-големите синдикати в страната - Verdi, според когото 5200 съкратени са "необяснимо много." Банката изпълнява програма за преструктуриране на разходите си, започнала в края на миналата година. Като целта е финансовата институция да засили позициите си в банкирането на дребно.

Източник: Ройтерс

Америка

Американският автомобилостроителен гигант General Motors (GM) ще инвестира 11 милиарда долара в Китай до 2016 г. Компанията ще вложи пари в изграждането на четири нови фабрики за производство на Кадилак. 1,3 милиарда долара ще бъдат инвестирани в построяването на луксозна фабрика в Шанхай, заяви главният изпълнител директор на компанията Дан Акерсън. Той обясни, че Китай е пазарът с решаващо значение за General Motors. Компанията продаде рекордните 1,3 милиона автомобили в Китай за първите пет месеца от годината, което с 10,6% повече от същия период на миналата година. Автомобилният гигант се надява да улови 10 на сто от пазара на луксозни автомобили в страната до 2020 г. в сравнение с настоящите 2,5%.

Източник: Associated Press

Азия

През май 2013 г. износът на Япония нарасна до най-високото си ниво от май 2010 г. насам на фона на поевтиняването на йената спрямо долара. Това дава тласък на японския министър-председател Шинзо Абе да продължи програмата си за съживяване на икономиката. Износът на Япония се увеличи с 10,1% през петия месец на 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Това представлява увеличение за трети пореден месец. Същевременно йената значително поевтиня през тази година въпреки наскорошните отчетени ръстове. По-евтината японска валута помогна за увеличаване на износа. Една скъпа йена прави японските стоки по-скъпи в чужбина и свива печалбите на компаниите от страната на изгряващото слънце. В момента обаче става обратното. От ключовите за Япония пазари изнесените стоки се увеличават с 16,3% на годишна база в САЩ и с 8,3% в Китай.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
19.06.2013
Dow Jones Industrial
15.11 (-206.04)
Nasdaq Composite
3.44 (-38.98)
Стокови борси
19.06.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)98.24
Heating oil ($US/gal.)2.9700
Natural gas ($US/mmbtu)3.9600
Unleaded gas ($US/gal.)2.8900
Gold ($US/Troy Oz.)1.37
Silver ($US/Troy Oz.)21.62
Platinum ($US/Troy Oz.)1.42
Hogs (cents/lb.)98.38
Live cattle (cents/lb.)120.40

       Опознай България

Вулкана на Лешоядите

В сърцето на Източни Родопи, на 60 км източно от гр. Кърджали и на същото разстояние на югоизток от гр. Хасково, между язовирите Студен Кладенец и Ивайловград, река Арда пронизва зъберите на праисторически двукратерен вулкан, образувайки приказен каньон. В рамките на вулканичния кратер са създадени 4 защитени територии. Природната забележителност "Кован кая" обхваща величествени скални комплекси, сипеи, открити терени, разположени по северния бряг на р. Арда. Тя е обявена за защитена територия с цел опазване на редки и застрашени видове птици. От видовете, включени в червената книга на България, по скалните вулканични ниши гнездят уникалните за цяла България и Европа белоглав и египетски лешояд. Може да се види и черният лешояд или още наричан картал. Освен лешоядите тук могат да се наблюдават и други застрашени и редки видове като черният щъркел, белоопашат мишелов, син и пъстър скален дрозд и още много други интересни видове птици.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.06.2013
Българска версия: 25865, Английска версия: 3069

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999