Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 януари 2013 г., брой 3391
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент


Валутни курсове
(30.01.2013)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.29127
USD/BGN   1.45599
CHF/BGN   1.57525
EUR/USD   1.3433*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.03%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!


WEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Сайганица 999 ООД - Стара река - Сл
Симек ЕООД - София
Гломакс АД - София
Агрия груп холдинг АД - Варна
Бор Ин АД - Пловдив
Професионален спортен футболен клуб Черноморец Бургас АД - Бургас
Унител Трейдинг АД - Сливен
Феникс ММ АД - София
Белотекс 95 АД - Златоград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България запазва 48-ата си позиция в световната класация на страните по златни резерви, показват последните данни на Световния съвет по златото към януари. Страната ни разполага с 39.9 тона от скъпоценния метал, коeто e 11.3% от резервите на страната, или с 0.1 процентни пункта повече, в сравнение с предходния месец. В края на миналата година България падна с едно място в класацията, след като през октомври заемаше 47-а позиция с 39.9 тона, които са съставлявали 11.2% от резервите. Непосредствено пред нас в момента по златни резерви е Боливия с 42.3 тона злато, а след нас се нареждат Западноафриканският икономически и валутен съюз с 36.5 тона и Малайзия, която заема 50-о място с 36.4 тона.

Източник: Класа

Отчуждаването на частни имоти, необходими на държавата за магистралите "Марица" и "Тракия", ще бъде подложено на гласуване на днешното редовно заседание на Министерски съвет (МС). За продължаване на изграждането на автомагистрала "Марица" министрите ще гласуват за отчуждаване на части от частни имоти в участъка Любимец - Капитан Андреево. За довършването на "Тракия" ще се гласува за използване от държавата на частен имот между Оризово и Бургас Лот 5, участък "Карнобат - пътен възел "Бургас - Запад" - изместване на електропроводи, кабели и водопроводи на територията на област Бургас. И двете предложения се внасят съвместно от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник министър-председателят и министър на финансите Симеон Дянков.

Източник: 24 часа

Приватизация

Няколко терена с обща площ от над 20 дка вади за продан община Велико Търново. Земите се намират в района на гарата, където ще се оформя нова малка промишлена зона в близост до Южния пътен възел. За продан предстои да се извадят и имоти в бившата административна сграда на закритата фирма „Благоустройство”. В момента купувач се търси и за бившето училище в Беляковец. Цената му е 206 хил. лв. За него са заявени намерения и за частен старчески дом. Търсят се мераклии и за училищата във Войнежа и Дичин. 1 млн. поне ще се търсят и за терени с площ от 12 дка на главния път София - Варна. Имотите, които са в регулационните граници на града, досега бяха продадени без директен подход към трасето, което ги направи неатрактивни. Тече процедура за приватизация и на къщата „Бранковани” в Арбанаси.

Източник: Борба - Велико Търново

Регулирана информация

На 29.01.2013 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен финансов отчет за четвърто тримесечие на 2012 на Ловечтурс АД -Ловеч /4O9/

Дружества
Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2011 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   297 728  
  2   БДЖ Пътнически превози ЕООД - София   282 540  
  3   Холдинг Български държавни железници ЕАД - София   124 045  
  4   ПИМК ООД - Съединение - Пд   112 975  
  5   Столичен автотранспорт ЕАД - София   87 929  
  6   Столичен електротранспорт ЕАД - София   62 128  
  7   Силвъртранс ЕООД - Пловдив   50 162  
  8   Експрес транс ООД - Търговище   45 086  
  9   Глобал Биомет ЕООД - София   43 313  
  10   Пекто Ангелов БГ ЕООД - Пловдив   43 106  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 29.01.2013
  Обща стойност (BGN): 770 298.20  
Брой търгувани компании: 53
Premium 321 537.84
Standard 325 285.55
АДСИЦ 88 690.39
Облигации 34 784.43
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Пътища АД - София -28.06 %
Биовет АД - Пещера 18.02 %
BaSE - Акции: 26 908.94

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Собственикът на магазините "Пикадили" - белгийската Delhaize Group, купува бизнеса на конкурентната варненска верига "Мандарин". Новината за придобиването на първите два обекта e потвърдена от собственика на "Мандарин" Мартин Несторов. Той уточни, че сделката е за отделни магазини, а не за търговската марка или дружеството. Прехвърлят се осем от обектите, разположени във Варна и София, а останалите два ще продължат да оперират под сегашния си бранд. Мартин Несторов разказа, че собствениците на двете вериги преговарят за прехвърляне на осем от общо десет магазина – по четири в София и във Варна. За всеки от тях обаче се водят отделни разговори. Два обекта - по един във всеки град, ще останат под марката "Мандарин", но кои – засега не е ясно. "Мандарин" са в малкия формат на експресните магазини и след прехвърлянето им към Delhaize Group ще бъдат преименувани на "Пикадили Daily".

Източник: Капитал

"Луфтханза техник София", "Винтерхалдер България" и "Либхер хаусгерете Марица" са трите компании, които получиха наградата на германската икономика за 2012 г. Призът се връчва за девета година по инициатива на Германско-българската индустриално-търговска камара. В категория "Голямо предприятие" наградата получи компанията за ремонт на въздухоплавателни средства "Луфтханза техник София", която е смесено дружество на германската Lufthansa Technik и българската "Химимпорт". През миналата година компанията реализира проект за увеличаване на капацитета си за поддръжка, ремонт и техническо обслужване на самолети от 2 на 5 места за позициониране. Призът в категория "Малко или средно предприятие" беше присъден на "Винтерхалдер България", която е дъщерно дружество на немската Winterhalder Selbstklebetechnik. Компанията произвежда различни продукти от технически пенопласт като самозалепващи се ленти, материали на основата на пяна, опаковъчни материали и др.  В отворената категория носител на наградата за 2012 г. е производителят на хладилна техника "Либхер хаусгерете Марица". Компанията е отличена заради дейностите си в областта на професионалното обучение и околната среда.

Източник: Капитал Dаily

Българска фондова борса - София АД е реализирало печалба към четвъртото тримесечие на 2012 г. в размер на 608 хил. лв. Общите приходи в края на периода са 3327 хил. лв., което е с 10.97% повече спрямо предходния период. Общите разходи отчитат спад от 0.64% спрямо предходния период до 2652 хил.лв. Нетните приходи от продажби в края на четвъртото са в размер на 2972 хил.лв. и представляват 89.33% от общите приходи. Спрямо съответния период за 2011 г. те се увеличават с 12.19%. Към 31 декември 2012 г. дружеството показва печалба на акция в размер на 0.09 лв. Данните са от Баланс/Отчет на дружеството за IV трим. на 2012 г. Собственият капитал на дружеството е 10 596 хил. лв., като спрямо същия период на 2010 г. се е увеличил с 2.38%.

Източник: Дума

Уотсън Фармасютикълс Инк. (Watson Pharmaceuticals, Inc.) – компанията-майка на Актавис ЕАД и Актавис Оперейшънс (в България), обяви, че е приела Актавис Инк. (Actavis, Inc.) (NYSE:ACT) за свое ново глобално име и е започнала да се търгува на Нюйоркската Фондова борса под нов символ — ACT. Компанията за първи път обяви намерението си да промени своето име миналата година след придобиването на Актавис Груп (Actavis Group). Обединението доведе до създаването на третата най-голяма генерична фармацевтична компания в света с предварително очаквани обединени приходи от над 8 млрд. щатски долара за 2012 година. „Актавис” е започнала дългосрочна кампания за ребрандиране, която ще ръководи прехода на производствени й мощности, операции и търговско присъствие по света към името „Актавис” и ново лого, обединяващи всички 17 000 служители под едно единствено име, с търговска марка и защитено в световен мащаб. Официалното началото на ребрандирането на дейностите в България с новото отличително лого на Глобалната компания, изработено от водещата фирма за създаване на глобални идентичности Lippincott, ще бъде след няколко месеца.

Източник: Агенция Фокус

„ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ приключва последното тримесечие на 2012 г. с положителен финансов резултат в размер на 1.677 млн. лв., информираха от компанията за Profit.bg. Приходите от дейността на компанията възлизат на 28.405 млн. лв. и намаляват с 13% спрямо размера им в края на миналата година. От тях 90%, или 25.476 млн. лв., се формират от отчетените продажби на апартаменти в комплексите „Санта Марина”, Созопол, „Св. Иван Рилски”, Банско и „Марина Хил”, Черноморец. Другите приходи на дружеството се формират от приходи от наем и експлоатация на инвестиционни имоти. За 2012 г. фондът е сключил нови договори за продажба на 109 апартамента с обща РЗП 8 878 кв.м. и стойност 18.5 млн. лв. без ДДС.

Източник: Profit.bg       Българска Стопанска Камара


Изнесен Търговски офис”
В помощ на външнотърговската дейностВъншноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
11 февруари 2013 АНКЕТА за потребностите на гражданите от документи, доказващи знания и умения, придобити изивън системата на образование
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК инициира ускоряване разглеждането на ЗИД на Закона за защита на конкуренцията! Очакваме писмена подкрепа от страна на браншовите и регионалните организации, членове на БСК!

Становище на БСК относно планираните промени в Закона за енергийната ефективност


Предстоящи събития

30 януари: Семинар „Подобряване на екологичните и енергийни показатели – бизнес инструмент за малки и средни предприятия от текстилния сектор по проект „OPTIMES”

6 февруари: Патентоване на изобретения в областта на козметиката

КАНДИДАТСТВАЙТЕ: Първи Европейски награди за социална отговорност – 01.03.2013 г.

7 март: Двустранни срещи за бизнес коопериране и технологичен трансфер IndustryMatchMaking – IMM2013

21 март: Семинар "Изкуството да управляваш възнаграждения". БСК е партньор на събитието.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение на БСК е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.
Центърът предлага и обучение с ваучери по програмата "Аз мога повече" на Агенция по заетостта
- за професиите "Оператор на компютър" и „Монтьор на компютърни системи”, както и за дигитална компетентност по 7 програми.Регионална Cisco академия
CCNA 1 сем. - 09 февруари 2013 - съботно-неделен
CCNP – Switch -16 март 2013 - съботно-неделен
Курсове за компютърна грамотност
MS Word базово ниво - 11.02 -15.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel базово ниво - 18.02 -22.02.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS PowerPoint - 04.03 - 08.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Word експертно ниво - 11.03 - 15.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Excel експертно ниво - 18.03 - 22.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Access - 25.03 - 29.03.2013, 18:00 - 20:30 ч.
MS Project - 01.04 - 05.04.2013, 18:00 - 20:30 ч.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2008.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Руската компания „Газпром“ направи анализи, според които трябва да инвестира 12,5 млн. евро, за да приведе вътрешната си газопреносна мрежа към нуждите на „Южен поток“. По този начин целият проект ще бъде оскъпен до 29 млрд. евро. Предишните разчети бяха за цена на тръбопровода от 16 млрд. евро, като около 10 млрд. от тях са за подводното трасе на тръбите. На сайта на руската компания има съобщение за одобрени мерки по съкращаването на инвестиционните и експлоатационните разходи през 2013 година, както и за засилен контрол по отношение на разходването на средствата. Планът за дейността през тази година е одобрен от председателя на държавната компания Алексей Милер. Като цяло компанията смята да инвестира 509 млрд. рубли в своята дългогодишна инвестиционна програма. Целта е да бъдат спестени 50 млрд. евро, коментира още Милер. „Южен поток“ трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, от където минават огромна част от русия износ към европейските държави.

Източник: Ройтерс

Америка

Американската технологична компания Yahoo отчете за първи път от четири години ръст на приходите, които се оказаха и по-високи от очакваните. За последното тримесечие на миналата година те са се повишили с 2 процента в сравнение със същия период на 2011 г. и са достигнали до 1.35 млрд. долара. Това доведе до покачване на акции на компанията с 4.5% след отварянето на търговията в Ню Йорк вчера. Около 700 млн. интернет потребители посещават уебсайта на Yahoo всеки месец, което го нарежда сред най-големите в световната индустрия. Въпреки това чистата печалба за последните три месеца на миналата година се е свила до 272. млн. долара, или 23 цента за акция. Година по-рано положителният финансов резултат е бил 296 млн. долара, или 24 цента за акция.

Източник: Ройтерс

Азия

Китайският компютърен производител Lenovo се дистанцира от изказване на главния си финансов директор Вонг Ваи Минг. „Ние няма да се поколебаем, ако се появи истински шанс", заяви Минг преди седмица по повод евентуална сделка за канадския разработчик на смартфони и мобилен софтуер Research In Motion, познат повече със своята марка BlackBerry. От Lenovo са съобщили вчера пред Sina Tech, че компанията търси възможности за придобивания като цяло, но не иска да ги конкретизира. Информации за интереса на китайците към RIM се появиха преди няколко дни в различни американски и азиатски медии. Пред Sina Tech Вонг е заявил, че е споменал конкретно RIM, само защото е бил питан за компанията. Припомняме, че през последните години канадската компания отчита няколко поредни губещи тримесечия и се движи упорито към обявяване на фалит. Затова и се обмисля реорганизация.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
29.01.2013
Dow Jones Industrial
13 954.42 (72.49)
Nasdaq Composite
3 153.66 (-0.64)
Стокови борси
29.01.2013
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)97.57
Heating oil ($US/gal.)3.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2300
Unleaded gas ($US/gal.)2.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 660.80
Silver ($US/Troy Oz.)31.18
Platinum ($US/Troy Oz.)1 678.90
Hogs (cents/lb.)89.62
Live cattle (cents/lb.)132.98

       Опознай България

Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е един от най-величаните и същевременно най-остро критикувани политици в съвременната история на България. Роден в Търново през 1854 г, той навлиза в политиката след Освобождението. Започва кариерата си като борец по време на Възраждането. Учи в Одеската семинария, водач е на потушеното Старозагорско въстание от 1875 г. В първите години след Освобождението, той се хвърля енергично и ентусиазирано в борбата срещу Берлинския договор, във формирането на либералната партия и парламентарните дебати. Решимостта и способността му да различава възможното от невъзможното, го превръщат в един от най-влиятелните и уважавани политици по онова време. Избран е за пръв регент преди избирането на нов монарх в страната. Стамболов е министър-председател на България от 20 август 1887 до 17 май 1894 г. Прави много за модернизацията на страната в икономически, политически, административен и културен аспект – по негово време е изградена комплексна транспортна мрежа, създадени са много закони, поощряващи селското стопанство. Той осигурява държавна защита на стоките местно производство и подписва благоприятни търговски договори с няколко големи европейски страни. От друга страна, обаче, противниците на Стамболов има за какво да го винят: авторитарно управление, жестоко отношение към политическите му опоненти, преследване на опозицията. Неговата свръхамбициозност в крайна сметка го довежда до сблъсък с не по-малко амбициозния цар Фердинанд и слага край на политическата му кариера. След 1894 г., той е подложен на различни унижения и преследвания: отказано му е разрешение да напусне страната, а имуществото му е конфискувано. На 3 юли 1895 г. е нападнат и варварски пребит от група македонци на софийска улица. Умира от раните си три дни по-късно.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.01.2013
Българска версия: 25660, Английска версия: 3074

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2013. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999