Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Четвъртък, 19 Февруари 2004 г., брой 1118
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (19.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.90355
USD/BGN 1.52513
CHF/BGN   1.24038
EUR/USD
1.2824*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Качеството на водата в София е сред най-високите в Европа, заяви главния секретар на Софийска вода Иван Иванов. Качеството на водата се следи постоянно. Имаме случаи на влошаване, но веднага реагираме за отстраняване на проблема, посочи Иванов. Според него причина за по-лошото качество са остарелите водопроводи. 
Източник: Стандарт

350 млн. долара е обемът на IT-сектора у нас, обясни зам. председателят на БИБА Саша Безуханова при представянето на стратегията за развитие на информационни и комуникационни технологии. Според нея България има всички шансове да се превърне в лидер в тази област в Югоизточна Европа, защото предлага привлекателна макроикономическа рамка и високо образовани специалисти.  
Източник: Монитор

Ваучерите за храна на работници и служители влизат в употреба през месец март. Министерство на финансите в издало лиценз на компания с българско-френско участие. От българска страна представител ще бъде Националният съюз на трудово-потребителските кооперации. 
Източник: Дарик радио

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/ може да поиска увеличаване на иска срещу Гад Зееви по делото, което държавата води срещу него в Парижкия арбитражен съд. Увеличението се налага заради преразглеждане на определени клаузи от договора между АП и Зееви холдингс от юни 1999 г. Първоначалният иск на АСК е за изплащане на неустойки в размер на 8 млн. USD. Делото е заведено срещу израелския консорциум Зееви холдингс и частната авиокомпания Кнафаим-Аркия холдингс в края на декември 2003 г. Искът е предявен, защото Гад Зееви не е представил инвестиционна програма, не е открил годишен банков акредитив от 2.4 млн. USD и е прехвърлил акции на Балкан без разрешение от
  АП.
  Източник: Пари

  Нито една оферта не е подадена за обявения от регионалната дирекция на Агенцията за държавни вземания-Видин търг за продажба на имущество на Химко АД. На 18 февруари трябваше да бъдат отворени офертите за участие в търга с тайно наддаване, но от агенцията обявиха, че няма купувачи. Търговете се провеждат въз основа на Изпълнително дело 402 от 2002 г. за дългове на врачанския торов завод към бюджета. 
  Източник: Пари

  Нито един купувач не се яви на явния търг за 17 самолета на Ер Добруджа-ООД, което е собственик на селскостопанското летище в Добрич. Машините бяха пуснати за разпродажба от местното поделение на Агенцията за държавни вземания заради натрупани задължения към регионалното управление Социално осигуряване и териториалната данъчна дирекция.
  Източник: Монитор

  Българска Фондова Борса - София - 18.02.2004

  Обща стойност: 791 819.67
  Брой търгувани компании: 54
  Официални пазари: 84 771.21
  Свободен пазар: 468 172.46
  Приватизация 62 638.22
  Най-голяма промяна в цените на:
  М+С Хидравлик (Казанлък ) 109.68 %
  Ютекс холдинг  (София ) -92.28 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Хотели и ресторанти

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Албена (Албена )
  276 877 000
  2 Златни пясъци (Варна ) 103 614 000
  3 Профилактика, рехабилитация
  и отдих (София )
  69 814 000
  4 Слънчев бряг (Слънчев бряг )
  61 272 000
  5 Гранд-хотел Варна (Варна )
  55 553 000
  6 София Принцес хотел
  35 164 000
  7 Ривиера (Варна )
  34 294 000
  8 Дюни (Созопол )
  32 331 000
  9 Слънчев ден (Варна )
  28 530 000
  10 Интерхотел гранд-хотел
  26 236 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21654

  здравеопазване 
  (323 - 1%)
  застрахователна дейност (739 - 1%)
  фармацевтична област/биотехнологии
  (419 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Фирма от Турция предлага
  (0225TR),
  кутии за кабели, кутии за зъбни рейки, антистатични маси

  Турска фирма предлага
  (0226TR),
  индустриална арматура

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  Рехабилитацията на първите четири блока на ТЕЦ Марица-изток 2 от японската Mitsui в партньорство с Toshiba започва през април 2004 г., съобщи пред парламентарната комисия по енергетика изпълнителният директор на централата Атанас Димитров.
  Източник: Пари

  Капиталът на Булгаргаз няма да бъде увеличен въпреки възможността за повишението му, предвидена в постановлението на правителството за изпълнение на бюджета за 2004 г. В Държавен вестник е публикувано постановлението, което дава възможност на енергийния министър Милко Ковачев до 15 март да вдигне капитала на Булгаргаз със стойността на дълготрайните активи от газопреносната система, финансирани за сметка на намалените държавни вземания през 2003 г.
  Източник: Дневник

  Райфайзенбанк-България отчита 3.2 млн. лв. печалба преди данъци за януари 2004 г., съобщиха от банката. Регистрирано е увеличение от 18% на оперативната печалба за месеца спрямо същия период на 2003 г. Кредитният портфейл на банката се е увеличил с 64% в сравнение с януари 2003 г., като достига 687 млн. лв., запазвайки високо качество, коментират оттам. Към края на януари 2004 г. Райфайзенбанк управлява активи в размер на 825 млн. лв., отчитайки ръст от 53% спрямо същия период на миналата година. 
  Източник: Пари

  Кредитният портфейл на Росексимбанк нарасна на 210 млн. лв. през 2003 г. от 120 млн. лв. година по-рано, съобщи Владимир Владимиров, член на УС и главен изпълнителен директор на банката. Активите й са около 600 млн. лв., което я поставя в I група според класификацията на БНБ. Привлечените средства на Росексим са се увеличили със 178 млн. лв. 
  Източник: Дневник

  Над 40 млн. лева са инвестициите на Петрол в дълготрайни активи за миналата година, съобщиха от компанията. От приватизацията си през 1999 г. Петрол изпълнява успешно една от най-мащабните инвестиционни програми в страната. След покупката на Нафтекс Петрол компанията зае лидерски позиции и в продажбите на едро. Съгласно ангажиментите си по приватизационния договор Петрол трябваше да инвестира 60 млн. долара за периода от 2000 до 2004 год. 
  Източник: Стандарт

  Обединена млечна компания вече е собственик на активите на варненското предприятие Виталакт милк. Сделката, която се подготвя от миналата есен, беше осъществена, след като мина през одобрението на Комисията за защита на конкуренцията преди месец. Досегашен собственик на производителя на млечни изделия е гръцката компания Делта. 
  Източник: Дневник

  300 киловатчаса електроенергия от от естествени отпадъци от свинефермата в добричкото село Септемврийци ще добива българо ­ португалският холдинг Белсуин, съобщи Константин Тачев, директор на фирма Тивис, собственик на 40 % от акциите на холдинга. Част от произведения ток ще бъде за собствени нужди, останалото ще се продава на съседните села, планира той.
  Източник: Монитор

  Създава се Комитет на потребителите на RINGS /система за брутен сетълмент в реално време/. Комитетът ще бъде учреден на 20 февруари в БНБ. Негови членове ще бъдат всички участници в RINGS - търговските банки, системните оператори /БОРИКА, Банксервиз като оператор на БИСЕРА, Централният депозитар/ и Асоциацията на търговските банки /АТБ/. 
  Източник: Пари

  Всички клиенти на Пощенска банка ще имат денонощен достъп до своите сметки благодарение на новия сайт за електронно банкиране e-postbank.bg. Чрез него могат да се извършват всички видове плащания, поддържани от банковата ни система, включително и валутни преводи.  
  Източник: Новинар

  Представителят на Гергьовден в новоизбрания съвет на директорите на Градски транспорт ЕАД Варна Павел Кюрчев ще е негов председател. Това са решили членовете на борда на първото си заседание, проведено с участието на изпълнителния директор на дружеството Пенчо Пенчев и зам.-председателя на Общинския съвет и председател на транспортната комисия в него Борислав Гуцанов. 
  Източник: Черно море

  Общи събрания днес
  Автотранспорт-93 (Сливен)

  Добруджански протеин (Сливен)
  Обновление-Обнова (Сливен)
  Победа-Велико Търново (Велико Търново)
  София строй инженеринг 2002 
  (София)
  Тополи-фураж (Сливен)

   
  Обществени поръчки

  Доставка на храни и хранителни продукти - Община Тутракан

  Доставка на хранителни продукти за нуждите - Община Благоевград

  Осигуряване на цялостното ежедневно хранене - "Областен диспансер за психични заболявания със стационар "Проф. д-р Ив. Темков" - ЕООД, Бургас

  Доставка на хранителни продукти - Община Луковит

  Доставка на хранителни продукти - Община Разград,

  Доставка на хранителни продукти - Домът за медико-социални грижи за деца - Враца

  Доставка на хранителни продукти - "Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум" - ЕАД, София,

  Доставка на храна - "IV МБАЛ - София" - АД, София

  Доставка на хранителни продукти - Община с. Кирково

  Доставка на хранителни продукти - Община Неделино,

  Доставка на хранителни продукти - Община Пещера

  Доставка на кисело мляко - "Брикел" - ЕАД, гр. Гълъбово

  Доставка на хранителни продукти - Комплексът по детско хранене - София,

  Доставка на хранителни продукти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Разлог" - ЕООД, Разлог

  Доставка на хранителни стоки и захарни изделия - Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" - Сопот

  Доставки на хранителни продукти - Община с. Струмяни

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (1) ЗОП / Дизелово гориво - 90, 1, т., 
  Ямбол  (дек.'04)

  (2) ЗОП / Офсетов картон-тип
   "Бристол"-по сп.- 10000, 1, листа., скл.купувач (дек.'04)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД -
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  На 19 февруари 2004 г., в 11.00 часа, в Заседателната зала на БСК ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между БСК и Агенцията за енергийна ефективност в областта на енергийната ефективност и устойчивото използване на възобновяемите енергийни източници в условията на присъединяване на България към ЕС.
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване на съответствието на газовите уреди. Надзор на пазара за спазване на изискванията за пуснатите газови уреди”.Семинарът ще се проведе на 02.03.2004 г. в сградата на БСК 
  ***
  На 20 февруари 2004 г., от 10.30 до 13.30 ч. в гр. Пазарджик ще се проведе Среща-семинар на тема "Преференции за работодатели", организирана от БСК, Агенцията по заетостта, ИСА-Пазарджик и Областния управител на Пазарджик
  ***
  На 26 февруари 2004 г., четвъртък, от 9.00 часа в хотел "Дружба" - гр. Банкя, ще се проведе семинар на тема "Готови ли сме да посрещнем конкурентния натиск от Европейския съюз", организиран от Министерството на икономиката и Сдружение "Евроинтеграция и информация". Срок за заявки - 18 февруари 2004 г.
  ***
  На 19 и 20 април 2004 г. в Хановер, Германия, ще се проведат Международни дни за технологично сътрудничество. Краен срок за заявки - 19 март.
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  Възможностите за експертна подкрепа на бизнес средите от община Ботевград бяха обсъдени на 17 февруари т.г. на работна среща с представители на деловите среди от региона, БСК и Браншовата камара по електронна промишленост и информатика (17 февруари 2004 г.)
  ***
  На вниманието на БРАНШОВИТЕ организации!!! Конкурс за проекти, имащи за цел представяне на стандартите на Европейския съюз в различни браншове, обявява Делегацията на Европейската комисия в България като част от своята Информационна и комуникационна програма.
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  18.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10671.99
  (-42.89)
  Nasdaq Composite
  2076.47
  (-3.88)

  Стокови борси
  18.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  34.40
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  30.99
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.903
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.36
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.1025
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  412.80
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  670.00
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  858.80
  HOGS (cents/lb.)
  58.525
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  94.175
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.825
   
  Европа

  Най-големият автомобилен производител в Европа Volkswagen намали размера на дивидента си за първи път от 10 години насам, поради по-слабите продажби, силните позиции на еврото и застаряващата продуктова гама на компанията. Немската групировка намали дивидента си за 2003  с 19% до 1.05 евро в сравнение с 1.30 евро през 2002. Чистата печалба на компанията през 2003 е спаднала с 57% до 1.12 млрд. евро при продажби от 87.15 млрд. евро в сравнение с 86.95 млрд. евро през предходната година. Компанията обаче надмина собствените си прогнози за размера на оперативната печалба, а инвеститорите, които се страхуваха от още по-голям спад, посрещнаха с облекчение публикуваните финансови резултати на Volkswagen.
  Източник FT  

  САЩ   В сряда филмовото и телевизионно студио Metro-Goldwyn-Mayer Inc. обяви увеличение на печалбата за четвъртото тримесечие на 2003, подпомогнато от продажбите на DVD, въпреки резкия спад на приходите, реализирани от компанията. Базираната в Лос Анджелис групировка отчете чисти приходи в размер на 60.3 милиона щ.д., или 25 цента на акция, в сравнение с 58.5 милиона щ.д., или 24 цента на акция за същия период на предходната година. Приходите за тримесечието са в размер на 543.1 милиона щ.д. в сравнение с 620.9 милиона щ.д. за същия период на 2002г.
  Източник Reuters 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999