Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 03 февруари 2017 г., брой 4396
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.02.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27242
USD   1.80961
CHF   1.82959
EUR/USD   1.0808*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Винарска изба Пълдин АД - Перущица
Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Колобър холдинг АД - София
Професионален футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962 АД - Бургас
ПФК Левски АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Издадените разрешителни за нови жилищни сгради намаляват, по-малко са и започнатите нови блокове, сочат данните на НСИ за последното тримесечие на 2016 година. Най-много продължава да се строи в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. Въпреки това интересът на строителите към вдигане на нови домове в края на 2016 г. спада. В периода октомври - ноември издадените разрешителни са с повече от 5% по-малко спрямо летните месеци, въпреки че броят на жилищата в бъдещите блокове е по-голям. Броят на започнатото ново строителство е намаляло с 13.3%. В сравнение с края на 2015 г. обаче има ръст на започнатите нови сгради от 16.3%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в София - 200, след това за пореден път се нареждат Пловдив - 163, Варна - 133, и Бургас - 88. Най-много жилища предстои да излязат на пазара също в столицата - близо 2000. Общо за страната строителството на т.нар. "други сгради", където влиза строителството и на индустриални площи, отчита ръст от почти 7% през 2016 г. спрямо 2015 г. Водещите области тук са Пловдив и Стара Загора, след тях са София, Пазарджик, Хасково и Благоевград. Това са все региони с добра инфраструктура и бързи магистрални връзки. Строежът на офиси също запазва стабилни нива, но пак в столицата и големите градове, като Варна и Пловдив - там са започнати нови проекти.

Източник: Сега

Мароко и Тунис вече са преди България по иновации. Страната ни е изпаднала от класацията на Bloomberg за 50-те най-иновативни икономики в света през 2017-а. През миналата година България зае 42-ро място в ранглистата, като тогава дори беше на 25-а позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. През 2015-а е била на 39-о място - далеч преди Тайланд, Латвия и Литва, които сега се движат в средата на списъка. Очевидно нашата страна не само не работи за по-иновативна и конкурентна икономика, а губи и това, което е имала. Показателно е, че сме в дъното и на подреждането за закрила на изобретенията чрез патент. По данни от Патентното ведомство през 2015-а регистрираните патенти на български изобретатели са били едва 34, докато за 2009-а са регистрирани 134.

Източник: БанкеръКонцесии

Президентът Румен Радев използва за първи път правото си на вето и спря влизането в сила на новия Закон за концесиите. Нормативният акт бе приет от 43-тото Народно събрание буквално в последните дни на мандата си. Законът бе изработен от правителството на Бойко Борисов с мотива, че трябва да се приемат подготвени от ЕС регулации в областта на концесиите. Но срещна ожесточена съпротива заради съдържащите се в него разпоредби, които на практика позволяват възлагането на концесии за вечни времена. "Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес", аргументира се Радев. И допълни, че нормативният акт предвижда промени в 29 други закона, с което "навлиза в дълбочина в икономическите отношения".

Източник: Сега

Дружества
Производство на други хранителни продукти, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Еуросток ЕООД - София   6 430  
  2   Бест Фудс ООД - София   4 830  
  3   Фортекс Нутрасютикалс ООД - София   3 159  
  4   Корона М ЕООД - Стара Загора   2 816  
  5   Биосет ООД - Пловдив   2 068  
  6   Партньори АД - Костинброд   1 826  
  7   Веселина Трейд ЕООД - Добрич   1 729  
  8   Мултипак България ЕООД - София   1 081  
  9   Дион ООД - Русе   960  
  10   Агроник ЕООД - Ямбол   788  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.02.2017
  Обща стойност (BGN): 1 043 280.23  
Брой търгувани компании: 37
Premium 428 923.38
Standard 389 729.29
АДСИЦ 43 687.33
Структурирани 16 623.80
Облигации 164 316.43
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -14.29 %
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 9.81 %
BaSE - Акции: 5 210.54
BaSE - АДСИЦ: 85.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (Плана "Юнкер"), съобщиха от българската финансова институция, която е част от групата на Българската банка за развитие (ББР). ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, която НГФ ще дофинансира и така ще осигури 40 млн. евро гаранции за малките и средни фирми в България, които изпитват затруднения при осигуряване на обезпечения за кредити. Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия. До момента с посредничеството на 22 търговски банки Националният гаранционен фонд е подкрепил над 5 хил. компании, които са получили финансиране за над 600 млн. евро.

Източник: Дума

Замразена е дейността на създадената преди три години "Енергийна Инвестиционна Компания" като дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), която трябваше да реализира плановете на правителството на Пламен Орешарски за реиндустриализация на България с държавни средства. Дружеството бе регистрирано на 31 януари 2014 г. като собственост на БЕХ, за да извършва инвестиционна дейност и сделки с интелектуална собственост, да разработва и внедрява нови технологии, предприемачество, консултантска дейност, инженеринг и други дейности в областта на енергетиката. Лансираната по онова време идея от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев бе БЕХ да се разрасне и в промишлен холдинг като купи активите на две фалирали дружества - "Ремотекс- Раднево", което ремонтира оборудването на държавните "Мини Марица Изток", и торовия завод "Химко" във Враца. Реално обаче тези две цели се провалиха. След оставката на кабинета "Орешарски" дружеството дори не се включи в процедурите за закупуване на активите на тези предприятия. През октомври 2014 г. "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) взе основните активи на "Ремотекс-Раднево", които Стойнев смяташе да интегрира в дейността на "Мини Марица Изток". През юни 2016 г. пазарджишки бизнесмен купи "Химко", след като Делян Пеевски се отказа. От БЕХ потвърдиха, че от създаването си досега "Енергийна Инвестиционна Компания" (ЕИК) не е извършвала никаква активна икономическа дейност.

Източник: mediapool.bg

Служебното правителство ще приеме решение за повишаване на капитала на “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис”, става ясно от проект за решение, публикуван за обществено обсъждане. С него се одобряват промени по бюджета на Министерството на финансите за 2017 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 120 000 лв., за придобиване на акциите от увеличаването на капитала на дружеството. Със средствата от увеличението „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ” ЕАД ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2017 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”, регистрирана в Амстердам, Холандия, която е създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис между Руската федерация, Република България и Република Гърция. През 2016 г. стана ясно, че Бълария се е отказала от ликвидиране на участието си в проектната компания. Това е станало по предложение на гръцката страна. Проектът бе стартиран през 2007 г. и трябваше да осигури доставка на 35 млн. това годишно петрол от Русия през Бургас до гръцкото пристанище Александруполис. През юли месец 2016 г. директорът на руската компания “Транснефт” Николай Токарев изрази готовност за рестартиране на проекта.

Източник: actualno.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на италианската енергийна компания Edison да закупи Alerion Clean Power, която е собственик на централа за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Edison се контролира от френската EDF. Основният предмет на дейност е производство, пренос и доставка на електроенергия, както и пренос и разпределение на природен газ. Заедно с гръцката DEPA компанията е част от консорциума за реализация на газопровода „Посейдон", по който да бъде пренасян руски природен газ през територията на Гърция и Турция до Италия. Проектът беше замразен през 2012 г., когато на дневен ред се появи Трансадриатическия газопровод. В началото на 2016 г. обаче „Газпром" изненадващо подписа меморандум с DEPA и Edison, с който възражда газопровода, макар и с променено трасе – само през територията на Гърция. У нас Alerion Clean Power, регистрирана в Италия, извършва дейност чрез дъщерната си компания „Крупен Уинд", става ясно от уведомлението на КЗК. Компанията има косвен контрол върху четири дружества - „Уинд Системс", „Уинд Пауър", „Уинд Пауър 2" и „Уинд Стрийм", които заедно оперират малък вятърен парк. От антимонополния регулатор проучваха дали сделката между двете дружества ще доведе до промени на пазара на електроенергия в България. Edison има ограничено участие на пазарите в България – собственик е на търговец на ток, но с покупката ще си осигури географска експанзия. Основание за образуваното по казуса производство в КЗК, е и че компанията-майка на Edison – EDF, притежава активи в сектора на „зелената" енергия у нас. Френската компания чрез своя дъщерна компания управлява ВЕЦ „Яхиново" и компанията „Германеа", чиято основна дейност е свързана с оперирането на водноелектрически централи в страната.

Източник: Стандарт

Около 15 милиона лева е събрала "Топлофикация София" ЕАД от юрисконсултски възнаграждения за 2015 г. В същото време заведените дела срещу длъжници на "Топлофикация" са 21 766, като по всяко едно от тях са начислени такива възнаграждения. Отделно от това компанията е дала за адвокати още около три милиона лева. Така са събрани общо около 10-15 млн. лв.

Източник: Сега

Печалбата на Теленор България преди данъци, лихви и амортизации нараства с 1% през последното тримесечие на 2016 г., съобщиха от компанията. Това се дължи предимно на преминаването на клиенти към по-високи тарифни планове, както и вследствие на увеличените приходи от взаимна свързаност, уточниха от компанията. Общите приходи на телекома се увеличават с 5% благодарение на ръста в приходите от абонаменти, трафик и взаимна свързаност. Приходите от абонаменти и потребление на мобилни услуги също нарастват с 5%. Увеличава се и средният месечен приход на един абонат през последното тримесечие на 2016 г. – с 12%, показват данните на компанията. Оттам уточняват, че капиталовите разходи на компанията през периода са свързани най-вече с инвестиции в мрежата, включително в разширение на покритието на 4G мрежата. Към края на четвъртото тримесечие покритието на 4G мрежата на Теленор България достигна 78% от населението на страната. Общият брой на абонатите на Теленор България се понижава със 111 хиляди през последното тримесечие на 2016 г.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Втора международна LEAN конференция - 21 февруари 2017 г.

Бизнес форум „Пътна карта на бизнеса 2017“

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA 1 - 11 февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 11 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA TSHOOT - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете печалба за четвъртото тримесечие под оценките на анализаторите, след като възстановяването на суровия петрол е повишило разходите за рафиниране, а печалбата от добива не е успяла да компенсира разликата, съобщава Bloomberg. Печалбата, коригирана спрямо еднократните ефекти и промените в инвентара, възлиза на 1,8 млрд. долара – 1 милиард долара под оценката на анализаторите. Подразделенията за проучвания и производство и за рафиниране, както и интегрираният отдел за природен газ също не успяват да отговорят на очакванията. В същото време печалбата на Shell от рафинирането и търговията се е сринала с 90% до 77 млн. долара. Големите петролни компании са изправени преди сложни времена.

Източник: Reuters

Америка

Германският производител BMW Group ще се придържа към инвестиционните си планове за Мексико и Съединените щати, въпреки предупрежденията на президента Доналд Тръмп, който заплаши да наложи големи данъци върху автомобили, внесени в САЩ. Това заяви вчера главният изпълнителен директор на баварския концерн Харалд Крюгер. Миналият месец BMW обяви, че планира да построи нов завод за 1 млрд. долара за своята Серия 3 в Мексико, независимо от заплахите на Тръмп. "Имаме нужда от свободна световна търговия", каза Крюгер по време на автомобилния конгрес CAR-симпозиум в Бохум в сряда. Харалд Крюгер заяви, че BMW ще продължи да инвестира и в своя завод в Спартанбърг, САЩ, най-голямото му предприятие в света. BMW изнася 70% от годишното производство на американския си завод, което го прави най-големия нетен износител на страната, подчерта той.

Източник: Reuters

Азия

Американският стартъп Uber преустановява услуга си в Тайван след четири години на местния пазар. Крачката компанията предприема, след като отнесе солени глоби за милиони долари от страна на правителството. Uber заяви, че се надява изтеглянето на приложението за споделено пътуване да убеди властите на азиатския остров да променят решението си. Решението е най-прясното главоболие за компанията в Азия. Стартъпът се отказа от континенталната част на Китай през миналата година, когато го продаде бизнеса си на местния съперник Didi. "Не взехме с лекота това решение, тъй като знаем, че ще има огромно въздействие върху стотици хиляди шофьори и превозвачи", посочват от компанията в свое изявление, критикувайки правителството, че не е отворило вратите си за иновацията. Според властите в Тайван услугата на Uber е била незаконна и има разрешение да извършва дейност само като технологична компания.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
02.02.2017
Dow Jones Industrial
19 884.91 (-6.03)
Nasdaq Composite
5 636.20 (-6.45)
Стокови борси
02.02.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.88
Heating oil ($US/gal.)1.6600
Natural gas ($US/mmbtu)3.1500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)1 215.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.35
Platinum ($US/Troy Oz.)995.50
Hogs (cents/lb.)69.55
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

Музей за история на София

През 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов се взема решение за основаването на градски музей. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, той е сред най-старите музеи на територията на столицата. На 1 декември 1941 г. в сградата на пл. „Бански” № 3 се открива първата постоянна експозиция на музея. За съжаление сградата просъществува много кратко – до бомбардировките по време на Втората световна война, когато е разрушена. През 1952 г. музеят, библиотеката, архивът и градската художествена галерия се отделят като самостоятелни институции. През следващите десетилетия музеят развива многостранна дейност по опазване на културното наследство, но без музейна експозиционна площ, в тежки условия за съхраняване на ценностите от фонда. Междувременно той нараства и понастоящем наброява около 120 хил., като в тази бройка са включени и звената на Научната библиотека и Фотоархива. От 80-те години на XX век насам, наред с усилената събирателска дейност, са организирани над 120 временни изложби в страната и чужбина. Издадени са три тома на сборника „Сердика – Средец – София”, както и други научни и научно-популярни издания. Съгласно решение на Столичния общински съвет от 1998 г. Централната общинска минерална баня се преустройва за музей на София. Музеят отваря врати на 17 септември 2015 г. Музеят за история на София притежава над 120 хил. движими културни ценности - находки от археологически разкопки, монети, накити, старинни оръжия, облекла, ордени и медали, театрални и филмови плакати, оригинални документи и снимки, вещи на известни исторически личности, сред които княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и др., предмети от бита и ежедневието на софиянци, обединени във фондове и колекции. (Снимка: www.sofiahistorymuseum.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.02.2017
Българска версия: 29266, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999