Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 юли 2020 г., брой 5242
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16018
USD   1.70904
CHF   1.81381
EUR/USD   1.1444*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Авионамс АД - Пловдив
Бимекс Инженеринг АД - Пловдив
Евроинс Иншурънс груп АД - София
Елкабел АД - Бургас
Ентел ТТТ АД - София
Ентел холдинг АД - София
Индустриална зона Загоре АД - Стара Загора
Лесекспорт АД - Бургас
Пътстрой 92 АД - София
Рожен експрес АД - Смолян
Тритон И & И АД - Пловдив
Хладилна техника АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA), заяви държавният секретар Майк Помпео. Това означава, че могат да бъдат наложени санкции на инвестициите или другите видове дейности, свързани с тези руски енергийни експортни тръбопроводи“, подчерта той. Газопроводът „Турски поток“ замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. „Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на 8 януари 2020 година. Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

Източник: БНТ

През юни 2020 г. НСИ отчете за пореден път дефлация, като този път стоките и услугите са поевтинели с 0,4%. Това се случва за четвърти пореден месец - т.е. от началото на извънредното положение, въведено във връзка с пандемията. Но на годишна база инфлацията се качва до 1,6%, докато миналия месец беше 1,3%. Промените в цените през юни са почти незабележими. В сравнение с май например с 0,9% са поевтинели храните и безалкохолните напитки, както и облеклото и обувките. Транспортът е понижил цените си с 0,5%, най-вероятно заради продължаващото поевтиняване на горивата. Леко поскъпване има при цигарите и алкохола – с 0,2%, и при телекомуникационните услуги - с 0,3%. В месеца, който предшества въвеждането на 9% ДДС за ресторантите, цените в тях са се вдигнали с 0,8%. Статистиката е уловила и поскъпване при почистващите и дезинфекциращите препарати - с 3%. За втори пореден месец поскъпват банковите услуги, този път с 0,9%.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Прекратява се концесията на плаж Робинзон, община Несебър, реши Министерският съвет. Причината е, че със заповед на началника на Службата по геодезия картография и кадастър-Бургас е одобрено изменение на кадастралната карта, с което имотът е съществено изменен. Размерът на активната плажна площ също се различава от този на обекта в процедурата. Промяната е твърде съществена, което поставя необходимостта за новия обект - морски плаж, да бъдат извършени всички изискуеми от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие дейности по възлагане на концесията.

Източник: Банкеръ

Дружества
Производство на локомотиви, мотриси и вагони
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Коловаг АД - Септември   147 782  
  2   Трансвагон АД - Бургас   70 428  
  3   РВП Илиенци ЕООД - София   21 998  
  4   Фьосталпине ФАЕ София ООД - София   21 496  
  5   Тракция АД - Самуил   14 647  
  6   Експрес Сервиз ООД - Русе   8 332  
  7   ЖП - Тракция ЕООД - София   1 884  
  8   Вагонен завод-Интерком АД - Дряново   1 875  
  9   НИПЕШ ЕООД - Бургас   1 131  
  10   БДЖ Кончар АД - София   257  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 15.07.2020
  Обща стойност (BGN): 1 065 467.92  
Брой търгувани компании: 31
Premium 24 771.39
Standard 864 734.57
АДСИЦ 168 687.41
Структурирани 154.00
Облигации 7 120.56
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София 11.43 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна -9.46 %
BaSE - Акции: 307 192.18

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

ДНСК предприема действия по спиране и забрана ползването на част от строеж по проекта за комплекс „Нове Хоумс“. Фирмата се свързва с "Нове холдинг" на Васил Божков, въпреки че е основано от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. Филип Марков е в управата на "Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри 21" заедно с други близки до Васил Божков лица. В съобщението на строителния контрол се казва, че предстои издаване и на мотивирана заповед. Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. Освен планираните 14 отделни жилищни сгради, най-високата от които е на 16 етажа, е предвидена и паркова зона между тях. Общата разгъната застроена площ на комплекса е 97 хил. кв. м. В проекта влизат 556 жилищни единици, 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв.м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв.м.

Източник: Банкеръ

Веригата от хипермаркети „ Практикер“ откри поредния си търговски обект в Пазарджик. Новият магазин се намира на околовръстния път на ул." Стефан Стамболов" за Пловдив, в съседство на " Технополис". „Практикер” е верига хипермаркети за дома и градината, създадена в Германия. На българския пазар стъпва през 2004 г. За 10 години изгражда 9 хипермаркета – два в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. През 2014 година българската компания „Видеолукс Холдинг“, собственик на веригата за бяла, черна, офис техника и IT „Технополис“, придобива целия бизнес на „Практикер” за България. Компанията стартира последователна модернизация и обновяване на всички хипермаркети „Практикер“.

Източник: Монитор

Две бивши резиденции прехвърли правителството на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), за да може тя да ги отдава под наем. Досега те били стопанисвани от външно министерство. Първият имот е резиденция №1, която е в квартал "Овча купел", тя е еднофамилна жилищна сграда на два етажа с подземни гаражи и помещения за абонатна станция. Вторият е резиденция №14 в район „Студентски", представлява двуетажна сграда с два гаража. Първата резиденция не е била използвана през последните 30 години, а резиденция №14 при предишни ръководства на Министерството на външните работи за известно време е била използвана за представителни цели за нуждите на Държавния протокол. С решението на правителството се дава възможност на АДИС ЕООД да ремонтира, стопанисва и отдава под наем двата имота. В резултат от апортирането на резиденциите ще намалеят текущите разходи на министерството. "Национална компания Индустриални зони" получи имот в местността Студентски град. С този терен в градска среда, с изградена инфраструктура, компанията ще привлича инвестиционни проекти.

Източник: 24 часа

Още 430 млн. лв. ще бъдат разпределени между кредиторите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). В Търговския регистър е обявена и втората частична сметка за разпределение на събраните от синдиците на КТБ средства между кредиторите на банката. Средствата реално може да бъдат получени от хората и фирмите, които имат да взимат пари от КТБ, през август. Най-голям дял от средствата ще получи ФГВБ, тъй като след като изплати гарантираните депозити в КТБ фондът стана най-големият є кредитор. Около 321 млн. лв. от общата сума са за ФГВБ. През декември 2019 г. приключи 5-годишният срок за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. За това време са изплатени 3,687 млрд. лв., или 99,76% от общата сума на подлежащите на изплащане депозити, на 112 хил. вложители в банката. Но много хора и фирми, които са имали на влог над гарантираните 196 хил. лв., както и тези, чиито спестявания са били с преференциален лихвен процент и не са гарантирани, все още имат да взимат пари от КТБ и се явяват нейни кредитори.

Източник: Труд

Подготвя се вливане на договорен фонд „Алфа SOFIX Индекс“ в борсово търгуван фонд „Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF”, показва решение на Комисията за финансов надзор. Регулаторният орган е изпратил писма до управляващите дружества (УД) „Алфа Асет Мениджмънт“ ЕАД и „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД с искане за допълнителна информация и документи във връзка с издаване на разрешение за преобразуване на договорен фонд „Алфа SOFIX Индекс”, управляван от УД „Алфа Асет Мениджмънт“ ЕАД, чрез вливане в борсово търгуван фонд „Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF”, управляван от УД „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД. „Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF” е по-големият фонд и ще „погълне“ по-малкия си събрат. В момента „Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF” има издадени 18 млн. дяла, като на 13 юли 2020 от него са били изтеглени 100 000 дяла, като дотогава те бяха 18,1 млн. броя. Нетната стойност на активите на един дял към 13 юли 2020 г. е 0,7571 лв. или общо 13,7 млн. лв. През октомври 2017 г. активите на фонда бяха за около 33 млн. лв. или около 25 млн. дяла при цена на дял около 1,3 лв. ДФ „Алфа Индекс Имоти“ АД е по-малък фонд. Нетната стойност на един дял намалява от около 2,15 лв. през 2007 г. до 0,4148 лв. на 13 юли 2020 г.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

17 юли: Уебинар TED (Tenders Electronic Daily) и електронно подаване на търгове към Европейските институции

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съд отмени решението на Европейската комисия от лятото на 2016 година, с което технологичната компания Apple трябваше да върне на Ирландия 13 милиарда евро, получени като данъчни облекчения. Сумата беше определена от Брюксел като неправомерна държавна помощ. Отмененото решение е тежък удар върху комисията, която не е успяла да покаже, че "съществува избирателно икономическо предимство", посочва в аргументите си Съдът на ЕС. Малко по-късно еврокомисарят за защита на конкуренцията Магрете Вестагер се зарече да продължи битката срещу данъчните практики, използвани от мултинацоналните концерни, въпреки решението на Общия съд на ЕС. Вестагер заяви, че ще проучи решението на съда, преди да реши каква ще бъде следващата ѝ стъпка. Европейската комисия ще продължи да проверява агресивните мерки за данъчно планиране съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, за да прецени дали те водят до незаконна държавна помощ, посочи еврокомисарят в изявление.

Източник: AFP

Америка

Обявеното на 6 юли намерение, вече изоставено от правителството на президента Доналд Тръмп, беше да се гонят принудително студенти от специалности, преминали напълно към онлайн обучение заради коронавирусната пандемия. Обратът идва само седмица след новината за новата политика, шокирала международните студенти в САЩ, а и не само тях: само два дни по-късно престижните Масачузетски технологичен институт (MIT) и Харвардски университет внесоха съдебни искове срещу правителството заради намерението му да изгони чуждите им студенти. Резултатът от свектавичните действия на университетските ръководства доведе до споразумение между страните, обявено от окръжния съдия Алисън Бъроуз в Масачузетс. То оставя в сила политиката, предприета през март - когато избухна вирусната пандемия, а именно: чуждестранните студенти могат да се включват в занятията си онлайн, ако ситуацията го налага, и да останат законно в страната със студентски визи. Решението засяга огромен брой младежи от целия свят, които заминават за САЩ всяка година, за да учат. Само през 2018 г- те са влели 45 милиарда долара в американската икономика.

Източник: offnews.bg

Азия

Народната банка на Китай планира да тества дигиталната си валута на платформи, управлявани от Meituan Dianping, включвайки гигант за доставка на храна, подкрепен от Tencent Holdings Ltd. Това е голяма крачка към масовото приемане на токена. Meituan е в преговори с изследователско крило на Китайската народна банка относно реалните приложения за виртуалното държавно платежно средство, наречено Digital Currency Electronic Payment или DCEP. Спецификите на партньорството тепърва ще бъдат финализирани, добавиха те. Meituan се присъединява към транспортния стартъп Didi Chuxing в проучването на възможността за използване на цифровия юан. Дигиталната валута може да бъде намерена в приложение за мобилен портфейл и предлага на Пекин по-голям контрол върху финансовата система на страната. Подобно на Didi, Meituan оперира с милиарди долари в ежедневни трансакции в сфери от доставката на храна до онлайн туристическите услуги, а участието й в проекта на централната банка би довело до масово приемане на дигиталния юан и разширяване на световната лидерска позиция на Пекин в подкрепяните от правителството виртуални валути.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
15.07.2020
Dow Jones Industrial
26 870.10 (227.51)
Nasdaq Composite
10 550.50 (61.92)
Стокови борси
15.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.90
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)1.7900
Unleaded gas ($US/gal.)1.2600
Gold ($US/Troy Oz.)1 813.10
Silver ($US/Troy Oz.)19.74
Platinum ($US/Troy Oz.)841.10
Hogs (cents/lb.)49.42
Live cattle (cents/lb.)104.55

       Опознай България

Град Елена

Град Елена се намира в живописния Еленски Балкан. Възрожденският град се издига в красивата долина на Еленската река. Някога това романтично и тихо градче е било средище на борбата за църковна независимост на България. Тук ревностно се пазят скъпи спомени за историята на българския народ, скътани в църкви и манастири. Мястото е заобиколено от уникална природа и спиращи дъха гледки. Легендата разказва, че преди векове, в прекрасната гора, разбойници нападнали сватбата на Елена и Самуил. Елена останала вярна на съпруга си и затова била убита от нападателите, а Самуил бил посечен в местността, носеща сега името Самуилец. Покрусените родители на девойката се заселили тук и основали селото, давайки му името на милата си дъщеря.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.07.2020
Българска версия: 30013, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999