Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 октомври 2017 г., брой 4574
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(23.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18229
USD   1.65496
CHF   1.68650
EUR/USD   1.1818*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  БММ АД - София
Долината на розите АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският бизнес ще разполага с близо 1 млрд. и 200 млн. лева след ноември 2017-та. Средствата са осигурени от 4-ри вече функциониращи оперативни програми за финансиране, но не са усвоени. Финансовите инструменти са обединени и ще се управляват от един орган - Фонда на фондовете. Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори. Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по 4-те оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите.

Източник: Банкеръ

През първото полугодие на 2017 г. износът на България за Русия бележи увеличение от близо 10 процента, като възлиза на 324,5 млн. долара, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. За същия период двустранният ни стокообмен с Русия се е увеличил с 35,4 процента и възлиза на 1,8 млрд. долара. "Въпреки позитивните данни за нарастването на взаимния ни търговски оборот през първите шест месеца на 2017 г., той не съответства на потенциала на двете държави", допълни Манолев.

Източник: 24 часаДружества
Производство на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Национална електрическа компания ЕАД - София   3 028 875  
  2   АЕЦ Козлодуй ЕАД - Козлодуй   835 335  
  3   ТЕЦ Бобов дол ЕАД - Големо село   118 282  
  4   ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград   15 394  
  5   Грийн форест проджект АД - Пловдив   6 365  
  6   Дъбово Енерджи ЕООД - София   6 259  
  7   Делтън ООД - Пловдив   4 651  
  8   Еко Билд Проджект ООД - Пловдив   4 375  
  9   Благоевградска Бистрица ООД - София   4 176  
  10   Брестиом АД - София   2 970  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.10.2017
  Обща стойност (BGN): 3 063 262.34  
Брой търгувани компании: 34
Premium 74 896.18
Standard 351 467.79
АДСИЦ 2 781.42
Облигации 2 634 116.94
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София 7.53 %
Булгартабак холдинг АД - София -5.15 %
BaSE - Акции: 1 760.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нова индустриална зона ще бъде изградена край Сандански. Развитието й ще зависи от инвеститорския интерес, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Меморандум за изграждането на зоната край Сандански беше подписан от кмета на града Кирил Котев и изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес, а чужда бизнес делегация се запозна на място с възможностите на бъдещата зона. Тя ще бъде изградена при село Дамяница заради добрата автомобилна и жп свързаност, която мястото предлага. Вече са проведени разговори с компании от Индия и Китай, които търсят място близо до пристанището в Солун и до европейски пазар, каза Александър Манолев. Индустриална зона "Сандански" ще се намира на 500 км от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул, и на 2 часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония, посочи той. По това направление минават големи обеми товари. За първото полугодие на годината стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 8.4% в сравнение със същия период на 2016 г. до 1.5 млрд. евро. Същевременно износът към Македония за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът - 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или преминават през този регион.

Източник: mediapool.bg

Националната електрическа компания (НЕК) преговаря с руската страна сама да съхранява оборудването на АЕЦ "Белене" под контрола на производителя, съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Причината е, че руското предложение за съхранение е финансово неизгодно за компанията. Илиев обясни, че оборудването ще трябва да предстои на площадката най-малко през следващите 5 години. "Преди две седмици от завода производител бяха на площадката и нямаме никакви забележки от тях по съхранението на оборудването, както и по неговата консервация. Няма опасност от атмосферни условия да бъде нещо изложено и да му се наруши неговата цялост, защото ценното е вътре, където ние няма да допуснем нито корозия, нито някакво друго въздействие", посочи Петър Илиев. Компанията ще продаде на АЕЦ "Козлодуй" останалата част от старото оборудване за АЕЦ "Белене", която все още се намира на площадката на втората атомна централа.

Източник: econ.bg

Производителят на акумулатори "Монбат" подготвя евентуална сделка за Assad в Тунис. В средата на 2017 година компанията обяви, че купува германските Gaia и EAS, а преди месец стана ясно, че придобива италианската Piombifera. Германските сделки са в сферата на литиево-йонните технологии и са изцяло нов бизнес за "Монбат". Затова и решението за покупката е стратегическо, а целта е компанията да се подготви да посрещне новите тенденции на пазара. Цената на сделките все още не е обявена. Това, което е ясно засега, е, че за разширението компанията ще разчита на комбинация от дъгови книжа, банков заем и собствени средства. От "Монбат" съобщиха, че ще издадат до 60 млн. лв. конвертируеми облигации, с които да финансира част от инвестиционната си програма. До покупката на Gaia и EAS се стига след преглед на плана за развитие на групата през следващите 50 години. Преди две години "Монбат" решава да изследва приложенията на литиево-йонната технология и да види къде е нейното място. Най-популярната възможност - батерии за електромобили, отпада веднага, тъй като от компанията я оценяват като много рискова. В момента компанията не работи с производители на автомобили, а е активна на вторичния пазар.

Източник: Капитал

100 работни места и близо 10 млн. лв. инвестиция носи на Велико Търново новият хипермаркет с градински център на „Практис“, който се строи усилено. Новият хипермаркет във Велико Търново е седмият обект на компанията в страната. Тя е основният конкурент на друга популярна верига – „Практикер“, която също се разраства. Изпълнител на строителството е компанията „Водстрой ВТ“. Хипермаркетът ще е с разгъната площ от над 6 дка и включва магазинна част и градински център на открито с огромен паркинг за персонал и посетители за 100 автомобила и прилежаща пътна връзка.

Източник: Борба - Велико Търново

Индустриален капитал холдинг АД отчита ръст на неконсолидираната печалба с 24% на годишна база до 2,07 млн. лв. за деветмесечието на 2017 г. Печалбата идва от приходите от дивиденти, които са в размер на 2,66 млн. лв. за деветмесечието на 2017 г., или увеличение с около 400 хил. лв. на годишна база. Основната част от дивидента, или 2,2 млн. лв., е от дела на холдинга в М+С Хидравлик АД. Други 373 хил. лв. са от дела в ЕМКА АД. Основните вложения са дял от 22% в М+С Хидравлик АД, 33% от ЕМКА АД - Севлиево, 47% от ЗАИ АД - Берковица и 92,07% от Силома АД. Разходите за възнаграждения се увеличават с 6,44% на годишна база до 446 хил. лв. Индустриален капитал холдинг разпредели 818 524,21 лв. като дивидент за 2016 г., или по 0,0526 лв. на акция. Акциите на Индустриален холдинг България поевтиняват с 11% в последните 12 месеца до 3,45 лв. за брой и 53,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Източник: investor.bg

Кредитните посредници ще могат да подават документи за регистрация и за промени към декларираните данни в регистъра на Централната банка по електронен път. Основната цел на системата е да улесни процеса по регистрация и по промяна на обстоятелства в наличната информация за регистрираните кредитни посредници, като същевременно предостави бърз и лесен способ за подаване на информация, свързана с регистрацията и промените по нея. Двадесет от регистрираните посредници са български - "Санук" ООД, "Кредит център" ООД, Застрахователен брокер "Би Ай Джи Къмпани" ООД, "Кредит навигатор" ООД, "Нютън- ипотечни консултации" ООД, "Финсити" ООД, "Кредисолюшънс" ЕООД, "Арена-консулт" ЕООД, "Кредитланд" ЕООД, "Мъни Маркет" ЕООД, "Адекс България" ООД, Кредитен център "Кредитур" ООД, "Изи Асет Мениджмънт" АД, "Зита Консулт" ЕООД, Ив Инвест Консулт ЕООД, Комфорт Кредит ООД, Иммортела Финанс ЕООД, Уелт Ефект Мениджмънт ЕООД, Дилариус Еф Ес ЕООД, Кредит Чойс ЕООД, един е белгийски - LOKAL TRADING, SERVICES, IMMO, INSURANCE, INVESTMENT AND INFIRMARY NV, а седем са френски - Sport Value Credit Management, Investissements & intermediation en banque et financements и AARCIF SOCIETE A RESPONSABILITE LIMITEE (S.A.R.L.) A CAPITAL VARIABLE, Fernand Goupy, PBF, FIDESSOR LAFAYETTE и FIDESSOR и един немски Fermat Ventures GmbH.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

23 октомври 2017: Фондация “За нашите деца” с осмо издание на Вечер на добродетелите

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Енергийният гигант Gеnеrаl Еlесtrіс намали прогнозната си печалба за 2017 г., в момент, когато новият му мениджър се бори с един от най-големите спадове в 125-годишната история на компанията. Американската фирма заяви, че слабото представяне на нейния електроенергиен, нефтен и газов бизнес, обезценяването на положителната й репутация, както и по-високите от очакваните разходи за преструктуриране са основните причини за спада на печалбата. С препятствия от слабите парични потоци до спадащите пазари за производство на електроенергия, Gеnеrаl Еlесtrіс е най-големият губещ в технологичния индекс Dоw Јоnеs през тази година. Компанията изгуби 1/4 от пазарната си стойност за този период. Корекцията подчертава сериозността на предизвикателствата, пред които е изправен изпълнителният директор Джон Фланъри, наследил дългогодишният ръководител Джефри Имелт през август.

Източник: Bloomberg

Америка

Повечето хора познават Аmаzоn като най-големият онлайн търговец на дребно в света. Но компанията на Джеф Безос далеч не се ограничава само в търговията. Технологичният гигант активно напредва в бизнеса с облачни услуги, а вече и с възобновяема енергия. Аmаzоn пусна в експлоатация най-голямата си вятърна електроцентрала, в чието откриване участва и самият Джеф Безос. Тя се намира в щата Тексас ще доставя над 1 милион мегават часа чиста енергия към мрежата годишно. Съоръжението има повече от 100 вятърни турбини, всяка от които е с височина от над 90 метра и с диаметър на ротора, почти 2 пъти по-голям от крилото на Воеіng 787 (най-големият самолет на Воеіng, б.р.). Вятърният парк е построен, притежаван и управляван от Lіnсоln Сlеаn Еnеrgу, който разработва проекти за вятърна и слънчева енергия в САЩ. Аmаzоn е сключил дългосрочно споразумение за закупуване на 90% от продукцията на съоръжението.

Източник: Associated Press

Азия

Парламентът на Ливан одобри първия бюджет на страната от повече от десетилетия, възстановявайки контрола върху държавните финанси и намалявайки продължилият твърде дълго политически застой, който задуши развитието. След три дни дебати 61 от депутати гласуваха "за", четири "против", а осем се въздържаха, предава държавната новинарска агенция. Парламентът не бе успял да приеме бюджет от 2005 г. насам, създавайки вакуум, който доведе до безконтролно харчене на пари от правителството и обвинения в корупция. Приемането на най-важния закон е последният знак, че ситуацията в страната се подобрява след избирането на президента Мишел Аоун и назначаването на премиер Саад Харири в края на миналата година, което намали политическото противопоставянето и доведе до одобрението на дългоочаквани закони, включително нови правила за провеждането на избори и укази относно петрола и газта. Бюджетът включва разходи от 23.7 трилиона ливански паунда (15.7 милиарда долара) - малко повече от отделените 22.6 трилиона през 2016 г. по оценки на Министерството на финансите. Очакваните приходи достигат 16.38 ливански паунда, а намерението е дефицитът да бъде свит на 7.28 трилиона от 7.45 трилиона ливански паунда.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.10.2017
Dow Jones Industrial
23 328.63 (165.59)
Nasdaq Composite
6 629.05 (23.99)
Стокови борси
20.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.09
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 277.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.00
Platinum ($US/Troy Oz.)921.90
Hogs (cents/lb.)64.85
Live cattle (cents/lb.)116.60

       Опознай България

Палеокастро

На 3 км западно от Тополовград се намира култовия комплекс Палеокастро. На повече от километър са разположени групи скали, които в централната си част оформят защитната стена на тракийската крепост. Скалите образуват верига от зъбери, изложени сутрин на лъчите на изгряващото слънце. В храма на слънцето са издълбани над 150 каменни слънца, а около много от тях са изрязани и слънчеви лъчи. Дисковете са с диаметър, вариращ между 20 и 90 см. На това място е намерена "главата слънце", която се съхранява сега в Ямболския окръжен исторически музей. Тя е гледала на изток, а за самото място учените твърдят, че е най-старото култово средище в земите на траките. Някои са склонни да я оприличат на човешка фигура, други виждат в нея "крилат диск", каквито често се срещат в източното изкуство и най-вече в Персия. Подобни скални зъбери намираме на много места в Сакар, но на нито едно от тях няма подобни кръгове.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.10.2017
Българска версия: 29909, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999