Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 23 януари 2017 г., брой 4387
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(23.01.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25859
USD   1.83957
CHF   1.82328
EUR/USD   1.0632*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алианц Банк България АД - София
България Капитал Мениджмънт АД - София
Карнес 2015 АД - Лясковец
Липен АД - Липен
Магура АД - София
Сикотерм Индъстрис АД - София
Складова техника АД - Горна Оряховица
Теракс инвестмънт груп АД - София
Транс Тур Китен АД - Китен
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Уеб Медия Груп АД - София
Черни връх ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

119 фирми получиха договорите си за финансиране на иновативативни проекти по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" на ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК). Общата сума по процедурата на одобрените за финансиране проекти е 95 858 376 лева. "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" е една от най-важните процедури на ОПИК, чрез която ще подпомогнем вече работещи фирми, така че те да подобрят производствения си процес в посока на въвеждане на високи технологии и производство на по-добри стоки и услуги, които да бъдат експортно ориентирани", заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Интересът към схемата е бил изключително голям, като обект на оценка са били 532 проектни предложения. Най-много проекти попадат в областите „Мехатроника и чисти технологии" - 51 и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" – 31. Останалите са в „Индустрия за здравословен живот" и „Биотехнологии и ИКТ и информатика". От Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност подчертаха, че близо 46% от всички одобрени за финансиране проекти са с място на изпълнение в рамките на Северозападния регион на планиране.

Източник: Банкеръ

Годишните винетки, даващи право на ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа, ще са с валидност 12 месеца от датата на закупуване, а не както сега до края на януари следващата година.Това приеха депутатите с одобрени на второ четене промени в Закона за пътищата. Новост е и добавянето на тримесечни стикери за всички превозни средства, с изключение на камиони с обща маса над 12 т и бусове с над 8 места, към сегашните с валидност седмица, месец или година. Те ще бъдат от полза на хората, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място. Отпадна предложението за въвеждане на дневни винетки за коли и мотори, като такива ще продължи да има само за камиони и автобуси. Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 година.

Източник: ДумаКонцесии

Въпреки призивите да прекрати процедурата за концесия на летище София министърът в оставка Ивайло Московски е решил да удължи срока за събиране на оферти с 4 месеца. Старият срок изтичаше на 20 януари, а новият е 19 май 2017 г. От края на 2016 г. БСП настоя процедурата за отдаване на аерогарата на частен оператор да бъде спряна напълно. Мотивите на опозицията и на противниците на идеята за концесиониране бяха, че решението за бъдещето трябва да бъде оставено на новото управление. Преди дни обаче ръководството на БДЖ призова кабинета в оставка в никакъв случай да не прекратява процедурата, защото, ако жп компанията не получи обещаната помощ от приходите от сделката за летището, щяла да изпадне във финансов колапс. Шефът на БДЖ Владимир Владимиров обясни, че пътническите превози се нуждаят от около 600 млн. лева - от концесията на летището или от държавния бюджет. И преди два месеца правителството на Бойко Борисов в оставка взе решение да удължи срока за подаване на оферти за летището. Тогава транспортният министър Московски обясни, че е получено писмо, с което летищният оператор на Манчестър е поискал отсрочка, за да се подготви за участие в процедурата.

Източник: Сега

Дружества
Разпределение и търговия на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   ЕВН България Електроразпределение ЕАД - Пловдив   797 274  
  2   ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - Пловдив   102 805  
  3   ОЕТ Обединени Енергийни Търговци ООД - София   6 789  
  4   ЕРП Златни пясъци АД - Варна   4 741  
  5   Акспо България ЕАД - София   3 708  
  6   Ес И И Пауър Трейдинг АД - София   2 993  
  7   Фючър Енерджи ООД - София   1 653  
  8   ЕВН Трейдинг саут Ийст Юръп ЕАД - София   874  
  9   Гранд Енерджи Дистрибюшън ЕООД - София   143  
  10   Чез Трейд България ЕАД - София   116  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.01.2017
  Обща стойност (BGN): 1 194 669.26  
Брой търгувани компании: 38
Premium 525 421.66
Standard 479 030.53
АДСИЦ 184 786.43
Структурирани 5 430.65
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -7.25 %
Алкомет АД - Шумен 5.99 %
BaSE - Акции: 675.47

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

През 2016 година са били продадени дългове за 1 млрд. лв.,според оценка на компании за събиране на дългове А за тази година се очаква този пазар да се удвои и да стигне 2 млрд. лева. Като това са пари извън неплатените задължения, които съществуват към телекоми и дружествата за битови услуги. Най-активните участници в този бизнес са преобладаващо чужди компании. Това са “ЕОС Матрикс”, “Фронтекс интернешънъл”, “Агенция за събиране на вземанията”, “AПС България”, “Кредит инкасо”. Сред тях успява да се промъкне и една българска - “С.Г. Груп”“Еос Матрикс" купиха от Първа инвестиционна банка портфейл потребителски, необезпечени задължения за 70 млн. лв. В друга сделка с Пощенска банка компанията за събиране на вземания успя да договори покупката на заеми за 280 млн. лв. на Пощенска банка. “ОТП факторинг България” пък продаде микс от потребителски обезпечени и необезпечени заеми за 31 млн. лв. на “Фронтекс”. “Агенция за събиране на вземания” е спечелила поръчка на “Уникредит кънсюмър файненсинг” за ежемесечно изкупуване в продължение на две години на потребителски и стокови заеми. Те са с просрочия от 180 до 300 дни. През миналата година имаше десетина по-големи сделки, при които се продаваха в пакет проблемни вземания, а търгове за по-малки обеми има постоянно.

Източник: 24 часа

"Евроинс Румъния", част от "Евроинс Иншурънс Груп"АД ще придобие портфейла с общозастрахователни полици на румънската ATE Insurance, собственост на най-голямата банка в Гърция - Пиреос банк. Двете страни подписаха споразумение на 19 януари 2017 година. Със сделката "Евроинс Румъния" ще увеличи дела на немоторните застрахователни продукти в своя портфейл, което съответства на стратегическите цели на компанията за диверсификация на бизнеса. Сделката ще трябва да получи одобрението на регулаторните органи. През 2016 г. "Евроинс Румъния" регистрира 21.8% ръст на премийния си приход спрямо предходната година до 197.7 млн. евро. Само през декември приходите на дружеството се увеличиха с 19.6% на годишна база до 21.8 млн. евро. Понастоящем, компанията акцентира върху качеството и диверсификацията на застрахователния си портфейл чрез детайлна сегментация на пазара, което значително намалява нивата на поетия риск. През последните няколко години "Евроинс Иншурънс Груп" придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна ("ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya), на холандската Achmea в България ("Интерамерикан"), както и на QBE в България и Румъния.

Източник: Банкеръ

Норвежката компания Telenor, собственик на втория по големина мобилен оператор в България, е сигнализирала българските правоохранителни институции за финансови престъпления, съобщава норвежката преса. Историята започва малко след като норвежкият телеком Telenor купува "Глобул" от гръцката OTE през август 2013 година. Проверка тогава показва, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни. Става дума за договори, които с били преподписани по време на преговорите за продажбата на компанията през 2013 година. През пролетта на 2016 г. по съвет на норвежките власти Telenor сигнализира българската полиция. Според компанията тече интензивно разследване по случая. Предварителната проверка, извършена по случая от МВР, е била предадена на прокуратурата. От "Теленор България" коментираха, че са сезирали "българските власти за възможни извършени икономически престъпления в мобилния оператор Globul, преди той да бъде придобит от Telenor" през април 2016 г. и по настояване на властите не са изнесли информация по случая, за да не се пречи на разследването.

Източник: Капитал

В АЕЦ "Козлодуй" са приключили 69 (88.5%) от общо 78 мерки, предвидени в Националния план за действие след аварията в японската АЕЦ "Фукушима", съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Останалите девет мерки са в процес на изпълнение. Те могат да се извършат само докато тече годишен планов ремонт, поради което в края на 2016-а е поискано удължаване на сроковете за пет от тях. Най-голямото протакане се очертава при изграждането на нов център за управление на авариите извън площадката на АЕЦ, което се измества от 2017-а за 2021 година. Като причина е посочена "подценената продължителност на процедурите за получаване на разрешения за проектиране и строителство, както и при изпълнение на инвестиционни проекти извън площадката на централата". Проучването на възможностите за локализиране на разтопена активна зона при тежки аварии е отложено за 2019-а.

Източник: Банкеръ

Инвестиционната компания "Глориент Инвестмънт" е на път да си върне пореден магазин от веригата "Техномаркет". Софийският градски съд постанови, че осъжда веригата по иск на "Глориент Инвестмънт БГ" да опразни обекта им с площ от 9119 кв. м в Благоевград, след като е спряла да плаща наем за него. В същото време съдът отказа да допусне предварително изпълнение на решението, защото от това може да настъпи непоправима вреда за магазина. Но отсъди съдебните разноски в размер на 33.5 хил. лв. да са за сметка на дружеството на депутата. Решениято е неокончателно и могат да се обжалва пред по-висока инстанция в двуседмичен срок. Съдът постанови същото и за магазина в Русе, ползван от "Техномаркет", а през ноември миналата година съдът се произнесе по същия начин и за магазините в Кърджали, както в Севлиево и Пазарджик. Компанията "Глориент инвестмънт" , в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу "Техномаркет". Проблемите между двете фирми датират от началото на 2016 г. Тогава мажоритарен акционер в "Техномаркет България" става "НСН инвестмънт", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. След това търговската веригата спира да плаща наем на собственика на магазините.

Източник: Дневник       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция

Специализирано обучение "Източници за финансиране на предприятието"

Industry Matchmaking 2017 - 6 април 2017 г., Интер Експо Център


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.


Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA TSHOOT - м. февруари, съботно-неделен
CCNA 3 - 04 февруари 2017, съботно-неделен
CCNA 2 - 06 февруари 2017, вечерен
CCNA 1 - м. февруари 2017, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!

ЦКО към БСК в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” / Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 01-05 март 2017 г., 5-дневен, 35 часа

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Компанията Bayer AG се ангажира с повече американски работни места и инвестиции след среща на немския химически конгломерат с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Това представлява последна от поредицата публични прояви на редица водещи компании, които искат да отклонят критиките от страна на новата администрация на Белия Дом, свързани със загуби на работни места. Германският гигант, който се стреми да получи одобрение от страна на американските регулаторни органи за планираната покупка на биотехнологичната компания Monsanto Co. за 57 млрд. долара, обяви във вторник вечерта, че ще увеличи инвестициите за изследвания и за създаване на "няколко хиляди" нови високотехнологични позиции в САЩ след приключване на самата сделка, която се очаква да бъде факт до края на годината. Обещанието от страна на Bayer AG дойде само часове, след като General Motors Co. също потвърди планове да инвестира допълнително 1 млрд. долара в производствените си операции в САЩ, а Hyundai Motor Co. очерта нови инвестиции за 3,1 млрд. долара в нейните съществуващи американски промишлени предприятия.

Източник: Market Watch

Америка

Ubеr отнесе солена глоба в САЩ. Компанията за споделено пътуване се съгласи да плати 20 милиона долара, за да уреди дело с американските власти по обвинения, че подвежда шофьорите за това колко печелят в платформата. Стартъпът увеличавал прекомерно приходите, за да "подсили" своите водачи, сочат документи, подадени към Федералния съд в четвъртък, цитирани от Rеutеrs. От Ubеr заявили на своя уебсайт, че някои от шофьорите, са спечелили повече от 90 000 долара в Ню Йорк и са направили 74 000 долара в Сан Франциско. На този фон реалните доходи са били съответно 61 000 долара и 53 000 долара, обясниха в изявление от Федералната търговска комисия. Обяснява се още, че програмата на Ubеr за автомобилни решения представяла неточни цени за отдаване под наем на кола или за таксите, свързани с шофьори, които притежават превозно средство. "Споразумението ще върне милиони долари обратно в джобовете на шофьорите", коментира Джесика Рич, директор на Агенцията за защита на потребителите. "Практиките на Ubеr са причинили на водачите страдания за милиони долари", допълва експертът. Платформата за споделени пътувания има повече от 600 000 шофьори в Съединените щати, каза говорителят на компанията Мат Калман.

Източник: Reuters

Азия

Американският технологичен гигант Аррlе има желание да прави своите емблематични смартфони в Индия, но иска правителството на Моди да подаде ръка в замяна. Базираната в Калифорния компания планира да се срещне с представители на властта в Ню Делхи през следващата седмица, за да обсъдят възможностите около отварянето на производствени фабрики в страната през тази година. Най-скъпата компания в света обаче излиза с дълъг списък от искания за финансови облекчения от азиатската държава, предаде Вlооmbеrg. Сред стремежите са и дългогодишни данъчни отстъпки за внос на компоненти и оборудване, разкрива източник, пряко запознат с въпроса. Компанията иска да се намалят митата както за нови, така и за употребявани машини, които ще отпътуват към Индия. Местно издание съобщи още, че Аррlе иска снемане на таксите върху суровини, компоненти и капиталово оборудване. Все пак производителят на іРhоnе няма да настоява за абсолютно всяко искане, допълва източникът, но самата компания отказала коментар по темата. Амбицията на Аррlе е да стимулира бизнеса си в Индия, тъй като страната се превръща в най-бързо растящия пазар за смартфони.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.01.2017
Dow Jones Industrial
19 827.25 (94.85)
Nasdaq Composite
5 555.33 (15.25)
Стокови борси
20.01.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.11
Heating oil ($US/gal.)1.6400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 210.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.12
Platinum ($US/Troy Oz.)983.70
Hogs (cents/lb.)68.28
Live cattle (cents/lb.)1.19

       Опознай България

Илия Бешков (1901-1958)

Илия Бешков е един от най-забележителните български творци от първата половина на миналия век. Работи основно в областта на визуалните изкуства – живопис и графика, но също и като писател и педагог. Роден е на 24 юли 1901 година в Долни Дъбник. След като завършва гимназия в Плевен, следва две години в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Завръща се за кратко в Плевен като учител. През 1921 г. започва да учи живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов и завършва през 1926 г. Сътрудничи на редица издателства, вестници и списания, в които отпечатва над хиляда свои творби. Илюстрира и оформя повече от 60 книги. От 1945 г. преподава в Академията рисуване, илюстрация и оформление на книгата. През 1953 г става професор и завежда катедра „Графика“ до края на живота си. Умира в София на 23 януари 1958 г. Построената през 1978 г. Художествена галерия в Плевен носи името на твореца. Галерията съхранява повече от 1200 негови творби – най-голямата колекция в национален художествен музей и с изключително значение. (Снимка: www.pleven.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.01.2017
Българска версия: 29269, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999