Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital  
БЪЛГАРСКА
СТОПАНСКА
КАМАРА
 
БИЗНЕС ИНДУСТРИЯ КАПИТАЛИ
Петък, 6 Февруари 2004 г., брой 1109
Bulgarian
Industrial
Association
Електронно ежедневно издание за финансови, стопански и корпоративни новини
ISSN 1311-364X Издава Борсова Информационна Компания Капиталов пазар ЕООД
България
    Финансови новини*Дружества * Приватизация * Общи събрания * Обществени поръчки* Инвестиции
Новини от Българска стопанска камара
Браншови камари и регионални асоциации *
Оферти  * Бизнес* Обучение
Светът
 Европа * САЩ
БЪЛГАРИЯ
Икономически показатели 
Валутни курсове (06.02.2004)
EUR/BGN  
1.95583
GBP/BGN   2.85356
USD/BGN 1.55434
CHF/BGN   1.24583
EUR/USD
1.2583*
*курсът е определен от 
Европейската централна  банка

ОЛП (от 28.01.2004):  2.51%

ФИНАНСОВИ НОВИНИ
Международният валутен фонд одобри отпускането на последния транш от $39 млн. на България по двегодишното споразумение. Бордът на фонда одобри четвъртия преглед на споразумението. Досега по него България е получила $281 млн. Бордът на МВФ продължи до 15 март действието на споразумението, чийто срок изтичаше на 27 февруари. 
Източник: Стандарт

Наградите Финансов продукт на 2003 г. в 6 категории бяха връчени в рамките на финансовото изложение "Банки, инвестиции, пари" в Пловдив. Приза в раздела Кредити и финансиране взе Пощенска банка за жилищния кредит Моят дом. Елана Еврофонд получи отличието в категорията Инвестиционни продукти и влогонабиране. 
Източник: Пари

Стоките с опаковки ще поскъпнат с няколко стотинки заради разделното събиране на отпадъците. Кабинетът прие наредба към Закона за управление на отпадъците, която регламентира начина на събиране, техниката на рециклиране и задълженията на лицата, които пускат на пазара продукти, след чиято употреба остават отпадъци. 
Източник: Пари

Отраслови анализи
Развитие на производството,
вноса и износа в България по браншове
 • Парфюмерия и козметика 
 • Течни горива
 • Трикотажни изделия
 • Шивашки изделия
 • Млечни продукти
 • Дървообработващата промишленост
 • Мебелна промишленост
 • Тестени изделия
 • Текстилни изделия
 • Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
 • Вино
 • Керамични плочки
 • ПОРЪЧАЙ СЕГА
  ПРИВАТИЗАЦИЯ
  Предлагането на остатъчни пакети от публични дружества срещу компенсаторни инструменти ще продължи във вторник, 10 февруари, с нова сила, след като посредникът Брокерс груп намали цените на шест дружества. Практиката показа, че когато минималните продажни цени в компенсаторки се приближат до борсовите цени на дружествата в левове, всички предложени акции биват изкупувани. Това беше валидно дори за дружества със сериозни проблеми, каквито са Машпроектинженеринг и Енергокабел, пакетите от които бяха продадени, след като цената стана един лев. От вторник на номинална стойност от един лев в компенсаторни инструменти ще се продават общо 59 875 акции, представляващи 5.803% от капитала на Стоманени тръби, и пакет от 92 500 акции, равни на 12.254 на сто от капитала на Свиневъдство - Стамболово. Интересът към книжата на тези две дружества на пода на борсата е почти нулев, но при тази цена със сигурност ще има покупки. Ако те бъдат купени малко над минималната продажна цена, ще излязат реално на новите собственици по около 0.25-0.26 лв.  
  Източник: Дневник

  Отказаха имоти на Свилоза заради собственици офшорки. Министрите не разрешиха свищовската фирма да закупи терени край Свиленград заради риск "по отношение на икономическия фактор".  Свилоза бе приватизирана през 1999 г. от работническо-мениджърското дружество Свилоза-2000 и А.Р.У.С. Лимитид - САЩ. Американската компания е регистрирана в офшорния щат Делауер.
  Източник: Стандарт

  Българска Фондова Борса - София - 05.02.2004

  Обща стойност: 1 013 107.46
  Брой търгувани компании: 46
  Официални пазари: 154 264.57
  Свободен пазар: 82 025.89
  Най-голяма промяна в цените на:
  България-29 (София ) 30.19 %
  Елхим-Искра (Пазарджик ) -14.22 %
  Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004

  BEIS рейтинг

  Дейности на агенции, свързани с превоз на товари

  Първите 10 дружества
   по Дълготрайни активи
  за 2002 г.  /лв. /


  1 Деспред (София ) 12 618 000
  2 Овърсийз къмърс 
  къмпани лимитид
  5 449 000
  3 Карголог-Вайс (София ) 4 333 000
  4 Скорпион-шипинг (София )
  3 812 000
  5 Ахилеос мартитайм ентърпрайз
  2 674 000
  6 Ойрошпед (София )
  2 632 000
  7 Булфрахт (София )
  1 064 000
  8 Строй-Спед (Варна )
  990 000
  9 М и М Милицер и Мюнх БГ
  926 000
  10 Вектра-София (София )
  622 000

  Добавете вашата фирма в
  Информационната система

  за българските предприятия BEIS
   
   
  “БИК Капиталов пазар” ЕООД и Европейджис подписаха договор за сътрудничество, съгласно който “БИК Капиталов пазар” предоставя чрез своя интернет сайт безплатен достъп до информация за 500 000 фирми от 33 Европейски страни чрез каталога на Европейджис. Бизнес указателят дава възможност за търсене на фирми по определени критерии, преглед на резултатите и връзки към фирмените WEB-сайтове. От своя страна, Европейджис ше популяризира възможностите на Информационната система за българските предприятия – BEIS и информацията за около 25 хил. български фирми, които понастоящем са включени в нея.

   
  Пробно търсене на кандидат в JobTiger

  Активни автобиографии на кандидати за работа:   21216

  консултантска дейност
  (1929 - 3%)
  телекомуникации (1688 - 3%)
  право
  (672 - 1%)
  Кандидати за работа в 36 бизнес сектора

   
  Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

  Турция предлага (0215TR),
  дръжки за врати и аксесоари за баня. Търси дръжки за врати и
  аксесоари за баня.

  София, ул. "Алабин" 16-20,
  стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.com


   
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO
   
  ДРУЖЕСТВА
  БАКБ информира кмета на Шумен Веселин Златев, че започва действия за публична продажба на хотел Мадара, хотелски комплекс Шумен и други обекти, собственост на фирмата Мадара Интертур, поради изпадане в просрочие по отпуснати кредити. През 1997-1999 г. БАКБ е финансирала срещу обезпечение от договорни ипотеки двата шуменски хотела, собственост на Николай Йонков. БАКБ се снабди с изпълнителни листа за дължимите суми над 1.25 млн.долара. Банката настоява за разрешение от общинарите, защото местната власт все още държи 32.2 процента от капитала на хотела.
  Източник: Кеш

  Палфингер груп планира да изнесе производството си от Австрия в България, съобщиха от компанията. За целта в ямболското село Тенево, където преди година австрийското дружество закупи цех, ще бъдат инвестирани 15 млн. лева и ще бъдат разкрити 250 нови работни места. Инвестиционните намерения на Палфингер груп включват реконструкция, модернизация и разширяване на съществуващите производствени сгради. Строително-монтажните работи ще бъдат изпълнени предимно от ямболски предприятия.
  Източник: Дневник

  Булярд-корабостроителна индустрия АД ще се нарича съвместното дружество между Параходство БМФ и консорциума Булярд. Учредителното събрание на новото дружество ще се проведе до 25 февруари. 
  Източник: Пари

  Пропускателният режим в Албена ще бъде възстановен за предстоящия летен сезон. Очаква се бариерите да бъдат върнати с постановление на Върховния касационен съд, свързано с борбата с международния тероризъм, съобщи директорът на РДВР-Добрич подп. Румен Иванов. 
  Източник: Пари

  Комисията за защита на конкуренцията глоби Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България със 100 000 лева. Според комисията компанията е нарушила Закона за защита на конкуренцията с играта "Поръчай награда! Пази капачката!", организирана през лятото на 2003 г. Клиентите трябваше да събират капачки, за да печелят награди. Стойността на наградите значително надвишава цената на една бутилка безалкохолно, мотивират се от КЗК. 
  Източник: Стандарт

  Американската компания AES, която ще изгражда нова 680-мегаватова мощност в ТЕЦ Марица-изток 1, трябва до края на март да подпише нов договор с НЕК, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов. Досегашният срок беше краят на януари. В момента AES държи 88% в Марица-изток 1, а 12% са собственост на офшорката 3С-Мавриций. 
  Източник: Пари

  Червеното вино Черга, купаж от Каберне Совиньон, Мерло и Рубин, стана хит на Винария 2004, смята Радослав Радев, експорт мениджър на Белведере България. Виното ще се продава до края на февруари. Винпром Домейн Менада-Стара Загора, част от Белведере България, спечели сребърен медал на изложението за вино Мерло, реколта 2003 г. 
  Източник: Пари

  Българската ракия ще бъде регистрирана в Европейския съюз за наименование на произход с етикет, изписан на кирилица. Причината е, че Словения и още една балканска страна, вече са заявили желанието си да регистрират ракията като своя търговска марка с етикет на латиница. Това съобщи министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева. 
  Източник: Монитор

  Четири пещи на циментовия завод в Девня са спрени заради авария, съобщиха от областната администрация във Варна. Дежурният в предприятието е подал сигнала за инцидента до дирекция "Гражданска защита". В завода е било засечено изтичане на кашопровод през 10-сантиметров пробив. 
  Източник: Стандарт

  Общи събрания днес
  Лом автотранспорт (Лом)

  Нова Търговска Компания (София)
  Фаворит (Брокер експрес) (София)
  Холдинг Нова-21 (София)
  Ямбол-БТ (Ямбол)

   
  Обществени поръчки

  Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство - Кресна

  Озеленяване и благоустройствени дейности - Кметство Перник-Изток, Перник

  Товарене, претоварване и транспорт на средно - Държавна дивечовъдна станция "Осогово", Кюстендил

  Добив и товарене на дървесина - Държавна дивечовъдна станция "Росица" - м. Лъгът

  Дърводобив - сеч, извоз и рампиране - Държавно лесничейство "Батак" - гр. Батак

  Сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство "Якоруда" - гр. Якоруда

  Изработване на работен проект и документация - Министерството на околната среда и водите, София

  Транспорт на служители и работници - Държавна дивечовъдна станция "Витошко Студена"

  Сеч, извоз и рампиране на маркирана дървесина - Държавно лесничейство - с. Кипилово,

  Разработване на устройствен проект за лечебни растения и диворастящи плодове - ДНП "Централен Балкан" - Габрово

  Дърводобив - сеч, извоз и рампиране - Държавно лесничейство "Елешница" - с. Елешница

  Изкореняване, пробутване и подравняване на площ - Държавно лесничейство - Петрич

  Софийска стокова борса АД
  ОФЕРТИ ПО ЗАКОНА ЗА 
  ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

  (3) ЗОП/ Офсетов картон-тип
  "Бристол" - по сп. - 10000, 1, листа, 
  скл. купувач (12.04)

  (4) ЗОП/ Пощенски пликове-по
  спесификация - 1, 1, компл., скл.купувач  (90)


   
  Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци с подкрепата на Германско дружество за техническо сътрудничество (GTZ) издаде
  Каталог на българската консервна промишленост.
  За повече информация: 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@mb.bia-bg.com или СФБ "Капиталов пазар" АД - 
  тел. 02/ 980 10 88

   

  НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА


   
  Източници за безвъзмездно финансиране за бизнеса и общините: САПАРД и СИФ – консултации и разработване на проекти.
  ***
  Правна, финансова и търговска информация за фирми от цял свят.
  Разберете кой е вашият чуждестранен бизнес партньор!
  Намалете риска при сделки и
  инвестиции!
  kamen@bia-bg.com, тел. 9879929;
  silvia@bia-bg.com; тел. 9320930.

   
  ЦЕНТЪР ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА БСК ИЗВЪРШВА:
  * Регистрация на търговски марки
  * Регистрация на промишлен дизайн
  * Патентоване на изобретения. Полезни  модели
  * Консултации
  Е-mail: ipc@bia-bg.com ,
  тел. (02) 9881151

   
  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА 
  БИЗНЕСА по 
  ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и др.ведомства

   
  Другите за Българската стопанска камара

   
  "БИА НЕТ - БСК" ООД  предлага своите услуги на новия си WEB-сайт. 
  Ела и вземи !

  Място за информация от Вашата фирма. Очакваме Ви

  Възможностите за активизиране на българо-германското икономическо сътрудничество обсъди председателят на БСК по време на делово посещение в Германия от 28 януари до 4 февруари 2004 г.
  ***
  Семинар на тема "Подготовка на планове за управление употребата на органични разтворители в производството на растителни масла (Наредба №7/2003г.на МОСВ) организира на 6 февруари 2004 г. Център "Чиста индустрия" при БСК
  ***
  На 10 и 11 февруари т.г., от 9.00 до 17.15 часа, в столичния хотел "Рила" ще се проведе семинар с международно участие по проблемите на генномодифицираните организми (ГМО), организиран от БСК с финансовата подкрепа на Програма "Леонардо Давинчи" на ЕС. 
  ***
  На 11 февруари 2004 г. в х-л Шератон ще се проведе БИЗНЕС СРЕЩА,  организирана от Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа и Българската стопанска камара. Заявки за участие се приемат до 5 февруари 2004 г. 
  ***
  На 12 февруари 2004 г. в София ще се проведе Първата национална конференция на Българския форум "Здравословни и безопасни работни места"
  ***
  Българска стопанска камара организира еднодневен семинар на тема “Съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Номенклатура на видовете продукти (материали) и системите за оценяването им.” – Наредба изм. и доп., ДВ, бр. 109 от 16.12.2003 г., в сила от 1.01.2004 г. Семинарът ще се проведе на 17.02.2004 г. в сградата на БСК, гр. София, ул. Алабин 16-20, от 10:00 до 16:00ч. Краен срок за заявки - 10 февруари 2004.
  ***
  В БСК се получиха покани за участие в Московския международен салон за иновации и инвестиции - 25 - 28 февруари 2004 и Седмата специализирана изложба на вина, слабо алкохолни, безалкохолни напитки, технологии, суровини и оборудване за производство на вино – “Вина и напитки” - 8 - 10 април 2004, в Москва. 
  ***
  Предложения на Българската стопанска камара за промени в Закона за приватизация
  ***
  Нов Митнически кодекс на Русия влиза в сила от 1 януари 2004 г. Вж.Подробности по темата
  ***
  През 2004 г. е в сила нов образец на молба-декларация за внос/износ на стоки с двойна употреба. Попълненият образец се подава в Министерство на икономиката, което издава становище за класифициране на Вашата стока /или технология/. Становището на МИ служи пред другите държавни органи и за осъществяване на сделката. 
  ***
  Cisco-академията при Българската стопанска камара получи наградата за най-добър курсист за 2003 г. сред 3270 академии от 100 страни в региона ЕМЕА - Европа, Близкия изток и Африка.
  ***
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи. 
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  1 семестър CCNA – 17 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  3 семестър CCNA – 17 януари  – 22 февруари – съботно-неделен
  6 семестър CCNP -  24 януари  – 29 февруари – съботно-неделен
  4 семестър CCNA – 09 февруари  – 20 февруари – дневен
  1 семестър CCNA – м.февруари – съботно-неделен
  Photo Shop – 07, 08, 14, 15 февруари – съботно-неделен

  За повече информация  -
  http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на  тел.981 03 26, Теодора Борисова

  Центърът за професионално обучение на БСК организира: 
  1. Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  2. Обучение по маркетинг с международно признат документ
  3. Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  4. Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  5. Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  6. Обучение по управление и отчетност на малка фирма -
  7. Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия 
  8. Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и “Овергаз холдинг” АД
  За допълнителна информация: Галя Божанова, Елена Ташева – 9320936, 987 97 03, факс: 9872604, E-mail: galia@bia-bg.comилиeli@bia-bg.com
  ***
  Новини от Браншовите камари и регионалните асоциации на Българска стопанска камара
  МОТ и "Превемед" подариха на Службата по трудова медицина към ИСА-Ст. Загора, оборудване за измерване на основните рискови параметри на работното място
  СВЕТЪТ
  Индекси на фондови
  борси
  05.02.2004 г.
  Dow Jones Industrial
  10495.55
  (24.81)
  Nasdaq Composite
  2019.56
  (5.42)

  Стокови борси
  05.02.2004 г.


  Стока Цена
  LIGHT CRUDE ($US/bbl.)
  33.15
  BRENT CRUDE ($US/bbl.)
  29.27
  HEATING OIL ($US/gal.)
  0.883
  NATURAL GAS ($US/mmbtu)
  5.40
  UNLEADED GAS ($US/gal.)
  1.004
  GOLD ($US/Troy Oz.)
  398.80
  SILVER (cents/Troy Oz.)
  612.30
  PLATINUM ($US/Troy Oz.)
  816.40
  HOGS (cents/lb.)
  60.475
  PORK BELLIES (cents/lb.)
  91.025
  LIVE CATTLE (cents/lb.)
  72.875
   
  Европа


  Deutsche Bank AG и BNP Paribas SA, най-големите банки съответно в Германия и Франция, обявиха по-добри финансови резултати за четвъртото тримесечие благодарение на увеличените печалби от инвестиционно банкиране. Базираната във Франкфурт Deutsche Bank отчете чисти приходи в размер на 436 милиона евро (546 милиона щ.д.), в сравнение със загуба за същия период на предходната година. Базираната в Париж BNP Paribas съобщи, че чистите й приходи за периода са скочили с 33% до 927 милиона евро. И двете банки планират да раздадат дивидент за 2003 г.
  Източник Bloomberg 

  САЩ   Cisco Systems обяви 27% спад в печалбата за тримесечието завършващо на 24 януари. Продажбите, реализирани от компанията за същия период, обаче, са нараснали.  Акциите на Cisco паднаха при търговията в Ню Йорк следобед, тъй като резултатите се оказаха по-ниски от прогнозите на някои анализатори. Чистите приходи на Cisco за периода възлизат на 724 милиона щ.д. (577 милиона евро), в сравнение с 991 милиона щ.д. за същото тримесечие на предишната година. Продажбите бележат ръст от 15% до 5.4 милиарда щ.д., което е рекордно ниво за последните три години. В сравнение с миналата година, те са по-високи с 5.8%. 
  Източник BBN 
  Безплатен абонамент
  Отказ от абонамент
  Пишете

  *Изданието не се ангажира с достоверността на поместените материали. Отговорност за истиността им носи посочения източник. За реклама и повече информация може да се свържете с нас на адрес: гр. София, ул. Алабин N 16 - 20,
  тел. (+359 2) 980 1086, факс (+359 2) 9814567, e-mail: bic_office@bia-bg.com

   

  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999